Οθόνη.
Αυτο που η Samsung γνωρίζει πως να κάνει καλυτερα απο κάθε άλλη εταιρεία στην συγκεκριμενη αγορά, ειναι να κατασκευάζει εντυπωσιακές οθόνες, που στο σύνολο τους σχεδόν πλεον, ειναι τεχνολογίας AMOLED. Μπορεί το μέγεθος αυτής του Α80 να καθορίζεται απο την ανάγκη για μεγάλες συνολικές διαστάσεις, δεν παύει όμως σε καμία περίπτωση να ειναι μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή και συνολικά κορυφαία οθονη που δεν μπορεί εύκολα να βρει κανείς ακόμα και σε συνολικά «ανώτερες» συσκευές του ανταγωνισμού του.
H διαγώνιος των 6.7 ιντσων ειναι προφανως ιδιαίτερα μεγάλη, όμως τουλαχιστον το εντυπωσιακά μικρό πλαίσιο γύρω της διατηρεί τις διαστάσεις σε λογικά επίπεδα. Η ανάλυση της ειναι μικρότερη απο οτι θα θέλαμε, αφου στα 2400x 1080 pixels ειναι ουσιαστικά ένα 1080p panel με μεγαλύτερη κάθετη ανάλυση λόγω της διαφορετικής αναλογίας πλευρών.
Όπως στο Α70 έτσι και εδώ, η εταιρεία εχει επιλέξει ένα panel με αναλογία πλευρών 20:9 που διαφέρει απο το συνηθισμένο για την ιδια αλλά και για την αγορά γενικότερα. Προφανως και η επιλογή αυτη εχει γίνει προκειμένου η οθονη να ειναι λιγο πιο «στενή» ώστε το Α80 να ειναι λίγο πιο εύκολο να το κρατήσει κάποιος με το ένα χέρι.
Στα 699 ευρώ που κοστίζει το Α80, θεωρούμε οτι η εταιρεία θα έπρεπε να εχει ενσωματώσει στην οθονη του την δυνατότητα προβολής HDR περιεχομένου. Σε μεγάλο βαθμό αυτο ειναι ιδιαίτερα εύκολο σε ένα AMOLED Panel, και παροτι καταλαβαίνουμε οτι η εταιρεία πρέπει να διαχωρίζει τις ακριβότερες συσκευές της απο αυτες της μεσαίας κατηγορίας, το Α80 σαφώς και δεν ανήκει σε αυτη με βάση την τιμή του και αυτά που προσφέρει.
Οι διαθέσιμες ρυθμίσεις ειναι αυτες που μας εχει συνηθίσει η εταιρεία, και όπως και το Α70, προσφέρει πλεον μόνο την επιλογή ανάμεσα σε έντονη και φυσική χρωματική λειτουργία. Η έντονη ειναι χρήσιμη σε όσους έχουν συνηθίσει και προτιμούν την ζωντανή απόχρωση της οθόνης των συσκευών της εταιρειας, και προφανως η «φυσική» απευθύνεται σε όσους θέλουν τα πλεονεκτήματα του AMOLED Panel χωρίς τις… υπερβολές του.
Η μεγάλη διαγώνιος παρόλα αυτά, κάνει την οθονη ιδανική για προβολή περιεχομένου, είτε αυτο ειναι κάποιου είδους ταινία είτε φωτογραφίες. Μάλιστα η μικρή διαφορά της αναλογίας πλευρών δεν ειναι τόσο έντονη όσο το 21×9 σε συσκευές άλλων εταιρειών. Οι γωνιές θέασης ειναι προφανως κορυφαίες λόγω της τεχνολογίας της οθόνης, ενω και ο φωτισμός της ειναι ιδιαίτερα έντονος. Η μέγιστη ένταση του επιτυγχάνεται μόνο στην αυτόματη ρύθμιση, αφου ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να φτάσει σε επίπεδα αρκετά υψηλά ακόμα και για τη χρήση κάτω απο τον ήλιο.
Η Samsung παραδοσιακά προσθέτει το δικό της Always On Display, που όπως περιγράφει και η ονομασία του, διατηρεί μονίμως ένα κομμάτι της οθόνης ενεργό, και προβάλει σε αυτό πληροφορίες και τυχόν ειδοποιήσεις. Η AMOLED οθόνη προσφέρεται για αυτού του είδους τη δυνατότητα, αφού διατηρεί ενεργό μόνο το κομμάτι της που προβάλλει πληροφορίες, και η υπόλοιπη οθόνη δεν καταναλώνει ενέργεια.
Τα τελευταία χρόνια το Always On Display έχει χάσει τον χαρακτήρα της απλά χρήσιμης λειτουργίας, και πλέον διαθέτει ένα πλήθος από επιπλέον επιλογές. Κάποιες από αυτές αφορούν την εμφάνιση του, και δίνουν στον ιδιοκτήτη του Galaxy A80 τη δυνατότητα να προβάλει μέχρι και … φωτογραφιες στην οθόνη αυτή.
Στην τιμή του Α80 η εταιρεία θα μπορούσε σαφώς να εχει χρησιμοποιήσει μια οθονη με υψηλότερη ανάλυση, ειδικά απο τη στιγμή που ειναι και ιδιαίτερα μεγάλη σε φυσικό μέγεθος. Χωρίς στην πράξη να υπάρχει κάποιο σημαντικό προβλημα σε καθημερινη χρήση, υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που στις 6.7 ίντσες φαίνεται οτι η ανάλυση της οθόνης δεν ειναι η ιδανική.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας