Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Lenovo X1 Fold: Μια ματιά στο μέλλον

Lenovo X1 Fold: Μια ματιά στο μέλλον

απο Kostas Gliatiotis

Είναι γεγονός ότι στον κόσμο των φορητών υπολογιστών, το πραγματικά διαφορετικό είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο. Ακόμα και η αγορά των Ultrabooks έχει «γεμίσει» πλέον με προτάσεις που εντυπωσιάζουν με το χαμηλό τους βάρος και τις περιορισμένες διαστάσεις τους.

Τι γίνεται όμως όταν μια εταιρεία θέλει να προσφέρει κάτι πραγματικά διαφορετικό, και… τολμάει να φέρει μια νέα τεχνολογία στον χώρο αυτό? Στην περίπτωση της Lenovo και του X1 Fold, η απάντηση είναι απλή. Εκμεταλλευόμενη την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, δείχνει τον δρόμο στην κατηγορία των αναδιπλούμενων φορητών υπολογιστών με εύκαμπτη οθόνη.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Lenovo, το X1 Fold είναι αποτέλεσμα αρκετών χρόνων έρευνας και ανάπτυξης προκειμένου να καλύπτει τα στάνταρ που η ίδια θέτει για όλους τους υπολογιστές της σειράς Thinkpad. Αυτό είναι και ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του X1 Fold. Η Lenovo θα μπορούσε πολύ εύκολα να «αρκεστεί» στην παρουσία του σαν ένα πρωτοποριακό προϊόν, όμως επέλεξε να το κατασκευάσει με την ίδια αντοχή και ποιότητα που έχει κάνει δημοφιλή την συγκεκριμένη σειρά φορητών υπολογιστών της εταιρείας.

Από τον μηχανισμό που διπλώνει την οθόνη στη μέση, μέχρι και το μεγαλύτερο από το συνηθισμένο πλαίσιο γύρω από αυτή, οι λεπτομέρειες που δείχνουν την προσοχή που έχει δώσει η εταιρεία στον σχεδιασμό του, είναι εκεί για να τις εκτιμήσει κάθε … θαυμαστής ενός τόσο πρωτοποριακού Laptop.

Παρόλα αυτά, αν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να συνηθίσει κανείς στο X1 Fold είναι το μεγαλύτερο από το συνηθισμένο πάχος του, όταν είναι κλειστό. Η Lenovo έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα τον περιορισμένο χώρο στο εσωτερικό του, κάτι που το κάνει ίσως λίγο πιο «παχύ» και ταυτόχρονα λίγο πιο βαρύ από ότι περιμένει κανείς αρχικά.

Στο πρακτικό κομμάτι τώρα, οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς το X1 Fold δείχνουν και αυτοί με την σειρά τους ότι είναι σχεδιασμένο σαν ένα πραγματικό προϊόν και όχι απλά σαν μια… επίδειξη τεχνολογίας (που φυσικά και είναι).

Ο μηχανισμός που διπλώνει την οθόνη του, μπορεί να σταθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε γωνία, κάτι που επιτρέπει στο X1 Fold να χρησιμοποιείται αντίστοιχα ανάλογα με τις… συνθήκες.

Από διπλωμένο στην μέση, με το κάτω μέρος σαν πληκτρολόγιο, και φυσικά πλήρως ανοιχτό σαν ένα μεγάλο Tablet. Θεωρητικά ο ιδιοκτήτης του μπορεί να χρησιμοποιήσει το κάτω μισό σαν εικονικό πληκτρολόγιο, με αρκετά καλή απόκριση.

Παρόλα αυτά, η Lenovo έχει σχεδιάσει ένα ιδιαίτερα «έξυπνο» πλήκτρολόγιο που ταιριάζει απόλυτα στο X1 Fold. Αυτό που κάνει αμέσως θετική εντύπωση είναι ότι το πληκτρολόγιο αυτό, παρά το μικρό του μέγεθος, έχει την ίδια ακριβώς αίσθηση και ποιότητα με κάθε άλλο φορητό υπολογιστή της σειράς Thinkpad.

Εφαρμόζει μαγνητικά στο X1 Fold, και παραμένει ιδιαίτερα σταθερό ακόμα και για «έντονη» πληκτρολόγηση. Μάλιστα φορτίζει ασύρματα από το Laptop, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά δεν πρόκειται να … μείνει από μπαταρία.

Όμως η Lenovo έχει σχεδιάσει και ένα μικρό «πτερύγιο» στο εξωτερικό δερμάτινο μέρος του X1 Fold, το οποίο λειτουργεί σαν βάση για να μπορεί κανείς να το έχει … όρθιο με την οθόνη του ανοιχτή.

Σε αυτή τη διάταξη, και με το πληκτρολόγιο να είναι ασύρματα συνδεδεμένο, το X1 Fold υποκαθιστά έναν υπολογιστή με χαρακτηριστική άνεση.

Σε ότι αφορά τον τρόπο που τα Windows 10 αναγνωρίζουν τον πλήρως διαφορετικό χαρακτήρα του αναδιπλούμενου Laptop, υπάρχουν ακόμα μικρές ελλείψεις που η Lenovo φροντίζει να καλύψει.

Μέχρι τα Windows X να γίνουν διαθέσιμα, με υποστήριξη για οθόνη που διπλώνει και μπορεί να χωρίσει το περιεχόμενο της στα δύο, η εταιρεία έχει σχεδιάσει μια δική της εφαρμογή για αυτόν τον σκοπό. Μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του X1 Fold στις αρχές του 2021, τα μικρά προβλήματα στην λειτουργία της, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν λυθεί από την εταιρεία.

Δυστυχώς, η επαφή μας με το X1 Fold ήταν (πολύ) πιο σύντομη από ότι θα θέλαμε, και δεν είχαμε τον χρόνο να δοκιμάσουμε πιο… πρακτικά ζητήματα όπως η απόδοση της μπαταρίας του.

Παρόλα αυτά, το Hardware στο εσωτερικό του είναι σχεδιασμένο να ταιριάζει στον διαφορετικό χαρακτήρα του. Η έκδοση του i5 επεξεργαστή της Intel που έχει επιλέξει η Lenovo, έρχεται με εντυπωσιακά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Αυτό έχει σαν άμμεσο αποτέλεσμα την λειτουργία του X1 Fold με εντυπωσιακά χαμηλή θερμοκρασία στο πίσω μέρος του. Μοναδικος περιορισμός του συγκεκριμένου επεξεργαστή είναι ότι υποστηρίζει έως 8GB μνήμης RAM, η οποία πιθανόν να είναι λιγότερη από το ιδανικό για πιο έντονη χρήση.

Η Lenovo είναι ξεκάθαρη ότι το X1 Fold είναι απλά το πρώτο βήμα σε μια νέα αγορά φορητών υπολογιστών που αποτελούν πιθανότατα το μέλλον. Αυτό που κάνει το Laptop να ξεχωρίζει όμως είναι το πόσο δείχνει σαν ένα πραγματικά ολοκληρωμένο προϊόν και όχι σαν ένα «πείραμα» τεχνολογίας σχεδιασμένο να εντυπωσιάσει και απλά να τραβήξει την προσοχή.

Η ξεκάθαρη θέση της εταιρείας ότι υποστηρίζει το MIL-STD810G πρότυπο και παρά την αναδιπλούμενη οθόνη του μπορεί να αντέξει ακόμα και πτώση αντικειμένου πάνω σε αυτή, διαφέρει σημαντικά από αυτό που περιμένει κανείς σε ένα τόσο εξελιγμένο προϊόν. Σε πλήρη αντίθεση με σχεδόν κάθε είδους αναδιπλούμενο Smartphone και την … προσοχή που θέλουν στην καθημερινή τους χρήση, το X1 Fold δεν ζητάει κάτι ανάλογο από τον ιδιοκτήτη του.

Τέλος, ακόμα και αν κάποιος θεωρεί υψηλότερη από το ιδανικό την τιμή πώλησης του, σίγουρα θα πρέπει να το δει από κοντά και να εκτιμήσει αυτά που προσφέρει. Το X1 Fold είναι ένα ξεχωριστό Ultrabook που έχει σχεδιαστεί για να είναι ταυτόχρονα πρωτοποριακό αλλά και πρακτικό.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.