Κάμερα.
Στο τεχνικό κομμάτι, οι δύο κάμερες στο πίσω μέρος του Honor 8X μοιάζουν να προέρχονται απευθείας από το Mate 20 Lite της «μαμάς» Huawei. Η βασική από αυτές έχει ανάλυση 20 Mpixels και ένα αρκετά… φωτεινό f/1.8 διάφραγμα στον φακό μπροστά της. Η δεύτερη είναι στα μόλις 2 Mpixels και χρησιμοποιείται απλά για την λήψη φωτογραφιών με θολό φόντο και φωτογραφίες πορτραίτου.
Αυτό που διαφέρει όμως σημαντικά είναι ο τρόπος που το λογισμικό του Honor 8X επεξεργάζεται τα δεδομένα από την κάμερα, με αποτέλεσμα και οι φωτογραφίες να είναι αισθητά διαφορετικές χρωματικά και όχι μόνο.
Το Honor 8X χρησιμοποιεί μια πιο έντονη και ζωντανή χρωματική «παλέτα» προκειμένου αντίστοιχα και οι φωτογραφίες να είναι όσο το δυνατόν πιο ζωντανές και ευχάριστες στο μάτι. Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στο πόσο κοντά είναι οι φωτογραφίες σε αυτό που βλέπει ο χρήστης με τα μάτια του, έχει γίνει όμως προφανώς επειδή η εταιρεία θεωρεί ότι αυτό προτιμά το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Honor 8X.
Ποιοτικά τώρα, η λεπτομέρεια κάθε φωτογραφίας είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, και μέσα σε αυτά που επιτρέπει το Hardware της συσκευής και ο αισθητήρας των 20 Mpixels. Αντίστοιχα και το χρωματικό εύρος είναι μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, κάτι που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο και την ποιότητα της κάμερας σαν υλικό.
Φυσικά από το Honor 8X δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η λειτουργία της «τεχνητής νοημοσύνης» που αναγνωρίζει το σκηνικό και το αντικείμενο της φωτογραφίας προκειμένου να προσαρμόζει τις ρυθμίσεις της κάμερας με βάση αυτό.
Εδώ έχει σημασία να αναφέρουμε ότι η υλοποίηση της Honor διαφέρει σημαντικά από αυτή της Huawei, μιλώντας πάντα για τις συσκευές αυτής που δεν ανήκουν στην συνεργασία με την Leica. Το Honor 8X επιλέγει να τονίζει σημαντικά περισσότερο τα χρώματα που ταιριάζουν στο κάδρο ή το αντικείμενο που έχει αναγνωρίσει η «τεχνητή νοημοσύνη».
Με την λειτουργία ενεργή, οι φωτογραφίες που παράγει το Honor 8X είναι … ασυνήθιστα έντονες, και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν στο σημείο να θεωρούνται υπερβολικές. Είναι και εδώ προφανές ότι το AI Mode δίνει προτεραιότητα στον εντυπωσιασμό και την όμορφη φωτογραφία, και δεν «ενδιαφέρεται» να είναι αυτή σωστή χρωματικά.
Αυτό που θα πρέπει να αναφέρουμε πάντως, είναι ότι με την «τεχνητή νοημοσύνη» ενεργή, το Honor 8X παράγει φωτογραφίες σε ανάλυση 12 Mpixels και όχι στα 20 που είναι η μέγιστη ανάλυση της κάμερας του. Παρόλα αυτά, οι φωτογραφίες αποθηκεύουν τα δεδομένα με το AI Mode ενεργό αλλά και χωρίς, και η συλλογή μπορεί να προβάλει και τις δύο εκδόσεις ώστε ο χρήστης να αποφασίσει ποια θέλει να κρατήσει.
Η μεγάλη «έκπληξη» όμως αφορά την λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Εκεί το Honor 8X έχει ξεχωριστό Night mode, που τουλάχιστον στη λογική λειτουργίας του θυμίζει έντονα αυτό των P20 και P20 Prο της Huawei. Η απόδοση του έχει εμφανείς διαφορές, αφού το Smartphone δεν έχει την ίδια βασική κάμερα με αυτά, ενώ του λείπουν και τα επιπλέον δεδομένα από την δεύτερη ασπρόμαυρη κάμερα και την τρίτη με τον τηλεφακό του P20 Pro.
Αυτό που έχει σημασία πάντως είναι ότι με το Night Mode ενεργό, το Honor 8X μπορεί να βγάλει μερικές αρκετά εντυπωσιακές φωτογραφίες. Σε σύγκριση με κάθε άλλο Smartphone της κατηγορίας τιμής του, τα επίπεδα φωτισμού που περιέχουν είναι εντυπωσιακά αυξημένα, ενώ συνδυάζονται και με πολύ καλά επίπεδα λεπτομέρειας.
Και εδώ για να το πετύχει αυτό το Honor 8X, βγάζει συνεχόμενες φωτογραφίες για έως και 5 δευτερόλεπτα, με διαφορετικό επίπεδο έκθεσης στον φωτισμό, και στην συνέχεια τις συνδυάζει σε μια τελική φωτογραφία.
Χωρίς το Night Mode πάντως, οι επιλογές που έχει κάνει η εταιρεία στην χρωματική παλέτα και την ένταση των χρωμάτων σε κάθε φωτογραφία, παράγουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από ότι με αυτό ενεργό. Οι φωτογραφίες είναι υπερβολικά «ψεύτικές» με την λεπτομέρεια να θυσιάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, και την τεχνητή αύξηση της έντασης των χρωμάτων να μην ταιριάζει στις νυχτερινές φωτογραφίες. Είναι ιδιαίτερα πιθανό λοιπόν ο ιδιοκτήτης του Honor 8X να επιλέξει να φωτογραφίζει μόνο με τη χρήση του Night Mode, και απλά να συμβιβαστεί με την απαραίτητη καθυστέρηση μερικών δευτερολέπτων για την λήψη τους.
Συνολικά η κάμερα του Honor 8X είναι σίγουρα ικανοποιητική για ένα Smartphone που κοστίζει 299 ευρώ επίσημα στη χώρα μας. Η λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης είναι κάτι που δεν υπάρχει σε προτάσεις του ανταγωνισμού με το ίδιο κόστος, έστω και με τα μειονεκτήματα της. Αντίστοιχα και το Night Mode, ακόμα και αν δεν παράγει αναμενόμενα τα ίδια αποτελέσματα με τις κορυφαίες συσκευές της Huawei, είναι εδώ για να βελτιώνει σημαντικά τις αλλιώς μέτριες νυχτερινές λήψεις.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας