Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy A53 Review: Το πιο ολοκληρωμένο Mid-Range

Samsung Galaxy A53 Review: Το πιο ολοκληρωμένο Mid-Range

απο Kostas Gliatiotis

Για πολλά χρόνια, η σειρά Galaxy A της Samsung αποτελούσε ίσως την πιο… περίεργη στην γκάμα των Smartphones της εταιρείας. Προφανώς και υπήρχε, όπως υπάρχει μέχρι και σήμερα, για να προσφέρει μια πιο οικονομική πρόταση, με το όνομα και το… «κύρος» της Κορεάτικης εταιρείας. Smartphones όμως όπως το Galaxy A50, Galaxy A40 κλπ στηρίζονταν περισσότερο στο όνομα αυτό και λιγότερο στο τι πραγματικά προσέφεραν για τα χρήματα τους.

Αυτό έχει αλλάξει όμως δραματικά, και ξεκινώντας με το Galaxy A52 και πόσο μάλλον με το κορυφαίο στο είδος του Galaxy A52s, η Samsung έχει γίνει ανταγωνιστική σε μια κατηγορία τιμής που παραδοσιακά «ανήκε» σε άλλες εταιρείες. Η εποχή, και οι περιορισμοί που φέρνει η συνεχώς και χειρότερη έλλειψη ημιαγωγών και επεξεργαστών πιο συγκεκριμένα, έχει αλλάξει πολλά, και ένα από αυτά είναι το πόσο πιο ανταγωνιστικά προϊόντα μπορούν να προσφέρουν όλες σχεδόν οι εταιρείες του χώρου.

Αυτό που ξεκίνησε λοιπόν η Samsung με το Galaxy A52s, το συνεχίζει με τον καλύτερο τρόπο με το νέο Galaxy A53, ένα Smartphone που πλέον κοστίζει ελάχιστα περισσότερο από τον ανταγωνισμό του από παραδοσιακά πιο «φιλικές» οικονομικά εταιρείες, ενώ καταφέρνει να είναι το ίδιο καλό ή και καλύτερο χωρίς μάλιστα να το… φωνάζει.

Σχεδιασμός.

Αν υπάρχει κάτι που είναι άμεσα αντιληπτό σε όποιον κρατήσει ή δει το Galaxy A53 είναι οι βελτιώσεις που έχει στον σχεδιασμό και την κατασκευή του. Τα Galaxy A52, A52s, A72 είχαν μια … ενοχλητική τάση να δείχνουν και να δίνουν την αίσθηση μιας φθηνής πλαστικής κατασκευής. Το Galaxy A53 διατηρεί τα ίδια υλικά στην κατασκευή του, με πολύ προσεγμένες αλλαγές όμως, έχει γίνει ένα σημαντικά πιο «πολυτελές» και λιγότερο φθηνό στο χέρι Smartphone.

Λεπτομέρειες όπως το χρωμιωμένο πλαστικό πλαίσιο του, με μια ευγενική καμπύλη που θυμίζει έντονα αυτή των Galaxy S22 και Galaxy S22+, όπως και ο τρόπος που το πίσω μέρος του δεν είναι… κούφιο όπως στα Α52,Α72 είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά.

Μάλιστα αν συνδυάσει κανείς τις αλλαγές αυτές, με την σπάνια στον ανταγωνισμό πιστοποίηση για αντοχή στο νερό και τη σκόνη, μπορεί κανείς εύκολα να δικαιολογήσει τα λίγα επιπλέον χρήματα που κοστίζει το Galaxy A53 μόνο με αυτά.

Το πλαίσιο γύρω από την οθόνη του, έχει γίνει με κάποιο τρόπο ακόμα πιο μικρό, σε σημείο που οι συνολικές του διαστάσεις είναι ιδανικές για ένα Smartphone με οθόνη 6.5 ιντσών.

Αν εξαίρεσει κανείς την μάλλον αναμενόμενη παρόλα αυτά, αφαίρεση της θύρας ακουστικών, το Galaxy A53 είναι και εργονομικά κοντά στο τέλειο.

Οθόνη.

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα έστω, οι AMOLED οθόνες κάθε είδους, είχαν γίνει πλεονέκτημα των συσκευών του ανταγωνισμού της Samsung στη μεσαία κατηγορία. Αυτό είναι μάλλον «ειρωνικό» από τη στιγμή που η Κορεάτικη εταιρεία παραμένει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής οθονών αυτού του είδους, έστω τυπικά και αν η Samsung Display αποτελεί διαφορετική εταιρεία του ομίλου από την Samsung Mobile.

Όμως και πάλι, ειδικά με τη σειρά Galaxy Ax2 η Samsung διόρθωσε και αυτην της την αδυναμία, και το Galaxy A53 συνεχίζει να εντυπωσιάζει και με την οθόνη του. Προφανώς και το Super AMOLED Panel που έχει επιλέξει η εταιρεία, δεν είναι τεχνικά ίδιο με αυτό των ακριβότερων μοντέλων της, και δεν θα περίμενε κανείς να είναι.

Έχει όμως την ανάλυση που «πρέπει» στα 2400×1080 pixels, και στις 6.5 ίντσες έχει και λογική αναλογία μεγέθους και πρακτικότητας. Το ίδιο το Panel είναι χρωματικά εντυπωσιακό, σε μια κατηγορία τιμής που προφανώς η ευχάριστη και ζωντανή οθόνη είναι το ζητούμενο και όχι η χρωματική ακρίβεια που δεν είναι χρήσιμη σε αυτόν που θα επιλέξει ένα Smartphone σαν το Galaxy A53.

Από εκεί και πέρα, προφανώς έχει και υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz, αν και εδώ είναι ο τομέας όπου οι συσκευές του ανταγωνισμού προσφέρουν κάτι έστω θεωρητικά «καλύτερο». Η οθόνη αυτή δεν μπορεί να προσαρμόσει τον ρυθμό ανανέωσης προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, και μπορεί να λειτουργεί μονίμως είτε στα 120 είτε στα 60Hz ανάλογα με το τι θα επιλέξουμε. Μονίμως, ακόμα και στην οθόνη αναμονής.

Βέβεια, έχει μάλλον αποδειχθεί ότι ανάλογα με την εφαρμογή και τον τρόπο χρήσης, η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας δεν είναι τελικά τόσο σημαντική, και η επιλογή της Samsung δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην απόδοση της μπαταρίας του.

Επίσης πολύ σημαντικό, είναι το ότι το Galaxy A53 δεν έχει κάποιον ενοχλητικό περιορισμό όπως συσκευές του ανταγωνισμού του, και όλες οι εφαρμογές λειτουργούν με την οθόνη του στα 120Hz. Εξαίρεση προφανώς αποτελούν τα παιχνίδια όπου πρέπει να υπάρχει αυτή η υποστήριξη από τον δημιουργό τους, αλλά και οι «επιδόσεις» από το Smartphone.

Ακόμα τώρα και αν η Samsung δεν κάνει … δηλώσεις για την φωτεινότητα της οθόνης του Galaxy A53, αυτή είναι μάλλον ικανοποιητική. Παρότι προφανώς μπορεί πλέον να βρει κανείς Smartphones με ακόμα πιο φωτεινή έστω και υπό συνθήκες οθόνη, σχεδόν κανένα από αυτά δεν έχει συνολικά την οθόνη του Smartphone της Samsung.

Τέλος, η οθόνη αυτή έχει παραδοσιακά πλέον και τον αισθητήρα αποτυπωμάτων ενσωματωμένο. Εδώ η Samsung έχει βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία του, και σχεδόν μονίμως δεν έχει κάποιο πρόβλημα να αναγνωρίσει το αποτύπωμα μας με την πρώτη προσπάθεια. Συνεχίζει παρόλα αυτά να είναι πιο αργός στην λειτουργία του από συσκευές συγκεκριμένων εταιρειών που έχουν επιλέξει παρόμοια λύση ενσωματωμένου αισθητήρα στην οθόνη.

Κάμερες.

Το Galaxy A52s είχε συνολικά τις πιο ολοκληρωμένες και πιο ισορροπημένες σε απόδοση κάμερες στην κατηγορία του. Απλά και ξεκάθαρα. Το Galaxy A53 συνεχίζει απλά στην ίδια λογική, και χρησιμοποιεί ουσιαστικά τις ίδιες σε Hardware κάμερες, με αλλαγές σε επίπεδο λογισμικού και επεξεργασίας των δεδομένων από αυτές.

Η βασική κάμερα λοιπόν, συνεχίζει να χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα κατασκευασμένο από την Samsung, με ονομαστική ανάλυση 64mp που λειτουργεί φυσικά με την τεχνική του Pixel Binning. Έχει ένα διάφραγμα στο f/1.8 στον φακό μπροστά από τον αισιθητήρ αυτό, που φαίνεται ότι αποτελεί το «στάνταρ» για όλα τα Smartphones της εταιρείας.

Όμως έχει και OIS, με την μηχανική σταθεροποίηση του φακού, να σπανίζει ακόμα σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Οι φωτογραφίες που βγάζει τώρα το Galaxy A53 είναι κάτι το… ασυνήθιστο για την Samsung. Η εταιρεία έχει μειώσει σημαντικά το φαινόμενο των έντονων και ζωντανών χρωμάτων στις συσκευές της γενικότερα, και παραμένει όσο πρέπει ουσιαστικά σε αυτή την περίπτωση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως και κάθε συσκευή στην κατηγορία του, απευθύνεται σε ένα κοινό που ενδιαφέρεται για μια όμορφή, καλή και ευχάριστη φωτογραφία, και δεν ενδιαφέρεται σχεδόν καθόλου να την κρίνει με πιο τεχνικούς όρους.

Παρόλα αυτά, είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς ένα Smartphone της Samsung όπως το Galaxy A53 να βγάζει λιγότερο υπερβολικές χρωματικά φωτογραφίες από συσκευές του ανταγωνισμού του.

Το Night mode έχει βελτιωθεί επίσης στον τρόπο που λειτουργεί και θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 12 διαφορετικές λήψεις προκειμένου να δημιουργήσει την  τελική φωτογραφία. Κάθε μια από αυτές έχει λίγο διαφορετικά επίπεδα φωτισμού, και θεωρητικά το Galaxy A53 διατηρεί από κάθε μια τα καλύτερα «στοιχεία» για να δημιουργήσει το τελικό αρχείο.

Για μια ακόμα φορά, έχει ενδιαφέρον το πως η Samsung δείχνει να είναι πλέον η πιο «ώριμη» εταιρεία στις φωτογραφίες με Night mode. Το Galaxy A53 δεν προσπαθεί να βγάλει υπερβολικά φωτεινές φωτογραφίες που δεν είναι ρεαλιστικές προκειμένου να εντυπωσιάσει. Ακόμα και όταν τα επίπεδα φωτισμού είναι ίσως λίγο υψηλότερα από το ιδανικό, τα διατηρεί στο επίπεδο που όπως αναφέραμε θα του επιτρέψει να βγάλει μια όμορφη φωτογραφία.

Ένας τομέας όπου η Samsung αρχικά «υστερούσε» και πλέον δείχνει να υπερτερεί είναι και η δεύτερη κάμερα με τον Ultra wide φακό για μεγαλύτερο πλάνο σε κάθε φωτογραφία. Η ανάλυση της κάμερας αυτής είναι στα 12mp και τυπικά και πρακτικά είναι 50% υψηλότερη από κάθε άλλο Smartphone σχεδόν στην κατηγορία αυτή, που περιορίζεται σε κάμερα των 8mp.

Αυτό έχει άμεση επίπτωση στο πόσο καλές φωτογραφίες μπορεί να βγάλει, πάντα για τα δεδομένα ενός Smartphone στο άνω άκρο της μεσαίας κατηγορίας τιμής. Αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι το πως η Samsung έχει καταφέρει οι φωτογραφίες αυτές να είναι χρωματικά ίδιες με αυτές της βασικής κάμερας, κάτι που με δεδομένο τον διαφορετικό αισθητήρα αποτελεί πλεονέκτημα και κάτι που επίσης δεν υπάρχει δυστυχώς σε συσκευές του ανταγωνισμού του.

Παρότι η Samsung δεν ξεκαθαρίζει αν η λήψη έως και 12 φωτογραφιών με το Night mode λειτουργεί και με την Ultra wide κάμερα του, το αποτέλεσμα δείχνει ότι σε κάθε περίπτωση κάνει εντυπωσιακή δουλειά.

Οι φωτογραφίες είναι απρόσμενα φωτεινές για μια κάμερα με μικρότερο αισθητήρα και φακό περιορισμένο στο f/2.2 ενώ και η λεπτομέρεια τους είναι ασυνήθιστα καλή για την κατηγορία και πάλι.

Τέλος, οι άλλες δύο κάμερες στο πίσω μέρος του Galaxy A53 είναι περισσότερο εκεί απλά για να είναι τέσσερις συνολικά. Σίγουρα αυτή με τον Macro φακό για φωτογραφίες από πολύ μικρή απόσταση έχει ανάλυση 5mp που πλέον φαίνεται ότι αποτελεί κάτι… σπάνιο, δεν έχει όμως Auto focus και η χρήση της είναι δυνατή μόνο από συγκεκριμένη απόσταση.

Η τελευταία κάμερα, που είναι ένας αισθητήρας βάθους για φωτογραφίες με θολό φόντο, είναι και πάλι στα 5mp αλλά δεν καθορίζει με κάποιον τρόπο την ποιότητα των φωτογραφιών αυτού του είδους, αφού αυτές συνεχίζουν να βγαίνουν με την βασική κάμερα.

Hardware επιδόσεις.

Στο εσωτετερικό του Galaxy A53 βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από καιρό, ένας επεξεργαστής κατασκευασμένος από την Samsung. Η μετάβαση σε 5G Smartphones, είχε αναγκάσει προσωρινά την εταιρεία να επιλέξει λύσεις της Qualcomm και της Mediatek, μέχρι να έχει έτοιμους τους δικούς της Mid range επεξεργαστές με υποστήριξη για δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Ο Exynos 1200 λοιπόν, παρότι ακόμα επίσημα για την εταιρεία δεν φαίνεται να υπάρχει, βρίσκεται στο εσωτερικό του Galaxy A53. Τεχνικά αποτελεί κάτι παρόμοιο με τον Snapdragon 778G, με 8 πυρήνες επεξεργασίας συνολικά. Οι δύο από αυτούς είναι Α78 της ARM με έμφαση στην απόδοση, και προκειμένου να την περιορίσει εκεί που πρέπει να είναι στην μεσαία κατηγορία, η Samsung έχει μειώσει απλά τον χρονισμό τους στα 2.4GHz.

Οι άλλοι έξι είναι οι συνηθισμένοι πλέον Α55 με χαμηλότερη απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Το ενδιαφέρον είναι ότι επειδή είναι περισσότεροι από τους τέσσερις που συνηθίζεται, η περιορισμένη απόδοση τους δεν είναι εύκολα ορατή στο Galaxy A53.

Αυτό που έχει σημασία πάντα είναι το πως λειτουργεί ένα Smartphone Στην πράξη. Το One UI 4.1 που βασίζεται στο Android 12, συνεχίζει να εμφανίζει κάποιες φορές ανεξήγητα μικρά κολλήματα, σε σημεία που δεν οφείλονται στις επιδόσεις του Galaxy A53. Αν εξαίρεσει κανείς αυτό, το Smartphone είναι τόσο γρήγορο και άμεσο σε απόκριση που θυμίζει παλαιότερα ακριβότερα Smartphones άλλων εταιρειών.

Τα 6GB RAM είναι όπως έχουμε πει πολλές φορές, περισσότερα από ότι χρειάζεται ένα Smartphone μέχρι και σήμερα. Ρεαλιστικά, κανένας δεν θα ανοίξει στο Galaxy A53 και σε ένα Smartphone αυτής της κατηγορίας, τόσες εφαρμογές που να το «αφήσει» από διαθέσιμη μνήμη RAM.

Παραδοσιακά, εκτός από απαιτητικά παιχνίδια, δεν υπάρχει και καμίαα εφαρμογή που να θέλει κάτι περισσότερο από 500ΜΒ RAM, κάτι που αφήνει ένα έστω και μικρό περιθώριο ασφαλείας μελλοντικά για το Galaxy A53.

Τώρα, για τους φίλους του Gaming, ο Exynos 1200 έχει μια νεότερη Mali G68 GPU στο εσωτερικό του. Οι αλλαγές που έχει αυτή, αφορούν περισσότερο την διαχείριση ενέργειας και λιγότερο την βελτιωμένη απόδοση της.

Στην πράξη, η απόδοση αυτή είναι κοντά σε αυτή του Snapdragon 778G και ουσιαστικά ικανοποιητική για κάθε είδους παιχνίδι. Προφανώς και εδώ, σε ένα Smartphone των 400 ευρώ περίπου, δεν μπορεί να περιμένει κανείς να παίξει απαιτητικά παιχνίδια στις καλύτερες ρυθμίσεις απόδοσης και γραφικών.

Μπαταρία.

Μια ακόμα σημαντική βελτίωση που έχει καταφέρει να κάνει η Samsung στο Galaxy A53, είναι η χωρητικότητα της μπαταρίας στο εσωτερικό του. Αυτή έχει αυξηθεί στα 5.000mAh σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς, και με δεδομένο το μέγεθος και το βάρος του, είναι ένα «εντυπωσιακό» επίτευγμα από την εταιρεία.

Η απόδοση της, είναι παρόλα αυτά παρόμοια με αυτή του Galaxy A52S με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Αν το προηγούμενο μοντέλο έφτανε στο τέλος της ημέρας με ένα 20-25% ακόμα διαθέσιμο στην μπαταρία του, το Galaxy A53 θα φτάσει με ένα 35% που παρόλα αυτά δεν αρκεί για δεύτερη ημέρα χρήσης.

Όμως είναι πιο εύκολο να παραμένει ενεργό για δεύτερη ημέρα σε όσους είναι λιγότερο απαιτητικοί μαζί του, ενώ αντίστοιχα δύσκολα θα μείνει από μπαταρία μέσα στην πρώτη ημέρα ακόμα και αν κάποιος το χρησιμοποιήσει σχετικά έντονα.

Τώρα για την επιλογή της Samsung να φορτίζει με 25W και πάλι το Galaxy A53, δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς. Η μπαταρία του χρειάζεται περίπου 1.5 ώρα για να γεμίσει πλήρως, αν και ρεαλιστικά σπάνια κάποιος θα το βάλει για φόρτιση με κάτω από 10% ακόμα διαθέσιμο.

Επειδή με ένα 70% μπορεί κανείς να βγάλει την ημέρα, ακόμα και αν αρχίζει νωρίς για αυτόν, αν ξεκινήσει το πρωί ακόμα και αν έχει ξεχάσει να το φορτίσει από το βράδυ, σε μισή ώρα θα έχει πάει από το 30 στο 70% προκειμένου να βγάλει την υπόλοιπη ημέρα.

Συμπέρασμα.

Είναι γεγονός ότι αν αναζητήσει κανείς στη σελίδα μας Review για προηγούμενα μοντέλα της σειράς Galaxy A, και εξαίρεσει αυτό του Galaxy A52s, θα διαπιστώσει μια «ενόχληση» με την συγκεκριμένη σειρά της Samsung.

Η κακή αναλογία τιμής και χαρακτηριστικών που αναφέραμε στην αρχή του Review δεν επέτρεπε και κάτι διαφορετικό. Όμως η εταιρεία έχει αλλάξει σημαντικά πολιτική, και εκμεταλλεύεται φυσικά με σωστό τρόπο, τις ιδιαιτερότητες της εποχής που δυσκολεύουν τον ανταγωνισμό της.

Το Galaxy A53 είναι ένα απόλυτα ικανοποιητικό Smartphone για την κατηγορία του, και με χαρακτηριστική άνεση μέσα στα 2 καλύτερα από αυτά που έχουν κυκλοφορήσει το ίδιο πρόσφατα. Αυτό είναι κάτι που δεν περίμενε κανείς πριν μερικά χρόνια, και δείχνει το πως μια εταιρεία με το μέγεθος της Samsung μπορεί να «αντιδράσει» και να επανέλθει όταν καταλάβει ότι πρέπει να το κάνει.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

2 σχολια

Kostas 29/03/2022 - 05:18

Χαίρεται. Θα ήθελα να ρωτήσω αν θεωρείτε οτι αξίζει τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται σε σχέση με το Α52s

Reply
Kostas Gliatiotis 03/04/2022 - 14:47

Καλησπέρα και συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση ! Δεν μπορώ να πω ότι αξίζει τα επιπλέον χρήματα, για όσο καιρό τουλάχιστον είναι ακόμα διαθέσιμο το Galaxy A52s !

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights