Η εποχή που για να έχει κάποιος μια αξιοπρεπή κάμερα στο Smartphone του έπρεπε να δαπανήσει αρκετά χρήματα για την κορυφαία πρόταση της κάθε εταιρείας ανήκει ευτυχώς πλέον στο παρελθόν, αφού τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες συσκευές της μεσαίας κατηγορίας έρχονται εξοπλισμένες με πολύ καλές σε απόδοση κάμερες. Σε αυτή τη μεσαία κατηγορία τιμής, και με κριτήριο όχι απόλυτα την κάμερα αλλά κυρίως με βάση αυτή, η Samsung και η Huawei «εκπροσωπούνται» από τα Galaxy A7 2018 και Mate 20 Lite αντίστοιχα. Η κάθε μια από τις δύο συσκευές έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά, αλλά και δυνατότητες φωτογράφισης, όμως και οι δύο βγάζουν μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες σε αυτή την κατηγορία.
Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, η Huawei έχει επιλέξει μια βασική κάμερα των 20 Mpixels για το Mate 20 Lite, με ένα αρκετά φωτεινό F/1.8 διάφραγμα για τον φακό της. Στην περίπτωση της Samsung και του Galaxy A7 2018 η ανάλυση της κάμερας είναι ακόμα μεγαλύτερη στα 24 Mpixels, και με ένα επίσης πιο «φωτεινό» f/1.7 διάφραγμα στον φακό της.
Ξεκινώντας από την απλή φωτογράφιση σε κανονικές συνθήκες ημέρας, αυτό που είναι άμεσα εμφανές είναι πόσο έχει αλλάξει η κάθε μια από τις δύο εταιρείες την «λογική» της σε σύγκριση με το άμεσο παρελθόν. Το Mate 20 Lite της Huawei στοχεύει πάντα στο να βγάλει ζωντανές και ευχάριστες στο μάτι φωτογραφίες, που να είναι όμως μέσα στα πλαίσια του λογικού, ενώ το Galaxy A7 2018 επιλέγει μια πιο «ήπια» προσέγγιση, με τις φωτογραφίες να είναι λιγότερο έντονες, και με χρώματα σαφώς πιο φυσικά σε σύγκριση με το άμεσο παρελθόν της εταιρείας.
Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι η μικρή διαφορά στην ανάλυση της κάμερας του Galaxy A7 2018 δεν μεταφράζεται και σε περισσότερη λεπτομέρεια σε κάθε φωτογραφία στην πράξη. Πιθανότατα λόγω του πιο ισχυρού Hardware στην περίπτωση του Mate 20 Lite, αλλά και επειδή η συσκευή της Samsung επιλέγει να «συμπιέσει» περισσότερο κάθε φωτογραφία, το αποτέλεσμα είναι υπέρ της συσκευής της Huawei.
Το πλεονέκτημα του Galaxy A7 2018, που είναι περισσότερο θέμα λογισμικού και όχι της ίδιας της κάμερας, είναι ότι μπορεί να αναγνωρίζει αυτόματα πότε είναι απαραίτητη η χρήση του HDR, με το Mate 20 Lite να συνεχίζει να έχει την επιλογή για την ενεργοποίηση του «κρυμμένη» στα διαφορετικά Modes φωτογράφισης.
Από την στιγμή όμως που και η Samsung έχει επιλέξει πλέον να προσφέρει την δική της έκδοση της αναγνώρισης σκηνικού, προκειμένου να προσαρμόζεται η κάμερα αυτόματα σε αυτές, είναι δυνατή πλέον και η σύγκριση με το AI Mode της κάμερας του Mate 20 Lite. Στην περίπτωση της Huawei, η τεχνητή νοημοσύνη διαφέρει από αυτή των P20, P20 Pro και πλέον του Mate 20 Pro, αφού το Mate 20 Lite δεν χρησιμοποιεί την εφαρμογή της κάμερας που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Leica.
Παρόλα αυτά, το Mate 20 Lite αναγνωρίζει πιο άμεσα το σκηνικό ή το αντικείμενο της φωτογραφίας, και προσαρμόζει τις ρυθμίσεις της κάμερας προκειμένου να το τονίσει χρωματικά αλλά και σε αντίθεση και οξύτητα. Σε σύγκριση με τις πρώτες εκδόσεις της «τεχνητής νοημοσύνης», οι επεμβάσεις που κάνει αυτή του Mate 20 Lite είναι σημαντικά περιορισμένες ώστε οι φωτογραφίες να μην βγαίνουν υπερβολικές σε χρώμα και αντίθεση.
Από την πλευρά της Samsung, η αυτόματη αναγνώριση σκηνικού, εκτός του ότι λειτουργεί με αισθητά μεγαλύτερη καθυστέρηση, και αναγνωρίζει σημαντικά λιγότερα διαφορετικά σκηνικά και αντικείμενα, δεν επεμβαίνει και ιδιαίτερα στην τελική φωτογραφία. Μάλιστα είναι αρκετές οι περιπτώσεις που ενώ στην οθόνη του Galaxy A7 2018 φαίνεται ότι αλλάζει κάτι χρωματικά, στην ίδια τη φωτογραφία δεν μπορεί κανείς να διακρίνει με το μάτι κάποια αλλαγή σε σύγκριση με μια ίδια λήψη χωρίς την λειτουργία ενεργή.
Η Huawei αναγνωρίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις το ζητούμενο είναι η πιο όμορφη και εντυπωσιακή φωτογραφία, και έτσι ανάλογα με το αντικείμενο αυτής, οι χρωματικές αλλαγές είναι λιγότερο ή περισσότερο τονισμένες. Για παράδειγμα όταν κάποιος θέλει να βγάλει φωτογραφία την… πίτσα που τρώει, δεν τον νοιάζει ιδιαίτερα να βγει μια σωστή φωτογραφία, όσο το να είναι εντυπωσιακή ώστε να την μοιραστεί σε Social Media ή/και με τους φίλους του.
Το θετικό της αναγνώρισης σκηνικού που έχει το Galaxy A7 2018 είναι ότι ακριβώς επειδή δεν επεμβαίνει πρακτικά καθόλου σε πολλές περιπτώσεις, είναι εύκολο να το έχει κανείς μονίμως ενεργό χωρίς να … αγχώνεται ότι κάποια φωτογραφία θα είναι υπερβολική.
Ερχόμενοι τώρα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το Mate 20 Lite επιβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται τα 4 επιπλέον Mpixels για να βγάλει το ίδιο καλές ή και καλύτερες φωτογραφίες. Μάλιστα είναι «κρίμα» για το Galaxy A7 2018 που ενώ το f/1.7 διάφραγμα της κάμερας του επιτρέπει να δει περισσότερο φως στο ίδιο σκηνικό, η λεπτομέρεια που τελικά αποθηκεύεται σε κάθε φωτογραφία είναι αισθητά μειωμένη.
Το μικρότερο φυσικό μέγεθος της κάμερας σε συνδυασμό με την αυξημένη ανάλυση έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην λεπτομέρεια αλλά και τα επίπεδα ψηφιακού θορύβου που παράγει ο ίδιος ο αισθητήρας των 24 Mpixels. Η αφαίρεση τους κατά την επεξεργασία της τελικής φωτογραφίας, είναι αυτή που «στοιχίζει» στο Galaxy A7 2018 μέρος από την λεπτομέρεια σε κάθε μια από αυτές.
Η Huawei έχει επιλέξει για τους δικούς της λόγους να μην προσφέρει ξεχωριστό Night Mode στο Mate 20 Lite, τουλάχιστον όχι κάποιο που να λειτουργεί χωρίς τρίποδο σαν και αυτό των ακριβότερων συσκευών της εταιρείας. Αντίστοιχα και το Galaxy A7 2018 δεν έχει κάποια παρόμοια επιλογή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάτι επιπλέον να δοκιμάσουμε εδώ εκτός από την απλή λήψη φωτογραφιών.
Μια σημαντική διαφορά που πρέπει όμως να αναφέρουμε, αφορά τον τρόπο που η κάθε εταιρεία προσφέρει ξεχωριστό «Manual Mode» ώστε ο χρήστης να μπορεί να ρυθμίσει ακριβώς την κάμερα πριν την λήψη μιας φωτογραφίας. Η Samsung δυστυχώς (και το τονίζουμε αυτό…) έχει επιλέξει να προσφέρει όλες τις διαθέσιμές επιλογές μόνο στις ακριβότερες συσκευές της σειράς Galaxy S και Galaxy Note, και έτσι από την εφαρμογή της κάμερας του Galaxy A7 2018 απουσιάζουν οι επιλογές για την ταχύτητα του κλείστρου και την χειροκίνητη εστίαση.
Σε πλήρη αντίθεση, η Huawei προσφέρει σχεδόν τα πάντα στο Manual Mode της κάμερας του Mate 20 Lite, κάτι που η εταιρεία προσφέρει ακόμα και σε σημαντικά οικονομικότερες συσκευές από αυτό. Η επιλογή της ταχύτητας κλείστρου μέχρι 30 δευτερόλεπτα είναι μάλιστα ασυνήθιστη ακόμα και σε πολύ ακριβότερα Smartphones από όλες τις εταιρείες.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης επιπλέον εφαρμογών και στις δύο συσκευές που παρέχουν όλες αυτές και αρκετές ακόμα επιλογές, θα θέλαμε όμως από τη Samsung να προσφέρει το κάτι παραπάνω «από το εργοστάσιο».
Ερχόμενοι τώρα στο Galaxy A7 2018 συγκεκριμένα, η δεύτερη από τις τρεις κάμερες του έχει μικρότερη ανάλυση 5 Mpixels και όπως η δεύτερη του Mate 20 Lite στα 2 Mpixels χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του βάθους σε φωτογραφίες με θολό φόντο, και φωτογραφίες πορτραίτου. Εδώ θα πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι η ανάλυση αυτού του αισθητήρα, ενώ έχει μια μικρή σημασία στο πόσο καλά θα διαχωριστεί το αντικείμενο της φωτογραφίας από το φόντο του, δεν έχει καμία απολύτως σημασία στο πόσο λεπτομερής θα είναι, αφού η λήψη της γίνεται και πάλι με την βασική κάμερα.
Η Τρίτη κάμερα του Galaxy A7 2018 και ο λόγος πιθανότατα που υπάρχει σαν συσκευή, είναι αυτή με τον υπερ-ευρυγώνιο φακό με το οπτικό πεδίο των 120 μοιρών. Με την κάμερα αυτή, το Galaxy A7 2018 μπορεί όντως να βγάλει φωτογραφίες που το Mate 20 Lite δεν έχει κάτι να προσφέρει σαν εναλλακτική, το κάνει όμως με πολύ συγκεκριμένους περιορισμούς.
Αρχικά η ανάλυση της κάμερας είναι σημαντικά μειωμένη στα 8 Mpixels, ενώ και το φυσικό μέγεθος του αισθητήρα είναι μικρότερο, πίσω από ένα επίσης περιορισμένο f/2.4 διάφραγμα. Το διάφραγμα αυτό κάνει δύσκολη τη χρήση της σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπου δεν είναι «εύκολη» η λήψη, ενώ το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αυτόματης εστίασης.
Η υπερ-ευρυγώνια κάμερα του Galaxy A7 2018 έχει σταθερό focus, που σωστά τουλάχιστον η Samsung έχει «ρυθμίσει» ώστε να… βλέπει μακριά η κάμερα. Η επιλογή αυτή έχει γίνει αφού η κάμερα είναι περισσότερο χρήσιμη σε μακρινές φωτογραφίες όταν ο ιδιοκτήτης του θέλει απλά να «βγάλει» ένα μεγαλύτερο πλάνο.
Το άτυπο αποτέλεσμα της δοκιμής μας είναι μάλλον ασυνήθιστό, αφού βλέπουμε την Huawei να έχει στήσει ένα πιο «λογικά» και σωστά Smartphone, η κάμερα του οποίου προσφέρει λιγότερες επιλογές, όμως τις προσφέρει αρκετά καλύτερα σε τελικό αποτέλεσμα. Η Samsung από την πλευρά της, σε πλήρη αντίθεση με ότι μας έχει συνηθίσει, φαίνεται να εστίασε περισσότερο στους «αριθμούς» και λιγότερο στην πραγματική απόδοση. Η αυξημένη ανάλυση της κάμερας του Galaxy A7 2018 δεν μεταφράζεται σε καλύτερες φωτογραφίες, το ότι είναι τρεις οι κάμερες επίσης δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα τους, και παρά μόνο με το οπτικό πεδίο τους.
Είναι δεδομένο ότι η κάμερα από μόνη της δεν είναι το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής ενός Smartphone, όμως για όσους είναι ιδιαίτερα σημαντική, το Mate 20 Lite καταφέρνει να δικαιολογεί με βάση αυτή και την ελάχιστα μεγαλύτερη τιμή πώλησης του. Η Samsung παραδοσιακά δεν έδινε κάτι το ιδιαίτερο στην κάμερα των συσκευών της στη μεσαία κατηγορία, και είναι όντως κρίμα που στο Galaxy A7 2018 δεν επέλεξε να το αλλάξει αυτό, σε πραγματική απόδοση και όχι σε αριθμούς.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας