Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy A80 Review : Σίγουρα ασυνήθιστο
galaxy a80

Samsung Galaxy A80 Review : Σίγουρα ασυνήθιστο

απο Kostas Gliatiotis

Καμερα.

Το Α80 αποτελεί μια ιδιαίτερη συσκευή για τη Samsung, όχι μόνο για τον τρόπο που λειτουργεί η βασική καμερα του, αλλά και λόγω της υψηλότερης ανάλυσης της. Το τηλέφωνο ειναι το πρώτο της εταιρειας που χρησιμοποιεί καμερα των 48ΜΡ, παροτι η ιδια η Samsung κατασκευάζει αισθητήρες αυτού του είδους εδώ και ένα χρόνο περίπου, και τους δίνει ήδη σε εταιρείες του ανταγωνισμού της.

galaxy a80

Στο Α80 η καμερα αυτη εχει ανάλυση 48ΜΡ, όμως τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της δεν ταιριάζουν απόλυτα στην κατηγορία τιμής του. Το OIS απουσιάζει, τη στιγμή που εταιρείες όπως η Motorola το προσφέρουν σε συσκευές όπως το One vision που κοστίζει λιγότερα απο τα μισά χρήματα. Το διάφραγμα του φακού ειναι επίσης περίεργα περιορισμένο στο f/2.0 την στιγμή που ακόμα και το εντυπωσιακά οικονομικό Galaxy A20e εχει σαφώς καλύτερη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τουλαχιστον με βάση τον φακο της κάμερας του.

Η καμερα του Α80 λειτουργεί με την τεχνική του Pixel Binning, και χρησιμοποιεί την υψηλή της ανάλυση προκειμένου να αποθηκεύει φωτογραφίες σε μικρότερο μέγεθος αλλά με καλύτερη λεπτομέρεια. Ο αισθητήρας συνδυάζει τα δεδομένα απο 4 γειτονικά pixels σε ένα, προκειμένου αυτο να περιέχει τον «μέσο ορο» σε πληροφορίες χρώματος, δυναμικό εύρος φωτισμού αλλά και λεπτομέρεια.

Θα λέγαμε οτι οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Α80 ειναι προφανως καλές, όχι όμως κατι το ιδιαίτερο για την κατηγορία τιμής του. Ένα Mi 9 της Xiaomi που μάλιστα κοστίζει σημαντικά λιγότερα χρήματα, και εχει καμερα της ίδιας ανάλυσης, βγάζει αισθητά καλύτερες φωτογραφίες σε λεπτομέρεια αλλά και χρωματικό και δυναμικό εύρος.

Αυτο που πρέπει να αναγνωρίσουμε στη Samsung ειναι οτι και το Α80 διαθέτει την πολυ λογική σε επεμβάσεις, δυνατότητα αναγνώρισης σκηνικού. Η βελτιστοποίηση σκηνής όπως ονομάζει η εταιρεία αυτη τη λειτουργία, αναγνωρίζει το αντικείμενο ή το πλάνο που βλέπει η καμερα, και κάνει μικρές και σωστά στοχευμένες επεμβάσεις προκειμένου να αλλάξει χρωματικά την τελική φωτογραφία.

Η απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τώρα, ειναι περίεργα …. απογοητευτική. Η εφαρμογη της κάμερας διαθέτει ξεχωριστό Night Mode, που προσπαθεί να καλύψει την απουσία του OIS αλλά και το περιορισμένο διάφραγμα της κάμερας. Σε οτι αφορά τα επίπεδα φωτισμού, σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνει, η λεπτομέρεια όμως κάθε φωτογραφίας ειναι σαφώς χαμηλότερη απο οτι θα περίμενε κανείς.

Μάλιστα, παροτι προφανως και γίνεται επεξεργασία ώστε να αφαιρεθεί ο ψηφιακός θόρυβος που παράγει ο αισθητήρας, και η λεπτομέρεια μειώνεται σαν αποτέλεσμα, οι φωτογραφίες καταλήγουν να συνεχίζουν να έχουν θόρυβο αλλά και χαμηλή λεπτομέρεια. Ειναι δεδομένο οτι σε βάθος χρόνου η εταιρεία θα βελτιώσει την απόδοση της κάμερας μεσω κάποιας αναβάθμισης λογισμικού, όπως έχει ήδη κάνει σε πολλες απο τις υπόλοιπες συσκευές της. Οποίος όμως επιλέξει να αγοράσει το Α80 θα πρέπει απλά να… ελπίζει και να περιμένει αυτη την αναβάθμιση.

Χωρίς το Night Mode τωρα, η απόδοση της βασικής κάμερας του Galaxy A80 είναι περίεργα απογοητευτική, και σε καμία περίπτωση αντάξια του είδους του, αλλά και του κόστους. Κάποιες φωτογραφίες έχουν επίπεδα θορύβου που δεν συναντά κανείς ούτε στα αμέσως “μικρότερα” Α70 και Α50. Ο αισθητήρας των 48ΜΡ που σχεδιάζει η ίδια η Samsung έχει σαφή μειονεκτήματα σε απόδοση σε σύγκριση με αυτους της Sony.

Η Samsung ανάφερει οτι το Α80 εχει συνολικά τρεις κάμερες, όμως αυτο ειναι ελάχιστα παραπλανητικό, εστω και αν δεν ειναι η μοναδική εταιρεία που κάνει κατι τέτοιο. Η δεύτερη καμερα ειναι αυτη με τον υπερ ευρυγωνιο φακο, η Τρίτη όμως ειναι μια ToF καμερα, που απλά υπολογίζει την απόσταση απο το φόντο όταν θελουμε να βγάλουμε φωτογραφίες με θολό … φόντο.

Για την καμερα με τον υπερ ευρυγωνιο φακο, η εταιρεία εχει επίσης κάνει μια μάλλον λάθος επιλογή, σε οτι αφορά την ανάλυση του αισθητήρα της. Στα 699 ευρώ ειναι λάθος απο κάθε άποψη μια καμερα με ανάλυση μόλις 8 ΜΡ, τη στιγμή που και εδώ, οι εταιρείες του ανταγωνισμού προσφέρουν κάμερες με αντίστοιχα μεγάλο οπτικό πεδίο, και έως και τη διπλάσια ονομαστική ανάλυση. Σαν «κερασάκι» επέλεξε να μην εχει και δυνατότητα auto focus, μια επιλογή που η εταιρεία εχει κάνει ακόμα και σε σημαντικά ακριβότερες συσκευές της.

Οι φωτογραφίες που μπορει να βγάλει η καμερα αυτη λοιπόν, ειναι αναμενόμενα απλά ικανοποιητικές, και αυτο με βάση πάντα τις απαιτήσεις που μπορει να εχει κάποιος σε αυτο το είδος. Ο υπερ ευρυγωνιος φακός εχει οπτικό πεδίο 123 μοιρών που ειναι σημαντικά μεγαλύτερο απο κάθε άλλη πρόταση του ανταγωνισμού. Αυτο επιτρέπει στην καμερα να χωράει ένα σημαντικά μεγαλύτερο «πλάνο» σε κάθε φωτογραφία, με εμφανείς όμως αλλοιώσεις στα σχήματα, ειδικά στις άκρες του πλάνου.

Αυτο μπορει να διορθωθεί σε επίπεδο λογισμικού, με την αντίστοιχη επιλογή απο τις ρυθμίσεις της εφαρμογής, όμως σε αυτήν την περίπτωση μειώνεται αντίστοιχα και το οπτικό πεδίο. Ο ιδιοκτήτης του Α80 πρακτικά αποφασίζει αν θέλει να μειώσει την παραμόρφωση αυτη ή όχι, ανάλογα με το αντικείμενο που θέλει να φωτογραφίσει.

Σε πλήρη αντίθεση με τα τρια Galaxy S10, στο Α80 το ξεχωριστό Night Mode δεν λειτουργεί στην καμερα με τον υπερ ευρυγωνιο φακο. Αυτο σημαίνει οτι ειδικά με το f/2.2 διάφραγμα του αισθητήρα της, ειναι πρακτικά άσκοπη η χρήση της κατα τη διάρκεια της νύχτας. Οι φωτογραφίες ειναι και ιδιαίτερα σκοτεινές, αλλά και με πολυ χαμηλά επίπεδα λεπτομέρειας.

Στον τομέα του Video, το Galaxy A80 είναι το μοναδικό μέλος της νέας σειράς Galaxy A, που μπορεί να γράψει βίντεο σε ανάλυση 4Κ. Εδω πρέπει να αναφέρουμε ότι τεχνικά και τα Α70 και Α50 έχουν αυτή τη δυνατότητα, η Samsung όμως έχει επιλέξει να την αφαιρέσει από τις επιλογές της κάμερας.

Η ποιότητα των αρχείων θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακολουθεί και εδώ αυτή της φωτογραφίας, με το αποτέλεσμα να μην είναι αποδεκτό σε αυτή την κατηγορία τιμής. Η ηλεκτρονική σταθεροποίηση λειτουργεί κανονικά, όμως έχουμε ξεπεράσει πλέον το στάδιο που αυτό ήταν κάτι ασυνήθιστο. Σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού, η ποιότητα της εικόνας μειώνεται αισθητά, και εμφανίζεται και εδώ ψηφιακός θόρυβος που δεν «ταιριάζει» με την ονομαστική ανάλυση της κάμερας και την τιμή του Galaxy A80.

Θα αναφέρουμε όμως ότι το Smartphone μπορεί να γράψει βίντεο και με την δεύτερη κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό. Μοναδική προϋπόθεση είναι να επιλέξει ο ιδιοκτήτης του την εγγραφή σε 1080p, αφού η ανάλυση των 8ΜΡ είναι οριακά «αρκετή» για οτιδήποτε πάνω από αυτο. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει η δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ των δύο καμερών, κάτι που επίσης δεν είναι απαραίτητα αποδεκτό σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Θα μπορούσε να πει κανείς οτι συνολικά η Samsung αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στο να κατασκευάσει μηχανικά μια περιστρεφόμενη καμερα, και σαφώς λιγότερο στο αυτη να εχει την απόδοση που πρέπει σε αυτη την κατηγορία χρημάτων. Το Α80 στα 699 ευρώ δεν μπορει να ανταγωνιστεί συσκευές άλλων εταιρειών που έχουν τα ιδια η ακόμα και λιγότερα χρήματα. Η ονομαστική ανάλυση της βασικής του κάμερας σε καμία περίπτωση δεν μπορει απο μόνη της να εξασφαλίσει και καλη απόδοση στην πράξη.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights