Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ LG OLED GX 65 TV Review: Κορυφαία κινηματογραφική εμπειρία και όχι μόνο

LG OLED GX 65 TV Review: Κορυφαία κινηματογραφική εμπειρία και όχι μόνο

απο Kostas Gliatiotis

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει η δοκιμή μιας νέας κατηγορίας προϊόντων, είναι ότι έχεις την… ελευθερία να ακολουθήσεις μια διαφορετική «δομή» στο σύνολο του Review. Έτσι λοιπόν, όταν η LG Hellas μας πρότεινε να μας στείλει για δοκιμή την νέα και άκρως εντυπωσιακή GX 65″ τηλεόραση, ήταν για εμάς μια ευκαιρία (και μια πρόκληση) να γνωρίσουμε έναν νέο… κόσμο προϊόντων.

Ας ξεκινήσουμε όμως με μια παραδοχή που αποτελεί μάλλον κοινή γνώση. Δεν χρειάζεται να αγοράσει κανείς μια τηλεόραση 65″ για να μπορεί να απολαύσει στην καθημερινότητα του μια κορυφαία εμπειρία θέασης. Άλλωστε η LG έχει στη χώρα μας μια εντυπωσιακά μεγάλη «γκάμα» τηλεοράσεων σε κάθε κατηγορία τιμής, που καλύπτουν ;όλες τις απαιτήσεις.

Ο σχεδιασμός.

Η OLED GX TV δεν είναι μια απλή τηλεόραση 65″ (όσο απλή μπορεί να είναι…) που περιορίζεται στην ύπαρξη της εντυπωσιακής OLED οθόνης της. Ο σχεδιασμός της έχει στόχο να την κάνει «μέρος» του σαλονιού ή του δωματίου με έναν τρόπο που δεν έχουμε συνηθίσει σε καμία τηλεόραση.

 

Το να κάνει μια εταιρεία λεπτή μια τηλεόραση είναι εύκολο. Το να το εκμεταλλευτεί αυτό στην πράξη δεν είναι και τόσο. Η LG OLED GX TV 65” είναι όμως σχεδιασμένη να εφαρμόζει στον τοίχο, με έναν τρόπο που την κάνει να ξεχωρίζει δύσκολα από έναν… πίνακα ζωγραφικής. Η σύγκριση δεν είναι τυχαία, αφού όπως θα δούμε στην συνέχεια, η OLED GX TV 65” είναι ένα έργο τέχνης.

OLED GX TV 65” OLED GX TV 65”

Προκειμένου να το πετύχει αυτό όμως η LG έχει κάνει μια συγκεκριμένη αλλαγή στην OLED GX TV 65”. Η βάση στήριξης στο πίσω μέρος, είναι και ο μοναδικός τρόπος που υπάρχει για την χρήση της. Όμως η βάση αυτή αξίζει την «θυσία» του να κάνει κανείς τρύπες στον τοίχο προκειμένου να την στηρίξει. Η βάση είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για την τηλεόραση, και μπορεί να «κρυφτεί» στο εσωτερικό της. Με αυτόν τον τρόπο η GΧ 65 εφαρμόζει απόλυτα στον… τοίχο και καταφέρνει εκτός από εντυπωσιακή σαν τηλεόραση να είναι και πανέμορφη.

Η Η LG OLED GX  είναι σχεδιασμένη να θυμίζει περισσότερο ένα έργο τέχνης, και λιγότερο μια τηλεόραση. Μάλιστα ακριβώς επειδή εφαρμόζει απόλυτα στον τοίχο με την ειδικά σχεδιασμένη βάση της, δύσκολα θα την ξεχωρίσει κανείς από έναν… πίνακα ζωγραφικης.  ‘Εχει άλλωστε και την δυνατότητα να  προβάλλει πίνακες ζωγραφικής σαν ένα ξεχωριστό Mode λειτουργίας, προκειμένου ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείται, να … ομορφαίνει τον χώρο γύρω της.

OLED GX TV 65”

OLED GX TV 65”

Οι μηχανικοί της LG συνεργάστηκαν άψογα με τους σχεδιαστές της ΟLED GX, αφού και τεχνικά είναι “επίτευγμα” μια τηλεόραση αυτού του επιπέδου να έχει πάχος μόλις 20 χιλιοστά, και να καταφέρνει ταυτόχρονα να μοιάζει με έργο τέχνης. Με το εντυπωσιακά μικρό πλαίσιο γύρω από την ίδια την οθόνη των 65″, η ΟLED GX δεν θυμίζει σε τίποτα μια συνηθισμένη τηλεόραση.

 

Η τεχνολογία.

OLED GX TV 65”

Ένα από τα πλεονεκτήματα μιας OLED τηλεόρασης, είναι ότι μπορεί να προσφέρει με χαρακτηριστική άνεση μια σημαντικά καλύτερη χρωματική απεικόνιση. Αυτή με την σειρά της είναι ακόμα πιο χρήσιμη σε μια τηλεόραση όπως η OLED GΧ 65”, που έρχεται με υποστήριξη για τα δύο πιο δημοφιλή πρότυπα HDR Video. Με πλήρη υποστήριξη του HDR 10, αλλά και του Dolby Vision, η τηλεόραση είναι σχεδιασμένη να προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο κάθε είδους περιεχόμενο με μεγαλύτερο δυναμικό εύρος.

Όμως η LG γνωρίζει πολύ καλά ότι η κορυφαία κινηματογραφική εμπειρία, επιτυγχάνεται όταν ο ιδιοκτήτης της τηλεόρασης μπορεί να την «φέρει» στα δικά του μέτρα και τις δικές του προτιμήσεις. Προκειμένου να το πετύχει αυτό, η OLED GΧ 65” προσφέρει ένα σύνολο από διαφορετικά Mode προβολής, με αντίστοιχα διαφορετική χρωματική απόδοση.

 

Παρότι κάποια από  αυτά είναι σχεδιασμένα να … ταιριάζουν σε συγκεκριμένο περιεχόμενο, όπως αθλητικά και ταινίες, ο ιδιοκτήτης της OLED GX TV 65” μπορεί προφανώς να διαλέξει αυτό που του ταιριάζει.

OLED GX TV 65”

Ο συνδυασμός του OLED Panel και της υποστήριξης των HDR προτύπων που αναφέραμε, επιτρέπουν στην OLED GX 65” να προσφέρει και ένα ξεχωριστό “Filmmaker mode”. Όπως δηλώνει και η ονομασία του, με αυτό ενεργό, μια ταινία προβάλλεται ακριβώς όπως ήταν το… όραμα του δημιουργού της. Από το χρωματικό προφίλ, την ένταση του φωτισμού και την αντίθεση της εικόνας, το Creator’s mode προσφέρει μια ρεαλιστική κινηματογραφική εμπειρία.

Το περιεχόμενο έχει σημασία.

Η εποχή που μια τηλεόραση υπήρχε αποκλειστικά ή έστω κυρίως για να προβάλει εικόνα (οριακά…) από ελεύθερα και συνδρομητικά επίγεια κανάλια έχει ευτυχώς περάσει προ πολλού. Πλέον μια σύγχρονη τηλεόραση πρέπει να έχει πρόσβαση σε συνδρομητικές υπηρεσίες όπως το Netflix και όχι μόνο, ελεύθερες Streaming Πλατφόρμες όπως το Youtube (φυσικά), αλλά και να προσφέρει αντίστοιχα εύκολη συνδεσιμότητα και με κάθε άλλου είδους συσκευή που μπορεί να της παρέχει φωτογραφίες και βίντεο όπως είναι ένα Smartphone.

OLED GX TV 65”

 

Προφανώς και η OLED GX 65” μπορεί να τα κάνει όλα αυτά, και επειδή ανήκει στη νεότερη γενιά τηλεοράσεων της εταιρείας, προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές. Σε αυτές περιλαμβάνεται πλέον και το Apple TV, η συνδρομητική υπηρεσία της εταιρείας, αλλά και το Air Play για την σύνδεση και iOS συσκευών όπως το iPhone ή/και το iPad του ιδιοκτήτη της GΧ 65.

Ξεκινώντας από το Netflix, αφού επίσημα τουλάχιστον αποτελεί την μοναδική διαθέσιμη υπηρεσία του είδους στη χώρα μας, η OLED GX 65” αναγνωρίζεται κανονικά για την υποστήριξη περιεχομένου σε κάθε μορφή. Πρόκειται για μια από τις λίγες μέχρι στιγμής τηλεοράσεις που προσφέρουν την δυνατότητα προβολής HDR αλλά και Dolby Vision περιεχομένου από την πλατφόρμα του Netflix και μάλιστα και με Dolby ήχο όπου υπάρχει.

OLED GX TV 65”

Για το Youtube, αυτό που έχει σημασία είναι ότι υποστηρίζεται κανονικά η προβολή 4k video, κάτι που δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένο σε όλες τις τηλεοράσεις. Εδώ δεν υποστηρίζεται το Dolby Vision από το ίδιο το Youtube, όμως η OLED GX 65” μπορεί να προβάλλει HDR10 βίντεο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Εκεί όμως που η OLED GX 65” δείχνει την… δύναμη της, είναι στην προβολή περιεχομένου από «τοπικές» πηγές όπως είναι ένα Smartphone ή ακόμα και ένα USB Stick που μπορεί να συνδέσει κάποιος στην ίδια. Σε αυτή την περίπτωση (και όχι μόνο) είναι πιθανόν το βιντεο να είναι σε χαμηλότερη ανάλυση από το 4Κ που είναι το Panel της ίδιας της τηλεόρασης.

Το Upscaling περιεχομένου, η τεχνητή «αύξηση» της ανάλυσης προκειμένου αυτή να ταιριάζει με την τηλεόραση, είναι μια δύσκολη διαδικασία που για χρόνια δεν θεωρούνταν δεδομένο ότι μπορεί να γίνει παντα σωστά. Η LG αναπτύσσει εδώ και χρόνια τους δικούς της επεξεργαστές για τις τηλεοράσεις της, και ο νεότερος A9 Gen 3 εντυπωσιάζει στον συγκεκριμένο τομέα.

Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (και εδώ…), ηOLED GX 65” μπορεί να… αναλύσει το περιεχόμενο ενός βίντεο χαμηλότερης ανάλυσης προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό Upscaling στην Native 4Κ ανάλυση της. Το αποτέλεσμα στην πράξη είναι μάλλον εντυπωσιακό. Ενα καλής ποιότητας 1080p βίντεο, προβάλλεται με την ίδια ποιότητα που έχει ένα Straming video μέτριας ποιότητας σε 4Κ.

Αν θα θέλαμε κάτι να βελτιώσει η εταιρεία σε αυτόν τον τομέα, είναι η συνολική απόδοση του ενσωματωμένου video Player. Παρότι πλέον υποστηρίζει σχεδόν κάθε συνδυασμό αρχείου εικόνας και ήχου, η ταχύτητα λειτουργίας του και η ευκολία στη χρήση θέλουν λίγη ακόμα… δουλειά. Παρόλα αυτά, η τηλεόραση μπορεί να αναγνωρίσε εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης όπως USB Sticks αλλά και σκληρούς δίσκους ακόμα και σε NTFS.

Οι βελτιώσεις εικόνας.

Ο  επεξεργαστής Α9 3ης γενιάς της LG, εκτός από την δυνατότητα Upscaling σε βίντεο, δίνει στην OLED GX πολλές ακόμα χρήσιμες δυνατότητες. Μια από αυτές αφορά την «εξομαλυνση κίνησης». Το περισσότερο περιεχόμενο σε ελεύθερα κανάλια, αλλά και πολλά βίντεο στο Youtube, είναι σε «γυρισμένα» με 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Εκτός του ότι ένα βίντεο αυτού του είδους δεν προβάλλεται πάντα σωστά σε ένα Panel με υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης όπως αυτό της OLED GX 65”, έχει και λιγότερο «ομαλή» κίνηση σε σύγκριση με ένα βίντεο με 60 ή και περισσότερα καρέ το δευτερόλεπτο.

OLED GX TV 65”

Η τεχνητή βελτίωση της ομαλής αυτής κίνησης σε ένα βίντεο των 30fps ήταν και είναι μέχρι και σήμερα κάτι που επίσης δεν γίνεται πάντα σωστά. Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και εδώ, η OLED GX 65” είναι από τις ελάχιστες τηλεοράσεις που μπορούν να το πετύχουν αυτό χωρίς το φαινόμενο «σαπουνόπερας» που σε παλαιότερες τηλεοράσεις κάνει την κίνηση να έχει απότομες αυξομειώσεις στην ταχύτητα της.

Συνδεσιμότητα.

Όσες δυνατότητες και αν έχει μια κορυφαία τηλεόραση, και όσο και αν η ίδια μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα, η δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερικές συσκευές θα είναι πάντα απαραίτητη. Είτε πρόκειται για ένα High End Blu-ray Player, μια Gaming κονσόλα ή απλά τον δέκτη μιας συνδρομητικής υπηρεσίας, ή ακόμα και όλα αυτά μαζί, ο ιδιοκτήτης της OLED GX 65” δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η τηλεόραση έχει τέσσερις θύρες HDMI στο πίσω μέρος της, και μάλιστα είναι έκδοσης 2.1 στο σύνολο τους. Αυτό δεν θεωρείται δεδομένο ακόμα και σε μια High End τηλεόραση από άλλες εταιρείες. Η 2.1 έκδοση του HDMI διασφαλίζει και την «αντοχή στο μέλλον» για την OLED GX 65”, με τις συσκευές που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της έκδοσης αυτής να είναι πιο διαδεδομένες.

Κάθε μια από αυτές τις εισόδους δέχεται «σήμα» ή καλύτερα δεδομένα, σε ανάλυση 4Κ με υποστήριξη για HDR και Dolby Vision περιεχόμενο. Η μια από αυτές υποστηρίζει και το πρότυπο ARC αλλά και το SimpLink για τον χειρισμό άλλων συσκευών από την ίδια την τηλεόραση.

Για τους φίλους του Gaming.

Μια εντυπωσιακά μεγάλη τηλεόραση με μοναδική ποιότητα εικόνας και χρωματική απόδοση, θα ήταν … κρίμα να μην είναι χρήσιμη και για Gaming. Στον κόσμο των τηλεοράσεων δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένο για μια των 65″  να υποστηρίζει τα δημοφιλέστερα πρότυπα για σύνδεση ενός υπολογιστή ή μιας Gaming κονσόλας, και πρέπει να αναγνωρίσουμε στην LG ότι παρότι δεν ήταν «υποχρεωμένη» έχει ξεπεράσει τον εαυτό της με την OLED GX 65”.

Το OLED Panel υποστηρίζει μεταβαλόμενο ρυθμό ανανέωσης για κονσόλες και παιχνίδια που δεν μπορούν να φτάσουν τα 120Hz που είναι ο «φυσικός» δικός του ρυθμός. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο προκειμένου να μην εμφανίζονται ενοχλητικές αλλοιώσεις της εικόνας κατά τη διάρκεια του Gaming.

Για την σύνδεση ενός High End υπολογιστή, η OLED GX 65” υποστηρίζει και το freeSync πρότυπο της AMD αλλά και το G-Sync της Nvidia, προκειμένου η LG να μην χρειαστεί να επιλέξει… στρατόπεδο στον τομέα των καρτών γραφικών. Με δεδομένο το ότι η υποστήριξη των δύο προτύπων απαιτεί πιστοποίηση από την κάθε εταιρεία αντίστοιχα, είναι αξιοθαύμαστο για την LG που αφιέρωσε τον χρόνο και την προσπάθεια σε μια τηλεόραση που έχει σχεδιαστεί με βασικό κριτήριο την πολυτέλεια και τον σχεδιασμό της.

Συμπέρασμα

Είναι κρίμα που ένα Review πρέπει καλώς ή κακώς να έχει ένα… όριο στο μεγεθος του, προκειμένου να είναι έστω και οριακά εύκολο και μη «βαρετό» να το διαβάσει κάποιος. Υπάρχει μια εντυπωσιακά μεγάλη λίστα με λεπτομέρειες στον σχεδιασμό και τις δυνατότητες της OLED GX 65” που αξίζουν της δικής τους αναφοράς. Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά σε πολλές περιπτώσεις.

OLED GX TV 65”

 

Από την ενημέρωση εφαρμογών στο παρασκήνιο χωρίς να διακόπτεται η λειτουργία της τηλεόρασης, την έξυπνη πρόταση περιεχομένου σε αθλητικά και όχι μόνο (δυστυχως όχι στην Ελλάδα), μέχρι την ενσωμάτωση φωνητικών εντολών και τον χειρισμό της OLED GX 65” από το Smartphone του ιδιοκτήτη της.

Την προσοχή που έχει δοθεί στον σχεδιασμό της σαν «πίνακα» και τις έξυπνες λύσεις που έχει βρει η LG ώστε να καταφέρει σε αυτό το μικρό πάχος να κρύψει όλες τις υποδοχές HDMI, το Ethernet καλώδιο και όχι μόνο, αλλά και τα ικανοποιητικά σε απόδοση ηχεία που δεν περιμένει κανείς σε μια τόσο λεπτή τηλεόραση.

OLED GX TV 65” OLED GX TV 65”

Όμως ένα Review πρέπει να έχει αρχή και τέλος, και στο τέλος μένει αυτό που αναφέραμε και στην αρχή. Μια τηλεόραση σαν την OLED GX 65”, για να την εκτιμήσει πραγματικά κάποιος, πρέπει να προέρχεται από μια πιο… απλή. Η ποιότητα εικόνας, η εμπειρία θέασης με τις μοναδικές επιλογές και δυνατότητες του OLED Panel και του A9 gen 3 επεξεργαστή, είναι αυτά που τελικά «μένουν», μαζί φυσικά με τον σχεδιασμό που την κάνει να ξεχωρίζει ή καλύτερα να μην μοιάζει με μια συνηθισμένη τηλεόραση.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights