Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy Watch 5 Pro Review: Η καλύτερη έκδοση μέχρι σήμερα.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro Review: Η καλύτερη έκδοση μέχρι σήμερα.

απο Kostas Gliatiotis

Ένα από αυτά που πρέπει κανείς να διαλέξει όταν επιλέγει το επόμενο ή το πρώτο του Smartwatch είναι αν το σύνολο όσων δυνατοτήτων έχει, είναι πιο σημαντικό από το πόσο «κρατάει» η μπαταρία του και για πόσο τελικά μπορεί να το έχει στο χέρι του. Όπως και το κάθε πότε πρέπει να έχει το… άγχος ότι πρέπει να το φορτίσει, προκειμένου να μην βρεθεί με αυτό στο χέρι του και κλειστό επειδή έχει μείνει από μπαταρία, μέσα στην διάρκεια της ημέρας και ενώ ακόμα το χρειάζεται.

Για την Samsung, το αμέσως προηγούμενο Galaxy Watch 4 ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι δεν μπορεί κανείς να… τα συνδυάσει αυτά. Η μπαταρία του ήταν ικανή να το φτάσει στο τέλος της δεύτερης ημέρας ή ακόμα και στο πρωί της τρίτης, με την δεύτερη επιλογή να μην έχει νόημα αφού θα έπρεπε κανείς να το φορτίσει όταν θα το χρειαζόταν και πάλι για την υπόλοιπη ημέρα του.

Όμως όταν κάποιος ήθελε να εκμεταλλευτεί όλα έχει να προσφέρει, όπως τις επιλογές για καταγραφή πολλών και χρήσιμων στατιστικών για την υγεία του, την άθληση του και όχι μόνο, το Galaxy Watch 4 ήταν απίθανο να βγάλει περισσότερο από μια ημέρα σχετικά έντονης χρήσης.

Η Samsung φαίνεται ότι το αναγνωρίζει αυτό, αφού το νεότερο και καλύτερο μέχρι στιγμής Smartwatch της, το Galaxy Watch 5 Pro, έρχεται με πολλές και χρήσιμες αλλαγές, και μια από τις πιο βασικές είναι η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα και αντίστοιχα σε απόδοση, μπαταρία που έχει στο εσωτερικό του.

Σε συνδυασμό με όλες τις επιλογές που προσφέρει το Wear OS λειτουργικό σύστημα της Google, την διαφορετική κατασκευή του από σημαντικά πιο premium υλικά, το Watch 5 pro είναι ίσως το πρώτο έξυπνο ρολόι της εταιρείας που δικαιολογεί τα χρήματα του με αυτή την … άνεση.

Σχεδιασμός

Υπάρχει μια πολύ σημαντική αλλαγή που έχει κάνει η εταιρεία στο Watch 5 pro όπως και στο απλό Watch 5, την οποία και δεν μπορεί να «αποφύγει» κανείς να αναφέρει.  Από το ρολόι απουσιάζει η περιστρεφόμενη «κάσα» που για χρόνια αποτελούσε μοναδικό χαρακτηριστικό των έξυπνων ρολογιών της εταιρείας, και ήταν φυσικά και ένας τρόπος χειρισμού τους.

Η Samsung έχει φροντίσει ώστε το περίγραμμα της ίδιας της οθόνης του Watch 5 pro, να αντιδρά στην αφή με τον  ίδιο τρόπο θεωρητικά, όμως το αποτέλεσμα δεν είναι απαραίτητα το ίδιο σε ακρίβεια αλλά και αίσθηση.

Αυτή είναι μια αλλαγή που ρεαλιστικά φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στις επόμενες εκδόσεις των ρολογιών της εταιρείας, και μια επιλογή που για κάποιους (όπως ο γράφων…) θα χρειαστεί ένα διάστημα προσαρμογής.

Ομως η Samsung έχει κάνει μερικές ακόμα, ίσως το ίδιο σημαντικές και σίγουρα πιο «Χρήσιμες» αλλαγές, για την συνολική πολυτέλεια του Watch 5 pro. Το ρολόι έχει πλέον μια κάσα κατασκευασμένη από τιτάνιο, ένα υλικό που σημαντικά καλύτερη αντοχή, μικρότερο βάρος και μέχρι ένα σημείο και διαφορετική «αίσθηση» υλικό.

Αν και θα μπορούσε να… δείχνει λίγο περισσότερο διαφορετικό, είναι γεγονός ότι η Samsung πάντα έχει μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση που είναι προτιμότερη για ένα μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού.

Η οθόνη του Watch 5 pro τώρα, όπως και αυτή του απλού Watch 5, προστατεύεται πλέον από ζαφείρι, μια αλλαγή που βελτιώνει την πολυτέλεια αλλά είναι και πρακτική. Το ζαφείρι σαν υλικό, έχει σημαντικά υψηλότερη αντοχή σε σύγκριση με κάθε είδους γυαλί, κάτι που κάνει και το Watch 5 pro πιο ανθεκτικό σε χτυπήματα και το κυριότερο σε γρατζουνιές που πολύ δύσκολα θα αφήσουν σημάδι στην οθόνη του.

Βέβαια, προκειμένου να έχει όπως ήδη αναφέραμε, και μια σημαντικά μεγαλύτερη μπαταρία στο εσωτερικό του, το Watch 5 Pro είναι και σημαντικά πιο «παχύ» από κάθε προηγούμενο ρολόι της εταιρείας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα, αφού ο … όγκος είναι για αρκετό κόσμο ένα θετικό γνώρισμα ενός πολυτελούς ακριβού ρολογιού.

Αυτή η πολυτέλεια δεν φαίνεται απαραίτητα με τον καλύτερο τρόπο, από το λουράκι σιλικόνης με το οποίο έρχεται στη συσκευασία του το Watch 5 Pro. Παρότι έχει έναν ιδιαίτερα έξυπνο μηχανισμό για να ασφαλίζει στο χέρι μας, που επιτρέπει μάλιστα να αλλάξουμε και το μέγεθος του, και είναι κατασκευασμένος από τιτάνιο, το ίδιο το λουράκι ταιριάζει περισσότερο σε ένα πιο «σπορ» έξυπνο ή μη ρολόι.

Εδώ, συνεχίζει να είναι πλεονέκτημα το ότι μπορεί να το αλλάξει κανείς εύκολα, με ότι λουράκι θέλει αρκεί ο πείρος του να έχει διάμετρο 20 χιλιοστών.

Εργονομία.

Από τη στιγμή που αφαίρεσε την περιστρεφόμενη στεφάνη από το Watch 5 Pro η Samsung, η οθόνη και τα δύο πλήκτρα στη δεξιά πλευρά του είναι τα μοναδικά μέσα χειρισμού του.

Η οθόνη, είναι ελάχιστα πιο χαμηλά από την κάσα του Watch 5 Pro, προκειμένου η κάσα αυτή να προσφέρει επιπλέον προστασία σε χτυπήματα. Αυτό μέχρι ένα σημείο, κάνει διαφορετική τη χρήση με χειρονομίες από την άκρη της οθόνης, κάτι που όμως επίσης συνηθίζεται σχετικά γρήγορα.

Σε ότι αφορά την απόκριση του Watch 5 Pro σε ότι του ζητήσουμε, για κάποιο λόγο δεν είναι απαραίτητα όσο άμεση θα περίμενε κανείς, τουλάχιστον όχι με την διαθέσιμη αυτή τη στιγμή έκδοση λογισμικού. Εδώ, άξιο αναφοράς είναι το ότι το απλό Watch 5, είναι αισθητά πιο … γρήγορο, μια διαφορά που δεν έχει προφανή εξήγηση.

Παρακολουθεί όλα όσα θέλουμε

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει το Watch 5 Pro σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, δεν είναι μόνο το εντυπωσιακό σύνολο δυνατοτήτων του, αλλά και το ότι ο ιδιοκτήτης του μπορεί να τις εκμεταλλευτεί χωρίς μονίμως να έχει το άγχος της μπαταρίας.

Στις γνωστές δυνατότητες παρακολούθησης των καρδιακών παλμών, περιεκτικότητας του αίματος σε οξυγόνο και φυσικά την ανίχνευση και μέτρηση πολλών διαφορετικών ειδών άσκησης, η Samsung έχει κάνει μερικές ξεχωριστές και χρήσιμες προσθήκες.

Το Watch 5 Pro μπορεί να μετρήσει την αρτηριακή μας πίεση, μια δυνατότητα που υπήρχε και στο Watch 4, αν και εκεί προστέθηκε με ενημέρωση λογισμικού μετά την κυκλοφορία του. Η συγκεκριμένη δυνατότητα απαιτεί μια αρχική «ρυθμιση» σε συνδυασμό με ένα κανονικό πιεσόμετρο, μια διαδικασία όμως που … αξίζει την προσπάθεια για αυτό που προσφέρει σαν αποτέλεσμα.

Η νέα δυνατότητα όμως, που είναι επίσης, αν όχι και περισσότερο εντυπωσιακή είναι η δημιουργία καρδιογραφήματος που μπορεί να κάνει το Watch 5 Pro. Εδώ, το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο ιδιοκτήτης του, είναι να κρατήσει ένα δάχτυλο πάνω στο Home key, για 30 δευτερόλεπτα προκειμένου το ρολόι να κάνει μια καταγραφή του καρδιακού ρυθμού του.

Η εφαρμογή του Galaxy Health στη συνέχεια, παρουσιάζει το καρδιογράφημα, και τυχόν παρατηρήσεις που έχει για αυτό. Η Samsung πολύ καλά κάνει όμως και δηλώνει σε αρκετά σημεία και όπου… βρει ευκαιρία, ότι προφανώς το Watch 5 Pro δεν μπορεί να αντικαταστήσει ιατρικό εξοπλισμό.

Παρόλα αυτά, η μέτρηση της πίεσης και η δημιουργία καρδιογραφήματος είναι οι δύο δυνατότητες που έχει το Watch 5 Pro με τρόπο που δεν είναι απαραίτητα … ιδανικός. Ενώ όλες οι άλλες επιλογές και δυνατότητες του προσφέρονται κανονικά σε οποιοδήποτε Android Smartphone απλά με την εγκατάσταση του Galaxy Wearable, δεν ισχύει το ίδιο και για αυτές τις δύο.

Για την λειτουργία τους, χρειάζεται ένα συγκεκριμένο Plug-in το οποίο είναι διαθέσιμο στο Galaxy Store,το κατάστημα εφαρμογών της Samsung. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σε ένα Smartphone της εταιρείας, που έχει πρόσβαση σε αυτό, και είναι κρίμα να περιορίζει έτσι η εταιρεία την ύπαρξη τους.

Οι δυνατότητες που δεν τελειώνουν.

Το Watch 5 Pro από τη στιγμή που «τρέχει» το Wear OS λειτουργικό σύστημα της Google, έχει πρόσβαση και στο Play Store, σε μια ειδική έκδοση του προφανώς που έχει διαθέσιμες εφαρμογές για ρολόι αυτού του είδους.

Οι εφαρμογές αυτές, είναι συγκεκριμένες και πολύ σωστά περιορίζονται σε αυτές που έχει νόημα να εγκαταστήσει κανείς σε ένα ρολόι. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρει κανείς και να εγκαταστήσει την εφαρμογή του Spotify για παράδειγμα, όπως και ένα εντυπωσιακό σύνολο εφαρμογών παρακολούθησης και καταγραφής της άσκησης μας.

Είναι λογικό, ότι δεν περιλαμβάνει εφαρμογές που υπάρχουν απλά για εντυπωσιασμό, και είναι σχεδόν αδύνατον για παράδειγμα να δει κανείς ένα βίντεο στο Watch 5 Pro. Αυτό άλλωστε δεν έχει και κανένα νόημα, εκτός από το να γνωρίζει κανείς ότι θεωρητικά θα μπορούσε να το κάνει το ρολόι του.

Πρέπει όμως να αναγνωρίσει κανείς εδώ στη Samsung ότι επιτρέπει την εύκολη μεταφορά αρχείων από το Smartphone στο ρολόι μας. Έτσι μπορεί κάποιος να μεταφέρει την μουσική που θέλει, ώστε να την ακούει με το ρολόι και ένα ζευγάρι ασύρματων Bluetooth ακουστικών.

Μπορεί ακόμα να μεταφέρει και κάποιες φωτογραφίες που θέλει, αν υπάρχει κάποιος λόγος να τις δει στην οθόνη ενός ρολογιού.

Ειδοποιήσεις όπως πρέπει να είναι.

Το Watch 5 Pro έχει ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με πολλά έξυπνα ρολόγια του ανταγωνισμού του. Μπορεί να προβάλλει σωστά τις ειδοποιήσεις από πολλά διαφορετικά είδη εφαρμογών, ακόμα και αυτές που περιέχουν ένα μήνυμα οποιουδήποτε είδους.

Μάλιστα, εμφανίζει σωστά το εικονίδιο για κάθε μια από αυτές τις εφαρμογές, ώστε να γνωρίζουμε σε ποια μας έχει έρθει ένα μήνυμα. Μπορεί να εμφανίσει σωστά και Emojis αλλά και φωτογραφίες, ώστε να είναι πρακτικά χρήσιμο σε κάθε περίπτωση και να χρησιμοποιούμε το Smartphone μας μόνο όταν πραγματικά θέλουμε.

Αυτό γίνεται ακόμα πιο χρήσιμο με την δυνατότητα απάντησης σε μηνύματα από το ίδιο το ρολόι, η οποία όμως είναι μεγάλη συζήτηση το κατά πόσο είναι ρεαλιστικά πρακτική.

Το να μπορεί κανείς να απαντήσει σε ένα μήνυμα από το ίδιο το ρολόι, είναι θεωρητικά χρήσιμο, προϋποθέτει όμως να προσπαθήσει να γράψει το μήνυμα αυτό στην μικρή οθόνη αυτή ενός ρολογιού.

Η μπαταρία που έγινε επιτέλους αυτό που πρέπει.

Όπως ήδη έχω πει πολλές φορές είναι η αλήθεια, η σημαντικότερη βελτίωση που έχει κάνει η Samsung στο Watch 5 Pro είναι η μπαταρία του. Αυτή είναι που του επιτρέπει να προσφέρει όλες τις δυνατότητες που έχει, χωρίς ο ιδιοκτήτης του να πρέπει να «ζυγίσει» τη χρήση τους προκειμένου να μην τον αφήσει από μπαταρία όταν δεν πρέπει.

Ρεαλιστικά, ένα ρολόι, και μάλιστα ένα που πλέον παρακολουθεί σωστά και τον υπνο μας, πρέπει να μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο χέρι μας.

Αν για παράδειγμα ένα βράδυ το έχουμε στο χέρι, και το επόμενο πρέπει να το φορτίσουμε, η παρακολούθηση του ύπνου δεν έχει την συνέχεια που θα την έκανε πιο χρήσιμη. Αντίστοιχα, αν φτάσει μέχρι τα μέσα της δεύτερης ημέρας η μπαταρία, θα πρέπει να βγάλει κάποιος το ρολόι από το χέρι του για να το φορτίσει, όσο ακόμα το χρειάζεται και πιθανόν δεν είναι και σε σταθερό σημείο.

Το Watch 5 Pro έχει σχεδόν εξαλείψει τα προβλήματα αυτά, με έναν αρκετά αποδοτικό τρόπο. Η μπαταρία του είναι ικανή να προσφέρει δύο ημέρες λειτουργίας με σχεδόν όλα όσα μπορεί να κάνει, και αν μη τι άλλο θα φτάσει πάντα στο τέλος της δεύτερης ημέρας αυτής.

Μάλιστα, σε λιγότερο απαιτητική χρήση, και ειδικά όταν κάποιος δεν… ενδιαφέρεται για τις δυνατότητες καταγραφής άσκησης, θα φτάσει ακόμα και στο τρίο βράδυ πριν η μπαταρία του να είναι τόσο χαμηλά που ρεαλιστικά δεν θα έχει Τρίτη ημέρα χρήσης.

Αυτό το κάνει πραγματικά χρήσιμο χωρίς να είναι κουραστικό, και μπορεί πλέον ο ιδιοκτήτης του να το χρησιμοποιεί χωρίς να τον ταλαιπωρεί.

Η Samsung έχει βελτιώσει σημαντικά και την ταχύτητα με την οποία φορτίζει το Watch 5 Pro. Τα 15W φόρτισης μπορεί να φαίνονται «λίγα» για ένα Smartphone, όμως σε ένα ρολόι με σημαντικά μικρότερη μπαταρία είναι αρκετά γρήγορος ρυθμός ώστε να φορτίζει σε λιγότερο από μια ώρα. Ειδικά όταν δεν είναι πλήρως αποφορτισμένη η μπαταρία του.

Συμπέρασμα.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Samsung κατασκευάζει τα πιο ικανά Smartwatches με το Wear OS λειτουργικό σύστημα της Google. Οι επεμβάσεις και οι προσθήκες που έχει το δικό της γραφικό περιβάλλον, αυξάνουν την ευχρηστία και την συνολική τους απόδοση με τον καλύτερο τρόπο.

Το Watch 5 Pro, προσθέτει σε αυτά, μια πολυτελή κατασκευή που είναι γεγονός ότι έλειπε, αλλά και μια μπαταρία πλέον που το κάνει και πρακτικά χρήσιμο. Είναι μάλλον προφανές ότι δεν είναι ένα οικονομικό Smartwatch, όμως με όλα όσα έχει να προσφέρει δικαιολογεί σχεδόν πλήρως τα χρήματα του.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι αποτελεί μια ουσιαστική βελτίωση σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, και μια συνολικά κορυφαία πρόταση.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights