Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Galaxy A13 Review: Οικονομικό και Samsung

Galaxy A13 Review: Οικονομικό και Samsung

απο Kostas Gliatiotis

Υπάρχει μια γενική «παραδοχή» στην αγορά των Smartphones ότι το όνομα και η …φήμη μιας εταιρείας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για το αγοραστικό κοινό, ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι απαραίτητα λογικό. Για την Samsung αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα εδώ και αρκετά χρόνια πλέον, το οποίο όμως έχει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, που το εκμεταλλεύεται με τον σωστό τρόπο πλέον.

Τα Smartphones της σειράς Galaxy A έχουν πάψει να είναι μη ανταγωνιστικά, και σε μεγάλο βαθμό, το σωστά «δουλεμένο» και εύχρηστο γραφικό περιβάλλον της εταιρείας, το άριστο Service και όχι μόνο, είναι παράγοντες που δικαιολογούν εύκολα ένα μικρό επιπλέον κόστος από τον ανταγωνισμό τους.

Βέβαια, ακόμα και με αυτά σαν «δεδομένα» υπάρχουν μέχρι και σήμερα Smartphones της εταιρείας που πιθανότατα κοστίζουν λίγο περισσότερο από όσο θα έπρεπε με βάση αυτά που κοστίζουν. Το Galaxy A13 είναι ένα από αυτά, αν και εδώ η Samsung έχει βελτιώσει και πάλι σημαντικά το τι «δίνει» για τα 199 ευρώ που κοστίζει η βασική του έκδοση. Απλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι με ένα ελάχιστα χαμηλότερο κόστος θα του ήταν ακόμα πιο εύκολο να ανταγωνιστεί προτάσεις άλλων εταιρειών που τουλάχιστον στα χαρτιά δείχνουν καλύτερες χωρίς απαραίτητα να είναι πάντα.

Σχεδιασμός.

Το Galaxy A13 θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα «περίεργο» Smartphone σε ότι αφορά τον εξωτερικό σχεδιασμό και την κατασκευή του, αλλά με θετικό τρόπο.

Αρχικά, το «μονοκόμματο» πλαίσιο και πίσω μέρος του, έχει μια στιβαρότητα και ευχάριστη αίσθηση στο χέρι που ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή που θα το κρατήσει κανείς.

 

Μια ενδιαφέρουσα ακόμα λεπτομέρεια είναι το ξεχωριστό πλαίσιο για κάθε μια από τις κάμερες στο πίσω μέρος του, μια σχεδιαστική επιλογή που θυμίζει περίεργα έντονα το κορυφαίο Galaxy S22 Ultra της εταιρείας.

Όμως και στο πρακτικό κομμάτι, είναι πλέον αδύνατον να βρει κανείς κάτι σημαντικά αρνητικό στο Galaxy A13. Το ηχείο παρότι είναι ένα στο κάτω μέρος του, η ένταση και η ποιότητα του είναι ότι καλύτερο μπορεί να περιμένει κάποιος σε αυτά τα χρήματα. Ακόμα και αν στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής, ο στερεοφωνικός ήχος δεν είναι κάτι αδύνατον να βρει κανείς πλέον.

Αντίστοιχα, και το χαμηλό του βάρος λόγω και της πλαστικής κατασκευής του, το κάνει ιδιαίτερα εύκολο στη μεταφορά του, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες διαστάσεις πάντα για ένα Smartphone με αυτό το μέγεθος οθόνης.

Τέλος, προφανώς (και ευτυχώς!) από το Galaxy A13 δεν απουσιάζει η θύρα ακουστικών, σε μια κατηγορία που είναι μάλλον σίγουρο ότι όποιος επιλέξει το επόμενο του Smartphone πιθανότατα δεν θα θέλει να διαθέσει τα χρήματα για ένα ζευγάρι ασύρματων Bluetooth ακουστικών.

Οθόνη.

Η οθόνη του Galaxy A13 είναι με διαφορά ο τομέας στον οποίο η εταιρεία έχει κάνει τις πιο σημαντικές βελτιώσεις πάντα στο μέτρο του δυνατού.

Παρότι προφανώς πρόκειται για ένα LCD Panel, χρωματικά η οθόνη ξεχωρίζει όσο… μπορεί και σε πολλές περιπτώσεις δεν δείχνει ότι της λείπει η ζωντάνια που έχουμε συνηθίσε σε AMOLED οθόνες αντίστοιχα.

Ακόμα και οι γωνίες θέασης, που παραδοσιακά είναι ένα από τα «αδύναμα» σημεία μιας οθόνης αυτού του είδους, είναι απόλυτα ικανοποιητικές. Πάντα μέχρι μια γωνία θέασης που είναι λογικό να χρησιμοποιήσει κανείς το Smartphone του.

Αντίστοιχα και η ονομαστική ανάλυση της οθόνης έχει αυξηθεί στα 2408×1080 pixels (όχι το 8 δεν είναι τυπογραφικό λάθος…), και πρακτικά το Galaxy A13 … τερματίζει την κακή παράδοση της εταιρείας στην χρήση οθονών 720p σε κατηγορία τιμής που δεν ταιριάζουν.

Τέλος, και το επίπεδο φωτισμού είναι υψηλότερο από το συνηθισμένο για μια οθόνη αυτού του είδους. Εδώ άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι λίγες συσκευές σε αυτή την κατηγορία τιμής με AMOLED οθόνη, δεν ξεχωρίζουν επίσης με τη φωτεινότητα τους.

Το ότι η οθόνη περιορίζεται στα 60Hz του ρυθμού ανανέωσης, είναι και πάλι λιγότερο σημαντικό σε αυτή την κατηγορία τιμής, ακόμα και πάλι αν υπάρχουν πλέον… εναλλακτικές.

Κάμερες.

Στο πίσω μέρος του Galaxy A13 υπάρχει πλέον μια βασική κάμερα με ονομαστική ανάλυση 50Mp. Προφανώς και αυτό από μόνο του ποτέ δεν καθορίζει την πραγματικά καλή απόδοση στην πράξη, και η βασική κάμερα του Smartphone απλά προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο μπορεί.

Οι φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν τα ζωντανά και ευχάριστα έντονα χρώματα που έχουμε συνηθίσει σε Smartphones της Samsung. Το φαινόμενο αυτό είναι παρόλα αυτά μειωμένο στο ίδιο επίπεδο που είναι πλέον και στα ακριβότερα τηλέφωνα της εταιρείας.

Παρόλα αυτά, η κάμερα του Galaxy A13 «υστερεί» στο δυναμικό εύρος του φωτισμού, και στο πως μπορεί να διαχειριστεί έντονες πηγές φωτός στο πλάνο κάθε φωτογραφίας.

Δυστυχώς όμως αυτό που κακώς απουσιάζει από το Smartphone (αν και είναι τεχνικός περιορισμός του Hardware του…) είναι το ξεχωριστό Night mode. Επειδή ακριβώς η βασική του κάμερα έχει απλά αποδεκτή απόδοση την ημέρα, είναι αναμενόμενο ότι και το βράδυ η απόδοση της δεν προσφέρει κάτι αξιόλογο.

Εδώ παρότι οι φωτογραφίες έχουν ικανοποιητικά επίπεδα φωτισμού, στο μέτρο πάντα που είναι δυνατόν σε αυτή την κατηγορία, και σωστή χρωματική απόδοση, υπάρχει ένα αρκετά σημαντικό… πρόβλημα.

Η κάμερα του Galaxy A13 δυσκολεύεται σημαντικά να εστιάσει σε αποδεκτό χρόνο σε αυτό που θέλουμε να φωτογραφίσουμε. Επειδή δεν υπάρχει και οπτικά κάποια ένδειξη στην εφαρμογή της κάμερας για το αν και πότε έχει εστιάσει, είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο οι φωτογραφίες να είναι λάθος εστιασμένες και να το διαπιστώσουμε αρκετή ώρα αφού τις έχουμε βγάλει.

Η δεύτερη κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, υπάρχει περισσότερο επειδή… πρέπει, σε μια κατηγορία τιμής που δυστυχώς για άλλες εταιρείες έχει πάψει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό οφείλεται στο ότι χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα των 5mp και είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία που είναι άμεσα ορατή η προσπάθεια διατήρησης του κόστους του Galaxy A13  σε χαμηλά επίπεδα.

Αναμενόμενα λοιπόν, η κάμερα αυτή είναι χρήσιμη μόνο για να «χωρέσουμε» περισσότερα στο πλάνο μιας φωτογραφίας, όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη φωτογραφία αυτή σε Social Media και κάτι παρόμοιο.

Επειδή προφανώς το Night mode απουσιάζει  και εδώ, το βράδυ η χρήση της είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, σε συνθήκες που είναι «ιδανικές» για μια κάμερα αυτού του είδους.

Επιδόσεις Hardware.

Αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί εύκολα να δικαιολογήσει κανείς στο Galaxy A13 είναι η επιλογή του επεξεργαστή που βρίσκεται στο εσωτερικό του. O Exynos 850 της ίδιας της Samsung, βρίσκεται πλέον στον… τρίτο χρόνο ζωής του, και έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε παλαιότερα οικονομικά τηλέφωνα της εταιρείας.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η απόδοση του είναι μάλλον οριακά ικανοποιητική για ένα σύχρονο Smartphone, ακόμα και με αυτό το χαμηλότερο κόστος.

Αυτό όμως που κάνει περισσότερο εντύπωση είναι η όχι «συστηματικά σταθερή» απόδοση του. Το Galaxy A13 λειτουργεί με εντυπωσιακά καλή απόκριση τις μισές φορές που θα προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσει ο ιδιοκτήτης του.

Για την απλή βασική χρήση που έχει σχεδιαστεί, είναι ικανοποιητικό, και είναι ελάχιστα αυτά που θα χρειαστεί λίγο επιπλέον χρόνο για να … τα κάνει.

Όμως υπάρχουν και πολλές φορές, και ειδικά μετά από αρκετή ώρα που θα βρίσκεται σε αναμονή το Galaxy A13, που η απόδοση εμφανίζει περίεργα και ενοχλητικά κολλήματα ενώ είναι και συνολικά αισθητά πιο αργή.

Φυσικά, στην κατηγορία αυτή, είναι μάλλον αναμενόμενο ότι ένα Smartphone θα έχει έστω μια μικρή καθυστέρηση ακόμα και σε απλές καθημερινές εργασίες, η «τυχαία» αυτή συμπεριφορά είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να λυθεί με μια αναβάθμιση λογισμικού από την εταιρεία.

Από εκεί και πέρα, προφανώς και ένα Smartphone με κόστος «οριακά» 200 ευρώ, δεν απευθύνεται σε όσους θέλουν να παίζουν παιχνίδια με αυτό. Η απόδοση της Mali G52 κάρτας γραφικών στο εσωτερικό του, είνα τόσο περιορισμένη που ακόμα και αν το… τολμήσει κάποιος, το Galaxy A13 θα του υπενθυμίσει ότι δεν είναι σχεδιασμένο για αυτό.

Μπαταρία.

Προφανώς και το περιορισμένο σε απόδοση Hardware στο εσωτερικό του Smartphone, και η μεγάλη μπαταρία των 5.000mAh σχεδόν εξασφαλίζουν μια πολύ καλή απόδοση στην πράξη.

Αυτό επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο, με την ευκολία που το Galaxy A13 φτάνει τις δύο ημέρες χρήσης, ακόμα και για όσους είναι όσο πιο απαιτητικοί μπορούν με αυτό.

Ένα Smartphone που απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να κάνουν και να δέχονται κλήσεις, να στέλνουν μηνύματα σε κάθε είδους εφαρμογή και μέχρι ένα σημείο να κάνουν μερικές ακόμα «συνηθισμένες» εργασίες, είναι σημαντικό να έχει μπαταρία που δεν απασχολεί συχνά τον ιδιοκτήτη του.

Από  εκεί και πέρα, με δεδομένο το ότι η Samsung περιορίζει μέχρι και σήμερα τον ρυθμό φόρτισης σε σημαντικά ακριβότερα Smartphones, είναι λογικό ότι θα το κάνει και στο Galaxy A13. Παρόλα αυτά, η επιλογή των 15W είναι ίσως αρκετά χαμηλότερη από το ιδανικό, σε ένα Smartphone με μια σχετικά μεγάλη μπαταρία όπως αυτό.

Συμπέρασμα.

Το Galaxy A13 είναι σχεδιασμένο για αυτούς που θέλουν ένα οικονομικό Smartphone από  τη Samsung. Τόσο απλά, και τόσο ξεκάθαρα, η εταιρεία προσφέρει αυτό που «μπορεί» σε αυτά τα χρήματα, με δεδομένο και το κόστος των πρόσθετων πλεονεκτημάτων που έρχονται… με το όνομα και την φήμη της.

Αυτό σημαίνει ότι αυτός που δεν ενδιαφέρεται για τεχνικά χαρακτηριστικά, θέλει ένα απλό Smartphone για να κάνει εύκολα την δουλειά του καθημερινά, και θέλει όλα όσα προσφέρει το Galaxy A13 δεν θα ενοχληθεί από τα μειονεκτήματα του.

Ακόμα όμως και για αυτούς που θα ήθελαν το κάτι παραπάνω, είναι πολύ πιθανόν μια έστω μικρή μείωση της τιμής του σύντομα να αλλάξει προς το καλύτερο την αναλογία κόστους και απόδοσης του.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights