Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy Watch 4 Classic Review: Ναι μεν αλλά

Samsung Galaxy Watch 4 Classic Review: Ναι μεν αλλά

απο Kostas Gliatiotis

Για πολλά χρόνια, η Samsung χρησιμοποιούσε το δικό της Tizen λειτουργικό σύστημα για να διαχωρίζει τα Smartwatches που κατασκευάζει από αυτά του ανταγωνισμού της. Με διαφορετικές και συνήθως επιπλέον δυνατότητες, και την ευκολία του να καθορίζει η ίδια πότε θα προσφέρει κάτι νέο, είτε σαν έκδοση του λειτουργικού συστήματος είτε γενικότερα. Σε πλήρη αντίθεση με αυτό, οι κατασκευαστές που από ανάγκη (αφού κανένας δεν έχει οικονομικά τη δυνατότητα να αναπτύξει δικό του λειτουργικό σύστημα αυτού του είδους) «περίμεναν» την Google να βελτιώσει το απαράδεκτο WearOS, προφανώς και δεν είχαν την ίδια ευελιξία αλλά ούτε και το ίδιο πρακτικά συνολικά Smartwatches.

Πλέον όμως η Samsung φαίνεται να «βρήκε» την μέση λύση, προκειμένου να σταματήσει να αναπτύσσει μόνη της ένα λειτουργικό σύστημα για μια τόσο περιορισμένη χρήση, αλλά και να κάνει τα δικά της έξυπνα ρολόγια «συμβατά» με όλα τα υπόλοιπα. Έτσι λοιπόν, σε συνεργασία με την Google, ανέπτυξαν μια νέα διαφορετική έκδοση του WearOS που μάλιστα δεν είναι συμβατή με παλαιότερα ρολόγια κάθε εταιρείας. Πάνω σε αυτή, η Samsung ανέπτυξε επίσης μια βελτιωμένη έκδοση του δικού της γραφικού περιβάλλοντος, με το αποτέλεσμα να είναι πλήρως διαφορετικό από κάθε WearOS Smartwatch αλλά και κάθε προηγούμενο της Κορεάτικης εταιρείας.

Το «δημιούργημα» αυτής της συνεργασίας είναι το Galaxy Watch 4 (σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις…), ένα Smartwatch αρκετά νέο, αλλά και με τα περισσότερα από τα μειονεκτήματα που είχαν οι προηγούμενες προτάσεις της εταιρείας, όπως και σχεδόν κάθε WearOS Smartwatch. Η μόνιμη «γκρίνια» για το αν είναι έξυπνο ένα ρολόι που δεν μπορεί να εγκαταστήσει εφαρμογές (αλλά μπορεί να κάνει πολλά άλλα…) αναγκάζει τις εταιρείες να προσφέρουν αυτή την αμφίβολης χρησιμότητας δυνατότητα, θυσιάζοντας όμως την απόδοση της μπαταρίας σε ενοχλητικό βαθμό.

Στο review που ακολουθεί λοιπόν, με όποιον τρόπο και αν προσπαθήσει να παρουσιάσει κανείς όλα όσα μπορεί να κάνει το Galaxy Watch 4, πάντα θα υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Όσο περισσότερες δυνατότητες από αυτές προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, τόσο χειρότερη θα είναι η απόδοση της μπαταρίας του. Αν τώρα έστω και από… περιέργεια δοκιμάσει να τις χρησιμοποιήσει όλες, θα βρεθεί με ένα Smartwatch άδειο από μπαταρία, στο τέλος της πρώτης ημέρας. Είναι λοιπόν ένα σημαντικό ερώτημα το πόσο χρήσιμο είναι να μπορεί να κάνει «τα πάντα» ένα Smartwatch όταν πρέπει κάθε μέρα να το βγάζεις από το χέρι σου για να το φορτίσεις.

Σχεδιασμός.

Όσο και αν είναι δύσκολο να δικαιολογήσει κανείς όλα όσα έχει «χωρέσει» στο Galaxy Watch 4 η Samsung, είναι αντίστοιχα αδύνατον να μην αναγνωρίσει στην εταιρεία πόσο ξεχωριστό είναι σαν Hardware συνολικά.

Από τον κομψό σχεδιασμό του, με διαστάσεις εντυπωσιακά μικρές σαν σύνολο, την πάντα χρήσιμη περιστρεφόμενη στεφάνη, το χαμηλό του βάρος και το πόσο συνολικά πολυτελές δείχνει και είναι. Βέβαια, στα χρήματα που κοστίζει, υπάρχουν πλέον προτάσεις του ανταγωνισμού με παρόμοιες δυνατότητες (καλύτερη μπαταρία…) και αστεία καλύτερα υλικά κατασκευής…

Όμως ότι και αν κάνει ένα Smartwatch άλλης εταιρείας, τον τρόπο που μπορεί να χειριστεί κανείς αυτά της Samsung με την περιστρεφόμενη στεφάνη, δεν μπορεί να τον «αντικαταστήσει». Η ευκολία σε σύγκριση με το να προσπαθείς απλά να … πετύχεις μια μικρή οθόνη αφής, και πόσο μάλλον ένα μικρό περιστρεφόμενο πλήκτρο, είναι απερίγραπτα μεγαλύτερη.

Για πολλούς, ο τρόπος αυτός χειρισμού, είναι από μόνος του αρκετός για να δικαιολογήσει όλες τις υπόλοιπες επιλογές της Samsung.

Στο πρακτικό κομμάτι, υπάρχουν δύο ακόμα πλήκτρα στην δεξιά πλευρά του Galaxy Watch 4. Το ένα από αυτά είναι το Home Button που έχει  και ένα κόκκινο περίγραμμα για να ξεχωρίζει οπτικά.

Το δεύτερο είναι «δυναμικό» και μπορεί ο ιδιοκτήτης του να ορίσει ποια εφαρμογή θα ανοίγει ανάμεσα σε μια εντυπωσιακά μεγάλη λίστα από επιλογές.

Οθόνη.

Μια ακόμα σημαντική βελτίωση στο Galaxy Watch 4 από τη Samsung είναι συνολικά η οθόνη που έχει επιλέξει για αυτό. Ακόμα και αν η Κορεάτικη εταιρεία «φημίζεται» για τις κάθε είδους AMOLED οθόνες που κατασκευάζει (ένα διαφορετικό τμήμα του ομίλου βέβαια…), σε όλα τα προηγούμενα Smartwatches της, η οθόνη αυτή είχε ενοχλητικά χαμηλή ονομαστική ανάλυση.

Ακόμα και αν αυτό αρχικά δεν φαίνεται τόσο σημαντικό, σε ένα ρολόι έχει τη σημασία του, στην λεπτομέρεια με την οποία παρουσιάζεται από το Watchface μέχρι το κείμενο σε ειδοποιήσεις και το γραφικό περιβάλλον.

Για το Galaxy Watch 4 λοιπόν, επιτέλους η εταιρεία έχει επιλέξει ένα Panel με ονομαστική ανάλυση 450×450 pixels, όσο αυτή μπορεί να «μετρηθεί» σε μια στρογγυλή οθόνη. Το αποτέλεσμα είναι δραματικό σε βελτίωση, αφού κάνει την οθόνη όσο λεπτομερή και ευκρινή περιμένει κανείς σε αυτά τα χρήματα.

Θεωρητικά, η εταιρεία προστατεύει την οθόνη αυτή με Gorilla Glass DX, μια έκδοση σχεδιασμένη ειδικά για Smartwatches. Παρόλα αυτά, να επαναλάβουμε ότι έξυπνα ρολόγια με ζαφείρι πάνω από την οθόνη τους, είναι κάτι συνηθισμένο πλέον από άλλες εταιρείες…

Μια ακόμα σημαντική βελτίωση που έχει κάνει η Samsung, αφορά την φωτεινότητα της οθόνης του Galaxy Watch 4. Είναι όσο υψηλή πρέπει, προκειμένου να είναι εύκολο να την δει κανείς ακόμα και σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες.

Το νέο λειτουργικό σύστημα και γραφικό περιβάλλον.

Για όσους έχουν χρησιμοποιήσει κάποιο από τα προηγούμενα Smartwatches της Samsung, είναι πιθανόν το Galaxy Watch 4 να μην φανεί… διαφορετικό με κάποιο τρόπο.

Σε ότι αφορά το γραφικό περιβάλλον, είναι απλά μια λογική βελτίωση αυτού των προηγούμενων της εταιρείας, με μικρές οπτικές αλλαγές προκειμένου να είναι πιο «σύγχρονο» και να μοιάζει με αυτό των Smartphones της.

Κάτω από αυτό όμως, κρύβεται πλέον η νεότερη και διαφορετική έκδοση του WearOS της Google. Αυτό έχει συγκεκριμένες και πολύ σημαντικές επιπτώσεις, και πάλι για όσους χρησιμοποιούν κάποιο από τα προηγούμενα της εταιρείας.

Προφανώς και όλες οι εφαρμογές που είχαν σχεδιαστεί για το Tizen OS δεν είναι συμβατές με το Galaxy Watch 4, αν κάποιος είχε συνηθίσει να χρησιμοποιεί κάποιες από αυτές στην καθημερινότητα του.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό είναι λιγότερο ενοχλητικό, αφού θεωρητικά πάντα, οι εφαρμογές για το WearOS είναι αντίστοιχα πολλές ή και ακόμα περισσότερες.

Όμως αυτό δεν ισχύει στην πράξη, αφού η έκδοση του WearOS που χρησιμοποιεί το Galaxy Watch 4, απαιτεί επανασχεδιασμό για πολλές από τις εφαρμογές αυτές. Στην πράξη λοιπόν, μέχρι οι Developers των εφαρμογών αυτών να ετοιμάσουν μια έκδοση συμβατή, η πραγματική λίστα είναι μικρότερη.

Εκτός αυτού, κάποιες εφαρμογές δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την περιστρεφόμενη στεφάνη σαν τρόπο χειρισμού, με αποτέλεσμα  να περιορίζονται στην οθόνη αφής αποκλειστικά.

Μέχρι λοιπόν όλα αυτά να διορθωθούν, το μόνο που μπορεί να «περιμένει» κανείς από το Galaxy Watch 4 είναι μια καλύτερη συμβατότητα με τις εφαρμογές της ίδιας της Google και αυτές της Samsung που η εταιρεία έχει φροντίσει να μεταφέρει στο νεό λειτουργικό σύστημα.

Μετράει τα πάντα, αλλά γιατί?

Αν ξεκινήσει κάποιος να «μετράει» όλα όσα μπορεί να καταγραψει το Galaxy Watch 4, θα εντυπωσιαστεί αρχικά, και στη συνέχεια πιθανόν θα αναρωτηθεί για την χρησιμότητα τους.

Το Smartwatch μπορεί να καταγράψει ξεχωριστά τον καρδιακό παλμό, να κάνει ενός είδους καρδιογράφημα, την πίεση, την σωματική… σύνθεση σε λίπος, τον ύπνο και την ποιότητα του και φυσικά κάθε είδος άθλησης. Φυσικά μετράει την περιεκτικότητα σε οξυγόνο στο αίμα, και μπορεί θεωρητικά να την συνδυάσει με τις υπόλοιπες μετρήσεις για μια συνολική εικόνα.

Υπάρχει εδώ όμως εδώ ένα σημαντικό «αλλά». Η συνεχόμενη χρήση τους έχει εντυπωσιακά αρνητικές επιπτώσεις στην μπαταρία του Galaxy Watch 4. Αν κάποιος επιλέξει να μετράει σε τακτα χρονικά διαστήματα τους παλμούς του, επιλέγει το «καρδιογράφημα» χειροκίνητα έστω και δύο φορές την ημέρα, κοιτάει το…. λίπος του και πόσο μάλλον το οξυγόνο στο αίμα του, θα βρεθεί μπροστά σε ένα μάλλον άλυτο πρόβλημα. Το ρολόι του θα μείνει από μπαταρία μέσα στην ημέρα ή στην καλύτερη περίπτωση το βράδυ η μπαταρία του θα είναι τόσο χαμηλά σε ποσοστό που θα πρέπει να το βγάλει από το χέρι του προκειμένου να το φορτίσει.

Με το που θα το κάνει αυτό, αμέσως χάνει τη δυνατότητα να καταγράψει την διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου του, μια από τις πιο χρήσιμες δυνατότητες που έχει ένα Smartwatch.

Η μόνιμη «άσκηση» υπομονής και οι συνεχόμενες δοκιμές του τι μπορεί να μετρήσει κάποιος με το Galaxy Watch 4 του, και πόση μπαταρία θα … θυσιάσει για να το κάνει, είναι μια ενοχλητική διαδικασία.

Για αυτούς που θέλουν ταυτόχρονα να διαβάζουν τις ειδοποιήσεις τους, να απαντάνε σε αυτές, να δέχονται κλήσεις στο ρολόι και γενικά να εκμεταλλεύονται και ότι άλλο προσφέρει, έρχεται μια στιγμή που πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε όλα αυτά και τις δυνατότητες καταγραφής που προσφέρει.

Δεν υπάρχει λοιπόν πρακτικός τρόπος να είναι χρήσιμο σε όλα όσα προσφέρει το Galaxy Watch 4 και να μπορεί να το κάνει με «ασφάλεια» ότι και το βράδυ θα μετρήσει τον ύπνο του ιδιοκτήτη του.

Βέβαια, το ακόμα πιο … εκνευριστικό είναι όταν κανείς καταφέρει να το φτάσει μέχρι το βράδυ αυτό με αρκετή μπαταρία για να το κρατήσει στο χέρι του και στον ύπνο. Εκεί θα βρεθεί το πρωί με ένα Smartwatch έτοιμο να μείνει από μπαταρία, που πρέπει να το φορτίσει την στιγμή που ξεκινάει την ημέρα του και προφανώς θα του ήταν χρήσιμο για όλα τα υπόλοιπα που προσφέρει.

Τελικά.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, κάποιο επόμενο Smartwatch της Samsung θα μπορεί ουσιαστικά να προσφέρει όλα όσα έχει στην θεωρία στον ιδιοκτήτη του χωρίς να ζητάει ενοχλητικές παραχωρήσεις.

Το Galaxy Watch 4 όμως δεν είναι αυτό το Smartwatch. Με την μπαταρία που έχει στο εσωτερικό του, ο ιδιοκτήτης του πρέπει είτε να δεχθεί ότι θα προσέχει πως το χρησιμοποιεί, είτε ότι δεν θα το έχει στο χέρι του μονίμως όταν το χρειάζεται.

Οι δύο αυτές επιλογές δεν θα έπρεπε να είναι οι μοναδικές διαθέσιμες, στο καλύτερο, ακριβότερο και νεότερο Smartwatch μιας εταιρείας με το μέγεθος της Samsung. Όχι σε μια αγορά που η ίδια είχε πριν δύο χρόνια το πρώτο Galaxy Watch με ένα λογικό συνδυασμό δυνατοτήτων και μπαταρίας, και όχι όταν ο ανταγωνισμός προσφέρει πολλές από αυτές τις δυνατότητες σε Smartwatches που κοστίζουν ακόμα και το ένα τρίτο των χρημάτων του Galaxy Watch 4.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights