Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Dell XPS 13 9365 review : Όταν το καλό, γίνεται ακόμα καλύτερο
dell xps 13

Dell XPS 13 9365 review : Όταν το καλό, γίνεται ακόμα καλύτερο

απο John Leondaris

Οι φορητοί υπολογιστές έχουν εδώ και καιρό κερδίσει κατά κράτος τους επιτραπέζιους υπολογιστές στην προτίμηση του κοινού, κάτι που οφείλεται τόσο στην τεχνολογική τους εξέλιξη (καθώς σήμερα υπάρχουν φορητοί υπολογιστές που έχουν να ζηλέψουν ελάχιστα – ή και τίποτα – από τους επιτραπέζιους υπολογιστές), όσο και στη σημαντική μείωση της μέσης τιμής τους (κάτι στο οποίο βοήθησε και η τεχνολογική τους εξέλιξη που δημιούργησε πιο προσιτά συστήματα).

Σήμερα οι φορητοί υπολογιστές επιδιώκουν να ικανοποιήσουν κάθε κατηγορία χρηστών. Μία από τις πιο «δύσκολες» και απαιτητικές (ίσως και η πιο απαιτητική) κατηγορίες χρηστών είναι οι χρήστες που έχουν το φορητό ως εργαλείο δουλειάς, και επομένως απαιτούν από αυτό τη μέγιστη διαθεσιμότητα, πολύ καλές επιδόσεις, αλλά και μικρό βάρος και μέγεθος, χωρίς όμως καμία «έκπτωση» στην αντοχή και την ποιότητα κατασκευής. Αλλά επίσης, θέλουν και να τον χρησιμοποιούν και ως προσωπικό υπολογιστή, ακόμα και ως tablet.

Χαρακτηριστικά που σε αρκετές περιπτώσεις «αλληλοσυγκρούονται» και δημιουργούν «πονοκέφαλο» στους κατασκευαστές, οι οποίοι προσπαθούν να ικανοποιήσουν ένα κοινό με διόλου ευκαταφρόνητο, το οποίο δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει κάτι παραπάνω αρκεί το προϊόν που θα πάρει να τον καλύπτει απόλυτα σε όλα τα παραπάνω.

Το εξελιγμένο XPS

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας της Dell να καλύψει τις απαιτήσεις του παραπάνω κοινού, είναι η σειρά XPS, που αποτελείται από φορητούς υπολογιστές με οθόνη μεγέθους από 12 έως και 15 ίντσες, που ενσωματώνουν κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και αντοχή, στο μικρότερο δυνατό μέγεθος και βάρος.

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το XPS 13 «2 in1», ένα φορητό σύστημα που μπορεί να δουλέψει τόσο ως notebook (ή καλύτερα, ultrabook), όσο και ως tablet, μια δοκιμή που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς, καθώς εδώ και χρόνια είμαστε χρήστες του προηγούμενου XPS 13, με το οποίο γράφτηκε αυτό το review, και αναρωτιόμασταν και εμείς πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει ένα ήδη πολύ καλό σύστημα (πέραν φυσικά των τεχνικών χαρακτηριστικών, που είναι λογικό να είναι αναβαθμισμένα).

Πρώτες εντυπώσεις

Η πρώτη εντύπωση όταν το πιάσαμε στα χέρια μας ήταν πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ελαφρύ σύστημα (κάτι παραπάνω από ένα κιλό) με εξαιρετικά ποιοτικό φινίρισμα από αλουμίνιο CNC. Κάτι που δε μας έκανε εντύπωση, καθώς στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά διακρινόταν και ο προκάτοχός του.

Ωστόσο, το νέο XPS είναι πιο λεπτό, αλλά και με μικρότερες εξωτερικές διαστάσεις, χωρίς όμως να «θυσιάζεται» το μέγεθος της οθόνης ή του πληκτρολογίου. Από πλευράς εμφάνισης, είναι πιο «επιθετικό» από τον προκάτοχό του, με ορατές γωνίες και ακμές που «δένουν» όμορφα μεταξύ τους.

Το υλικό κατασκευής είναι το αλουμίνιο, και η ποιότητα κατασκευής είναι πέραν κάθε κριτικής, άλλωστε αυτό ήταν πάντα και ένα από τα ισχυρά σημεία της σειράς XPS.

Ωστόσο τα ανθρακονήματα από τα οποία αποτελείτο όλο το κάτω μέρος του προηγούμενου XPS, έχουν αντικατασταθεί από το αλουμίνιο, που ναι μεν είναι εξαιρετικά ποιοτικό, αλλά δεν είναι ανθρακονήματα. Αυτά έχουν προστεθεί με τη μορφή «διακοσμητικής λωρίδας» δεξιά και αριστερά του πληκτρολογίου, και η εταιρεία αναφέρει ότι τα σημεία στα οποία τοποθετήθηκαν χρησιμεύουν ως «στήριγμα παλάμης».

Η ευχάριστη έκπληξη ωστόσο είναι το γεγονός ότι απουσιάζουν παντελώς οι αεραγωγοί από το κάτω μέρος του συστήματος (αλλά και γενικότερα), κάτι που στο προηγούμενο XPS αποτελούσε έναν μεγάλο «μπελά», καθώς η απορρόφηση αέρα από το κάτω μέρος (για την ψύξη του συστήματος) είχε ως αποτέλεσμα και την απορρόφηση σκόνης, ενώ η εναπόθεση του υπολογιστή επάνω σε «μαλακή» επιφάνεια (όπως, για παράδειγμα, σε κουβέρτα, μαξιλάρι, «αφρώδες» τραπεζομάντιλο κ.α.) είχε ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του συστήματος, αφού έφραζαν οι αεραγωγοί στο κάτω μέρος, μέσω των οποίων διοχετευόταν κρύος αέρας στο σύστημα.

Συνδεσιμότητα

Κοιτάζοντας τις θύρες του συστήματος ίσως να «απογοητευτεί» κανείς, καθώς έρχεται «αντιμέτωπος» με τις νέες προδιαγραφές των ultrabooks, στις οποίες η «κλασική» USB θύρα δεν υπάρχει πλέον. Στη θέση της υπάρχουν μόνο δύο USB type-C Θύρες, μια σε κάθε πλευρά του Laptop. Φυσικά η Dell διαθέτει πλήθος docking stations που συνδέονται σε αυτή τη θύρα και προσφέρουν πλήθος άλλων θυρών (φυσικά και κλασικές USB θύρες), οπότε η αγορά ενός αντίστοιχου περιφερειακού κρίνεται απαραίτητη.

Υπάρχει επίσης ένας card reader για κάρτες microSD, μία υποδοχή κλειδαριάς Noble και η κλασική jack υποδοχή για handsfree ακουστικά, που διαθέτουν και μικρόφωνο. Δε θα πρέπει να παραλείψουμε την web HD widescreen κάμερα, με ανάλυση 720p και διπλή συστοιχία ψηφιακών μικροφώνων, καθώς επίσης και τον αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος.

H Dell έχει επιλέξει να τοποθετήσει την Web camera κάτω από την οθόνη, σε μια όχι ιδιαίτερα βολική θέση. Προφανώς και η επιλογή αυτή έχει γίνει ώστε να διατηρηθεί μικρό το πλαίσιο στις άκρες της, όμως η “γωνία” που βλέπει η κάμερα είναι ασυνήθιστη και όχι… κολακευτική σε video κλήσεις.

Πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο του νέου XPS είναι αρκετά «σφιχτό», και σαφώς πιο «σφιχτό» από αυτό του προκατόχου του, ενώ είναι και πολύ πιο «ήσυχο», καθώς η διαδρομή των πλήκτρων είναι σημαντικά μικρότερη (μόλις 1,3 χιλιοστά). Είναι φυσικά φωτιζόμενο, τύπου chiclet.

Οθόνη

Η Dell προσφέρει δύο διαφορετικές αναλύσεις οθόνης στο XPX 13 9365, την «βασική» FullHD και μια WQHD οθόνη με ανάλυση κοντά στο 4k. Από την στιγμή που πρόκειται για 2 in 1 μηχάνημα που μπορεί να λειτουργήσει σαν Tablet, και οι δύο οθόνες είναι ευαίσθητες στην αφή, αλλά υποστηρίζουν και την γραφίδα που έχει σχεδιάσει η εταιρεία για αυτό το σκοπό.

Εμείς είχαμε στα χέρια μας την έκδοση με την FullHD οθόνη, με Native ανάλυση 1920 x 1080 pixels, η οποία είναι κατά τη γνώμη μας και «ιδανική» στην οθόνη των 13 ιντσών. Η μεγαλύτερ WQHD ανάλυση είναι ίσως υπερβολική σε μια τόσο μικρή οθόνη, ενώ έχει και επιπτώσεις στην κατανάλωση ενέργειας από την επιπλέον απαίτηση που έχει σε ισχύ για την παραγωγή γραφικών. Σε κάθε περίπτωση, η οθόνη υποστηρίζει προβολή HDR περιεχομένου, κάτι που δεν θεωρείται ακόμα δεδομένο στην κατηγορία των Ultrabooks. Η υποστήριξη εξαρτάται και από την εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την προβολή ταινιών και βίντεο, παρόλα αυτά όταν είναι ενεργή τονίζει την πολύ καλή χρωματική απόδοση της οθόνης.

Η Dell έχει σχεδιάσει μια «ασυνήθιστη» επιλογή προσαρμογής του φωτισμού της οθόνης ανάλογα με το περιεχόμενο που προβάλλεται σε αυτή. Η προβολή άσπρης εικόνας (όπως σε… κάθε παράθυρο των Windows…) αυξάνει προσωρινά τον φωτισμό της οθόνης, ο οποίος μειώνεται αυτόματα όταν ο χρήστης επιστρέψει στην οθόνη αναμονής. Η αλλαγή είναι πάντα αρκετά έντονη ώστε να είναι αισθητή «στο μάτι», είναι όμως μικρότερη όσο πιο κοντά στο μέγιστο φωτισμό της είναι ρυθμίσμενη οθόνη.

Για το κομμάτι της αφής δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να περιγράψει κανείς, αφού κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται όταν το ultrabook βρίσκεται σε Tablet mode, ενώ λειτουργεί κανονικά και σε συνδυασμό με το πληκτρολόγιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα Windows 10 είναι σχεδιασμένα με αρκετά μεγάλα εικονίδια και εφαρμογές ώστε να μπορεί να τις «πετύχει» κάποιος με το δάχτυλο. Σε κάθε περίπτωση το Tablet Mode είναι πιο βολικό, αφού σε αυτό προσαρμόζεται πλήρως το γραφικό περιβάλλον στη χρήση μόνο με την αφή.

Η οθόνη του XPS 13 9365 είναι ένα από τα πιο φωτεινά και σωστά χρωματικά Panel που μπορεί να βρει κανείς σε αυτή την κατηγορία τιμής. Η υποστήριξη του HDR αλλά και το γενικά μεγάλο χρωματικό της εύρος, την κάνει ιδανική για προβολή ταινιών, αλλά και φωτογραφιών με υψηλή πιστότητα. Αυτό που έχει σημασία τελικά, είναι η οθόνη να καλύπτει τις απαιτήσεις που έχει κάποιος από ένα αρκετά ακριβό Ultrabook, και αυτή του XPS 13 9365 το καταφέρνει με ιδιαίτερη επιτυχία.

Στα ενδότερα

Η Dell έχει επιλέξει έναν fanless σχεδιασμό για το XPX 13 9365, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενεργό σύστημα ψύξης. Ο Intel i7-7Y75 στο εσωτερικό του λοιπόν, ψύχεται μόνο με την χρήση μιας αρκετά μεγάλης «πλάκας» από χαλκό, που διαχέει την θερμότητα σε μεγαλύτερη επιφάνεια.

Σύμφωνα με την intel, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής έχει «όριο» τα 4.5 W κατανάλωσης, όμως στην υλοποίηση της Dell το μέγιστο νούμερο είναι περίπου 6.5W όταν το XPX 13 9365 είναι συνδεδεμένο στο φορτιστή του. Σε αυτά τα επίπεδα κατανάλωσης, ο i7 στο εσωτερικό του μπορεί να φτάσει την μέγιστη ονομαστική συχνότητα των 3.6 GHz σε turbo mode, μόνο για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα.

Η εταιρεία θεωρεί προφανώς ότι το μηχάνημα απευθύνεται σε κοινό που θέλει να κάνει γρήγορα καθημερινές εργασίες με αυτό, και δεν περιμένει από ένα Ultrabook να εκτελεί απαιτητικές εργασίες για μεγάλα και συνεχόμενα χρονικά διαστήματα. Παρόλα αυτά, ο i7-7Y75 μπορεί να παραμείνει κοντά στα 2.4 GHz για αρκετά λεπτά συνεχόμενης έντονης χρήσης, μια συχνότητα που και πάλι είναι σημαντικά υψηλότερη από την ονομαστική «βασική» των 1.3 GHz. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα Windows 10 αναφέρουν το 1.6 GHz σαν base frequency, ενώ προφανώς σε κατάσταση αναμονής η συχνότητα πέφτει άνετα και κάτω από το 1 GHz.

Σε αυτή την κατάσταση αναμονής,  όπου ένα Ultrabook μπορεί να βρίσκεται αρκετά συχνά κατά την ανάγνωση ενός κειμένου, την προβολή μιας σελίδας κλπ, η κατανάλωση πέφτει κάτω και από το 1W. Το ουσιαστικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης έκδοσης του i7 είναι ακριβώς αυτή η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας του, που ακόμα και στην μέγιστη απόδοση του είναι σημαντικά χαμηλότερη από το συνηθισμένο, και κοντά στο ιδανικό για ένα Ultrabook.

Αντίστοιχα και η κάρτα γραφικών που είναι η ενσωματωμένη Intel HD615, είναι σχεδιασμένη για τις απλές καθημερινές εργασίες, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται απαιτητικά παιχνίδια. Εδώ και αρκετά χρόνια πλέον, οι επεξεργαστές της Intel έχουν ξεχωριστό Hardware που τους επιτρέπει να «αποκωδικοποιούν» αρχεία Video σε ανάλυση 4k. Αυτό μπορεί να γίνει και σε αρχεία που χρησιμοποιούν το νεότερο H265/HEVC, με αρκετά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Το Dell XPX 13 9365 προφανώς δεν απευθύνεται σε απαιτητικούς χρήστες που θέλουν να επεξεργάζονται αρχεία βίντεο (ή και φωτογραφίας σε υψηλή ανάλυση), και εκτός από την απλά καλή απόδοση του, υπάρχει και το σημαντικό θέμα του ότι αυξάνεται αισθητά η θερμοκρασία λειτουργίας του σε παρατεταμένη εντατική χρήση.

Παρόλα αυτά η επιλογή της εταιρείας είναι σε γενικές γραμμές σωστή, αφού ο i7-7Y75 έχει αισθητά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, κάτι που δίνει πολύ καλούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας, σε ένα Ultrabook που δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη σε χωρητικότητα μπαταρία.

Καταλήγοντας

Το XPS 13 «2in1» απευθύνεται σε χρήστες που θα το χρησιμοποιήσουν κατά βάση ως επαγγελματικό εργαλείο, και ως εκ τούτου δε θέλουν κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα κατασκευής, την απόδοση, την αυτονομία και το βάρος, αλλά, από την άλλη, θέλουν να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και στον ελεύθερο χρόνο τους ως tablet.

Δεν είναι εύκολο, ούτε και φθηνό, να συνδυαστούν τα παραπάνω, αλλά κάθε πράγμα έχει το κόστος του. Το σύστημα που δοκιμάσαμε έχει προτεινόμενη τελική λιανική τιμή 1899 ευρώ, που ίσως φανεί υψηλή σε αρκετούς χρήστες, είναι όμως απόλυτα λογική όταν μιλάμε για ένα σύστημα με αυτή την ποιότητα κατασκευής και αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, που καλείται να αντέξει και να αποδώσει υπό κάθε πιθανό εργασιακό φόρτο.

Πρόκειται για ένα σύστημα που θα συνεχίσει για αρκετά χρόνια να εξυπηρετεί με συνέπεια το χρήστη του (όπως ακριβώς κάνει σε εμάς το προηγούμενο XPS τα τελευταία 5 χρόνια) χωρίς να τον «αφήσει» την ώρα που το χρειάζεται περισσότερο (δηλαδή κατά την εργασία), ενώ οι επιδόσεις του είναι τέτοιες που θα το βοηθήσουν να είναι «επαρκές» για μεγάλο διάστημα.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights