Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ HUAWEI Matebook E Review: ‘Εξυπνα διαφορετικό

HUAWEI Matebook E Review: ‘Εξυπνα διαφορετικό

απο Kostas Gliatiotis

Μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο, θα μπορούσε να «αμφισβητήσει» κανείς την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η HUAWEI την αγορά των φορητών υπολόγιστών. Όμως συνεχόμενη παρουσίαση νεότερων και καλύτερων υπολόγιστών αλλά και η πρόθεση της εταιρείας να προσφέρει διαφορετικές λύσεις ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του καθενός, μαζί με το πόσο απλά εντυπωσιακά είναι τα Laptops της, έχουν κάνει πλέον ξεκάθαρο το ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρά την συγκεκριμένη αγορά τεχνολογίας.

Προκειμένου λοιπόν, να προσφέρει μια ακόμα αντίστοιχα ενδιαφέρουσα και ικανή πρόταση, η Huawei παρουσίασε πριν λίγο καιρό το Matebook E. Η ονομασία του δεν ξεκαθαρίζει απαραίτητα το τι ακριβώς είναι,  όμως το ίδιο το Laptop το κάνει άμεσα ξεκάθαρο με το που θα το δει κανείς από κοντά.

Είναι ένα 2 in 1 «μηχάνημα» με ξεχωριστό πλήκτρολόγιο που είναι ταυτόχρονα και θήκη μεταφοράς του. Με αυτόν τον τρόπο, το ίδιο το Matebook E είναι στην ουσία ένα… Tablet, με μια σημαντική όμως διαφορά. Χρησιμοποιεί τα Windows 11, το λειτουργικό σύστηματης Microsoft, ακριβώς όπως και ένας υπολογιστής.

Είναι λοιπόν μια λύση για όσους αναζητούν ένα Tablet με τις προφανώς διαφορετικές επιλογές που προσφέρει το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, και χρειάζονται ένα πληκτρολόγιο για χρήση γραφείου και όχι μόνο.

Σχεδιασμός.

Προφανώς και ένα Tablet, ακόμα και τόσο ιδιαίτερο, δεν μπορεί να ξεχωρίσει με κάποιο τρόπο βασιζόμενο στην εξωτερική του εμφάνιση. Μπορεί να το κάνει όμως με την κατασκευή, την φορητότητα και την πρακτικότητα του.

Για την κατασκευή, η HUAWEI έχει επιλέξει κορυφαία υλικά για το Matebook E, και φυσικά η συναρμολόγηση του έχει γίνει όπως περιμένει κανείς από την εταιρεία.

Η φορητότητα τώρα έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον. Το βάρος του Matebook E στα 700 περίπου γραμμάρια, χωρίς την θήκη του, είναι χαμηλότερο προφανώς από αυτό ακόμα και ενός Ultrabook. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα εύκολο στη μεταφορά του, αλλά ακόμα περισσότερο και στην χρήση του ακόμα και όταν το κρατάμε με το ένα χέρι και εκμεταλλευόμαστε την οθόνη αφής του με το άλλο.

Τέλος, το εντυπωσιακά μικρό πλαίσιο γύρω από την οθόνη του, είναι αυτό που διατηρεί τις διαστάσεις του σε πολύ καλά επίπεδα, για ένα Tablet με οθόνη 12.6 ιντσών.

Αλλά και στο κομμάτι της εργονομίας, το Matebook E προσφέρει όλα όσα πρέπει, με δεδομένες και τις διαφορετικές απαιτήσεις που έχει κανείς από ένα Windows Laptop έστω και ένα 2 in 1.

Έχει αισθητήρα αποτυπωμάτων ενσωματωμένο στο πλήκτρο ενεργοποησης, που λειτουργεί ακριβώς όπως και στους πιο παραδοσιακούς φορητούς υπολόγιστές της εταιρείας. Αναγνωρίζει το αποτύπωμα μας όταν το πιέσουμε για να ενεργοποιηθεί και το «θυμάται» μέχρι το λειτουργικό σύστημα να ολοκληρώσει την εκκίνηση του και να ξεκλειδώσει.

Ακόμα όμως και σε ένα λεπτό για τα δεδομένα του Hardware στο εσωτερικό του Laptop, το Matebook E έχει ένα πολύ έξυπνα σχεδιασμένο σύστημα ψύξης.

Έχει δύο… γρίλίες στο πάνω μέρος του, με την μια από αυτές να είναι μπροστά από έναν ανεμιστήρα. Αυτός διοχετεύει αέρα στο εσωτερικό του Matebook E, και αφού «περάσει» από το Hardware στο εσωτερικό του, βγαίνει στο περιβάλλον από την δεύτερη γρίλια έχοντας πάρει μαζί του την θερμότητα που παράγεται.

Η έξυπνη θήκη / πληκτρολόγιο

Προφανώς και η “ιδέα” του 2 in 1 είναι να μπορεί το Matebook E να χρησιμοποιηθεί και σαν ένα “κανονικό” Laptop εκτός από Tablet, και σε αυτό … βοηθάει η έξυπνα σχεδιασμένη θήκη του που είναι ταυτόχρονα και πληκτρολόγιο. Προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις που θα έχει κανείς στην καθημερινότητα του, το πληκτρολόγιο αυτό έχει φυσικά και δικό του Touchpad, με συνολική επιφάνεια που είναι τουλάχιστον ικανοποιητική προκειμένου σε αυτές τις διαστάσεις να υπάρχει  και ένα άνετο στη χρήση πληκτρολόγιο.

Εδώ, το διαφορετικό “κομμάτι” αφορά το πως το πληκτρολόγιο αυτό μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις που έχει κανείς για χρήση γραφείου και όχι μόνο. Παρά το αναμενόμενα μικρό του …πάχος σαν σύνολο, κάθε πλήκτρο έχει ικανοποιητική διαδρομή προκειμένου να είναι “ξεκάθαρο” σαν αίσθηση ότι έχουμε πατήσει αυτό που θέλουμε. Λόγω του πάχους αυτού, η χρήση του είναι μάλλον προτιμότερη σε μια σταθερή επιφάνεια, όμως για οτιδήποτε άλλο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Matebook E είναι ένα ικανότατο… Tablet.

Ο τρόπος που στηρίζεται τώρα το Matebook E με τη θήκη του διαφέρει από το συνηθισμένο σε Tablet της HUAWEI. ΕΠειδή πρέπει να έχει μονίμως μια “φυσική” συνδεση με το πληκτρολόγιο προκειμένου να είναι διαθέσιμο και εκτός των Windows 11, το πίσω μισό της θήκης… λυγίζει προκειμένου να στηρίζει το ίδιο το Laptop.

Το εύρος της γωνίας είναι ικανοποιητικό προκειμένου να σταθεί έως και σχεδον “όρθιο” το MateBook E.

Η μοναδική οθόνη.

Το Matebook E είναι ένα από τα ελάχιστα Tablets που ακόμα και σε αυτή την κατηγορία τιμής, έρχεται με OLED οθόνη, με προφανή πλεονεκτήματα στην χρωματική απόδοση. Είναι όμως ένα από τα ακόμα λιγότερα «μηχανήματα» με Windows 11 με οθόνη αυτού του είδους.

Όπως και αν δοκιμάσει να κρίνει κανείς την οθόνη του Matebook E, είναι δύσκολο να βρει σημαντικά μειονεκτήματα σε αυτή. Προφανώς και θεωρητικά θα μπορούσε να έχει υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης, όμως αυτό είναι κάτι λιγότερο συνηθισμένο σε αυτή την κατηγορία υπολογιστών με Windows 11, και περισσότερο «απαιτούμενο» πλέον σε ένα Android Tablet.

Από εκεί και πέρα, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς για πρώτη φορά το πως συνδυάζεται η χρωματική απόδοση μιας OLED οθόνης, με το σημαντικά διαφορετικό γραφικό περιβάλλον των Windows 11 και γενικότερα αυτό ενός λειτουργικού συστήματος σχεδιασμένου για υπολόγιστές. Από τον τρόπο που εμφανίζεται μια σελίδα στον Chrome, μέχρι το πως προφανώς μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς την οθόνη αυτή για να δει ταινίες και βίντεο κάθε είδους.

Τώρα εδώ, δυστυχώς παρότι το OLED Panel του Matebook E έρχεται με υποστήριξη για προβολή HDR περιεχομένου, αυτή συνεχίζει να είναι μάλλόν «προβληματική» ακόμα και στα Windows 11.l Το Laptop αναγνωρίζεται για την υποστήριξη του από τον Edge Browser, δυστυχώς όχι όμως από τον Chrome, και η εφαρμογή του Netflix δυσκολεύεται επίσης περισσότερο από ότι θα έπρεπε.

Ακόμα όμως και χωρίς την αναγνώριση της υποστήριξης για HDR Video, η εμπειρία θέασης σε μια οθόνη αυτού του είδους είναι προφανώς διαφορετική από το συνηθισμένο. Πόσο μάλλον σε ένα Tablet του οποίου το λειτουργικό σύστημα δίνει πολύ περισσότερες επιλογές.

Εδώ ίσως θα ήταν χρήσιμο ένα εργαλείο για την προσαρμογή της χρωματικής απόδοσης της οθόνης, όμως δυστυχώς απουσιάζει. Αυτό που υπάρχει κανονικά όμως είναι η λειτουργία «προστασίας ματιών», προκειμένου να αλλάζει η θερμοκρασία χρωμάτων της οθόνης για πιο ξεκούραστη ανάγνωση κειμένων σε χώρο με χαμηλότερο φωτισμό.

Μάλιστα, γενικότερα ο φωτισμός μπορεί να προσαρμοστεί αυτόματα ανάλογα με τον χώρο γύρω μας, μια δυνατότητα που η HUAWEI παραδοσιακά προσφέρει σε όλους τους υπολογιστές της. Εδώ το μέγιστο επίπεδο φωτισμού είναι θεωρητικά στα 400Nits όμως όταν μιλάμε για ολόκληρη την επιφάνεια μιας τόσο μεγάλης οθόνης, είναι άκρως εντυπωσιακό το πόσο ευανάγνωστη είναι ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους.

Το μέγεθος αυτό, είναι ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του Matebook E. Στις 12.6 ίντσες, η οθόνη του είναι προφανώς μεγαλύτερη από το συνηθισμένο για ένα Tablet, και μάλλον ιδανική για ένα φορητό μηχάνημα με Windows 11 σχεδιασμένο για εύκολη μεταφορά.

Εδώ, το πολύ μικρό πλαίσιο γύρω της, είναι αυτό που διατηρεί τις διαστάσεις του Matebook E σε πολύ καλά επίπεδα για μια οθόνη αυτού του μεγέθους.

Επιδόσεις Hardware

Βελτιώνοντας συνεχώς τις διαθέσιμες επιλογές προκειμένου να μπορεί ο καθένας να βρει αυτή που του «ταιριάζει», η HUAWEI προσφέρει το Matebook E σε αρκετά διαφορετικά… configurations.

Για τα περισσότερα από αυτά, ο επεξεργαστής που έχει επιλέξει η εταιρεία, είναι ο i5-1130G7 της Intel, ένας επεξεργαστής με μια μάλλον ιδανική … ισορροπία επιδόσεων και κατανάλωσης ενέργειας για ένα Laptop αυτού του είδους.

Συνδυάζεται με 8 ή και 16GB RAM και τρεις διαφορετικές επιλογές για τον αποθηκευτικό χώρο στα 128,256 και 512 GB. Φυσικά, σε ένα μηχάνημα αυτού του είδους, ο αποθηκευτικός χώρος αυτός είναι NVMe SSD σε όλες τις εκδόσεις.

Αυτό που έχει περισσότερο σημασία όμως πάντα, είναι το  πως αποδίδει στην πράξη το Matebook E με το συγκεκριμένο Hardware. Παρά το  μέγεθος του και ειδικά το περιορισμένο πάχος του, το σύστημα ψύξης που έχει σχεδιάσει η HUAWEI έχει ιδιαίτερα καλή απόδοση στην πράξη.

Έτσι και αλλιώς, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής της Intel είναι σχεδιασμένος να έχει λογική κατανάλωση ενέργειας και αντίστοιχα να περιορίζει σημαντικά και την θερμοκρασία που παράγει κατά τη λειτουργία του. Με δεδομένο ότι ένα 2 in 1 laptop έτσι και αλλιώς δεν είναι σχεδιασμένο και δεν απευθύνεται σε αυτούς που αναζητούν ένα μηχάνημα για συνεχόμενη χρήση στο μέγιστο της απόδοσης του, το Matebook E διατηρεί μονίμως την απόδοση αυτή εκεί που πρέπει για να μπορεί ο ιδιοκτήτης του να κάνει ότι χρειαστεί με αυτό.

Ενδιαφέρον έχει πάντως ο τρόπος που η HUAWEI έχει πετύχει και ένα πολύ περιορισμένο επίπεδο θορύβου για τον ανεμιστήρα στο εσωτερικό του. Θα πρέπει κανείς να «πιέσει» το Matebook E στο μέγιστο της απόδοσης του, και να βρίσκεται σε χώρο με ιδιαίτερη … ησυχία για να ακούσει τον ανεμιστήρα αυτό να λειτουργεί.

Σε πραγματική καθημερινή χρήση, ο ανεμιστήρας επιλέγει διαφορετική ταχύτητα ανάλογα με την περίπτωση και τις απαιτήσεις, ενώ σε χρήση γραφείου είναι απενεργοποιημένος πλήρως, εκτός από τις περιπτώσεις που η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλότερη από το  φυσιολογικό.

Μπαταρία.

Εδώ υπάρχει ίσως ένα… ζήτημα με την απόδοση της μπαταρίας του Matebook E. Η διαφορετική του οθόνη, έχει προφανώς αντίστοιχα και διαφορετική απαίτηση σε ενέργεια, ενώ συνολικά είναι σχεδιασμένο με γνώμονα εκτός των άλλων και το περιορισμένο μέγεθος και βάρος.

Αναμενόμενα λοιπόν, η απόδοση της μπαταρίας του διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το είδος χρήσης που καλείται να εξυπηρετήσει.

Ένα AMOLED Panel με αυτό το μέγεθος, αλλάζει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας ανάλογα με τα επίπεδα φωτισμού, και αυτό είναι άμεσα ορατό στην απόδοση της μπαταρίας αυτής. Σε χρήση γραφείου και σε εσωτερικό χώρο όπου η οθόνη δεν λειτουργεί στη  μέγιστη φωτεινότητα, είναι εύκολο να βγάλει κανείς λίγο περισσότερο από 6 ώρες από την μπαταρία του Matebook E.

 Ο χρόνος αυτός μειώνεται σε λίγο περισσότερο από 4 ώρες για την προβολή ταινιών σε Streaming υπηρεσίες όπως το Netflix, και η προβολή βίντεο στο Youtube μέχρι ένα σημείο αλλάζει ανάλογα με τον Browser που χρησιμοποιείται. Αν όμως κάποιος χρησιμοποιήσει το Matebook E σε εξωτερικούς χώρους, και αυτό προσαρμόσει αυτόματα την φωτεινότητα της οθόνης του στο μέγιστο δυνατό, η μπαταρία εξαντλείται αισθητά πιο γρήγορα.

Η χρήση γραφείου μειώνεται σε λίγο περισσότερο από 4 ώρες, και αναμενόμενα η προβολή βίντεο, πάντα ανάλογα με το είδος μειώνεται αντίστοιχα και αυτή.

Βέβαια, το Matebook E έχει στη συσκευασία του έναν φορτιστή των 65W ο οποίος μπορεί να γεμίσει και πάλι την μπαταρία του … ασυνήθιστα γρήγορα για ένα Laptop. Σε λιγότερο από 2 ώρες θα είναι και πάλι γεμάτη, και μάλιστα ο χρόνος αυτός δεν μειώνεται σημαντικά ακόμα και αν το χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης του ταυτόχρονα.

Συμπέρασμα.

Το Matebook E δεν έχει έρθει να «αντικαταστήσει» κάποιο Laptop από την έτσι και αλλιώς ιδιαίτερα εντυπωσιακή γκάμα της HUAWEI.

Είναι ένα διαφορετικού είδους Laptop σχεδιασμένο να καλύψει τις διαφορετικές απαιτήσεις αυτών που θέλουν ένα ιδιαίτερα φορητό μηχάνημα στην καθημερινότητα τους. Η επιπλέον ευκολία που προσφέρει ένα Tablet και η δυνατότητα χρήσης του πληκτρολογίου όταν το θέλουμε, είναι κάτι που διαφέρει σημαντικά σε σύγκριση με ένα… παραδοσιακό Laptop.

Ακόμα και με την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας που έχει ένα τόσο … μεγάλο OLED Panel, η οθόνη του Matebook E είναι πραγματική απόλαυση στη χρήση, ακόμα και σε βασικές καθημερινές εργασίες.

Όμως αυτό που έχει τελικά σημασία, είναι ένα προϊόν να ξεχωρίζει χωρίς να απαιτεί κάποια ενοχλητική και σημαντική παραχώρηση, και το Matebook E το πετυχαίνει αυτό με σχεδόν απόλυτη επιτυχία.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights