Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ TCL NXTWear G Review: Μια ιδέα από το μέλλον

TCL NXTWear G Review: Μια ιδέα από το μέλλον

απο Kostas Gliatiotis

Πριν δύο χρόνια περίπου πλέον, είχα την τύχη να βρεθώ στην Βαρκελώνη, προσκεκλημένος της TCL για την παρουσίαση των τότε πρώτων Smartphone της εταιρείας που θα ξεκινούσαν «μαζικά» να έρχονται στην Ευρωπαϊκή αγορά. Μέσα στα ιδιαίτερα προσγειωμένα και σωστά σχέδια της εταιρείας (που μεταξύ πολλών άλλων καθυστέρησε η πανδημία…) υπήρχαν και μερικά ενδιαφέροντα πειραματικά προϊόντα, που έδειχναν μεταξύ άλλων την ικανότητα και τη διάθεση της εταιρείας να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Είτε απλά για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό της είτε μάλλον περισσότερο για να δείξει με διαφορετικούς τρόπους την ικανότητα της να δημιουργεί η ίδια ένα μεγάλο μέρος της «τεχνολογίας» που χρησιμοποιεί σε σχεδόν όλα τα προϊόντα της.

Ένα από αυτά τα προϊόντα που τότε ήταν ακόμα σε μορφή πρωτοτύπου, ήταν ένα ζευγάρι «γυαλιών» με μια μικρή οθόνη σε κάθε φακό, που εξομειώνει την εμπειρία θέασης μιας μεγάλης οθόνης σε μικρή απόσταση. Η τελική, και εμπορικά διαθέσιμη έκδοση τους, έχει την ονομασία TCL NXTWEAR G, και παρότι δεν δηλώνει απαραίτητα με τον καλύτερο τρόπο το πόσο «ξεχωριστό» προϊόν τεχνολογίας είναι τα ίδια τα γυαλιά, η ύπαρξη τους σε εμπορικά διαθέσιμη τελική μορφή είναι η καλύτερη απόδειξη του τι μπορεί να κάνει η εταιρεία.

Η ιδέα

Χωρίς πολλές μάλλον περιττές λεπτομέρειες, η ιδέα πίσω από την δημουργία των NXTWEAR G είναι μάλλον απλή. Μια μικρή σε μέγεθος οθόνη, σε πολύ μικρή απόσταση από το ανθρώπινο μάτι, δίνει την αίσθηση μιας μεγάλης κινηματογραφικής οθόνης σε φυσιολογική απόσταση.

Οι δύο «φακοί» λοιπόν σε ένα συνηθισμένο ζευγάρι γυαλιών, έχουν στα NXTWEAR G μια μικρή οθόνη ο καθένας. Όμως η κάθε μια είναι τεχνολογικά ιδιαίτερα «ενδιαφέρουσα», αφού είναι ένα OLED Panel της Sony με ανάλυση 1920×1080 pixels.

Σύμφωνα με την TCL, η εμπειρία θεάσης είναι αντίστοιχη με αυτή μιας οθόνης… 140 ιντσών σε απόσταση 4 μέτρων. Η πραγματική αντίληψη είναι λίγο διαφορετική, αφού υποσυνείδητα το μυαλό του ιδιοκτήτη τους γνωρίζει ότι δεν βλέπει κάτι μεγάλο 4 μέτρα μακρία, χωρίς όμως αυτό να αναιρεί ότι έχει μπροστά του ένα πραγματικά μεγάλο «πλάνο» ή κάδρο.

Η ανάλυση κάθε OLED οθόνης τώρα, είναι απαραίτητο να είναι τόσο υψηλή για τόσο μικρό πραγματικό μέγεθος, αφού  σε τόσο μικρή απόσταση είναι εύκολο για το ανθρώπινο μάτι να δει τη λεπτομέρεια σε διαφορετική περίπτωση.

Τέλος, οι οθόνες έχουν μπροστά τους ένα κάτοπτρο που αντανακλά την εικόνα ακριβώς εκεί που πρέπει, και με την γωνία που απαιτείται ώστε για το ανθρώπινο μάτι να φαίνονται σαν μια εννιαία μεγάλη οθόνη. Εδώ η TCL έχει πετύχει την ιδέα αυτή με τον καλύτερο πιθανό τρόπο.

Πως λειτουργούν.

Η TCL θα μπορούσε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, να περιορίσει την χρήση των NXTWEAR G με δικές της συσκευές (Smartphone και όχι μόνο) ή απλά να κάνει δυσκολότερη από ότι θα έπρεπε την λειτουργία τους με προϊόντα άλλων εταιρειών.

Σωστα όμως επέλεξε να μην κάνει τίποτα από τα δύο. Τα NXTWEAR G αναγνωρίζονται με τυποποιημένο τρόπο σαν εξωτερική οθόνη από σχεδόν κάθε είδους συσκευή, είτε αυτό είναι υπολογιστής είτε είναι ένα Smartphone. Η USB type-C Θύρα στο καλώδιο τους (λεπτομέρειες για αυτό στη συνέχεια) μεταφέρει εικόνα και υποστηρίζει και το Thunderbolt πρότυπο σε υπολογιστές.

Αυτό κάνει την λειτουργία των NXTWEAR G να εξαρτάται περισσότερο από τις επιλογές που προσφέρει η συσκευή στην οποία θα συνδεθούν και λιγότερο από τα ίδια. Σε ένα Smartphone είτε γίνεται mirror η οθόνη του τηλεφώνου και προσαρμόζεται σε Lanscape όταν προβάλλεται ένα βίντεο, η εμφανίζεται ξεχωριστό γραφικο περιβάλλον σε συσκευές που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα όταν συνδεθούν σε εξωτερική οθόνη.

Η χρήση τους σε Laptop ή και σταθερό υπολογιστή, είναι απροβλημάτιστη όσο ακριβώς και η σύνδεση μιας οθόνης, αφού δεν ξεχωρίζουν για το λειτουργικό σύστημα με κάποιο τρόπο. Εδώ το μειονέκτημα είναι προφανώς ότι κάποια στοιχεία των Windows εμφανίζονται μικρά σε μέγεθος, αλλά δεν είναι ο λόγος ύπαρξης των NXTWEAR G η πλόηγηση στο γραφικό περιβάλλον ενός υπολογιστή.

Στην πράξη.

Ο λόγος ύπαρξης των NXTWEAR G είναι η δυνατότητα να σου προσφέρουν την εμπειρία μιας πολύ μεγάλης οθόνης. Αυτό είναι χρήσιμο στην προβολή ταινιών και κάθε είδους βίντεο, και τεχνικά πετυχαίνουν τον στόχο τους με ιδιαίτερη επιτυχία.

Τα ζωντανά και έντονα χρώματα είναι εντυπωσιακά, η φωτεινότητα δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή σε μια οθόνη τόσο κοντά στα μάτια, και εκμεταλλεύεται και την τοποθέτηση τους πίσω από μαύρους φακούς που εξ φύσεων απορροφούν τον φωτισμό από το χώρο γύρω τους.

Κάθε ένα από τα δύο Panel προβάλει περιεχόμενο στα 60fps, και με εξαίρεση πολύ συγκεκριμένες σκηνές σε βίντεο, με γρήγορη κίνηση, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη σωστή απόκριση προκειμένου να μην ενοχλεί η προβολή.

Όμως το τεχνικό κομμάτι είναι μέρος του συνόλου μόνο, και σε ένα προϊόν σχεδιασμένο να «κάθεται» σαν ένα κανονικό ζευγάρι γυαλιών, είναι ίσως λιγότερο σημαντικό από την άνεση και την ευχρηστία.

Πως είναι σαν… γυαλιά.

Κάτι που είναι κοινή γνώση στον κόσμο των γυαλιών κάθε είδους, είναι ότι το  ανθρώπινο κεφάλι δεν έχει ένα συγκεκριμένο «τυποποιημένο» μέγεθος για όλους.

Για αυτό και η επιλογή ενός ζευγαριού γυαλιών είναι κάτι που απαιτεί δοκιμή προκειμένου να είναι σχεδόν σίγουρος κάποιος ότι ταιριάζει το μέγεθος στο δικό του… κεφάλι, αυτιά και μύτη για άνετη χρήση ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όμως τα NXTWEAR G δεν μπορούν πρακτικά, οικονομικά και τεχνικά να κατασκευάζονται σε πολλά διαφορετικά μεγέθη. Αυτό σημαίνει ότι η άνεση στη συνεχόμενη χρήση τους δεν είναι κάτι εγγυημένο. Ανάλογα με το… σχέδιο και το μέγεθος του κεφαλιού (είπαμε, και μύτης και αυτιών…) του καθενός, η εμπειρία όταν τα φοράει μπορεί να διαφέρει εντυπωσιακά πολύ.

Από ιδιαίτερα άνετη για πολύωρη χρήση, μέχρι δυστυχώς ενοχλητική ακόμα και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, η αγορά τους είναι σχεδόν απαγορευτική για κάποιον, έστω και αν βρίσκεται σε χώρα που είναι επίσημα διαθέσιμα.

Τι θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.

Τα NXTWEAR G είναι εντυπωσιακά ποιοτικά σε κατασκευή και με τη στιβαρότητα που περιμένει κανείς από ένα προϊόν σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Όμως αυτό έχει και κάποια μειονεκτήματα όταν δεν είναι σωστή η σχεδίαση σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Τα δύο «μπράτσα» που κάθονται στο ανθρώπινο αυτί, είναι εντυπωσιακά σκληρά στο άνοιγμα και κλείσιμο τους, και χωρίς πρακτικά καθόλου ευλιγισία. Επανερχόμενοι λοιπόν στο θέμα της άνεσης στη χρήση τους, δεν μπορεί κάποιος να τα φορέσει και να προσαρμοστούν έστω και λίγο … ανοίγωντας τα μπράτσα αυτά.

Τι είναι όμως καλό ακόμα και έτσι.

Τα NXTWEAR G έχουν δύο οθόνες, μια κατασκευή που να τις προστατεύει και έναν σχεδιασμό που να επιτρέπει με ευκολία σε κάποιον να δει κάτω από αυτά προκειμένου να έχει επαφή με το χώρο γύρω του.

Το βάρος τους είναι λογικό σε κάθε περίπτωση, και το τελευταίο που θα «ενοχλήσει» κάποιον που θα τα φοράει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το USB type-C καλώδιο για τη σύνδεση τους, έχει λογικό μήκος στο 1.2 μέτρο προκειμένου να είναι εύκολη η χρήση τους. Είναι και με διαφορά ένα από τα πιο… χοντρά καλώδια που θα συναντήσει κανείς σε αυτό το είδος, κάτι απαραίτητο για την αντοχή του στην χρήση.

Για ένα τόσο ιδιαίτερο προϊόν, η προσοχή που έχει δώσει η εταιρεία στην λεπτομέρεια είναι άκρως εντυπωσιακή, και τεχνικά το αποτέλεσμα είναι αντίστοιχα επιτυχημένο.

Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης τους.

Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει σε αυτό. Προφανώς και είναι ένα προϊόν τεχνολογίας σχεδιασμένο για ιδιαίτερη και συγκεκριμέν χρήση. Η τιμή τους τα κάνει επιλογή αντίστοιχα για κάποιον που θέλει να «επενδύσει» σε κάτι διαφορετικό, έχοντας πιθανότατα καλύψει με τον καλύτερο τρόπο τις πιο απλές τεχνολογικές ανάγκες και απαιτήσεις του.

Τίποτα από αυτά όμως δεν αναιρεί την εμπειρία προβολής μιας ταινίας σε εντυπωσιακές διαστάσεις, στην άνεση του σπιτιού προφανώς όμως για έναν μόνο «θεατή».

Η ιδιαιτερότητα τους αυτή, και το κόστος που χωρίς να είναι παράλογο για το τι είναι τα NXTWEAR G, είναι υψηλότερο, είναι ίσως δύο από τους λόγους που επίσημα στη χώρα μας δεν είναι διαθέσιμα. Η TCL πρέπει να έχει την «ζήτηση» και από καποια αλυσίδα τεχνολογίας προκειμένου να μπορεί να τα διαθέσει προς πώληση, και δυστυχώς οι ισχυρισμοί για τεχνολογική πρωτοπορία σε πολλές από αυτές τις αλυσίδες είναι περισσότερο απλά αυτό, ένας ισχυρισμός μέσα σε ασφαλή πλαίσια.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights