Αρχικη ΕΛΛΑΔΑ Schneider Electric Mobiya TS170 S: Φωτίστε και φορτίστε οπουδήποτε και οποτεδήποτε!

Schneider Electric Mobiya TS170 S: Φωτίστε και φορτίστε οπουδήποτε και οποτεδήποτε!

απο John Leondaris

Ορισμένες από τις βασικότερες ανάγκες ενέργειας σήμερα σε μία προηγμένη χώρα εστιάζονται στην παροχή φωτισμού, και στην παροχή ενέργειας για τα κινητά τηλέφωνα ώστε ο κάτοχος να έχει πάντα δυνατότητα επικοινωνίας.

Για την αντιμετώπιση αυτών ακριβώς των αναγκών κυκλοφορεί πλήθος προϊόντων, από φακούς κάθε είδους και μεγέθους, μέχρι μικρότερες και μεγαλύτερες power banks που υπόσχονται να φορτίσουν από τηλέφωνα μέχρι και laptop, ακόμα και φορητά ραδιόφωνα και φακοί με ενσωματωμένο δυναμό που παράγει ρεύμα με την περιστροφή μίας μανιβέλας, ο χρήστης μπορεί να βρει στην αγορά πλήθος συσκευών που υπόσχονται να του καλύψουν τις ανάγκες για «φορητή» παροχή ρεύματος όταν η πρίζα είναι μακριά.

Ωστόσο, όλες σχεδόν οι παραπάνω λύσεις έχουν ένα βασικό «μειονέκτημα»: αργά ή γρήγορα, ο χρήστης θα αναγκαστεί να αναζητήσει πρίζα για να τις φορτίσει.

Δεν υπάρχει λοιπόν λύση για πραγματικά αυτόνομη ενέργεια για φωτισμό και φόρτιση κινητού που να είναι οικονομικά προσιτή και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα ακόμα και από κάποιον αδαή με τη χρήση της τεχνολογίας;

Η Schneider Electric αποφάσισε να μας δείξει ότι το μέχρι τώρα ανέφικτο, είναι τελικά εφικτό, με τη Mobiya TS170 S, που αποτελεί την πρώτη ίσως λύση που απευθύνεται στον απλό χρήστη και προσφέρει απολύτως αυτόνομη παροχή ενέργειας για φωτισμό και φόρτιση κινητού, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει διαθέσιμο ή όχι σταθερό ηλεκτρικό δίκτυο.

Πρόκειται για μία επαναφορτιζόμενη λάμπα που συνοδεύεται από ένα ηλιακό panel, και έχει τη δυνατότητα τόσο να προσφέρει φως όταν ο χρήστης το χρειαστεί, όσο και να φορτίσει το κινητό του χρήστη, εάν η ενέργεια της μπαταρίας του τελευταίου δεν είναι αρκετή.

Και ειδικά για την Ελλάδα, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρηστικό προϊόν, καθώς η χώρα μας ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό ηλιοφάνειας, καθώς ακόμα και εποχές που «παραδοσιακά» έχει κακοκαιρία, όπως ο χειμώνας, στην Ελλάδα επικρατεί καλοκαιρία και ηλιοφάνεια. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από το χειμώνα που διανύουμε δεν υπάρχει!

Το πακέτο περιλαμβάνει τη λάμπα, το ηλιακό panel (με καλώδιο μήκους περίπου 5 μέτρων), και το «πολυ – καλώδιο» με το οποίο φορτίζει τόσο η λάμπα από κάποια σταθερή πηγή ενέργειας (εάν θέλουμε), όσο και το κινητό από τη λάμπα.

Αυτό το «πολυ – καλώδιο» περιλαμβάνει επιμέρους καλώδια με βύσμα mini-USB, microUSB και με το κλασικό λεπτό βύσμα «καρφάκι» που έχουν τα παλαιότερα «απλά» κινητά της Nokia.

Ο λόγος που δεν περιλαμβάνει καλώδιο με βύσμα USB-C ή βύσμα για iPhone έχει να κάνει με το target group των χρηστών για τους οποίους φτιάχτηκε αρχικά η Mobiya, κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε στο τέλος αυτού του review. Επί της ουσίας πάντως αυτή η έλλειψη δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς όλα λύνονται με την προσθήκη ενός adaptor σε κάποιο από τα βύσματα που καταλήγουν σε mini USB ή microUSB.

Η Mobiya TS170 S έχει 3 επίπεδα φωτεινότητας, στα 20, στα 85 και στα 170 lumens. Σύμφωνα με την εταιρεία, η διάρκειά της είναι 48 ώρες, 12 ώρες και 6 ώρες αντίστοιχα.

Εμείς τη μετρήσαμε στην πράξη (δεν ήταν βέβαια καθόλου εύκολο αυτό, καθώς έπρεπε να παρακολουθούμε συνεχώς για ώρες ώστε να δούμε πότε ακριβώς θα έσβηνε) και διαπιστώσαμε ότι οι χρόνοι που δίνει η Schneider είναι μάλλον… απαισιόδοξοι.

Στην πράξη λοιπόν, η Mobiya «έβγαλε» 56 ώρες στη χαμηλή σκάλα των 20 lumens, 18 ώρες και 24 λεπτά στη μεσαία σκάλα των 85 lumens, και 8 ώρες και 7 λεπτά στη μεγάλη σκάλα των 170 lumens. Χρόνοι απόλυτα ικανοποιητικοί μέχρι να επανέλθει ο φωτισμός (η ο χρήστης να ξαναβρεθεί σε χώρο με φωτισμό).

Σε ότι αφορά στη φόρτιση του κινητού, η Schneider Electric δεν αναφέρει τη χωρητικότητα της μπαταρίας που ενσωματώνει η Mobiya, ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η «φιλοσοφία» του προϊόντος δεν είναι να μπορεί να γεμίσει τη μπαταρία του κινητού, αλλά να υποστηρίξει τη λειτουργία του μέχρι ο χρήστης να βρεθεί σε χώρο με παροχή ρεύματος από όπου θα μπορεί να φορτίσει το κινητό του με τον κανονικό φορτιστή του.

Ωστόσο, η μπαταρία της Mobiya μπορεί να φορτίσει πλήρως ένα «απλό» κινητό (όχι smartphone δηλαδή) που δε διαθέτει κάποια μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας.

Λειτουργίες

Εάν η μπαταρία της Mobiya είναι εντελώς άδεια, μπορεί να φορτίσει κατά τα 75% από το ηλιακό panel με «τυπική» ηλιοφάνεια μιας ημέρας (δηλαδή ηλιοφάνεια από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα), και κατά 100% κατά τη δεύτερη ημέρα, εφόσον κατά το παραπάνω διάστημα δε χρησιμοποιείται. Μπορεί όμως να χρησιμοποιείται για φωτισμό, και παράλληλα να φορτίζει, είτε από το ηλιακό panel, είτε και από κοινό USB φορτιστή κινητού.

Αυτό που δε μπορεί να κάνει παράλληλα είναι να φορτίζει από το panel ή από φορτιστή, και παράλληλα να φορτίζει και το κινητό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται είτε το ένα είτε το άλλο.

Σημειώνεται ότι η Mobiya είναι κατασκευασμένη από πλαστικά πολύ υψηλής ποιότητας (κάτι αναμενόμενο μιας και η Schneider Electric μας έχει συνηθίσει σε προϊόντα κορυφαίας ποιότητας), είναι πλήρως αδιάβροχη (εφόσον έχουμε κλείσει σωστά και το λαστιχένιο καπάκι που προστατεύει τις υποδοχές), και μάλιστα είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε εάν πέσει στο νερό ο φανός να γυρίσει προς τα επάνω και έτσι όταν φωτίζει να είναι άμεσα ορατός.

Επίσης, η Mobiya διαθέτει στη λαβή της μία στρογγυλή υποδοχή ώστε να μπορεί να στερεωθεί στο πάνω μέρος ενός μεγάλου πλαστικού μπουκαλιού νερού (αυτά του 1,5 λίτρου μιας χρήσης), ή σε ένα πάσσαλο με διάμετρο ανάλογης του καπακιού του μπουκαλιού, ώστε να λειτουργήσει ως «λαμπατέρ» ή ως υπαίθριος φανός,

Διαθέτει ακόμα και ένα γάντζο που τη βοηθά να κρεμαστεί ανάποδα από κάποιο σημείο, ώστε να μπορεί να φωτίζει το γύρω χώρο.

Ο αρχικός σκοπός

Η αλήθεια είναι πως ο ενεργειακός γίγαντας κατά τη διαδικασία κατασκευής της Mobiya δεν είχε, αρχικά, κατά νου τους χρήστες των προηγμένων χωρών, αλλά η ιδέα αναπτύχθηκε από το τμήμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Schneider Electric, που ήθελε να δημιουργήσει μία λύση «αυτόνομης» παροχής ενέργειας σε χώρες και περιοχές όπου τα σταθερά δίκτυα παροχής ρεύματος είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα, όπως πολλές χώρες της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας κ.α., και οι κάτοικοι ζουν χωρίς ρεύμα και σταθερά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Για το λόγο αυτό η Mobiya διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που το «πολυκαλώδιο» που συνοδεύει το φανό δεν περιλαμβάνει βύσμα USB-C και βύσμα για iPhone, καθώς οι κάτοικοι στις περιοχές για τις οποίες κατασκευάστηκε η Mobiya είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρήστες «απλών» κινητών, και όχι smartphones. Όπως αναφέραμε, όμως, η έλλειψη αυτή αντιμετωπίζεται πολύ απλά με την προσθήκη ενός adaptor, ανάλογα με το κινητό του χρήστη.

Η Schneider Electric διένειμε τη Mobiya σε πολλές περιοχές του κόσμου που τελούν υπό τις παραπάνω συνθήκες, αλλά επίσης και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στις ΗΠΑ σε κατοίκους από περιοχές που επλήγησαν από τυφώνες και είχαν καταστραφεί τα δίκτυα ρεύματος και τηλεπικοινωνιών, αλλά και στην Ελλάδα, σε φορείς όπως η πυροσβεστική, ο Ερυθρός Σταυρός κ.α.

Πού τη βρίσκουμε;

Η Mobiya TS170 S διατίθεται μέσα από το δίκτυο των συνεργαζόμενων καταστημάτων διανομής προϊόντων της Schneider Electric.

Τελικά;

Η Mobiya TS170 S είναι ένα εξαιρετικό προϊόν τόσο για εκείνους που αρέσκονται σε εκδρομές εκτός πόλης και «πολιτισμού», όσο και σε περιπτώσεις που η παροχή ρεύματος έχει διακοπεί, για οποιονδήποτε λόγο.

Εγγυάται παροχή φωτισμού και ρεύματος για τη «βασική» λειτουργία του κινητού μέχρι να επανέλθει το ρεύμα ή ο χρήστης να βρεθεί κοντά σε παροχή ρεύματος, ενώ δε φοβάται ούτε τις καιρικές συνθήκες μιας και είναι πλήρως αδιάβροχη, ακόμα και αν πέσει μέσα στο νερό.

Θα λέγαμε πως δε θα πρέπει να λείπει από κανένα χρήστη που του αρέσει να κινείται σε περιοχές χωρίς ρεύμα και φως, όπως επίσης και από κανένα τροχόσπιτο ή σκάφος, αλλά αποτελεί και μία άριστη λύση για όσους θέλουν να έχουν πάντα μια αξιόπιστη πηγή φωτός και ενέργειας στο σπίτι, ότι και αν συμβεί.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights