Επεξεργαστής – επιδόσεις.
Η επιλογή του Snapdragon 888 για το Mi 11i δεν έχει γίνει προφανώς τυχαία, αφού το Smartphone απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν την κορυφαία απόδοση που αυτός προσφέρει, σε ένα λογικό κόστος σαν και αυτό του συγκεκριμένου Smartphone.
Όμως, αρκετούς μήνες πλέον μετά την εμφάνιση του στο εσωτερικό ενός Smartphone, είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα με την κατανάλωση ενέργειας στην πλήρη απόδοση του και ακόμα περισσότερο με την θερμοκρασία λειτουργίας του σε αυτή την μέγιστη ισχύ.
Το Mi 11i είναι ένα σχετικά «λεπτό» Smartphone και ο σχεδιασμός της «ψύξης» στο εσωτερικό του είναι οριακά επαρκής για τις απαιτήσεις του Snapdragon 888. Αυτό όμως είναι περισσότερο πρόβλημα της Qualcomm που έχει σχεδιάσει ένα SoC με μέγιστο TDP τα… 12.9W και λιγότερο της Xiaomi.
Σε απλή καθημερινή χρήση, ότι και αν ζητήσει κανείς από το Mi 11i δεν πρόκειται ποτέ να το φτάσει σε σημείο να μειώσει την απόδοση του λόγω αυξημένης θερμοκρασίας. Η χρήση του σαν GPS σε βάση στο τζάμι ενός αυτοκινήτου, κάτω από τον ήλιο το μεσημερί, προφανώς και δεν θεωρείται λογική και απλή χρήση.
Παρόλα αυτά, αν κάποιος «πιέσει» το Mi 11i στο μέγιστο της απόδοσης του, θα έρθει μια στιγμή που αυτό θα εμφανίσει ένα μήνυμα ότι έχει αυξηθεί η θερμοκρασία λειτουργίας του και πρέπει να το αντιμετωπίσει περιορίζοντας συγκεκριμένες εφαρμογές και λειτουργίες.
Το θέμα όμως είναι ότι αυτή η «πίεση» δεν μπορεί να ασκηθεί με σχεδόν κανενός είδους πραγματική εφαρμογή εκτός από Benchmarks που είναι σχεδιασμένα να φτάνουν κάθε Smartphone στο όριο της απόδοσης του.
Πρακτικά λοιπόν, το Mi 11i έχει ένα θεωρητικό μέγιστο σε απόδοση που είναι πολύ.. πάνω από αυτό που θα χρειαστεί ποτέ ο ιδιοκτήτης του. Το μέγιστο αυτό είναι «εκμεταλλεύσιμο» όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, αφού πλέον έχουμε εδώ και καιρό φτάσει στην εποχή που ένα ισχυρό Smartphone πρέπει να θεωρούμε ότι δεν διαφέρει από έναν φορητό υπολογιστή στο πόσο «ενοχλείται» σε ακραίες συνθήκες.
Αυτός που θα βγάζει συνεχόμενα φωτογραφίες σε μια παραλία με 40 βαθμούς κελσίου κάτω από τον ήλιο, και θα θέλει να παίξει ένα παιχνίδι ενώ φορτίζει το Mi 11i καλοκαίρι σε εσωτερικό χώρο χωρίς κλίματισμό, απλά του ζητάει κάτι που δεν είναι λογικό να μην περιμένει ότι θα αυξήσει τη θερμοκρασία του.
Αντίστοιχα και αυτοί που θέλουν να παίζουν απαιτητικά παιχνίδια, μπορούν να εκμεταλλευτούν χωρίς προβλήματα σε λογικές συνθήκες την εντυπωσιακή απόδοση της Adreno 660 GPU στο εσωτερικό του. Στο Mi 11, με την υψηλότερης ανάλυσης οθόνη του, παιχνίδια όπως το Call Of Duty Mobile, χρειάζονται περίπου το 40% της μέγιστης απόδοσης της Adreno 660. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο στο Mi 11i και την χαμηλότερη ανάλυση της δικής του οθόνης.
Πρακτικά λοιπόν, και εδώ οι επιδόσεις του Smartphone είναι υψηλότερες από αυτές που μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς σε φυσιολογική χρήση, και ίσως μέχρι ένα σημείο, η κατανάλωση ενέργειας της Adreno 660 είναι αυτή που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Ακόμα και με απαιτητικά Benchmarks, αυτά που πιέζουν τους 8 πυρήνες επεξεργασίας στο μέγιστο της απόδοσης τους για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν προκαλούν ποτέ προβλήματα θερμοκρασίας, παρότι έχουν αναμενόμενα σημαντική αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας. Αυτά που πιέζουν αντίστοιχα την Adreno 660 στο δικό της θεωρητικό μέγιστο, είναι που θα προκαλέσουν τον τερματισμό των εφαρμογών λόγω θερμοκρασίας, και μια εντυπωσιακά υψηλή κατανάλωση ενέργειας.
Εδώ η Qualcomm, και όχι η Xiaomi (όπως και κάθε άλλη εταιρεία) είναι αυτή που επέλεξε να προσπαθήσει να πετύχει όρια απόδοσης που δεν είναι εφικτά σε συνεχόμενη χρήση. Η επιλογή αυτή είναι εμφανες ότι έγινε για εμπορικούς λόγους, ώστε ο Snapdragon 888 να είναι στα χαρτιά σημαντικά ισχυρότερος από τον αμέσως προηγούμενο Snapdragon 865 και 865+.
Μπαταρία.
Όπως και το κανονικό Mi 11 έτσι και η «οικονομικότερη» έκδοση του, έχει μια μπαταρία με χωρητικότητα 4.520mAh στο εσωτερικό του. Η απόδοση της εξαρτάται σημαντικά από το τι «ζητάει» ο Snapdrago 888 από αυτή.
Η διαφορά σε απόδοση της μπαταρίας και χρόνους αυτονομίας του Mi 11i σε απλή καθημερινή χρήση και πιο δύσκολες συνθήκες είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Το Smartphone μπορεί να βγάλει μια ημέρα χρήσης και στο τέλος αυτής να έχει ακόμα ένα 30% ακόμα διαθέσιμο που απλά δεν είναι αρκετό για δεύτερη ημέρα αντίστοιχης χρήσης. Μπορεί όμως να μείνει από μπαταρία πλήρως, στα μέσα της ημέρας όταν κάποιος είναι ιδιαίτερα απαιτητικός με αυτό.
Για μια ακόμα φορά, η ακραία αυτή συμπεριφορά δεν είναι ευθύνη της Xiaomi, η οποία απλά δεν μπορεί να επιλέξει κάτι διαφορετικό για ένα κορυφαίo Smartphone όπως το Mi 11i (και πόσο μάλλον το Mi 11 Ultra…). Απλά φροντίζει ώστε αφού υπάρχει η κατανάλωση ενέργειας αυτή, τουλάχιστον η απόδοση να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη.
Η αλλαγή της ταχείας φόρτισης στα 33W για το Mi 11i δεν μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα για το Smartphone από τη στιγμη που υπάρχουν συσκευές με διπλάσιο κόστος και ακόμα πιιο αργή φόρτιση.
Συμπέρασμα.
Αυτό που έχει τελικά σημασία, είναι αν και τι θυσιάζει κάποιος επιλέγοντας το Mi 11i αντί του Mi 11 ή κάποιου άλλου ακριβότερου Smartphone.
H διαφορετική ανάλυση της οθόνης του είναι περισσότερο μια διαφορά στην… θεωρία και λιγότερο στην πράξη, σε ένα AMOLED Panel με τόσο καλή χρωματική απόδοση και επίπεδα φωτεινότητας. Η βασική κάμερα προσφέρει όλα όσα υπόσχεται η υψηλή ανάλυση της, χωρίς να είναι ευδιάκριτη κάποια διαφορά λόγω του οικονομικότερου αισθητήρα.
Ακόμα και οι επιδόσεις του Snapdragon 888 δεν έχουν κάποια… διαφορά από αυτό κάθε άλλης συσκευής με αυτόν στο εσωτερικό της, και αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν θυμηθεί κανείς ότι πολλές από αυτές είναι σημαντικά ακριβότερες από το Mi 11i.
Τελικά, για μια ακόμα φορά, η Xiaomi έχει κάνει ακριβώς τις επιλογές που πρέπει προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύνολο που στην πράξη και όχι στην θεωρία, προσφέρει αυτά που πρέπει και όπως ακριβώς πρέπει.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας