Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony WF-XB700 Review: Έμφαση στον ήχο

Sony WF-XB700 Review: Έμφαση στον ήχο

απο Kostas Gliatiotis

Η επιλογή ασύρματων ακουστικών είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει εκτός των άλλων μια «απόφαση» για το αν η… ομορφιά και η πρακτικότητα είναι πιο σημαντική από την κορυφαία ηχητική απόδοση. Η Sony φαίνεται να θεωρεί, ότι μια μικρή παραχώρηση στο μέγεθος και ίσως την εμφάνιση, είναι προτιμότερη προκειμένου ένα ζευγάρι ασύρματων ακουστικών να έχει την απόδοση αλλά και την μπαταρία που πρέπει.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να … διορθώσει η εταιρεία όμως, είναι η λογική με την οποία δίνει την ονομασία στα προϊόντα της, ώστε να μην χρειάζεται κάποιος να θυμάται έναν κωδικό μοντέλου όπως το WF-XB700. Τα συγκεκριμένα ακουστικά της εταιρείας, ανήκουν σε μια χαμηλότερη κατηγορία τιμής, σε σύγκριση με τις ακριβότερες προτάσεις της εταιρείας, παρόλα αυτά διατηρούν πολλά από τα πλεονεκτήματα που κάνουν τις προτάσεις της εταιρείας να ξεχωρίζουν.

Ηχητική απόδοση.

Από την στιγμή που είναι εμφανές ότι αυτός είναι ο τομέας στον οποίο εστιάζει η Sony, είναι μάλλον λογικό να ξεκινήσουμε την περιγραφή τους από αυτόν. Ειδικά από την στιγμή που στην συνέχεια η περιγραφή θα περιλαμβάνει δυστυχώς περισσότερα αρνητικά από το ιδανικό.

Εδώ είναι γεγονός ότι ακόμα και αν δεν προσφέρουν κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως Active Noise cancellation, τα WF-XB700 ξεχωρίζουν για την ευχάριστη ηχητική τους απόδοση.

Όπως ξεκάθαρα αναφέρει και στην συσκευασία τους η Sony, το μπάσο είναι το δυνατό τους στοιχείο, με την αναφορά της γνωστής στους παλαιότερους εμπορικής ονομασίας “EXTRA BASS”. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι  τα WF-XB700 εστιάζουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε στις χαμηλές συχνότητες προκειμένου να δώσουν μια πιο ευχάριστη ηχητική εμπειρία.

Παρόλα αυτά, ξεχωρίζουν και για την πολύ καλή ένταση τους, που στο μέγιστο είναι έως και υπερβολική ακόμα και για εξωτερικούς χώρους. Με αυτή την ένταση να μην αλλοιώνει ιδιαίτερα την απόδοση τους, και χωρίς ενοχλητικά «τρίξιματά» ακόμα και σε έντονο μπάσο, τουλάχιστον ξεχωρίζουν από το συνηθισμένο σε αυτόν τον τομέα.

Σίγουρα θα θέλαμε να υπάρχουν ξεχωριστές επιλογές για την προσαρμογή της απόδοσης τους, κάτι που όπως θα δούμε στην συνέχεια δυστυχώς δεν υπάρχει μαζί με μερικούς ακόμα περιορισμούς.

Ο σχεδιασμός.

Παρότι προφανώς η ηχητική απόδοση είναι το ζητούμενο σε ένα ζευγάρι ακουστικών κάθε είδους, στην περίπτωση των ασύρματων ακουστικών μορφής «ψείρας», ο σχεδιασμός και η πρακτικότητα πολλές φορές είναι αντίστοιχα σημαντικα ειδικά σε καθημερινή χρήση.

Σε αυτή την περίπτωση, η Sony όπως ήδη αναφέραμε, θεωρεί προφανώς ότι το μικρό μέγεθος και βάρος δεν είναι προτεραιότητα αφού παραδοσιακά η εταιρεία δίνει «βάρος» στην πραγματική απόδοση.

Αυτό σημαίνει ότι τα WF-XB700 σαν ακουστικά, αλλά και η θήκη τους, διαφέρουν από το συνηθισμένο με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους. Κάθε ένα από τα ακουστικά, είναι μεγαλύτερο από το συνηθισμένο σε μέγεθος, μια επιλογή όμως που έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Εκτός από την σημαντικά μεγαλύτερη μπαταρία στο εσωτερικό τους, βοηθά και στην καλύτερη αναπαραγωγή ήχου και ιδιαίτερα σε χαμηλές συχνότητες.

Στο πρακτικό κομμάτι όμως ο διαφορετικός σχεδιασμός των ακουστικών απαιτεί μια μικρή εξοικείωση σε όσους έχουν χρησιμοποιήσει κάποια διαφορετική λύση από άλλη εταιρεία. Παρά το μεγάλο μέγεθος, κάθε ένα από τα ακουστικά έχει ένα μικρό πλήκτρο χειρισμού στο πλαϊνό του μέρος το οποίο εκτός από δύσκολο να το βρει κανείς με το χέρι του, είναι και σκληρό στην πίεση.

Η θήκη των WF-XB700 τώρα, είναι ακόμα πιο … περίεργη από τα ίδια τα ακουστικά. Αρχικά το μέγεθος της είναι λίγο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, και εδώ μάλιστα χωρίς η μπαταρία στο εσωτερικό της να είναι αντίστοιχα μεγαλύτερη από προτάσεις άλλων εταιρειών. Η κατασκευή της όμως είναι αυτή που ταυτόχρονα εντυπωσιάζει αλλά και ξενίζει.

Η στιβαρότητα της (όσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο όρος για μια θήκη) είναι ίσως η καλύτερη που μπορεί να βρει κανείς σε ένα ζευγάρι ακουστικών αυτού του είδους. Ακόμα και ο τρόπος που ανοίγει το καπάκι της, έχει μια «σκληρή» και ποιοτική αίσθηση που είναι πραγματικά ευχάριστη. Όμως το πλαστικό που χρησιμοποιεί η εταιρεία στην κατασκευή της, παρά την ματ υφή του έχει μια φθηνή αίσθηση που αλλοιώνει την συνολικά ποιοτική αυτή εικόνα.

Πρακτικότητα.

Αν υπάρχει ένας τομέας όπου η Sony πρέπει να δουλέψει σημαντικά, είναι αυτός της πρακτικότητας των ακουστικών της γενικότερα και όχι μόνο των WF-XB700.

Αρχικά, η διαδικασία σύνδεσης τους με ένα Smartphone δεν είναι ιδιαίτερα πρακτική. Πρέπει ο ιδιοκτήτης τους να βάλει και τα δύο ακουστικά στα αυτιά του και στην συνέχεια να κρατήσει πατημένο το έτσι και αλλιώς μικρό και δύσχρηστο πλήκτρο στο πλαϊνό τους μέρος.

Σε πλήρη αντίθεση με αυτό, τα περισσότερα ακουστικά μπαίνουν αυτόματα σε Pairing mode όταν ανοίξει κανείς για πρώτη φορά το καπάκι της θήκης τους και δεν έχουν συνδεθεί σε κάποια άλλη συσκευή. Ακόμα όμως και όταν θέλει κάποιος να τα συνδέσει σε άλλο Smartphone και όχι μόνο, αρκεί να πιέσει ένα πλήκτρο στην θήκη αυτή χωρίς ποτέ να βγάλει τα ίδια τα ακουστικά.

Το μεγαλύτερο σφάλμα της Sony όμως, αφορά την υποστήριξη των WF-XB700 σε επίπεδο λογισμικού. Παρότι η εταιρεία έχει την δική της εφαρμογή διαχείρισης ασύρματων ακουστικών για Android Smartphones και iOS συσκευές, αυτή λειτουργεί μόνο για τα ακριβότερα ακουστικά της και όχι για τα WF-XB700.

Αυτός ο περιορισμός εμποδίζει τον ιδιοκτήτη τους από το να τα προσαρμόσει ακριβώς όπως θέλει αυτός. Αρχικά είναι αδύνατον να επιλέξει τις ενέργειες που θέλει να χρησιμοποιεί με την πίεση των πλήκτρων στο πλαϊνό τους μέρος.

Το αριστερό ακουστικό ελέγχει την ένταση του ήχου, αυξάνοντας την με ένα κλικ και μειώνοντας την κρατώντας το πατημένο. Το δεξί ακουστικό εκτελεί περισσότερες εντολές παρόλα αυτά. Με ένα κλικ ξεκινά και σταματά την αναπαραγωγή, με διπλό πηγαίνει στο επόμενο τραγούδι ενώ με παρατεταμένη πίεση ενεργοποιεί τον ψηφιακό βοηθό της συσκευής αν υπάρχει.

Εκτός του ότι δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει τις εντολές αυτές, αν δεν… διαβάσει τις οδηγίες των WF-XB700 θα πρέπει να τις μάθει δοκιμάζοντας το κάθε πλήκτρο.

Όμως ο μεγαλύτερος περιορισμός αφορά την απουσία ρύθμισης της ηχητικής απόδοσης των WF-XB700. Ο ιδιοκτήτης τους πρέπει να χρησιμοποιήσει μόνο την αντίστοιχη δυνατότητα που έχει η εφαρμογή στο Smartphone του, αν υπάρχει αυτή. Αυτό φυσικά αφορά την αναπαραγωγή μουσικής, αφού για ταινίες και κάθε είδους βίντεο δεν υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα.

Τέλος, η απουσία της υποστήριξης από κάποια εφαρμογή, σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης των ακουστικων δεν μπορεί να έχει εικόνα και για την μπαταρία τους. Μόνο αν το Smartphone του προσφέρει αυτή την δυνατότητα στις ρυθμίσεις του Bluetooth ή προβάλει την πληροφορία στην οθόνη, δύο επιλογές που η κάθε μια δεν είναι πρακτική για τους δικούς της λόγους.

Η μπαταρία.

Η Sony δηλώνει ότι τα WF-XB700 μπορούν να λειτουργήσουν για έως και 9 ώρες χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψουν στην θήκη τους για να φορτίσουν. Ο χρόνος αυτός είναι μάλλον εντυπωσιακός, αν και εδώ θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι τα ακουστικά δεν έχουν Active Noise Cancellation, μια δυνατότητα που πάντα μειώνει την απόδοση της μπαταρίας σε άλλα ακουστικά όταν χρησιμοποιείται.

Παρόλα αυτά, και στην πράξη τα ακουστικά ξεπερνούν τις 7 ώρες αναπαραγωγής ακόμα και σε ένταση αρκετά πάνω από το μέσο. Με δεδομένη την έτσι και αλλιώς υψηλή ένταση τους, αυτό το «μέσο» είναι απόλυτα ικανοποιητικό στις περισσότερες συνθήκες.

Η θήκη των WF-XB700 έχει μια μπαταρία που προσφέρει μια ακόμα πλήρη φόρτιση στα ίδια τα ακουστικά. Αυτό επεκτείνει την χρήση τους για έως και 9 ώρες ακόμα μέχρι η θήκη να χρειαστεί φόρτιση και φυσικά τα ίδια τα ακουστικά.

Εδώ πραγματικά όμως η Sony πρέπει να βρει μια καλύτερη λύση για τον τρόπο που ενημερώνει τον ιδιοκτήτη των WF-XB700 για την κατάσταση της μπαταρίας τους.

Κάθε ένα από τα ακουστικά έχει ένα μικρό LED που ανάβει είτε μπλε όταν είναι ενεργά, είτε κόκκινο όταν φορτίζουν. Η θήκη από την πλευρά της έχει μόνο ένα κόκκινο LED το οποίο είναι συνεχώς αναμμένο όταν φορτίζει είτε αυτή είτε τα ακουστικά. Μονίμως αναμμένο, για όση ώρα διαρκεί η φόρτιση…

Κάθε ένα από τα ακουστικά ενημερώνει ηχητικά για την κατάσταση της μπαταρίας του μόλις το βάλει στο αυτί του ο ιδιοκτήτης τους. Παρότι αυτό είναι «έξυπνο», δεν του επιτρέπει να γνωρίζει την κατάσταση τους χωρίς να πρέπει να μπει στην διαδικασία να τα βάλει στο αυτί του και να περιμένει να ακούσει την … ενημέρωση. Μάλιστα πρέπει να το κάνει για κάθε ένα από τα ακουστικά ξεχωριστά.

Συμπέρασμα.

Τα WF-XB700 δείχνουν να είναι περισσότερο μια οικονομική πρόταση που να εστιάζει σε έναν τομέα με καλή απόδοση, παρά ένα σύνολο που προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπία.

Αυτό είναι προφανώς πλεονέκτημα για όποιον δίνει σημασία στην καλή ηχητική απόδοση (ακόμα και αν αναγνωρίζει ότι το καλό μπάσο είναι η εύκολη λύση), όμως αφήνει όλους τους υπόλοιπους τομείς σημαντικά ελλειπείς.

Ένα ζευγάρι ασύρματων ακουστικών αποτελεί για πολύ κόσμο ένα μόνιμο σύντροφο του Smartphone τους. Αυτό απαιτεί ευκολία και άνεση σε καθημερινή χρήση, κάτι που όπως περιγράψαμε μάλλον ιδιαίτερα αναλυτικά, δεν το προσφέρουν τα WF-XB700.

Αυτό κάνει την ύπαρξη τους περισσότερο βολική για χρήση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όταν ο ιδιοκτήτης τους θέλει να ακούσει μουσική σε εσωτερικό χώρο με την άνεση του, όταν ίσως θέλει να δει μια ταινία και σε ελάχιστες άλλες περιπτώσεις. Δεν τα κάνει βολικά για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, είτε λόγω της απουσίας του Active Noise cancellation είτε επειδή χρηστικά απέχουν από το ιδανικό.

Παρότι είναι πάντα ευπρόσδεκτο μια εταιρεία να δίνει σημασία στην ηχητική απόδοση και όχι τον εύκολο εντυπωσιασμό, πολλά από τα μειονεκτήματα των WF-XB700 όπως το μεγάλο μέγεθος τους, θα μπορούσαν εύκολα να δικαιολογηθούν με λίγο περισσότερη προσοχή σε μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights