Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Galaxy S20 Plus Vs Huawei P40 Pro: Η διαφορά στις επιδόσεις

Galaxy S20 Plus Vs Huawei P40 Pro: Η διαφορά στις επιδόσεις

απο Kostas Gliatiotis

Οι κορυφαίες επιδόσεις αποτελούν πάντα κάτι το δεδομένο για κάθε κορυφαίο και ακριβό Smartphone. Η κάθε εταιρεία όμως έχει έναν δικό της διαφορετικό τρόπο να τις προσφέρει. Υπάρχουν εταιρείες που εστιάζουν στην όσο δυνατόν καλύτερη απόδοση, που δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (και με αντίστοιχη επίπτωση στην κατανάλωση ενέργειας), και άλλες που εστιάζουν στο να είναι οι επιδόσεις αυτές σταθερές για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η δεύτερη προσέγγιση έχει προφανή πλεονεκτήματα για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν έντονα το Smartphone τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση της Samsung και των νέων Galaxy S20, οι επιδόσεις αυτές έρχονται από τον Exynos 990 επεξεργαστή που σχεδιάζει και κατασκευάζει η ίδια η εταιρεία. Αντίστοιχα στην περίπτωση της Huawei και του νέου P40 Pro, οι επιδόσεις αυτές έρχονται από τον Kirin 990 5G που αντίστοιχα σχεδιάζει η Huawei. Σε αυτή τη δοκιμή θα δούμε τις επιδόσεις που προσφέρει ο καθένας από αυτούς, αλλά και πως μπορεί να συνεχίζει να τις προσφέρει στην πράξη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

H θεωρία

Ένα από τα μεγαλύτερα «προβλήματα» στην προσπάθεια να πετύχει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις κατά τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου επεξεργαστή κάθε εταιρεία, είναι να βρει μια … ισορροπία ανάμεσα στις επιδόσεις αυτές, την κατανάλωση ενέργειας αλλά και την θερμότητα που παράγεται. Το τρίτο, δηλαδή η θερμότητα είναι και ο πλέον περιοριστικός παράγοντας, αφού όσο αυξάνεται, τόσο οι επιδόσεις μειώνονται προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και στην συνέχεια η θερμοκρασία και πάλι.

Οι κατασκευαστές των ίδιων τωμ Smartphones τώρα, πρέπει στην συνέχεια να σχεδιάσουν την κάθε συσκευή με τρόπο που να μπορεί να παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια σε αυτόν τον επεξεργαστή ακόμα και όταν λειτουργεί στο μέγιστο των επιδόσεων του, αλλά και να διαχειρίζονται την θερμότητα που παράγεται προκειμένου να διατηρούνται αυτές οι επιδόσεις.

Με τα νέα Galaxy S20 η Samsung επέλεξε για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιήσει έναν δικό της επεξεργαστή της σειράς Exynos, και πλέον είναι αρκετές οι αναφορές που δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος επεξεργαστής δεν έχει την ιδανική απόδοση σε συνεχόμενη χρήση αλλά ούτε και λογικά επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας. Αντίστοιχα, ειδικά τα δύο από τα τρία Galaxy S20 έχουν και ένα σημαντικό πρόβλημα να διαχειριστούν την θερμοκρασία που παράγεται κατά την έντονη αυτή χρήση.

Όλα αυτά, έχουν σαν αποτέλεσμα, οι επιδόσεις που μπορεί να «μετρήσει» κανείς μέσω κάθε είδους Benchmark, να είναι υψηλότερες από αυτές του Kirin 990 5G της Huawei, μόνο όταν η διάρκεια αυτής της δοκιμής είναι σχετικά σύντομη. Η συνεχόμενη λειτουργία του Exynos 990 στο μέγιστο των επιδόσεων του, όπως θα δούμε στη συνέχεια, καταλήγει μετά από μόλις 5 συνεχόμενες δοκιμές, να είναι σημαντικά μειωμένη, και τελικά κατώτερη από αυτή του επεξεργαστή της Huawei.

Geekbench

Η δοκιμή μας ξεκινάει με το Geekbench, ένα Benchmark που είναι σχεδιασμένο να μετράει την επεξεργαστική ισχύ του συνόλου των πυρήνων που βρίσκονται στο εσωτερικό της κάθε συσκευής. Η μέτρηση στο τέλος προβάλλεται σε δύο διαφορετικά αποτελέσματα, ένα για την υψηλότερη απόδοση ενός από τους ισχυρότερους πυρήνες επεξεργασίας, και ένα για την απόδοση τους όταν λειτουργούν και οι 8 ταυτόχρονα.

Στο συγκεκριμένο Benchmark, οι επιδόσεις των δύο συσκευών είναι εντυπωσιακά διαφορετικές μεταξύ τους. Το P40 pro της Huawei πετυχαίνει και στα 5 συνεχόμενα τεστ, ένα Single Core αποτέλεσμα που είναι χαμηλότερο από αυτό του Galaxy S20+. Εδώ ο Custom M5 πυρήνας επεξεργασίας της Samsung είναι σημαντικά ισχυρότερος από τον κάθε ένα από τους Α-76 πυρήνες επεξεργασίας που χρησιμοποιεί ο Kirin 990 5G. Παρότι ο επεξεργαστής της Samsung δειχνει μια μικρή πτώση στην απόδοση του από το ένα τεστ μέχρι το επόμενο, ακόμα και μετά τα πέντε συνεχόμενα η απόδοση του παραμένει έστω και λίγο υψηλότερη.

Όμως στο Multicore test, από την πρώτη δοκιμή, τα αποτελέσματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Kirin 990 5G μπορεί να «τρέχει» και τους 8 πυρήνες επεξεργασίας του, μονίμως στην υψηλότερη συχνότητα λειτουργίας τους, για όλη τη διάρκεια του τεστ. Μάλιστα διατηρεί σχεδόν ίδια την απόδοση τους για το σύνολο των πέντε συνεχόμενων δοκιμών.

Ο Exynos 990 όμως έχει μια σημαντική ιδιαίτερότητα σε αυτό το τεστ. Ο σχεδιασμός του, και η κατανάλωση ενέργειας που έχει συνολικά σαν ολοκληρωμένο, δεν του επιτρέπει να έχει τους δύο Custom M5 πυρήνες στην μέγιστη συχνότητα τους όταν είναι ενεργοί και οι συνολικά ακόμα έξι πυρήνες επεξεργασίας του.

Μάλιστα ο περιορισμός είναι ακόμα πιο σημαντικός, με αποτέλεσμα ούτε οι δύο «μεσαίοι» Α-76 που διαθέτει να μπορούν σε αυτές τις συνθήκες να διατηρήσουν την δική τους μέγιστη συχνότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το multicore test να δίνει μονίμως και στις πέντε συνεχόμενες δοκιμές, ένα αισθητά χαμηλότερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με τον Kirin 990 5G.

Ανάλογα με το είδος χρήσης, και το πόσες εφαρμογές λειτουργούν ταυτόχρονα στο κάθε ένα από τα δύο Smartphones, η απόδοση που έχει το καθένα έχει μικρότερο ή μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιδόσεις που πραγματικά βλέπει ο ιδιοκτήτης του. Αυτό που είναι ξεκάθαρο για το Galaxy S20+ και τον επεξεργαστή στο εσωτερικό του, είναι ότι δεν μπορεί να προσφέρει στην πράξη τις επιδόσεις που περιμένει κανείς όταν διαβάζει την μέγιστη συχνότητα λειτουργίας που αναφέρει η Samsung για κάθε σετ από τους πυρήνες επεξεργασίας του. Αυτό οφείλεται στο ότι η συχνότητα αυτή δεν είναι διαθέσιμη όταν λειτουργούν και οι 8 ταυτόχρονα, κάτι που η εταιρεία βολικά για την ίδια δεν αναφέρει.

3dMark

Η επόμενη δοκιμή μας αφορά το 3Dmark, ένα Benchmark που είναι σχεδιασμένο να δοκιμάζει την μέγιστη απόδοση της κάρτας γραφικών στο εσωτερικό κάθε επεξεργαστή και Smartphone. Το Galaxy S20+ και ο Exynos 990 συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν την νεότερη σε αρχιτεκτονική, Mali G-77 κάρτα γραφικών της ARM σε μια διάταξη με 12 « πυρήνες». Ο Kirin 990 5G από την πλευρά του, συνεχίζει να βασίζεται στην αμέσως προηγούμενη Mali G-76 κάρτα γραφικών επίσης της ARM, σε μια έκδοση με συνολικά ακόμα περισσότερους «πυρήνες» που φτάνουν τους … 16.

Η απόδοση του Exynos 990 είναι εδώ σημαντικά υψηλότερη, κάτι που ισχύει όμως μόνο για τις τρεις πρώτες συνεχόμενες φορές που θα τρέξει κανείς το 3Dmark. Η συνολική διάρκεια των τριών τεστ είναι μικρότερη από 15 λεπτά, ένα χρονικό διάστημα που είναι απόλυτα λογικό να θέλει να παίξει κάποιος ένα παιχνίδι με το Smartphone του.

Όμως στο τέταρτο και πέμπτο συνεχόμενο αποτέλεσμα, η κατάσταση αλλάζει δραματικά. Η απόδοση του Exynos 990 μειώνεται σημαντικά κάτω από αυτή που προσφέρει ο Kirin 990 5G επεξεργαστής στο εσωτερικό του P40 Pro της Huawei. Στην περίπτωση του Kirin 990 5G μάλιστα, η απόδοση αυτή είναι εντυπωσιακά σταθερή για το σύνολο και των πέντε συνεχόμενων δοκιμών του 3D mark.

Άυτό δείχνει κάτι που έτσι και αλλιώς έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα, ότι ο Exynos 990 δεν μπορεί να διατηρήσει την Gaming απόδοση του για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η μείωση της απόδοσης του όμως είναι σημαντική, αφου φτάνει μέσα σε 15 λεπτά το 20% και βρίσκεται πλέον χαμηλότερα από αυτή του Kirin 990 5G. Μάλιστα η μείωση αυτή φέρνει το Galaxy S20+ σε ένα επίπεδο επιδόσεων που είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης του να παρατηρήσει μικρά κολλήματα σε πιο απαιτητικά παιχνίδια. Το Smartphone της Huawei από την πλευρά του, δείχνει ότι μπορεί να συνεχίζει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να προσφέρει μια απόδοση που είναι εξ αρχής υψηλότερη από αυτή που απαιτεί οποιδήποτε παιχνίδι είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή.

PCmark

Το τρίτο σετ από τεστ, αφορά το PCmark, ένα Benchmark σχεδιασμένο να δοκιμάζει την συνολική απόδοση ενός Smartphone. Εδώ δοκιμάζεται διαδοχικά, η επεξεργαστική ισχύς κάθε συσκευής σε πολύπλοκα σενάρια χρήσης, η δυνατότητα επεξεργασίας video, το Browsing σε σελίδες αλλά και η κάρτα γραφικών. Στο συγκεκριμένο τεστ έχει πάντα ιδιαίτερη σημασία και η ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης του ολοκληρωμένου μνήμης που προσφέρει τον αποθηκευτικό χώρο κάθε συσκευής.

Για τα τρία πρώτα συνεχόμενα τεστ, οι δύο συσκευές διατηρούν σταθερή την απόδοση τους, με την διαφορά μεταξύ τους να είναι μικρότερη από 5%, διαφορά που δεν είναι άμεσα αντιληπτή σε καθημερινή χρήση.

Η διαφορά αυτή παραμένει στα ίδια επίπεδα μέχρι και την ολοκλήρωση και της πέμπτης δοκιμής, δείχνοντας ότι ο Exynos 990 δεν καταφέρνει να προσφέρει τις σημαντικά καλύτερες επιδόσεις που περιμένει κανείς ή αυτές που αφήνει να εννοηθεί η Samsung με την περιγραφή του.

Ο σχεδιασμός του Kirin 990 5G αλλά και του ίδιου του P40 Pro, έχει γίνει με γνώμονα την διατήρηση της απόδοσης του σχεδόν συνεχόμενα, ακόμα και ότα ο ιδιοκτήτης του είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Το Galaxy S20+ από την πλευρά του έρχεται με σημαντικούς περιοσμούς στην επεξεργαστική ισχύ του, που υπάρχουν λόγω της αδικαιολόγητα υψηλής κατανάλωσης ενέργειας που έχει ο Exynos 990. Αυτά φαίνονται ιδιαίτερα έντονα στο Geekbench και το πως και οι 8 πυρήνες επεξεργασίας του λειτουργούν ταυτόχρονα με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αφήνει να εννοηθεί η Samsung.

Το συμπέρασμα

Στον τομέα του Gaming όμως, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική. Η κατανάλωση ενέργειας του Exynos 990 και η θερμότητα που παράγεται, δεν του επιτρέπει να διατηρήσει την απόδοση που δείχνει να έχει αρχικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα που να ξεπερνά τα 15 λεπτά συνεχόμενης χρήσης. Αυτό έχει δύο διαφορετικά αποτελέσματα. Το ένα είναι ότι η κατανάλωση ενέργειας ακόμα και για αυτό το διάστημα είναι δραματικά υψηλή ακόμα και για την μπαταρία των 4.500 mAh, και φυσικά το δεύτερο είναι ότι ο ιδιοκτήτης του θα δει πολύ σύντομα αντίστοιχα δραματική μείωση σε αυτές.

Ο Kirin 990 5G και το P40 Pro ακολουθούν και εδώ μια εντελώς διαφορετική τακτική. Η Gaming απόδοση του είναι σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που απαιτεί οποιοδήποτε παιχνίδι, ακριβώς όμως εκεί που πρέπει να είναι ώστε να διατηρούνται μόνιμως σταθερές άσχετα με το πόση ώρα… παίζει ένα παίχνίδι ο ιδιοκτήτης του P40 Pro.

Φυσικά, η Samsung είχε πάντα την επιλογή να χρησιμοποιήσει και στην Ευρωπαϊκή έκδοση των τριών Galaxy S20, τον Snapdragon 865 επεξεργαστή της Qualcomm, που εκτός από λίγο καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με τον Exynos 990, έχει και σημαντικά καλύτερα χαρακτηριστικά κατανάλωσης και παραγωγής θερμότητας. Όμως με την επιλογή της να μην το κάνει, φέρνει το Galaxy S20+ (και τα άλλα δύο μοντέλα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο) σε μια μειονεκτική θέση απένατι στον ανταγωνισμό τους.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights