Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia 5 iii review: Άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη (ξανά)

Sony Xperia 5 iii review: Άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη (ξανά)

απο Kostas Gliatiotis

Στον κόσμο των Smartphones, οι εταιρείες που έχουν την… ιστορία και την παράδοση της Sony είναι ελάχιστες. Όμως είναι σίγουρο ότι και καμία άλλη εταιρεία, δεν έχει «εκμεταλλευτεί» την φήμη και το καλό της όνομα, με τόσο λανθασμένο τρόπο στο παρελθόν. Από την εποχή που η Sony προσπάθησε με περιορισμένη επιτυχία να σχεδιάσει τηλέφωνα και να… εντυπωσιάσει με την ηχητική τους απόδοση χρησιμοποιώντας το τότε διάσημο Brand του Walkman, μέχρι την προσπάθεια της με ακόμα μικρότερη επιτυχία να χρησιμοποιήσει το “Cybershot” για να υποσχεθεί κορυφαία απόδοση από τις κάμερες των τότε συσκευών της.

Η Sony mobile, η εταιρεία του ομίλου που προσπάθησε να τα κάνει αυτά, δεν υπάρχει πλέον σαν ανεξάρτητη «οντότητα». Μετά από 6 χρόνια συνεχόμενων κακών αποτελεσμάτων, σε πωλήσεις και κέρδη, έχει πλέον… ενωθεί με σε ένα μεγαλύτερο τμήμα του ομίλου της Sony, μαζί με κάποια ακόμα. Το νέο τμήμα Smartphones της Sony λοιπόν, συνεχίζει να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα άλλων  του ομίλου, αυτή τη φορα αν μη τι άλλο με πιο «σωστό» τρόπο, ώστε να κάνει τα τηλέφωνα του να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό. Το ότι το προσπαθεί όμως, δεν σημαίνει αυτομάτως οτι το καταφέρνει κιόλας, ή τουλάχιστον σίγουρα όχι με την επιτυχία που θα ήθελε.

Με το Xperia 1 ii πριν περίπου ένα χρόνο, και το τότε μικρότερο σε μέγεθος Xperia 5 ii, η εταιρεία ξεκίνησε την σοβαρή της προσπάθεια να πείσει το αγοραστικό κοινό, ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία του ομίλου. Με το Xperia 1 iii πριν λίγο καιρό, η προσπάθεια αυτή έγινε πιο.. εντατική τουλάχιστον σε ότι αφορά συγκεκριμένες εφαρμογές που εκμεταλλεύονται με «επαγγελματικό» τρόπο τις κάμερες στο πίσω μέρος του. Για μια ακόμα φορά λοιπόν, το Xperia 5 iii είναι ένα απλά μικρότερο σε μέγεθος Smartphone που προσπαθεί και σε μεγάλο βαθμό πετυχαίνει , να μην κάνει καμία ουσιαστική παραχώρηση σε τεχνικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο. Είναι απλά… μικρότερο σε μέγεθος, για όσους αυτό είναι σημαντικό στην καθημερινότητα τους.

Το πρόβλημα όμως, προκύπτει για ακόμα μια φορά από το τι προσπαθεί να παρουσιάσει σαν μοναδικό χαρακτηριστικό των Smartphones της η Sony, και το ποια από αυτά, ακόμα και αν είναι «μοναδικά» είναι και πραγματικά χρήσιμα. Τουλάχιστον με τρόπο που να κάνουν το Xperia 5 iii μια λογική επιλογή, από τη στιγμή που συνεχίζει να κοστίζει περίπου… 1.000 ευρώ, μια κατηγορία τιμής στην οποία ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός με κορυφαία σε κάθε τομεά Smartphones.

Σχεδιασμός.

Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο κανείς δεν μπορεί να βρει κάποιο ουσιαστικό… αρνητικό στα Smartphones της εταιρείας, είναι σίγουρα η κατασκευή και η προσοχή που δίνει η εταιρεία σε κάθε είδους λεπτομέρεια του φινιρίσματος.

Όμως συνεχίζει να κάνει και πολύ συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες δεν είναι σίγουρο ότι προσφέρουν κάτι προς όφελος του ιδιοκτήτη τους. Η διαφορετική αναλογία πλευρών της οθόνης του Xperia 5 iii είναι για μια ακόμα φορά αυτή που «καθορίζει» και το σύνολο του σχεδιασμού του. Στο 21:9 συνεχίζει να είναι πιο ψηλή και πιο στενή από το συνηθισμένο, κάτι που έχει αντίστοιχες επιπτώσεις και στο ίδιο το Smartphone.

Είναι λοιπόν χρήσιμο το ότι το Xperia 5 iii είναι πιο στενό από το συνηθισμένο, και σαφώς πιο εύκολη η χρήση του με το ένα χέρι. Είναι όμως αντίστοιχα σίγουρο ότι και το ίδιο σαν σύνολο, αλλά και η οθόνη του πιο συγκεκριμένα, είναι σημαντικά πιο «ψηλή» από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα η χρήση της να είναι πρακτικά αδύνατη με το ένα χέρι. Για ένα Smartphone με οθόνη μόλις 6.1 ίντσων, αυτό είναι περισσότερο… ασυνήθιστο από ότι θα έπρεπε.

Αφήνοντας αυτό στην άκρη τώρα, το Xperia 5 iii είναι κατασκευασμένο από ένα σύνολο υλικών που αν μη τι άλλο, ταιριάζουν στην κατηγορία τιμής του. Το αλουμίνιο στο πλαϊνό του μέρος, έχει μια μικρή «καμπύλη» που το κάνει σαφώς πιο ευγενικό στο χέρι του ιδιοκτήτη του, και διαφέρει σημαντικά από την επιφάνεια με τις έντονες γωνίες του Xperia 1 iii.

Το πίσω μέρος του είναι κατασκευασμένο από Gorilla Glass 6, και παρότι δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά από το αμέσως νεότερο Gorilla Glass Victus, παραμένει ασυνήθιστη η επιλογή του σε ένα Smartphone με αυτό το κόστος. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την προστασία της οθόνης του Xperia 5 iii.

 

Στο πρακτικό κομμάτι τέλος, οι επιλογές της Sony συνεχίζουν να συνδυάζουν την διαφορετικότητα με «αμφίβολο» τρόπο, με χαρακτηριστικά που είναι αν μη τι άλλο κάτι σπάνιο πλέον. Έτσι λοιπόν, η οθόνη του Xperia 5 iii έχει ένα σημαντικά μεγαλύτερο πλαίσιο στο πάνω και κάτω μέρος της, το εκμεταλλεύεται όμως με τον καλύτερο τρόπο, και στο εσωτερικό του βρίσκεται ένα ηχείο σε κάθε πλευρά. Το ηχείο αυτό «κοιτάει» προς τον ιδιοκτήτη του Xperia 5 iii, κάτι που βελτιώνει σημαντικά την ισορροπία του ήχου και την συνολική εμπειρία θέασης ενός βίντεο, έστω και αν η μέγιστη ένταση τους είναι αναμενόμενα χαμηλότερη από το ιδανικό.

Αντίστοιχα, στο πάνω μέρος του Xperia 5 iii υπάρχει και υποδοχή 3.5 χιλιοστών για ενσύρματα ακουστικά. Η χρησιμότητα της σε μια κατηγορία τιμής που θεωρείται δεδομένο ότι μπορεί κάποιος να διαθέσει τα χρήματα για ένα καλό ζευγάρι ασύρματων ακουστικών είναι λιγότερο «βέβαιη».

 

Αντίστοιχα, βρισκόμαστε εδώ και χρόνια πλέον στην εποχή που κάθε Smartphone που σέβεται τον εαυτό του, προσφέρει ψηφιακή έξοδο ήχου μέσω της USB Type-C θύρας, αφήνοντας την μετατροπή τους σε αναλογικό, σε ένα από τα πολλά διαθέσιμα, κορυφαία ακουστικά του είδους που έρχονται μάλιστα με USB Type-C υποδοχή αντίστοιχα.

Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων.

Η Sony συνεχίζει να θεωρεί ότι ο αισθητήρας αποτυπωμάτων του Xperia 5 iii δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί στο εσωτερικό της οθόνης του, και μπορεί να είναι αντίστοιχα πρακτικός πάνω στο πλήκτρο ενεργοποίησης και κλειδώματος του. Στα προηγούμενα Xperia 1 ii, Xperia 5 ii και Xperia 1 iii, πάντα υπήρχε κάτι που «ενοχλούσε» στην υλοποίηση της εταιρείας, που δεν ήταν εύκολο να το κάνει συγκεκριμένο κανείς και να το περιγράψει.

Όμως τελικά είναι πολύ συγκεκριμένες οι επιλογές που έχει κάνει λανθασμένα η εταιρεία με τον αισθητήρα αυτό, που αξίζουν της δικής τους ξεχωριστής αναφοράς. Όπως σε κάθε Smartphone έτσι και εδώ, απενεργοποιείται μετά από συνεχόμενες λανθασμένες προσπάθειες ανάγνωσης του αποτυπώματος του ιδιοκτήτη του.

Όμως εδώ αρχίζουν τα… προβλήματα. Το μπορεί να ανοίξει την κάμερα του με διπλή γρήγορη πίεση του συγκεκριμένου πλήκτρου. Το Xperia 5 iii αναγνωρίζει την κίνηση αυτή σαν λανθασμένη προσπάθεια ανάγνωσης του αποτυπώματος του ιδιοκτήτη του, και τις… μετράει περιμένοντας να δει αν θα ζητήσει εναλλακτικά τον κωδικό πρόσβασης του. Αν λοιπόν κάποιος προσπαθήσει δύο συνεχόμενες φορές να ανοίξει την κάμερα του με αυτόν τον τρόπο, το Xperia 5 iii θα απενεργοποιήσει τον αισθητήρα του, ακόμα και αν ποτέ ο ιδιοκτήτης του δεν έχει προσπαθήσει να το ξεκλειδώσει.

Πολλές εταιρείες, προσπαθούν να αποφύγουν το φαινόμενο του να ακουμπά κανείς τον αισθητήρα σε αυτό το σημείο κατά λάθος με έναν πολυ συγκεκριμένο τρόπο. Προσφέρουν την επιλογή να είναι μονίμως ενεργός ώστε να ξεκλειδώσει το Smartphone ή να περιμένουν να πιέσει ο ιδιοκτήτης τους ταυτόχρονα το πλήκτρο ενεργοποίησης ώστε να είναι σίγουρο ότι θέλει συγκεκριμένα να το ξεκλειδώσει. Η επιλογή αυτή δεν υπάρχει στο Xperia 5 iii με αποτέλεσμα να αναγνωρίζει συνεχώς και λανθασμένα την επαφή του αισθητήρα με το χέρι του ιδιοκτήτη του. Ακόμα και όταν κανείς το πιάσει για να το … σηκώσει από μια επιφάνεια που το έχει αφήσει, ακόμα και όταν προσπαθήσει να το βγάλει από την τσέπη του. Οτιδήποτε και αν προσπαθήσει να κάνει, κάθε επαφή με το ανθρώπινο … δέρμα, ο αισθητήρας του Xperia 5 iii την αναγνωρίζει σαν λανθασμένη απόπειρα ανάγνωσης του αποτυπώματος του ιδιοκτήτη του.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα η καθημερινή του χρήση να περιλαμβανει ενοχλητικά πιο συχνά από ότι θα έπρεπε το ξεκλείδωμα του με κωδικό ασφαλείας. Αν ο ιδιοκτήτης του έχει φροντίσει ώστε αυτός να είναι αρκετά.. μεγάλος για να είναι ασφαλής, η διαδικασία είναι πολύ συχνά, πολύ πιο χρονοβόρα και κουραστική από ότι θα έπρεπε.

Οθόνη.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μόνο οι κάμερες στο πίσω μέρος του Xperia 5 iii είναι ο τομεάς στον οποίο η εταιρεία προσπαθεί να ξεχωρίσει με όχι απαραίτητα τον καλύτερο τρόπο. Όμως και η οθόνη του, παραμένει ένας τομέας στον οποίο η «εμμονή» της εταιρείας στην διαφορετική αναλογία πλευρών 21:9 δεν έρχεται μόνο με πλεονεκτήματα.

Είναι γεγονός ότι τεχνικά, ένα OLED Panel με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz, εντυπωσιακή χρωματική ακρίβεια και αποδεκτή ονομαστική ανάλυση, ακούγεται και είναι τεχνικά ικανοποιητικό, αν όχι εντυπωσιακό. Όμως όταν ο ρυθμός ανανέωσης δεν προσαρμόζεται και δεν μειώνεται αυτόματα για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, όταν η οθόνη είναι χρωματικά ακριβής αλλά με όχι απαραίτητα ικανοποιητικά επίπεδα φωτισμού, το αποτέλεσμα στην πράξη είναι λιγότερο εντυπωσιακό.

Στην κατηγορία τιμής που ανήκει το Xperia 5 iii μπορεί να βρει κανείς Smartphones με αντίστοχα ή και περισσότερο τεχνικά εντυπωσιακή οθόνη, η οποία όμως έχει μια πολύ συγκεκριμένη και πραγματικά χρήσιμη δυνατότητα. Μπορεί να αναγνωρίζει πότε προβάλλει στατικό περιεχόμενο, όπως η οθόνη αναμονής, και να μειώνει σημαντικά τον ρυθμό ανανέωσης. Αυτό έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, αφού μειώνει αντίστοιχα σημαντικά και την κατανάλωση ενέργειας, ενώ υπό συνθήκες μειώνει και τις απαιτήσεις από το Hardware που οδήγουν σε υψηλότερη θερμοκρασία λειτουργίας.

 

Προφανώς και δεν θα περίμενε κανείς από την Sony να χρησιμοποιήσει ένα LTPO AMOLED Panel σαν και αυτό του Galaxy S21 Ultra που μπορεί να χαμηλώσει… αστεία τον ρυθμό ανανέωσης ακόμα και κάτω από τα 48Hz. Όμως όταν μπορεί να αλλάξει ανάμεσα σε 120, 90 και 60Hz η οθόνη ενός Smartphone που κοστίζει το ένα τρίτο των χρημάτων που κοστίζει το Xperia 5 iii, το ότι η δική του «επιμένει» να κάθεται στα 120Hz όταν δεν υπάρχει λόγος, είναι κάτι που δύσκολα δικαιολογείται.

Αντίστοιχα, και σε ότι αφορά την χρωματική της απόδοση, η οθόνη του Xperia 5 iii προσφέρει επιλογές που φαίνονται και είναι ενδιαφέρουσες τεχνικά, όχι όμως απαραίτητα αυτό που θα ήθελε κανείς σε καθημερινή χρήση. Το Creator mode, υπόσχεται για μια ακόμα φορά να φέρει την οθόνη χρωματικά ακριβώς εκεί που… ήθελε ο δημιουργός μιας ταινίας, για την θεωρητικά πιο «σωστή» ή ρεαλιστική αν θέλει να το πει κανείς έτσι, προβολής της. Αν αφήσει κανείς στην άκρη προς το παρόν, ότι για ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, τα ζωντανά και έντονα χρωματα συμβάλλουν σωστά ή λάθος στην συνολική εμπειρία προβολής, και θεωρήσει ότι μπορεί κανείς να απενεργοποιήσει το Creator mode, υπάρχει μια ακόμα πολύ συγκεκριμένη προϋπόθεση για την εκμετάλλευση του.

Θα πρέπει η εφαρμογή που προβάλλει ένα βίντεο ή/και μια ταινία, να υποστηρίζεται από το Creator mode, ενώ θα πρέπει και η ίδια η ταινία να «περιέχει» την πλήροφορία που χρειάζεται. Για ένα μεγάλο μέρος του περιεχόμενου στο Netflix και στο amazon prime, οι προϋποθέσεις αυτές… ισχύουν, όχι όμως και για το Youtube.

Αντίστοιχα, η δυνατότητα προσαρμογής της θερμοκρασίας χρωμάτων της οθόνης του Xperia 5 iii με εντυπωσιακή ακρίβεια, και με «σετ» τεχνικών όρων είναι σίγουρα εντυπωσιακή. Όμως είναι ελάχιστοι αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό για την χρωματική της διαβάθμιση ακριβώς εκεί που την θελουν, και είναι σίγουρα περισσότεροι αυτοί που θα ήθελαν πιο απλές επιλογές ζωντανών, ήπιων χρωμάτων προκειμένου να αλλάζουν ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Εδώ η Sony σαφώς και μπορεί να θεωρήσει (όπως κάνει σε μεγάλο βαθμό) ότι το Xperia 5 iii απευθύνεται στο κοινό που γνωρίζει πως, και θέλει να εκμεταλλευτεί τις επιλογές αυτές. Το ζητούμενο όμως είναι ότι το κοινό αυτό είναι ιδιαίτερα μικρό, και όχι αρκετό για να … συντηρήσει οικονομικά μια εταιρεία.

Αν αφήσει κανείς στην άκρη όλες αυτές τις… ιδιαιτερότητες της οθόνης του Xperia 5 iii ή αν  απλά θέλει να τις δεχθεί, θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με την ιδιαιτερότητα της διαφορετικής αναλογίας πλευρών. Η εταιρεία σωστά θεωρεί, ότι στο 21:9 είναι ιδανική για την προβολή ταινιών, ξεχνάει όμως να αναφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Για να είναι…. ιδανική και χρήσιμη, πρέπει και η ίδια η ταινία να είναι γυρισμένη και διαθέσιμη για προβολή σε αυτή την αναλογία.

Για μια ακόμα φορά, το Netflix και το Amazon Prime έχουν αρκετό περιεχόμενο σε 21:9. Όμως αυτό αφορά αποκλειστικά ταινίες, και όχι σειρές ή και κάθε άλλου είδους περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο στις πλατφόρμες αυτές. Υπό συνθήκες λοιπόν, η οθόνη του Xperia 5 iii είναι χρήσιμη σε αυτό το είδος χρήσης και μόνο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Youtube που αποτελεί μια σαφώς πιο δημοφιλή πλατφόρμα με σημαντικά περισσότερα βίντεο κάθε είδους, έχει ελάχιστο περιεχόμενο σε 21:9.

Όλα αυτά, με δεδομένο το ότι είναι κάποιος διατεθιμένος να καθίσει να δει μια ταινία σε μια οθόνη 6.1 ιντσών, όσο καλή και αν είναι αυτή τεχνικά.

Φυσικά, η οθόνη του Xperia 5 iii παραμένει χρήσιμη και στην ανάγνωση μεγάλων κειμένων, αφού η αναλογία πλευρών της επιτρέπει να προβάλλει ταυτόχρονα πολύ περισσότερο κείμενο σε κάθετη μορφή. Εδώ ίσως είναι περιορισμός το μικρότερο μέγεθος της, και το ότι επειδή είναι και πιο… στενή, προκειμένου να «χωρέσει» περισσότερο κειμένο ταυτόχρονα, το μέγεθος αυτού είναι μικρότερο από το συνηθισμένο.

Κάμερες.

Για μια ακόμα φορά, ο τομεάς στον οποίο η Sony δίνει την μεγαλύτερη βαρύτητα στο Xperia 5 iii είναι οι καμερες στο πίσω μέρος του. Για μια ακόμα φορά λοιπόν, αν κανείς εστιάσει σε αυτά που δηλώνει η εταιρεία, είναι βέβαιο ότι αν δεν εντυπωσιαστεί, θα θεωρήσει έστω ότι η πρόταση της προσπαθεί να ξεχωρίσει. Η βασική του κάμερα δεν αποτελεί τεχνικά κάτι το ξεχωριστό, αφού υπάρχουν πλέον εντυπωσιακά πολλά Smartphones με αισθητήρα των 12mp.

Mάλιστα είναι πολλά και αυτά που έχουν έναν αισθητήρα με αυτή την ανάλυση, το ίδιο μεγάλο φυσικό μέγεθος στο 1/1,76” και με 1.8μm για κάθε φωτοευαίσθητο στοιχείο. Όπως είναι πολλά και αυτά που έχουν Dual Pixel Auto focus και OIS στην κάμερα αυτή, και μάλιστα κάποια από αυτά κοστίζουν πλέον λιγότερα από τα μισά χρήματα σε σύγκριση με το Xperia 5 iii. Αν αφήσει κανείς στην άκρη το ότι ακριβώς την ίδια τεχνικά κάμερα χρησιμοποιούσε και το αμέσως προηγούμενο Xperia 1 ii και Xperia 5 ii, θα του… μείνουν μόνο το Eye tracking focus και η δυνατότητα λήψης έως και 20 φωτογραφιών σε ένα δευτερόλεπτο.

Αν δει τώρα κανείς συγκεκριμένα τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, θα διαπιστώσει για μια ακόμα φορά ότι είναι χρήσιμα υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Το Eye tracking auto focus είναι χρήσιμο όταν στο κάδρο της φωτογραφίας βρίσκεται ένας…  άνθρωπος και κινείται, που είναι και απαραίτητο να διατηρήσει σε αυτόν την εστίαση η κάμερα του Xperia 5 iii. Θα πρέπει όμως πάντα να μιλάμε για φωτογραφία σε καλά επίπεδα φωτισμού, αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο καλά και αν διατηρήσει την εστίαση σε ένα κινούμενο πρόσωπο η κάμερα του, το ότι κινείται θα έχει σαν αποτέλεσμα μια θολή φωτογραφία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αντίστοιχα και το Burst mode με έως 20 λήψεις σε ένα δευτερόλεπτο έχει τα δικά του μειονεκτήματα και περιορισμούς. Προφανώς, για να μπορεί να το πετυχει αυτό το Xperia 5 iii, πρέπει να ορίσει συγκεκριμένα όρια στον χρόνο έκθεσης για κάθε μια από τις λήψεις αυτές. Αν λοιπόν τα επίπεδα φωτισμού είναι χαμηλότερα από ένα σημείο, οι φωτογραφίες θα είναι σκοτεινές ή απλά δεν θα είναι 20 μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

 

Ο δεύτερος περιορισμός αφορά την ίδια την φωτογραφία. Ακόμα και αν δεν θέλει να το παραδεχθεί επίσημα η Sony, κάθε μια από αυτές τις λήψεις, έχει διαφορετικά επίπεδα συμπίεσης και διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με μια απλή λήψη. Προκειμένου να επεξεργαστεί τα δεδομένα στον χρόνο που απαιτείται, το Xperia 5 iii συμπιέζει διαφορετικά το τελικό αρχείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορά στην συνολική ποιότητα σε σύγκριση με μια φωτογραφία που θα βγει σαν μεμονωμένη λήψη.

Τέλος, η απουσία του ξεχωριστού Night mode, συνεχίζει να θέτει περιορισμούς στην χρήση της κάμερας του Xperia 5 iii σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού. Η «μπάρα προόδου» που εμφανίζεται στην οθόνη κατά την λήψη σε χαμηλό φωτισμό, είναι η προσπάθεια του Smartphone να αυξήσει τα επίπεδα έκθεσης του αισθητήρα στο φως, διατηρώντας όμως πάντα συγκεκριμένα όρια στην τιμή του ISO προκειμένου η φωτογραφία να μην έχει ενοχλητικά επίπεδα θορύβου.

Το αποτέλεσμα αυτού, είναι οι φωτογραφίες να είναι κατά κανόνα πιο σκοτεινές σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, και σε κάποιες περιπτώσεις απλά ικανοποιητικές. Προφανώς και το πιο «φυσικό» στυλ φωτογραφίας έχει τους φίλους του, όμως αυτός είναι ο λόγος που  κάθε άλλο Smartphone προσφέρει σαν επιλογή τη χρήση του Night mode αλλά επιτρέπει την λήψη φωτογραφιών και χωρίς αυτό.

Η επόμενη κάμερα του Xperia 5 iii τώρα που αποτελεί τεχνικά κάτι το διαφορετικό και σίγουρα εντυπωσιακό, είναι αυτή με τον τηλεφακό. Όπως και στο Xperia 1 iii της εταιρείας, έτσι και εδώ, η κάμερα έχει στο εσωτερικό της έναν φακό, που κινείται σαν φυσικό αντικείμενο προκειμένου να αλλάξει επίπεδο «μεγένθυσης» στο αντικείμενο που θέλουμε να φωτογραφίσουμε. Μπορεί και εδώ κανείς να… παραμείνει εντυπωσιασμένος από το τεχνικό αυτό επίτευγμα της εταιρείας, μπορεί όμως και να εστιάσει στο ότι πίσω από τον φακό αυτό, βρίσκεται ένας όχι αντίστοιχα εντυπωσιακός τεχνικά και σε απόδοση αισθητήρας.

Παρότι η ανάλυση του είναι και εδώ στα 12mp, διαφέρει σημαντικά από αυτόν της βασικής κάμερας. Η σημαντικότερη διαφορα είναι το μικρότερο φυσικό του μέγεθος, και οι επιπτώσεις που αυτό έχει στην συνολική του απόδοση. Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει η κάμερ αυτή λοιπόν, θα είναι σίγουρα και πάντα πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε να φωτογραφίσουμε.

Όμως ποιοτικά, σε λεπτομέρεια, οξύτητα και χρωματική απόδοση, εκτός του ότι διαφέρουν αισθητά από αυτές της βασικής κάμερας του Xperia 5 iii, έχουν και χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού και λίγο πιο περιορισμένο δυναμικό εύρος. Όλα αναμενόμενα στοιχεία μιας φωτογραφίας με έναν τεχνικά «κατώτερο» αισθητήρα, όσο εντυπωσιακός και αν είναι ο κινούμενος φακός μπροστά από αυτόν.

Η απουσία του Night mode είναι ακόμα πιο αισθητή σε μια κάμερα αυτού του είδους. ¨Οσο και αν το διάφραγμα στο f/2.4 είναι εντυπωσιακά «καλό» στο 2.9Χ επίπεδο zoom και το f/2.8 είναι επίτευγμα και πάλι στο 4.4X zoom που είναι το μέγιστο που προσφέρει η κάμερα, τα επίπεδα φωτισμού θα είναι πάντα χαμηλότερα. Εδώ η εταιρεία σωστά έχει επιλέξει να είναι πιο «αυστηρή» με την λύση της αύξησης της ψηφιακής ευαισθησίας του αισθητήρα στο φως, προκειμένου ο θόρυβος να διατηρείται σε ομολογούμενως πολύ χαμηλά επίπεδα.

Και πριν δούμε την Τρίτη και τελευταία κάμερα του Xperia 5 iii, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι αυτή με τον περισκοπικό «τηλεφακό» έχει μόνο δύο επίπεδα zoom στο 2.9Χ και 4.4Χ. Οποιαδήποτε επιλογή στο ενδιάμεσο, ακόμα και αν δεν το δηλώνει ξεκάθαρα η εφαρμογή της κάμερας, είναι ψηφιακό zoom με τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει με έναν αισθητήρα αυτού του είδους.

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, η Τρίτη και τελευταία αυτή κάμερα, είναι και αυτή που προσπαθεί λιγότερο να εντυπωσιάσει και είναι αυτή της οποίας η απόδοση είναι απλά όσο καλή πρέπει να είναι για μια κάμερα αυτού του είδους. Με έναν υπερ ευρυγώνιο φακό λοιπόν, και Auto focus που δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένο από άλλες εταιρείες, είναι μια κάμερα που κάνει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά της.

Οι φωτογραφίες είναι ρεαλιστικές, με ένα πραγματικά μεγάλο κάδρο και χωρίς έντονες αλλοιώσεις των σχημάτων στα άκρα. Χρωματικά δεν ξεχωρίζουν από αυτές της βασικής κάμερας, ενώ και το δυναμικό τους εύρος είναι απόλυτα ικανοποιητικό.

Εδώ σε αυτή την κάμερα, η απουσία του Night mode και πάλι μειώνει την απόδοση της, όμως επειδή παραδοσιακά οι κάμερες αυτού του είδους δεν … ξεχωρίζουν σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού, αυτό μπορεί να θεωρηθεί πιο… αποδεκτό.

Αν τώρα απορεί κανείς γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αναφορά στο … Pro mode, και τον ισχυρισμό της Sony ότι η επαγγελματική λειτουργία των καμερών του Xperia 5 iii είναι αυτή που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι επειδή απλά αυτό δεν είναι… πραγματικότητα. Αν εξαιρέσει κανείς το διαφορετικό σε εμφάνιση γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής της κάμερας, οι επιλογές που προσφέρει και κυρίως αυτές που καθορίζουν το πραγματικά τελικό αποτέλεσμα σε μια φωτογραφία, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση κάτι το ξεχωριστό.

Αυτό που προφανώς σκόπιμα δεν θέλει να αναφέρει η Sony, είναι ότι όλες αυτές οι επιλογές υπάρχουν κανονικά σε όλα τα κορυφαία Smartphones των Samsung, Huawei, Xiaomi και OnePlus και σε όλα προσφέρουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες να βγάλει κάποιος ακριβώς τη φωτογραφία που θέλει. Η ακόμα πιο σημαντική διαφορά που δεν θέλει να… συζητήσει η Sony, είναι ότι όλες αυτές οι εταιρείες έχουν αντίστοιχα κορυφαία Smartphones με αντίστοιχες επιλογές χειροκίνητης ρύθμισης της κάμερας τους, και όλες χρησιμοποιούν και τεχνικά με κάθε κριτήριο, ανώτερους αισθητήρες στην βασική τους κάμερα.

Τέλος, παρότι ναι το γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής της κάμερας φαίνεται πιο «επαγγελματικό» αυτό δεν το κάνει αυτόματα και πιο εύχρηστο και εύκολο στην ρύθμιση αυτού που θέλουμε. Η μεταφορά της εμφάνισης από τις επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές της εταιρείας, δεν σημαίνει αυτόματα ότι ταιριάζει και στον τρόπο που χρησιμοποιεί κανείς ένα Smartphone.

Οι εταιρείες που ήδη αναφέραμε, προσπαθούν να «χωρέσουν» όλες αυτές τις επιλογές σε ένα μενού που να είναι όχι όμορφο και εντυπωσιακό, αλλά πραγματικά εύχρηστο σε μια συσκευή με μια μεγάλη οθόνη αφής.

Επιδόσεις

Το Xperia 5 iii είναι ένα Smartphone της εποχής που σχεδιάστηκε από την εταιρεία, και όχι απαραίτητα της εποχής που τελικά φτάνει στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι στο εσωτερικό του βρίσκεται ο Snapdragon 888 επεξεργαστής της Qualcomm, αρκετούς μήνες μετά την παρουσίαση του, και πλέον χωρίς καμία αμφιβολία για τους περιορισμούς που έχει σε καθημερινή χρήση.

Παρόλα αυτά, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στην Sony ότι έχει προσπαθήσει να περιορίσει τα προβλήματα με την θερμοκρασία λειτουργίας του συγκεκριμένου επεξεργαστή, και όσο αυτό είναι δυνατόν, και την παράλογη κατανάλωση ενέργειας του. Σε άμεση σύγκριση με το Xperia 1 iii, το μικρότερο σε μέγεθος Smartphone καταφέρνει να εκτελεί σχετικά απλές εργασίες χωρίς να ζεσταίνεται ενοχλητικά μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Το ενοχλητικό φαινόμενο του να νιώθεις ζεστό το πλαίσιο, απλά με την προβολή ενός video στο youtube, δεν υπάρχει στο Xperia 5 iii όπως στο μεγαλύτερο μοντέλο, μια σίγουρα καλοδεχούμενη βελτίωση.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Smartphone δεν ζεσταίνεται και αυτό, όταν ο ιδιοκτήτης του προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όλα αυτά που προσφέρει (στην θεωρία αλλά και στην πράξη) για περισσότερο από μερικά λεπτά. Η χρήση της κάμερας είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα, με το Xperia 5 iii να είναι αισθητά … ζεστό στο χέρι μετά από μερικές συνεχόμενες λήψεις.

Με δεδομένο το μικρότερο μέγεθος του, και αντίστοιχα την περιορισμένη επιφάνεια για απαγωγή της θερμότητας από το εσωτερικό του, το Xperia 5 iii είναι τουλάχιστον ικανοποιητικό για λογική χρήση. Το πρόβλημα είναι ότι «συστήνεται» σαν ένα επαγγελματικής λήψης φωτογραφιών και βίντεο Smartphone, και ειδικά η εγγραφή βίντεο, είναι κάτι που ανάλογα με την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει πρακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα το Xperia 5 iii φαίνεται να το γνωρίζει αυτό, και εμφανίζει μια ειδοποίηση ότι θα σταματήσει η εγγραφή όταν αυξηθεί η θερμοκρασία λειτουργίας του, μαζί με μια … πρόταση να προσέχει από που το κρατάει ο ιδιοκτήτης του….

Στο πρακτικό κομμάτι, η Sony συνεχίζει να θεωρεί ότι μια κάρτα μνήμης microSD είναι απαραίτητη για όσους θέλουν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο από τα 128GB που έχει διαθέσιμα το Xperia 5 iii. Μέχρι ένα σημείο, αυτό έχει την λογική του, αρκεί ο ιδιοκτήτης του να «επενδύσει» σε μια καλή, γρήγορη σε πραγματική ταχύτητα λειτουργίας και συνήθως ακριβότερη κάρτα MicroSD.

Μπαταρία.

Αν πρέπει κανείς να αναγνωρίσει κάτι ακόμα στην εταιρεία, είναι ότι στο μικρό μέγεθος του Xperia 5 iii έχει «χωρέσει» μια μπαταρία με χωρητικότητα 4.500mAh. Είναι πρακτικά η ίδια σε μέγεθος μπαταρία με το Xperia 1 iii και εδώ έχει το πλεονέκτημα ότι δεν προσπαθεί να διατηρήσει ενεργό ένα Smartphone με 4Κ οθόνη.

Προσπαθεί όμως και πάλι να «αντιμετωπίσει» την μόνιμη λειτουργία της οθόνης στα 120Hz, και όπως είπαμε την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας του Snapdragon 888. Στο παρελθόν τα Smartphones της εταιρείας είχαν εντυπωσιακή απόδοση, ειδικά σε χρόνο αναμονής, ένα πλεονέκτημα που δυστυχώς δεν το διαθέτουν πλέον.

Το Xperia 5 iii δεν ξεχωρίζει με την απόδοση της μπαταρίας του, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο Smartphone με μπαταρία αντίστοιχης χωρητικότητας και παρόμοιο Hardware στο εσωτερικό του. Εδώ όμως, πολλά Smartphone με τον Snapdragon 888 στο εσωτερικό τους, έρχονται με μεγαλύτερη μπαταρία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτού.

Τα 30W ταχείας φόρτισης τώρα, είναι ικανοποιητικός χρόνος για τα δεδομένα της Sony, που πάντα (καλώς) δίνει έμφαση και στην απόδοση της μπαταρίας σε βάθος χρόνου. Μάλιστα για μια ακόμα φορά, οι επιλογές που προσφέρει για την… προστασία της μπαταρίας αυτής, είναι αξιόλογες, όμως πλέον δεν αποτελούν κάτι το ξεχωριστό. Η προσαρμογή της ταχύτητας φόρτισης ανάλογα με τις συνήθειες του ιδιοκτήτη του Xperia 5 iii, και  ο περιορισμός της πλήρης φόρτισης σε χαμηλότερο επίπεδο, είναι κάτι που προσφέρουν πλέον πολλές εταιρείες.

Συμπέρασμα.

Το Xperia 5 iii δεν είναι ένα Smartphone για όλους. Όχι όμως με τον τρόπο που η εταιρεία το «προωθεί» σαν κάτι το ξεχωριστό για αυτούς που… ξέρουν τι αγοράζουν, ούτε φυσικά για τους επαγγελματίες φωτογράφους που προφανώς δεν έχουν ανάγκη οποιοδήποτε Smartphone για να βγάλουν τις φωτογραφίες που θέλουν.

Είναι σχεδιασμένο για αυτούς που θέλουν να νιώθουν ότι έχουν κάτι διαφορετικό στα χέρια τους, είτε αυτό είναι η οθόνη με την αναλογία πλευρών στο 21:9 είτε αυτό είναι «ψυχολογικά» η ελευθερία … ρύθμισης που δίνει η εφαρμογή της κάμερας. Αν αναζητήσει όμως κανείς τι από αυτά είναι πρακτικά χρήσιμο (όπως η οθόνη…) και τι από αυτά μπορεί να βρει και σε άλλα Smartphones στην ίδια κατηγορία τιμής, θα διαπιστώσει ότι το Xperia 5 iii τελικά δεν είναι τόσο… ξεχωριστό.

Μάλιστα θα διαπιστώσει ότι όλα όσα προσφέρει στην πραγματικότητα, είναι εύκολο να τα βρει κανείς και σε Smartphones με σημαντικά χαμηλότερη τιμή πώλησης και που πιθανότατα δεν ζητούν παρομοιες… παραχωρήσεις.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights