Είναι γνωστό ότι η Samsung έχει πάψει να έχει την αποδοχή που είχε… συνηθίσει, στο αγοραστικό κοινό και ειδικά στην μεσαία κατηγορία τιμής. Με κάθε άλλη εταιρεία να προσφέρει σημαντικά ισχυρότερα και συνολικά καλύτερα Smartphones σε χαμηλότερη τιμή πώλησης, η Samsung έχει εδώ και καιρό πλέον, μόνο το όνομα και την “φήμη” της σαν … επιχείρημα για να επιλέξει κανείς τις δικές της προτάσεις. Όμως όπως έχουμε δει ήδη με κάθε μέλος της σειράς Galaxy A για το 2020, η εταιρεία συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται πόσο μη ανταγωνιστικά είναι τα προϊόντα της. Το νέο Galaxy A31 είναι μια ακόμα απόδειξη αυτής της προβληματικής λογικής, αφού έρχεται στη χώρα μας σε μια επίσημη τιμή των 319 ευρώ, σε μια κατηγορία τιμής που ο ανταγωνισμός του προσφέρει εντυπωσιακά καλύτερες συνολικά προτάσεις.
Στο συγκεκριμένο βίντεο γνωρίζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του Galaxy A31, και τι είναι αυτό που κάνει την Samsung να θεωρεί ότι αξίζει αυτά τα χρήματα. Η προφανής απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι η AMOLED οθόνη του, που για μια ακόμα φορά αποτελεί το μοναδικό “επιχείρημα” της Samsung αλλά και όσων προτιμούν τα προϊόντα της. Παρότι προφανώς η οθόνη αυτή παραμένει το ίδιο εντυπωσιακή, και με χρωματική απόδοση που δεν μπορεί να πλησιάσει ένα LCD Panel, το Galaxy A31 κάνει ενοχλητικές παραχωρήσεις σε όλους τους υπόλοιπους τομείς. Η Samsung θεωρεί ότι και ο αισθητήρας αποτυπωμάτων που έχει ενσωματώσει στην οθόνη του Galaxy A31 είναι ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του, όμως όπως και σε κάθε άλλη συσκευή της σειράς Galaxy A, όπως τα Α41, Α51 και Α71, ο αισθητήρας αυτός παραμένει ενοχλητικά αργός αλλά και αναξιόπιστος.
Στον τομέα της φωτογραφίας, το Galaxy A31 προσπαθεί να προσφέρει στα χαρτιά τα χαρακτηριστικά που περιμένει κανείς, όμως για μια ακόμα φορά η πραγματικότητα διαφέρει και μάλιστα σημαντικά. Η βασική του κάμερα έχει την υψηλή ανάλυση των 48ΜΡ που περιμένει κανείς, όμως για μια ακόμα φορά, η κάμερα αυτή έρχεται με ένα περιορισμένο f/2.0 διάφραγμα στον φακό της, το κυριότερο όμως χωρίς ξεχωριστό Night mode. Ο συνδυασμός αυτός κάνει την απόδοση της πρακτικά μη χρήσιμη σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού και πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η εταιρεία συνεχίζει να διαχωρίζει τεχνητά τα οικονομικότερα της μοντέλα με την αφαίρεση αυτού του Night mode, μια πολιτική που δεν ακολουθεί κανένας ανταγωνιστής της.
Περισσότερο από όλα όμως ενοχλεί ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του Galaxy A31 και οι επιδόσεις που αυτός προσφέρει σε ένα Smartphone με κόστος περισσότερα από 300 ευρώ επίσημα στη χώρα μας. Ο Helio P65 της Mediatek, είναι σημαντικά πιο αργός ακόμα και από λύσεις που μπορεί να βρει κανείς σε συσκευές άλλων εταιρειών που κοστίζουν λιγότερα από 200 ευρώ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το Galaxy A31 να μην καλύπτει τις απαιτήσεις που έχει κανείς όταν δίνει αυτά τα χρήματα, προκειμένου να κάνει την δουλειά του καθημερινά χωρίς ενοχλητικά κολλήματα. Στον τομέα των γραφικών, η απόδοση του Helio P65 είναι ακόμα πιο απογοητευτική, με τον ανταγωνισμό και πάλι να προσφέρει λύσεις με καλύτερες επιδόσεις για τους φίλους του Gaming. Ακόμα και το Redmi Note 9 της Xiaomi, ένα Smartphone που κοστίζει 100 ευρώ λιγότερα, προσφέρει καλύτερες επιδόσεις συνολικά με τον Helio G85 επίσης της Mediatek στο εσωτερικό του.
Η βασική έκδοση του Galaxy A31 έρχεται με 64GB αποθηκευτικού χώρου που και εδώ είναι ακριβώς τα μισά από τον ανταγωνισμό του που πλέον προσφέρει….απλόχερα 128GB σε αυτά τα χρήματα. ΑΝτίστοιχα και η διαθέσιμη μνήμη RAM στα 4GB είναι ενοχλητικά μικρή, και κάνει σχεδόν βέβαιο ότι σε βάθος χρόνου το Smartphone θα αντιμετωπίζει προβλήματα με την απόδοση του όσο κάθε εφαρμογή γίνεται όλο και πιο απαιτητική.
Ο μοναδικός τομέας όπου του Galaxy A31 καταφέρνει να είναι ανταγωνιστικό, είναι αυτός της μπαταρίας στο εσωτερικό του. Με χωρητικότητα 5.000 mAh είναι αισθητά μεγαλύτερη από αυτή του αμέσως επόμενου Galaxy A41 της εταιρείας. Ακόμα και σε συνδυασμό με τον όχι αποδοτικό ενεργειακά επεξεργαστή στοε σωτερικό του, είναι αρκετά μεγάλη σε χωρητικότητα ώστε θεωρητικά να μπορεί να βγάλει δύο ημέρες χρήσης με άνεση.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας