Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ OnePlus Nord 2 5G Review: Ίσως το καλύτερο στην κατηγορία του

OnePlus Nord 2 5G Review: Ίσως το καλύτερο στην κατηγορία του

απο Kostas Gliatiotis

Αν υπάρχει μια εταιρεία που προσπαθεί να «καθορίσει» και πάλι την θέση της στην αγορά, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η OnePlus. Με τις νεότερες κορυφαίες προτάσεις της να έχουν πάψει προ πολλού να είναι οικονομικότερες από τον ανταγωνισμό τους, η εταιρεία έχει …. ανάγκη να γίνει πάλι αυτή που προσφέρει περισσότερα με λιγότερα χρήματα, έστω και αν πρέπει να το κάνει στην μεσαία κατηγορία τιμής.

Επειδή όμως ο όρος «Flagship killer» δεν έχει πλέον την αίγλη που είχε, και δεν έχει και… νόημα, η OnePlus προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα αυτή απλά προσφέροντας όσο το δυνατόν «περισσότερα» από τον ανταγωνισμό της. Το OnePlus Nord 2 είναι όμως μάλλον δηλώνει και η ονομασία του, η επόμενη πρόταση της σειράς που δημιουργήθηκε ώστε η εταιρεία να έχει παρουσία και στην μεσαία κατηγορία τιμής.

Από την εποχή του πρώτου Nord μέχρι και σήμερα, έχουμε δει μερικές ακόμα εναλλακτικές προτάσεις όπως τα Nord N10, N100 και Nord CE. Αυτά αποτελούν όμως οικονομικότερες προτάσεις, που δεν μπορεί να πει κανείς ότι είχαν την απήχηση που θα ήθελε η εταιρεία. Το Nord 2 λοιπόν, είναι η επόμενη της προσπάθεια να «πείσει» ότι μπορεί να προσφέρει ένα πραγματικά ανταγωνιστικό Mid range και μέχρι ένα σημείο το πετυχαίνει με ιδιαίτερα καλό τρόπο, έστω και αν πρακτικά ανήκει στο άνω άκρο της μεσαίας κατηγορίας με την τιμή πώλησης του.

Σχεδιασμός.

Είναι προφανές ότι για την εξωτερική σχεδίαση του Nord 2 η εταιρεία ακολουθεί απλά την «τάση» της αγοράς. Έχει πάρει τον βασικό σχεδιασμό του κορυφαίου της OnePlus 9 Pro και έχει κάνει απλά τις αλλαγές που πρέπει προκειμένου να διαφέρει εξωτερικά, διατηρώντας όμως τον ίδιο … χαρακτήρα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό, και στα πλεονεκτήματα πρέπει να υπολογίσει κάποιος και τα υλικά κατασκευής που έχει επιλέξει για το Nord 2.

Το πίσω μέρος του είναι κατασκευασμένο από γυαλί, και συγκεκριμένα Gorilla Glass 5, που παρότι παλαιότερη έκδοση, έχει την αντοχή και την πολυτέλεια/ποιότητα που πρέπει να έχει ένα Smartphone ακόμα και στην μεσαία κατηγορία τιμής. Το μοναδικό σημείο που δείχνει ότι είναι ένα Mid range το Nord 2 είναι το πλαστικό του πλαίσιο, παρόλα αυτά είναι ίσως από τις λίγες φορές που η επιλογή αυτή δεν ενοχλεί σημαντικά.

Επειδή έχει μια σχετικά μικρή σε μέγεθος οθόνη τώρα, πρακτικά την ίδια με τον προκάτοχο του, το Nord 2 είναι και λογικό σε εξωτερικές διαστάσεις. Σε μια αγορά που ακόμα και στην μεσαία κατηγορία, οι συσκευές … μεγαλώνουν μονίμως αυτό είναι μια ευχάριστη αλλαγή.

Στο πρακτικό κομμάτι, περιμένει κανείς να βρει αυτά που έχει συνηθίσει από την εταιρεία, και το Nord 2 δεν απογοητεύει. Το Power Button είναι στην δεξία πλευρά, και τα πλήκτρα της έντασης ακριβώς απέναντι από αυτό στην αριστερή πλευρά της συσκευής. Πάνω από το Power Button όμως, υπάρχει κανονικά ο δημοφιλής και πάντα χρήσιμος μηχανικός διακόπτης που αλλάζει ανάμεσα σε κανονική, αθόρυβη λειτουργία και την επιλογή της δόνησης.

Η OnePlus ακολουθεί καλώς ή κακώς την τάση της αγοράς, και έχει αφαιρέσει την θύρα ακουστικών από το Nord 2, μια απουσία που ίσως πλέον είναι λιγότερο σημαντική με το κόστος των σχετικά καλών ασύρματων ακουστικών να έχει μειωθεί σημαντικά.

Τέλος, παρότι δεν είναι κομμάτι του σχεδιασμού απαραίτητα, το Nord 2 έρχεται με στερεοφωνικό ήχο, χρησιμοποιώντας το ακουστικό του σαν δεύτερο ηχείο. Στην κατηγορία του υπάρχουν πλέον προτάσεις που χρησιμοποιούν μια διαφορετική έξοδο στο πάνω μέρος για καλύτερη ένταση και ισορροπία στον ήχο. Η ένταση παρόλα αυτά είναι απόλυτα ικανοποιητική, όπως και η ποιότητα ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες με έντονο μπάσο.

Οθόνη.

Για την οθόνη του Nord 2 θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εταιρέια δεν προσπάθησε όσο θα έπρεπε, αφού πρακτικά έχει μεταφερθεί από το αμέσως προηγούμενο μοντέλο της σειράς. Χωρίς να είναι μια κακή οθόνη σε καμία περίπτωση, στην κατηγορία τιμής που ανήκει το Smartphone, μπορεί να βρει κανείς σημαντικά καλύτερες οθόνες και μάλιστα σε συσκευές που δεν υπολοίπονται σε κάποιον άλλο τομέα.

Η επιλογή του ρυθμού ανανέωσης στα 90Hz δεν ενοχλεί τόσο, αφού μέχρι και σήμερα, είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος την διαφορά από μια οθόνη στα 120Hz. Η υποστήριξη σε εφαρμογές για υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης είναι αυτή που ενοχλεί όταν δεν υπάρχει σωστά, και το Nord 2 δυστυχώς ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Οι συνηθισμένες και δημοφιλείς εφαρμογές λειτουργούν στα 90Hz χωρίς πρόβλημα, όμως υπάρχουν ειδικά παιχνίδια που θεωρητικά έχει την ισχύ να τα προβάλλει σε 90Hz και απλά δεν υποστηρίζονται. Θεωρητικά αυτή είναι μια «δυναμική» λίστα που μπορεί να αλλάξει με μελλοντικές αναβαθμίσεις, αν και όταν το θελήσει η εταιρεία.

Παρότι προφανώς πρόκειται για ένα AMOLED Panel, που η Oneplus συνεχίζει να ονομάζει Fluid Amoled για εμπορικούς λόγους, η συνολική του απόδοση δεν έχει βελτιωθεί και σε άλλους πιο σημαντικούς τομείς. Η μέγιστη φωτεινότητα του περιορίζεται σε 500nits ονομαστικά, και μπορεί να «ανέβει» περίπου στα 630nits σε αυτόματη λειτουργία κάτω από τον ήλιο.

Χωρίς να καταλήγει να είναι κουραστική η οθόνη, είναι γεγονός ότι στην κατηγορία του Nord 2 υπάρχουν συσκευές με σημαντικά πιο φωτεινή οθόνη και στην θεωρία αλλά και στην πράξη.

Η εταιρεία έχει κάνει μια ακόμα μάλλον αναμενόμενη αλλαγή, στον τρόπο που μπορεί να ρυθμίσει κάποιος χρωματικά την οθόνη του Smartphone. Οι εντυπωσιακά πολλές επιλογές του πρώτου Nord και των κορυφαίων συσκευών της εταιρείας, δεν υπάρχουν πλέον, και έτσι δεν μπορεί να ορίσει κάποιος συγκεκριμένα το χρωματικό προφίλ που θα ακολουθεί η οθόνη.

Σύμφωνα με την Oneplus, το Nord 2 χρησιμοποιεί «τεχνητή νοημοσύνη» προκειμένου να προσαρμόζει την απόχρωση της οθόνης του ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού, και υπάρχει μόνο επιλογή ανάμεσα σε έντονη και πιο «φυσιολογή» χρωματική απόδοση.

Τέλος, αν και δεν αποτελεί απαραίτητα χαρακτηριστικό της ίδιας της οθόνης, ο αισθητήρας αποτυπωμάτων είναι ενσωματωμένος σε αυτή. Η onePlus φημίζεται για την χρήση αισθητήρων οπτικής μεν τεχνολογίας, με απόδοση όμως που είναι κοντά στο καλύτερο που μπορεί να πετύχει αυτό το «είδος». Έτσι λοιπόν και στο Nord 2 είναι πάντα αξιόπιστος στο να αναγνωρίσει άμεσα το αποτύπωμα του ιδιοκτήτη του, και γρήγορος στο να ξεκλειδώσει τη συσκευή.

Αν υπάρχει ένα παράπονο, είναι η τοποθέτηση του χαμηλότερα από το συνηθισμένο, σε ένα σημείο που θέλει κάποια εξοικείωση από τον χρήστη.

Συνολικά, η οθόνη του Nord 2 δεν μπορεί να θεωρηθεί «κακή» προφανώς σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως προσφέρει όλα όσα πρέπει προκειμένου ο ιδιοκτήτης του ποτέ να μην θεωρήσει ότι τον δυσκολεύει στην καθημερινότητα του. Παραμένει όμως γεγονός ότι είναι ένας τομέας όπου η εταιρεία επέλεξε να μην «ξεχωρίσει» προκειμένου να περιορίσει το συνολικό κόστος του Smartphone.

Κάμερες

Αν υπάρχει ένας τομέας τώρα όπου η OnePlus προσπάθησε πραγματικά να κάνει το Nord 2 να ξεχωρίσει και δεν «υπολόγισε» το κόστος, αυτός είναι η βασική του κάμερα. Ο IMX766 αισθητήρας της Sony, είναι τεχνικά και πρακτικά σημαντικά ανώτερος από ότιδήποτε μπορεί να βρει κανείς στην μεσαία κατηγορία σε οποιοδήποτε Smartphone.

Η OnePlus προφανώς και θέλει να τονίζει σαν γεγονός ότι ο αισθητήρας αυτός υπάρχει και στα OnePlus 9, όμως παραλείπει όπως είναι λογικό να αναφέρει ότι εκεί χρησιμοποιείται στην Ultrawide κάμερα. Εδώ στο Nord 2 έχει έναν διαφορετικό φακό μπροστά του, με το πλάνο που έχει μια κάμερα κατά κανόνα, και μάλιστα ο φακός αυτός έχει ένα ιδιαίτερα αποδοτικό διάφραγμα f/1.8 αλλά και το πάντα χρήσιμο OIS. Η μηχανική σταθεροποίηση του αισθητήρα είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα της βασικής κάμερας του Nord 2, πλεονέκτημα που δυστυχώς συνεχίζει να είναι σπάνιο στην μεσαία κατηγορία τιμής.

Εδώ το Smartphone συνδυάζει σχεδόν ιδανικά τις ικανότητες του ποιοτικού αισθητήρα της κάμερας του, με τις αξιοθαύμαστες ικανότητες του Hardware στο εσωτερικό του. Ο τρόπος που επεξεργάζεται τα δεδομένα από την βασικη αυτή κάμερα, και το τελικό αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό.

Οι φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ημέρας ειναι πραγματικά άριστες, όχι μόνο για την μεσαία κατηγορία τιμής, αλλά και γενικότερα. Το δυναμικό εύρος εντυπωσιάζει, το Smartphone αναγνωρίζει σωστά πότε πρέπει να ενεργοποιήσει αυτόματα το HDR και η λεπτομέρεια τους είναι επίσης κορυφαία.

Το Nord 2 έχει ένα ξεχωριστό ΑΙ mode, που αναγνωρίζει έναν περιορισμένο αριθμό «σκηνικών» και αντικειμένων προκειμένου να τονίσει χρωματικά και όχι μόνο τις φωτογραφίες. Όταν μια εντυπωσιακή φωτογραφία είναι το ζητούμενο και όχι το να είναι τεχνικά «σωστή», το AI mode κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία τη… δουλειά του.

Το βράδυ όμως, είναι που η βασική κάμερα του Nord 2 ξεχωρίζει για τα πλεονεκτήματα της. Παρότι ο αισθητήρας δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλο φυσικό μέγεθος για τα δεδομένα ενός ακριβού Smartphone, στην κατηγορία τιμής αυτή είναι πραγματικά μοναδικός, όπως είναι και ο συνδυασμός του με το OIS.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Nightscape mode είναι πάντα σωστές χρωματικά, με ρεαλιστικά και όχι υπερβολικά επίπεδα φωτισμού και με λεπτομέρεια που εντυπωσιάζει.

Είναι αρκετές οι φορές που πρέπει να «ψάξει» κάποιος για να βρει ένα σημείο στη φωτογραφία που να … δείχνει ότι δεν έχει βγει με ένα σημαντικά ακριβότερο Smartphone.

Δυστυχώς, η δεύτερη κάμερα του Nord 2 δεν είναι αντίστοιχα εντυπωσιακή, αν και αυτό είναι μέχρι ένα σημείο αναμενόμενο. Είναι προφανώς μια Ultrawide κάμερα με ένα σημαντικά μεγαλύτερο πλάνο σε κάθε φωτογραφία, έχει όμως έναν μέτριο αισθητήρα με ανάλυση 8mp. Με δεδομένο ότι συσκευές όπως τα Galaxy A52 και A72 της Samsung έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση στα 12Mp για την δική τους αντίστοιχη κάμερα, θα περίμενε κανείς στα χρήματα του Nord 2 να βρει μια συνολικά καλύτερη υλοποίηση.

Οι φωτογραφίες είναι καλές χρωματικά, με ίσως λίγο υψηλότερη «οξύτητα» από το ιδανικό, και πάντα με καλά επίπεδα φωτισμού που δεν ξεχωρίζουν από αυτά της βασικής. Όμως η λεπτομέρεια είναι αναμενόμενα σημαντικά μειωμένη, ειδικά αν υπολογίσει κανείς ότι ο αισθητήρας των 8mp έχει να καλύψει ένα σημαντικά μεγαλύτερο πλάνο.

Παρόλα αυτά, η Ultrawide κάμερα λειτουργεί και με το Nightscape mode για φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εδώ η απόδοση της είναι μάλλον πολύ καλή, απλά και μόνο επειδή στην κατηγορία αυτή, κατά κανόνα οι κάμερες αυτές είναι απλά ενοχλητικά «κακές».

Οι φωτογραφίες είναι προφανώς λιγότερο φωτεινές, και η λεπτομέρεια τους απλά λογική, όμως για το είδος της είναι θετικό το ότι μπορεί να βγάλει μια έστω χρήσιμη φωτογραφία.

Επεξεργαστής μνήμη.

Είναι δεδομένο εδώ και καιρό, ότι η Mediatek έχει ξεπεράσει τα προβλήματα που είχε στο παρελθόν με την απόδοση και την κατανάλωση των επεξεργαστών της. Πλέον αυτό έχει αρχίσει και γίνεται «αποδεκτό» και εμπορικά, και είναι ένας από τους λόγους που η OnePlus επέλεξε τον Dimensity 1200 για το Nord 2.

Ένας ακόμα πιο σοβαρός λόγος είναι όμως το ότι η απόδοση του είναι σημαντικά υψηλότερη από σχεδόν κάθε λύση που μπορεί να επιλέξει από την Qualcomm με αντίστοιχο κόστος. Ο Snapdragon 870 είναι μια προφανής επιλογή με λίγο καλύτερη απόδοση, αλλά με σημαντικά υψηλότερο κόστος που δεν θα επέτρεπε πιθανόν στην OnePlus να εστιάσει τόσο στον τομέα της κάμερας του Nord 2

.

Αυτό που είναι ξεκαθαρο όμως είναι το πως οι επιδόσεις του Dimensity 1200 είναι αστεία υψηλότερες από αυτές του πρώτου Nord και πόσο κοντά είναι σε αυτές των αμέσως προηγούμενων Oneplus 8, 8T και 8 Pro.

Είναι αδύνατον να δει κάποιος το Nord 2 να δυσκολεύεται να κάνει αυτό που θα του ζητήσει, και μάλιστα οι επιδόσεις αυτές έρχονται με λογική κατανάλωση ενέργειας και χωρίς κανένα πρόβλημα με την θερμοκρασία λειτουργίας του Dimensity 1200 και κατ’επέκταση του Nord 2.

Η έκδοση του Smartphone που έστειλε η εταιρεία για την δοκιμή του, είναι η κορυφαία με 256GB αποθηκευτικού χώρου που έρχεται και με 12GB RAM. Παρόλα αυτά, παραμένει γεγονός μέχρι και σήμερα ότι κανείς δεν χρειάζεται πραγματικά περισσότερα από 8GB που έχει η βασική έκδοση του Nord 2 μαζί με 128GB αποθηκευτικού χώρου (εδώ ναι μπορεί κάποιος να τα εξαντλήσει με σχετική ευκολία).

Αντίστοιχα και στον τομέα των γραφικών, ο Dimensity 1200 ξεπερνά το αναμενομενο σε ένα Smartphone της κατηγορίας, και εδώ η απόδοση του είναι αντίστοιχη με αυτή του Snapdragon 870. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε παιχνίδι που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμο για Android smartphones παίζει με χαρακτηριστική ευκολία στο Nord 2, όμως υπάρχει ένας σημαντικός περιορισμός.

Η μετρίσημη μέσω Benchmarks απόδοση της Mali G77 κάρτας γραφικών είναι ακριβώς αυτή που έχει και ο Snapdragon 870, υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά μεταξύ τους. Πολλά παιχνίδια δεν είναι σωστά Optimized για την κάρτα γραφικών αυτή, με αποτέλσμα η θεωρητική μέγιστη απόδοση της να μην είναι στην πράξη πάντα διαθέσιμη.

Ακόμα όμως και έτσι, είναι πρακτικά αδύνατον με μια συγκεκριμένη εξαίρεση, να βρει κανείς Smartphone με την Gaming απόδοση του Nord 2. Μάλιστα η απόδοση αυτή έρχεται και εδώ χωρίς κανένα πρόβλημα θερμοκρασίας αλλά ούτε κατανάλωσης ενέργειας.

Μπαταρία.

Αν αφήσει κανείς στην άκρη το πως η OnePlus περιορίζει την απόδοση του Snapdragon 888 στο εσωτερικό των Oneplus 9 και 9 Pro, και το ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να διαπιστώσει κανείς αν ισχύει το ίδιο και για άλλες συσκευές της, αυτό που έχει σημασία εδώ είναι το πως το Nord 2 προσφέρει τις επιδόσεις του σε συνδυασμό με την απόδοση που πετυχαίνει από την μπαταρία του.

Η μπαταρία αυτή έχει λογική χωρητικότητα στα 4.500mAh και απόδοση που είναι αυτή που περιμένει κανείς με συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Προφανώς και η μικρότερη οθόνη του Smartphone με τον «χαμηλότερο» ρυθμό ανανέωσης και την 1080p ανάλυση της είναι ένα πλεονέκτημα σε ότι αφορά την κατανάλωση, όπως είναι και ο αποδοτικός τρόπος που το Oxygen OS ελέγχει τις εφαρμογές που εκτελούνται.

Όμως όπως η απόδοση του Dimensity 1200 είναι υψηλότερη από το συνηθισμένο για την μεσαία κατηγορία, έτσι και η κατανάλωση του είναι αντίστοιχη χωρίς να είναι υπερβολική. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν «πιέζει» κανείς το Nord 2, η μπαταρία του να συμπεριφέρεται όπως αυτή ενός ακριβότερου και ισχυρότερου Smartphone.

Είναι ιδιαίτερα εύκολο να βγάλει κανείς ακόμα και μια ημέρα ιδιαίτερα σκληρής χρήσης, και η μπαταρία σχεδόν ποτέ δεν θα αδειάσει πριν το τέλος αυτής. Μάλιστα συνήθως έχει ακόμα ένα 20-25% διαθέσιμο προκειμένου να μην αγχώνεται ο ιδιοκτήτης του ότι θα τον αφήσει πριν προλάβει να επιστρέψει και να το φορτίσει.

Για την φόρτιση αυτή, η OnePlus δεν έχει κάνει καμία παραχώρηση. Το Nord 2 μπορεί να φορτίσει με 65W από τον φορτιστή που έχει κανονικά στη συσκευασία του, ρυθμός που είναι κορυφαίος για την κατηγορία αυτή.

Σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, η μπαταρία γεμίζει πλήρως σε 45 λεπτά περίπου, χρόνος πραγματικά ικανοποιητικός.

Συμπέρασμα

Αν η σειρά των OnePlus 9 και 9 pro δεν μπορεί πλέον να διαχωριστεί από τον ανταγωνισμό της με επιχείρημα το ότι προσφέρει «τα ίδια» σε χαμηλότερο κόστος, το OnePlus Nord 2 προσπαθεί να το πετύχει και το καταφέρνει αρκετά… καλύτερα.

Οι επιδόσεις του είναι ακριβώς αυτές που πρέπει, με ελάχιστες συσκευές του ανταγωνισμού να είναι αντίστοιχες συνολικά, και η κάμερα του είναι κορυφαία από κάθε άποψη ακόμα και σε σύγκριση με ακριβότερες συσκευές του ανταγωνισμού.

Συνολικά, στα χρήματα που κοστίζει, ακόμα και με ένα μικρό «φόρο» στην χώρα μας, είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση, που για ένα σημαντικά μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, καλύπτει με χαρακτηριστική άνεση όλες τις απαιτήσεις που μπορεί να έχουν.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights