Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Poco F4 GT review: Το Gaming δεν έχει σημασία

Poco F4 GT review: Το Gaming δεν έχει σημασία

απο Kostas Gliatiotis

Εδώ και χρόνια πλέον, είναι γεγονός ότι τα κορυφαία Smartphones κάθε χρονιάς, είναι περισσότερο από απλά ικανά να «παίξουν» ακόμα και τα πιο απαιτητικά παιχνίδια που υπάρχουν.

Αυτό που «λείπει» από τα περισσότερα όμως, είναι μικρές ευκολίες και διαφορές στον σχεδιασμό τους που να τα κάνουν πιο πρακτικά για αυτό το είδος χρήσης. Το επίπεδο… διαφορετικότητας αλλά και διαθέσιμων δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει ένα Gaming Smartphone, αλλάζει ανάλογα με την περίπτωση αλλά και το πόσο θέλει να «εντυπωσιάσει» και να ξεχωρίσει η εταιρεία που το κατασκευάζει.

Για την Xiaomi και την Poco, η μέση και σωστή λύση, είναι ένα Smartphone που μπορεί πρακτικά να προσφέρει κάτι διαφορετικό για τους φίλους του Gaming, χωρίς όμως να είναι υπερβολικό εκεί που δεν υπάρχει λόγος.

Ακόμα λοιπόν και αν το Poco F4 GT είναι και μπορεί να θεωρηθεί ένα ακριβότερο από το ιδανικό Smartphone, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι στα χρήματα που κοστίζει έρχεται με κορυφαίο Hardware και όχι μόνο.

Σχεδιασμός.

Για την εξωτερική εμφάνιση του Poco F4 GΤ, η εταιρεία σωστά επέλεξε να μην…υπερβάλει για να τονίσει τον διαφορετικό χαρακτήρα του.

Οι μικρές λεπτομέρειες στην πίσω όψη του είναι ο μοναδικός τομέας στον οποίο ξεχωρίζει από το συνηθισμένο, ακριβώς όσο πρέπει μπορεί να πει κανείς. Η επιφάνεια αυτή είναι και κατασκευασμένη από γυαλί, το υλικό που ταιριάζει στην κατηγορία τιμής του.

poco f4 gt

Στο πρακτικό και … Gaming τομέα, αυτό που έχει ενδιαφέρον και αποτελεί χρήσιμη αλλαγή είναι τα δύο επιπλέον… πλήκτρα που έχει το Poco F4 GT.

Αυτά βρίσκονται στο δεξί πλαϊνό του μέρος, και θυμίζουν έντονα τα αντίστοιχα πλήκτρα σε χειριστήρια σχεδιασμένα για παιχνίδια. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης τους, προκειμένου να προσφέρουν την επιπλέον ευχρηστία και τον πιο «διαδεδομένο» τρόπο χειρισμού που είναι γεγονός ότι ταιριάζει τουλάχιστον σε κάποια είδη παιχνιδιών.

poco f4 gt

Όμως ο τρόπος που τα έχει κατασκευάσει η εταιρεία στο Poco F4 GT είναι μάλλον ασυνήθιστος. Σε κανονικές συνθήκες είναι «μαζεμένα» στο εσωτερικό του, προκειμένου να μην τα πιέζει κανείς κατά λάθος όταν δεν θέλει να τα χρησιμοποιήσει.

Αυτό είναι σωστό σαν λογική, έχουν όμως το καθένα και μια μηχανική ασφάλεια ή έναν διακόπτη αν θέλει να το πει κανείς έτσι, με τον οποίο κάποιος μπορεί να τα ανοίξει. Το ασυνήθιστο είναι ότι οι δύο διακόπτες αυτοί… προεξέχουν περισσότερο από τα ίδια τα πλήκτρα όταν είναι ανοιχτά. Απλά δεν πιέζονται … προς τα μέσα ώστε να εκτελούν κάποια δυνατότητα όταν δεν θέλουμε.

poco f4 gt

Παρότι συνήθως μια… θήκη δεν είναι κάτι άξιο αναφοράς, αυτή του Poco F4 GT είναι και μάλιστα για περισσότερους από έναν λόγους.

Ο βασικότερος όμως είναι ότι προεξέχει ακριβώς όσο πρέπει σε αυτό το σημείο που είναι τα πλήκτρα ώστε να μην ενοχλούν στο χέρι όταν κρατάμε «κανονικά» το Poco F4 GT για οτιδήποτε άλλο εκτός από παιχνίδια.

Μικρές έξυπνες λεπτομέρειες.

Το Poco F4 GT έχει ένα επιπλέον μικρόφωνο σε σημείο που δεν είναι συνηθισμένο αλλά δεν υπάρχει και ουσιαστικός λόγος να βρίσκεται σε άλλα Smartphones. Είναι στο μέσο της αριστερής πλευράς του, σε ένα σημείο που καταγράφει σωστά τη φωνή μας όταν το κρατάμε και παίζουμε ένα παιχνίδι.

poco f4 gt

Όμως η προσοχή στην λεπτομέρεια, φαίνεται με έξυπνο τρόπο στο… καλώδιο φόρτισης που έχει το Poco F4 GT. Αυτό έχει μια γωνία στο σημείο που βρίσκεται η USB Type-C ώστε να μπορούμε να το φορτίζουμε ενώ παίζουμε χωρίς να μας ενοχλεί στο χέρι.

Οθόνη.

Για την οθόνη του Poco F4 GT η εταιρεία έχει κάνει περισσότερες από μια σωστές επιλογές. Αρχικά, σχεδόν κάθε είδους Gaming Smartphone «περιορίζει» την ανάλυση της οθόνης του σε FullHD+ και το Poco F4 GT δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.

Υπάρχουν πολλοί, σημαντικοί και πρακτικοί λόγοι για αυτό όμως. Ο βασικότερος είναι ότι κανένα Smartphone, ακόμα και ένα με τον μέχρι στιγμής νεότερο Snapdragon 8gen1 στο εσωτερικό του όπως το Poco F4 GT, δεν έχει την δύναμη να παίζει παιχνίδια σε υψηλότερη ανάλυση, όχι με ουσιαστικά αποδοτικό τρόπο.

poco f4 gt

Ακόμα και αν θεωρητικά μπορεί να το πετύχει, αυτό περιορίζεται σε μικρό χρονικό διάστημα, αφού κάτω από οποιεσδήποτε σύνθηκες και με οποιουδήποτε είδους σύστημα ψύξης, οι απαιτήσεις σε αυτή την υψηλότερη ανάλυση θα φτάσουν ένα Gaming Smartphone πολύ γρήγορα στο θερμικό του όριο.

Αντίστοιχα, και η κατανάλωση ενέργειας εκτοξεύεται σε επίπεδα που καμία μπαταρία δεν μπορεί να διαχειριστεί ρεαλιστικά προκειμένου να προσφέρει χρόνους λειτουργίας που να έχουν νόημα.

poco f4 gt

Όμως το σημαντικότερο είναι όμως ότι εξ αρχής κανένα παιχνίδι δεν είναι σχεδιασμένο να προσφέρει ουσιαστική διαφορά σε λεπτομέρεια και ποιότητα σε υψηλότερη ανάλυση από FullHD+.

Αν αφήσει κανείς όλα αυτά στην άκρη προς το παρόν, η οθόνη του Poco F4 GT είναι εντυπωσιακή σε κάθε άλλο τομέα. Είναι ένα SUPER AMOLED Panel και μάλιστα… επίπεδο όπως αναφέρει περήφανα η Poco, και αποτελεί πιθανότατα πλεονέκτημα στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Έρχεται προφανώς με 120Hz ρυθμό ανανέωσης, και μπορεί να τον προσαρμόσει ανάλογα με τις συνθήκες. Το εύρος προσαρμογής είναι περιορισμένο ανάμεσα σε 60 και 120Hz, ομως ρεαλιστικά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Οι περισσότερες οθόνες που μπορούν να «κατέβουν» κάτω από τα 60Hz το κάνουν με τα επίπεδα φωτισμού να βρίσκονται υποχρεωτικά πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, και η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας από τον χαμηλότερο ρυθμό ανανέωσης «χάνεται» από την σημαντικά υψηλότερη κατανάλωση που απαιτεί ο φωτισμός μιας οθόνης.

Κάμερες.

Είναι δεδομένο ότι ένα Gaming Smartphone δεν θα εστιάζει στον τομέα της φωτογραφίας, ακόμα και σε μια εποχή που αυτό πρέπει μάλλον να … σταματήσει.

Έτσι το Poco F4 GT έχει τρεις κάμερες στο πίσω μέρος του, που πρακτικά είναι απλά ικανοποιητικές στην καλύτερη περίπτωση. Ο IMX686 αισθητήρας της Sony των 64mp της βασικής του κάμερας, είναι τεχνικά ικανός για πολύ καλές φωτογραφίες.

Το Poco F4 GΤ σε επίπεδο software δεν είναι απλά κάτι ιδιαίτερα καλά «δουλεμένο» προκειμένου να μπορεί με αυτή να βγάλει λίγο καλύτερες φωτογραφίες από ότι περιμένει κανείς από ένα Gaming Smartphone.

Παρότι είναι προφανώς καλύτερο από σχεδόν κάθε άλλη συσκευή αυτού του είδους, δεν είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε με δεδομένο το Hardware στο εσωτερικό του.

Αυτό ισχυει ακόμα περισσότερο για την δεύτερη Ultra wide κάμερα του, που όπως συνηθίζεται δυστυχώς έρχεται με έναν αισθητήρα των μόλις 8mp.

Η Τρίτη κάμερα του Poco F4 GT είναι δυστυχώς για μια ακόμα φορά απλά μια απόδειξη ότι πρέπει να υπάρχει για εμπορικούς λόγους. Είναι ένας Macro φακός με έναν αισθητήρα των 2mp με σημαντικά περιορισμένη απόδοση σε πολύ συγκεκριμένες και όχι ιδιαίτερα βολικές συνθήκες φωτογράφισης.

Hardware επιδόσεις.

Το Poco F4 GT έχει σχεδιαστεί για όσους θέλουν θεωρητικά και πρακτικά την καλύτερη απόδοση στον τομέα του Gaming. Με αυτό σαν δεδομένο, μπορεί να θεωρηθεί «λογική» η ύπαρξη του Snapdragon 8gen1 επεξεργαστή της Qualcomm στο εσωτερικό του.

Όμως τα προβλήματα του συγκεκριμένου επεξεργαστή είναι πολλά, γνωστά και δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να ξεπεραστούν.

Το Poco F4 GT χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη λύση ψύξης του Snapdragon 8gen1 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς ενεργητική συμμετοχή ενος ανεμιστήρα.

Στην πράξη η απόδοση του είναι όσο κορυφαια περιμένει κανείς, όμως αυτό δεν έχει τόσο σημασία αφου θεωρείται ήδη γνωστό και μπορεί να το βρει κανείς σε πολλά Smartphones του ανταγωνισμού αλλά και της Xiaomi.

Αυτό που θα μπορούσε και που θεωρητικά προσπαθεί να προσφέρει το Poco F4 GT είναι η απόδοση αυτή να είναι σταθερή και υψηλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το σταθερή το πετυχαίνει, το υψηλότερη όμως όχι με την ίδια «ευκολία». Είναι γεγονός ότι ακόμα και με ένα σχετικά πολύπλοκο σύστημα ψύξης, ο Snapdragon 8gen1 δεν μπορεί να διατηρήσει την μέγιστη απόδοση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό που έχει όμως πρακτικά σημασία είναι ότι… δεν χρειάζεται και να το κάνει. Από τη στιγμή που κανένα παιχνίδι διαθέσιμο για Android Smartphones δεν μπορεί να πλησιάσει ούτε κοντά στο μέγιστο της απόδοσης της Adreno 730 GPU στο εσωτερικό του, δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα αν αυτή θα μειωθεί όταν αυξηθεί η θερμοκρασία του.

Προφανώς και για κάθε είδους καθημερινή χρήση, δεν υπάρχει αντίστοιχο «πρόβλημα» με τις επιδόσεις του Poco F4 GT. Εδώ το ότι με κανέναν τρόπο μια εφαρμογή δεν μπορεί να το «δυσκολέψει» είναι ακόμα πιο σίγουρο και πάντα η απόδοση του θα ξεπερνά ότι του ζητήσει ο ιδιοκτήτης του.

Μπαταρία.

Αυτό που δεν μπορεί επίσης εύκολα να «λύσει» με κάποιο τρόπο η Poco, είναι η εντυπωσιακή… όρεξη για ενέργεια που έχει ο Snapdragon 8gen1.

Ακόμα και με την FullHD+ οθόνη του Poco F4 GΤ η απόδοση της μπαταρίας με χωρητικότητα 4.700mAh είναι μάλλον λιγότερο ικανοποιητική ακόμα και σε σύγκριση με άλλα Smartphones που «παλεύουν» με τον Snapdragon 8gen1.

Εδώ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η μικρή διαφορά στην χωρητικότητα της, αλλά η επιλογή της εταιρείας να αφήνει τον επεξεργαστή του Poco F4 GT να λειτουργεί στο μέγιστο της απόδοσης του για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Παρόλα αυτά, το Poco F4 GT μπορεί να γεμίσει την μπαταρία του αστεία… γρήγορα με έως και 120W.Ο ρυθμός αυτός είναι βέβαια ο θεωρητικός μέγιστος για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Προφανώς και το Smartphone προστατεύει την μπαταρία του, περιορίζοντας την φόρτιση της όσο αυξη ζεσταίνεται προκειμένου πάντα να είναι μέσα στα όρια ασφαλείας προφανώς αλλά και να φροντίζει για την αντοχή της σε βάθος χρόνου.

Το Poco F4 GT δυστυχώς δεν επιλέγει να «περνάει» απλά ρεύμα από τον φορτιστή του χωρίς να φορτίζει την μπαταρία όταν παίζουμε κάποιο παιχνίδι.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν το πιέζουμε ενώ παίζουμε και φορτίζει ταυτόχρονα, η φόρτιση αναμενόμενα γίνεται πιο «αργά». Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο χρόνος αλλάζει με τρόπο που να είναι ρεαλιστικά σημαντικός.

Συμπέρασμα.

Το Poco F4 GT είναι ένα «ιδιαίτερο» Smartphone. Απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό, με τρόπο που να μην το κάνει «ασυνήθιστο» υπερβολικά και για όλους τους άλλους.

Σαν Smartphone της Poco και όχι της Xiaomi, έχει την … ελευθερία να έιναι και διαφορετικό σε εμφάνιση αλλά και στο τι προσφέρει συνολικά.

Οι επιδόσεις του είναι κορυφαίες, έστω και με όλα τα προβλήματα που έχει ο επεξεργαστή του, και δεν είναι δικό του … αποκλειστικό θέμα. Έχει μια ιδιαίτερα καλή οθόνη σε κάθε είδους χρήση, και στα χρήματα που κοστίζει είναι αδύνατον να βρει κανείς ένα αντίστοιχο σύνολο.

Αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό τελικά, το ότι παραμένει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική πρόταση για αυτά που προσφέρει.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights