Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Redmi Note 11 Pro 5G Review με ρεαλισμό

Redmi Note 11 Pro 5G Review με ρεαλισμό

απο Kostas Gliatiotis

Για την Xiaomi, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μεσαία κατηγορία τιμής είναι αυτή στην οποία η εταιρεία ξεχωρίζει με τις πιο ανταγωνιστικές της προτάσεις. Για χρόνια, κάθε νεότερο μοντέλο, ειδικά στην σειρά Redmi note αποτελούσε μια ουσιαστική βελτίωση του προηγούμενου σε πολλούς και σημαντικούς τομείς.

Η εποχή όμως είναι αρκετά… περίεργη και ασυνήθιστη, και η συνεχόμενη έλλειψη επεξεργαστών και πολλών ειδών ημιαγωγών γενικότερα, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το τι μπορεί να κατασκευάσει σαν νέο Smartphone κάθε εταιρεία.

Αυτός είναι και ο λόγος που το νέο Redmi Note 11 Pro 5G δεν αποτελεί μια βελτιώση με τον ίδιο εντυπωσιακό τρόπο σε σύγκριση με το Note 10 Pro όπως μας είχε συνηθίσει η εταιρεία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ένα βελτιωμένο Smartphone, πρέπει κανείς να… ψάξει για να βρει τις βελτιώσεις αυτές.

Σχεδιασμός.

Η πρώτη και άμεση παρόλα αυτά αλλαγή, αφορά τον εξωτερικό σχεδιασμό του Note 11 Pro 5G. H εταιρεία έχει επιλέξει μια πιο «απόλυτη» σχεδιαστική γραμμή χωρίς καμπύλες και με ιδιαίτερα έντονες γωνίες.

Αν μη τι άλλο, οι αλλαγές αυτες κάνου το Note 11 Pro 5G να είναι διαφορετικό σε εμφάνιση αλλά και σε αίσθηση στο χέρι του ιδιοκτήτη του, προς το καλύτερο πάντα.

Στο πρακτικό κομμάτι τώρα, το Note 11 Pro 5G έχει μια οθόνη 6.67 ιντσών και αυτό καθορίζει το συνολικό του μέγεθος. Το πλαίσιο γύρω από αυτή είναι μικρό, με εξαίρεση το κάτω μέρος που απλά είναι ελάχιστα διαφορετικό.

Το Smartphone διατηρεί την υποδοχή για ακουστικά, που παραμένει χρήσιμη και σημαντική στην κατηγορία αυτή, έστω και αν το κόστος των ασύρματων ακουστικών έχει μειωθεί σημαντικά. Αντίστοιχα διατηρεί και την σωστή επιλογή του να έχει ξεχωριστή έξοδο για τον ήχο του ακουστικού που λειτουργεί σαν δεύτερο στερεοφωνικό ηχείο.

Η διάταξη αυτή κάνει την ισορροπία στον ήχο σημαντικά καλύτερη από το συνηθισμένο.

Η xiaomi έχει επιλέξει εδώ και περίπου ένα χρόνο, να μην τοποθετεί τον αισθητήρα αποτυπωμάτων στην οθόνη, αλλά στο πλήκτρο ενεργοποίησης. Αυτό έχει πλεονεκτήματα στην αξιοπιστία του σε σύγκριση με οπτικούς αισθητήρες «κάτω» από την οθόνη, αλλά και στην ταχύτητα ξεκλειδώματος.

Οθόνη.

Για την οθόνη του Note 11 Pro 5G δεν υπάρχει κάτι αρνητικό που μπορεί να πει κανείς στο σύνολο της. Η διαγώνιος στις 6.67 ίντσες είναι προφανώς αρκετά μεγάλη για κάθε είδους χρήση, και η ανάλυση της στα 2400×1080 pixels είναι απόλυτα ικανοποιητική, αφού δεν περιμένει κανείς υψηλότερη στην μεσαία κατηγορία τιμής.

Είναι ένα Super AMOLED Panel στα 120Hz, όμως δεν φαίνεται να έχει την δυνατότητα να προσαρμόσει τον ρυθμό ανανέωσης ανάλογα με την περίπτωση. Παρόλα αυτα, έχει μάλλον αποδειχθεί ότι αυτό δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ το πλεονέκτημα της χρήσης στα 120Hz  σε ομαλότητα και ευχάριστη προβολή αξίζει την «μικρή θυσία».

Από εκεί και πέρα, η οθόνη του Note 11 Pro 5G έχει μια σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με αυτή του προηγούμενου μοντέλου. Έχει υψηλότερα επίπεδα φωτεινότητας που θεωρητικά μπορούν να φτάσουν έως και τα 1.200nit σε εξωτερικό χώρο και με έντονο φως. Ακόμα και αν δεν είναι μια άμεσα χειροπιαστή αλλαγη, είναι ιδιαίτερα σημαντική σε καθημερινή χρήση.

Χρωματικά τώρα, η Xiaomi σωστά θεωρεί ότι η οθόνη του Note 11 Pro 5G προέχει να είναι ευχάριστη, ζωντανή και εντυπωσιακή και όχι χρωματικά ακριβείς. Στην μεσαία κατηγορία τιμής, η ευχάριστη προβολή είναι πιο σημαντική και είναι απόλυτα λογικό αυτό.

Δυστυχώς όμως, για κάποιο λόγο το Note 11 Pro 5G δεν υποστηρίζει την προβολή HDR περιεχομένου, μια δυνατότητα που υπήρχε στον προκάτοχο του και αποτελούσε σημαντικό πλεονέκτημα εκείνη την εποχή.

Κάμερες.

Το Note 11 Pro 5G διατηρεί την εντυπωσιακή τεχνικά, και αποδοτική πρακτικά κάμερα των 108mp του προκατόχου του. Χρησιμοποιεί και πάλι τον Samsung HM2 αισθητήρα με μεγαλύτερο έστω φυσικό μέγεθος στιο 1/1.56” παρότι δυστυχώς συνεχίζει να μην έχει OIS που παρόλα αυτά δεν υπάρχει σε κάμερα αυτού του είδους μέχρι και σήμερα.

Το διαφορετικό Hardware στο εσωτερικο του έχει μια μικρή επίπτωση όχι στην ποιότητα των φωτογραφιών αλλά στον χρόνο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί τα δεδομένα από τον αισθητήρα και να βγάλει την τελική φωτογραφία.

Η λεπτομέρεια είναι αναμενόμενα κορυφαία, αφού η τεχνική του Pixel Binning συνδυάζει 9 γειτονικά Pixel του αισθητήρα σε ένα που αποθηκεύεται στην φωτογραφία. Χρωματικά είναι όσο ζωντανές πρέπει ωστε να είναι ευχάριστες, χωρίς όμως να χάνουν τα επίπεδα ρεαλισμού που πρέπει να έχουν.

Το Note 11 Pro 5G συνεχίζει παρόλα αυτά μια «περίεργη» τάση των Smartphones της εταιρείας, με το HDR να μην ενεργοποιείται στην αυτόματη λειτουργία του ακόμα και σε συνθήκες που είναι εμφανές ότι θα βελτίωνε το τελικό αποτέλεσμα

Η βασική κάμερα είναι και η μοναδική που λειτουργεί με το Night mode και αυτό είναι μάλλον μειονέκτημα σε μια κατηγορία που πλέον υπάρχουν Smartphone που το χρησιμοποιούν και με την Ultra wide κάμερα τους.

Η απουσία του OIS απαιτεί λίγο πιο σταθερό χέρι για την λήψη με το Note 11 Pro 5G, αφού βγάζει παραδοσιακά συνεχόμενες λήψεις που συνδυάζει σε μια φωτογραφία. Ο τρόπος όμως που ο HM2 βγάζει τις λήψεις αυτές συνεχίζει να είναι αποδοτικός. Ακόμα και αν οι φωτογραφίες δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινές, η λεπτομέρεια τους είναι υψηλή ενώ έχει σημασία το ότι χρωματικά είναι πάντα ρεαλιστικές περισσότερο από το συνηθισμένο.

Η δεύτερη Ultra wide κάμερα, είναι δυστυχώς «συνηθισμένη» με αισθητήρα των 8mp που πρέπει σύντομα να βελτιωθεί γενικότερα σε Smartphones της μεσαίας κατηγορίας τιμής. Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει έχουν προφανώς ένα μεγαλύτερο κάδρο σε κάθε φωτογραφία, όμως διαφέρουν χρωματικά και σε φωτισμό από αυτές της βασικής κάμερας του Note 11 Pro 5G.

Επειδή το Night mode δεν λειτουργεί σε αυτή την κάμερα, αναμενόμενα οι φωτογραφίες είναι σκοτεινές, όχι όμως σε ενοχλητικό επίπεδο που να τις κάνει μη χρήσιμες έστω για Social Media.

Από εκεί και πέρα, η τελευταία Τρίτη κάμερα του Note 11 Pro 5G είναι αυτή με τον Macro φακό. Εδώ έχουμε μια περίεργη αλλαγή σε σύγκριση με τον προκάτοχο του. Η ανάλυση της έχει μειωθεί από τα 5 στα 2mp και έχει χάσει και το Auto focus που της επιτρέπει να εστιάζει σε διαφορετική απόσταση.

Επιδόσεις Hardware

Είναι γεγονός ότι το Note 10 Pro δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρό ακόμα και για την εποχή του, μια «θυσία» που ήταν παρόλα αυτά σχετικά αποδεκτή σε ένα Smartphone που ήταν το πρώτο στην κατηγορία του με κάμερα των 108mp και με Super AMOLED οθόνη στα 120Hz.

Είναι επίσης γεγονός ότι το Note 11 Pro 5G δεν είναι ισχυρότερο, και αυτό ίσως είναι περισσότερο «ενοχλητικό» από τη στιγμή που είναι και αισθητά ακριβότερο. Παρόλα αυτά, ο Snapdragon 695 της Qualcomm έχει επιλεχθεί συγκεκριμένα για την υποστήριξη δικτύων πέμπτης γενιάς.

Χωρίς το Smartphone να είναι αργό σε καμία περίπτωση, είναι γεγονός ότι ανήκει σε μια κατηγορία τιμής που ακόμα και η ίδια η Xiaomi έχει ισχυρότερα Smartphones τουλάχιστον ακόμα διαθεσιμα. Το Xiaomi 11 Lite 5G NE είναι ένα από αυτά, βέβαια χωρίς την κάμερα και την οθόνη του Note 11 Pro 5G, όμως η διαφορά στα χρήματα από το σαφώς ανώτερο Xiaomi 11T είναι πολύ μικρή για το πόσο καλύτερο είναι συνολικά το συγκεκριμένο Smartphone.

Αν υπάρχει μια συγκεκριμένη αδυναμία του Note 11 Pro 5G αυτή είναι περισσότερο η Adreno 619 GPU στο εσωτερικό του Snapdragon 695. Η απόδοση της είναι αρκετά περιορισμένη ακόμα και για αυτή την κατηγορία, και αυτό είναι αισθητό ειδικά σε όσους παίζουν παιχνίδια με το Smartphone τους.

 

Για αυτό το είδος χρήσης, είναι απόλυτα βέβαιο ότι η ίδια η εταιρεία έχει σημαντικά καλύτερες συσκευές σε αυτά τα χρήματα περίπου.

Μπαταρία.

Για το Note 11 Pro 5G η xiaomi έχει διατηρήσει την μπαταρία στα 5.000mAh χωρητικότητα που προφανώς είναι απόλυτα ικανοποιητική. Οι περιορισμένες απαιτήσεις του Hardware στο εσωτερικό του, αλλά και η λογική κατανάλωση ενέργειας από την οθόνη του, συμβάλουν μαζί με το MIUI 13 στην πολύ καλή απόδοση από την συγκεκριμένη μπαταρία.

Το Smartphone βγάζει με χαρακτηριστική άνεση ακόμα και δύο ημέρες σχετικά απαιτητικής χρήσης. Πιο σημαντικό είναι όμως ότι πολύ δύσκολα θα φτάσει στο τέλος της πρώτης ημέρας με λιγότερο από 30% ακόμα διαθέσιμο.

Εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Xiaomi ότι έχει βελτιώσει σημαντικά την φόρτιση του Note 11 Pro 5G. Τα 67W είναι «υπερβολικά» καλός ρυθμός φόρτισης για την κατηγορία. Μάλιστα είναι και πραγματικός, σε πλήρη αντίθεση με συσκευές συγκεκριμένου ανταγωνιστή της Xiaomi.

Συμπέρασμα.

Το Note 11 Pro 5G είναι ένα Smartphone αποτέλεσμα της εποχής του. Είναι βελτιωμένο με τους τρόπους που μπορεί να είναι, και διαφορετικό ώστε να ξεχωρίζει. Οπτικά, χρηστικά και συνολικά.

Χωρίς απαραίτητα να είναι τόσο «πρωτοποριακό» όσο ο προκάτοχος του, δεν παύει να αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση στο άνω έστω άκρο της μεσαίας κατηγορίας τιμής.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights