Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Mi Note 10 Vs P30 Pro Camera Test : Ποια είναι η καλύτερη κάμερα;

Mi Note 10 Vs P30 Pro Camera Test : Ποια είναι η καλύτερη κάμερα;

απο Kostas Gliatiotis

Στον κόσμο των Smartphones, το «ορόσημο» στον τομέα της φωτογραφίας, για τις πολλαπλές επιλογές αλλά και τις μοναδικές δυνατότητες, είναι εδώ και χρόνια πλέον η Huawei με κάθε νεότερη πρόταση της. Όμως τον τελευταίο καιρό είναι πολλές οι εταιρείες που θέλουν να πάρουν αυτή την … πρώτη θέση, όχι μόνο σε ποιότητα φωτογραφιών αλλά και σε συνολικά προσφερόμενες κάμερες και δυνατότητες.

Μια από τις προτάσεις που σχεδόν πλησιάζει την κορυφή αυτή, είναι φυσικά το Note 10 της Xiaomi, ένα Smartphone που πλέον κυκλοφορεί και επίσημα στη χώρα μας. Σε «αριθμούς» βρίσκεται στην πρώτη θέση του DxO Mark, μαζί με το Mate 30 Pro της Huawei, όμως προσφέρει και ένα σύνολο από τέσσερις ακόμα κάμερες, η κάθε μια με τις δικές της ξεχωριστές δυνατότητες.

Το P30 Pro της Huawei, που είναι και η συσκευή που κυκλοφορεί επίσημα στη χώρα μας, μπορεί να έχει μια κάμερα λιγότερο σαν αριθμό, καταφέρνει όμως να προσφέρει τις ίδιες ακριβώς δυνατότητες. Η σύγκριση μεταξύ τους λοιπόν είναι μάλλον αναπόφευκτη, με αποτέλεσμα να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε βίντεο αλλά και σε κείμενο που έχει πάντα τη δυνατότητα να προσφέρει αναλυτικότερα περισσότερες πληροφορίες.

 

Ξεκινώντας με την βασική κάμερα των δύο Smartphones, είναι δεδομένο ότι την εντύπωση «κλέβει» αυτή του Note 10 της Xiaomi, με την υψηλή της ανάλυση αλλά και με τις συνολικές δυνατότητες της. Ο αισθητήρας των 108ΜΡ βρίσκεται πίσω από έναν φακό με ιδιαίτερα αποδοτικό διάφραγμα f/1.69 που κάνει πιο εύκολη την λήψη φωτογραφιών ακόμα και σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα φωτισμού. Μάλιστα, παρότι είναι τεχνικά δύσκολο λόγω του μεγάλου μεγέθους μιας τέτοιας κάμερας, στο Note 10 έρχεται και με μηχανική σταθεροποίηση για ακόμα πιο σταθερές λήψεις.

Το P30 Pro από την πλευρά του, έρχεται με μια βασική κάμερα των 40ΜΡ που παρότι είναι ονομαστικά μικρότερη, προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες και μερικές ακόμα, που δικαιολογούνται από την υψηλότερη κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει. Το διάφραγμα του φακού του είναι ελάχιστα πιο «φωτεινό» στο f/1.6 ενώ υπάρχει και εδώ OIS, κάτι που ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστο πριν μερικούς μήνες όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Αυτό όμως που την κάνει διαφορετική από κάθε άλλη κάμερα σε Smartphone, είναι η διαφορετική διάταξη του φακού της. Ο RYYB αισθητήρας, είναι σχεδιασμένος να μπορεί να δει εντυπωσιακά επίπεδα φωτισμού ακόμα και στις «χειρότερες» δυνατές συνθήκες.

Στην πράξη τώρα, οι φωτογραφίες που μπορούν να βγάλουν και οι δύο συσκευές, είναι σίγουρα πολύ καλύτερες σε λεπτομέρεια και δυναμικό εύρος , σε σύγκριση με κάθε άλλο Smartphone που κυκλοφορεί επίσημα στην Ελληνική αγορά και όχι μόνο. Η Xiaomi από την πλευρά της έχει επιλέξει μια πιο «έντονη» χρωματική απεικόνιση, ώστε οι φωτογραφίες να είναι πιο ζωντανές και ευχάριστες, ακόμα και σε σύγκριση με το P30 Pro.

Η Huawei από την πλευρά της, προκειμένου να είναι πιο σωστή χρωματικά, και στα επίπεδα μιας επαγγελματικής φωτογραφικής μηχανής, έχει επιλέξει οι φωτογραφίες που βγάζει το P30 Pro να είναι περισσότερο κοντά σε αυτό που βλέπει και ο ιδιοκτήτης του.

Σε άμεση σύγκριση μεταξύ τους, είναι λοιπόν καθαρά θέμα προτίμησης, το ποια φωτογραφία είναι πιο «όμορφη» που σε καθημερινή χρήση έχει περισσότερη σημασία ουσιαστικά. Σε επίπεδο λεπτομέρειας τώρα, η κάμερα του P30 Pro διατηρεί τα ίδια επίπεδα, κάτι που θεωρείται σίγουρα… κατόρθωμα με δεδομένη την χαμηλότερη ανάλυση της.

Σε ότι αφορά την ανάλυση αυτή, και οι δύο κάμερες είναι σχεδιασμένες να βγάζουν φωτογραφίες με την τεχνική του Pixel Binning. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν την ονομαστική τους ανάλυση, με διαφορετικό τρόπο από το να βγάλουν απλά μια φωτογραφία των 40 και 108 ΜΡ αντίστοιχα. Οι πληροφορίες από τον αισθητήρα, συνδυάζονται με την τεχνική αυτή, ώστε οι φωτογραφίες να έχουν το ¼ της ονομαστικής αυτής ανάλυσης. Με αυτόν τον τρόπο, οι πληροφορίες από 4 «γειτονικά» Pixel του αισθητήρα, χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ενός σε κάθε φωτογραφία, με τον μέσο όρο σε λεπτομέρεια, επίπεδα φωτισμού και χρώματος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να παράγονται στα 27ΜΡ για το Note 10 και στα 10ΜΡ για το P30 Pro. Με αυτό σαν δεδομένο, η απόδοση σχεδόν της ίδιας λεπτομέρειας, δείχνει την δουλειά που έχει κάνει η Huawei, αλλά και πόσο ισχυρή είναι και η κάμερα στην συσκευή της Xiaomi.

Αν ο ιδιοκτήτης του κάθε Smartphone το επιθυμεί, μπορεί να βγάλει φωτογραφίες και στην μέγιστη αυτή ονομαστική ανάλυση. Σε αυτή την περίπτωση, οι φωτογραφίες από το Note 10 έχουν εντυπωσιακά μεγάλες διαστάσεις, που επιτρέπουν στον χρήστη να «ζουμάρει» πολύ πιο κοντά. Επειδή όμως η κάμερα δεν είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, η λεπτομέρεια κάθε φωτογραφίας δεν είναι υψηλότερη από αυτές που βγαίνουν με την τεχνική του Pixel Binning.

Η κάμερα του P30 Pro τώρα, έχει και αυτή τη δυνατότητα να βγάλει φωτογραφίες στα 40ΜΡ, με αντίστοιχα μεγαλύτερες φυσικές διαστάσεις, και μειωμένη λεπτομέρεια σε σύγκριση με αυτές που βγαίνουν με την τεχνική του Pixel Binning. Εδώ σαν επιπλέον «απώλεια» ο αισθητήρας χάνει το πλεονέκτημα της πολύ καλύτερης ευαίσθησίας του στο χαμηλό φωτισμό.

Οταν τώρα τα επίπεδα φωτισμού μειωθούν αισθητά, και ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάθε μια από τις δύο κάμερες αλλάζει σημαντικά την αποδοση της. Προφανώς και τα δύο Smartphones έχουν το δικό τους ξεχωριστό Night Mode, έχουν όμως τη δυνατότητα να βγάλουν φωτογραφίες και χωρίς αυτό. Το OIS είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και στις δύο περιπτώσεις, αφού επιτρέπει σε κάθε κάμερα να επιλέξει ρυθμίσεις που θα βγάλουν μια πιο φωτεινή φωτογραφία, χωρίς να είναι κουνημένη από την αστάθεια που έχει το χέρι του χρήστη.

 

Εδώ η κάμερα του P30 pro δείχνει ξεκάθαρα την τεχνική της υπεροχή, εκμεταλλευόμενη τον RYYB αισθητήρα. Σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα φωτισμού, η κάμερα μπορεί να «δει» το αντικείμενο που φωτογραφίζει, ακόμα και όταν ο ιδιος ο χρήστης δυσκολεύεται να το κάνει με τα ίδια του τα μάτια.

Για να το πετύχει αυτό, αυξάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα την ψηφιακή ευαισθησία του ISO, επίπεδα που δεν μπορεί να πλησιάσει η κάμερα του Note 10 της Xiaomi. Οι φωτογραφίες αυτές εχουν αναμενόμενα αυξημένα επίπεδα ψηφιακού θορύβου, και μειωμένη λεπτομέρεια, όχι όμως όσο θα περίμενε κανείς με τις τιμές ISO που επιλέγει να χρησιμοποιήσει το P30 Pro.

Προφανώς όμως, το Night Mode υπάρχει ακριβώς ώστε να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, και είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε κάμερες που δεν έχουν τις δυνατότητες αυτής του P30 Pro. Η λογική του είναι πλέον γνωστή, με την λήψη συνεχόμενων φωτογραφιών σε διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στο φως. Στη συνέχεια η κάθε μια από τις συσκευές, συνδυάζει τις φωτογραφίες αυτές σε ένα τελικό αρχείο, επιλέγοντας τον καλύτερο συνδυασμό φωτισμού, και λεπτομέρειας.

Εδώ υπάρχει μια  σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο Smartphones, αφού το P30 Pro είναι αισθητά πιο ισχυρό από το Note 10 που έχει να διαχειριστεί περισσότερα δεδομένα από την κάμερα του με την σημαντικά υψηλότερη ανάλυση. Τα δύο Smartphones βγάζουν φωτογραφίες με το Night Mode και αποκλειστικά την τεχνική του Pixel Binning, κάτι που απαιτεί επιπλέον επεξεργασία.

Το αποτέλεσμα όμως είναι και στις δύο περιπτώσεις φωτογραφίες με πολύ καλά επίπεδα φωτισμού. Διατηρείται μάλιστα και δυναμικό εύρος που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς σε οποιδήποτε άλλο Smartphone. Η Xiaomi εδώ προσπαθεί να πετύχει λίγο πιο φωτεινές φωτογραφίες, με την Huawei να αποτυπώνει ελάχιστα μικρότερο εύρος χρωμάτων σε κάθε φωτογραφία. Συνολικά, αυτό που δεν μπορεί να πετύχει η κάμερα του Note 10 χωρίς τη χρήση του Night Mode, το πετυχαίνει με αυτό, παράγωντας φωτογραφίες πολύ πιο κοντά σε αυτές του P30 Pro.

Ακόμα λοιπόν και αν η κάμερα του P30 Pro κερδίζει συνολικά με την διαφορετική τεχνολογία της, αλλά και την εμπειρία που πλέον έχει αποκτήσει η Huawei με την συνεργασία της με την Leica, τα αποτελέσματα του Note 10 είναι άκρως ικανοποιητικά με δεδομένη και την χαμηλότερη τιμή πώλησης του.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights