Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ HUAWEI Matebook X Pro 2022 Review: Πως πρέπει να είναι ένα κορυφαίο Ultrabook

HUAWEI Matebook X Pro 2022 Review: Πως πρέπει να είναι ένα κορυφαίο Ultrabook

απο Kostas Gliatiotis

Για πολλά χρόνια, ήταν σχεδόν απόλυτη «παραδοχή» ότι είναι λεπτό, ελαφρύ και μικρό σε μέγεθος Laptop δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα κορυφαίο και σε τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις. Παρότι προφανώς αυτό δεν ισχύει πλέον, είναι λίγες οι εταιρείες που το δείχνουν αυτό με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν της HUAWEI.

Η σειρά των Matebook X Pro, αποτελείται πλέον από αρκετά διαφορετικά «μέλη», ανάλογα με την χρονιά κυκλοφορίας τους, και παραδοσιακά, κάθε ένα είναι εντυπωσιακό για την εποχή του με όποιον τρόπο και αν το… δει κανείς.

Το HUAWEI Matebook X Pro 2022, δηλώνει άμεσα και ξεκάθαρα με την ονομασία του, ότι είναι η νεότερη και προφανώς καλύτερη έκδοση, και οι αλλαγές που φέρνει είναι ουσιαστικές, χρήσιμες και πολλές από αυτές το κάνουν να ξεχωρίζει ακόμα και στην κατηγορία τιμής που ανήκει.

Στο αναλυτικό Review που ακολουθεί, θα δούμε περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε ένα από τα χαρακτηριστικά του, τον μοναδικό σχεδιασμό και την διαφορετική αλλά εντυπωσιακή κατασκευή του.

Σχεδιασμός.

Η κατηγορία των Ultrabooks θέτει «υποχρεωτικά» κάποια δεδομένα, σε κάθε υπολογιστή που θέλει να ανήκει σε αυτή. Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτός, αλλά να παραμένει λειτουργικός, με αντοχή και όχι μονο. Πρέπει να έχει χαμηλό βάρος, χωρίς να θυσιάζει επιδόσεις, μπαταρία και οθόνη.

Το Matebook X Pro 2022 πετυχαίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε έναν από αυτούς τους «Στόχους» με έξυπνες λύσεις που έχει χρησιμοποιήσει η HUAWEI. Το Laptop είναι κατασκευασμένο στο σύνολο του από έναν συνδυασμό αλουμινίου και μαγνησίου, προκειμένου να διατηρήσει το βάρος σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Όμως ένα Laptop πρέπει να έχει και την…στιβαρότητα που θα μας επιτρέπει να το χρησιμοποιούμε χωρίς ενοχλητικούς «τριγμούς» μετά από μακροχρόνια χρήση. Πρέπει ταυτόχρονα να μην είναι … εύκαμπτο όταν το έχουμε ανοιχτό, είτε απλά χρησιμοποιούμε το πληκτρολόγιο του είτε απλά το μεταφέρουμε. Η χρήση του συνδυασμού αλουμινίου και μαγνησίου το πετυχαίνει άριστα αυτό, και μάλιστα διατηρώντας το βάρος στα 1.26 κιλά. Ένα βάρος που με δεδομένο το σύνολο των χαρακτηριστικών του Matebook X Pro 2022 είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό όπως θα δούμε στην συνέχεια.

Πρακτικότητα.

Προφανώς και ένα Laptop, πρέπει σε κάθε περίτπωση και σε όλες τις πιθανές συνθήκες, να είναι και πρακτικό στη χρήση του εκτός από όμορφο, ελαφρύ και ποιοτικό.

Σε αυτό, πάντα έχει ιδιαίτερη σημασία το πληκτρολόγιο, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Πρέπει να έχει την επιφάνεια που να το κάνει άνετο στη σύνταξη κειμένου, χωρίς να νιώθει «περιορισμένος» σε χώρο ο ιδιοκτήτης του.

Πρέπει όμως να έχει και την ποιότητα κατασκευής σε κάθε ένα από αυτά τα πλήκτρα, που να διασφαλίζει αρκετές «προύποθέσεις». Η μια από αυτές είναι η σωστή διαδρομή που να μας κάνει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε πατήσει αυτό που θέλουμε. Η επόμενη είναι τα πλήκτρα αυτά να έχουν την αντοχή ώστε ακόμα και μετά από συνεχόμενη χρήση για μεγάλο διάστημα, να διατηρούν την ποιότητα τους, να μην αποκτήσουν ενοχλητικό… τζόγο και φυσικά να συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στο πάτημα με τον ίδιο τρόπο.

Όλα αυτά, η HUAWEI τα έχει… λύσει εδώ και χρόνια στην συγκεκριμένη σειρά των Ultrabook της, και όχι μόνο. Αναμενόμενα λοιπόν, το πληκτρολόγιο του Matebook X Pro 2022 είναι απλά κορυφαίο, σε εργονομία, και όχι μόνο.

Αντίστοιχα και το Touchpad κάτω από αυτό, έχει πλέον όσο μεγάλη επιφάνεια πρέπει για άνετη και εύκολη χρήση. Μάλιστα έρχεται και με έξυπνες δυνατότητες που έχει προσθέσει η HUAWEI σε αυτές που ήδη έχουν τα Windows 11 με τα οποία έρχεται το Laptop.

Οι δύο πιο χρήσιμες από αυτές, είναι η δυνατότητα με ένα απλό Swipe στην αριστερή και δεξιά άκρη του touchpad να μπορεί ο ιδιοκτήτης του Matebook X Pro 2022 να αλλάξει την ένταση του φωτισμού και των ηχείων αντίστοιχα.

Η δυνατότητα αυτή είναι τόσο πρακτική, και έξυπνη που είναι πραγματικά απορίας άξιο το  γιατί δεν υπάρχει με αυτόν τον τρόπο σε όλα τα Laptop εδώ και χρόνια.

Αναπάντεχα καλός ήχος.

Το Matebook X Pro 2022 έχει  συνολικά τέσσερα ηχεία, δύο αριστερά και δεξιά από το πληκτρολόγιο του , και άλλα δύο στο κάτω μέρος και κοντά στην αντίστοιχα αριστερή και δεξιά άκρη του.

Αυτό που δεν περιμένει κανείς αρχικά, είναι η ένταση, η ποιότητα του ήχου, και η συνολική εμπειρία που προσφέρουν τα συγκεκριμένα ηχεία.

Ο τρόπος με τον οποίο είναι ρυθμισμένα από την ίδια την εταιρεία, τους δίνει έναν «γεμάτο» ήχο και ένα μπάσο που δεν περιμένει κανείς σε ένα φορητό υπολογιστή με αυτό το πάχος. Μάλιστα, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό το ότι η HUAWEI δεν έχει «ανάγκη» εδώ κάποια άλλη εταιρεία για να ρυθμίσει την απόδοση των ηχείων αυτών, και είναι αποκλειστικά και μόνο η δική της τεχνογνωσία που τους προσφέρει την απόδοση αυτή.

Η μαγευτική οθόνη.

Το Matebook X Pro 2022 έχει μια οθόνη με ονομαστική διαγώνιο 14 ιντσών. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να είναι… παραπλανητικό σε ότι αφορά τις συνολικές του διαστάσεις.

Επειδή όμως καταλαμβάνει περισσότερο από το 90% της επιφάνειας στο πάνω μέρος του, με ένα εντυπωσιακά μικρό πλαίσιο γύρω της, οι διαστάσεις του ίδιου του Laptop διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αυτό όμως που προφανώς έχει σημασία, είναι η απόδοση της στην πράξη. Αρχικά το Panel που έχει επιλέξει η εταιρεία για το Matebook X Pro 2022, έχει ονομαστική ανάλυση 3120×2080 pixels. Εκτός του ότι είναι προφανώς υψηλότερη από το συνηθισμένο, έχει και την λεπτομέρεια που της επιτρέπει να έχει την ποιότητα απεικόνισης που την κάνει ιδανική για επαγγελματική και όχι μόνο χρήση.

Είναι όμως και ένα χρωματικά ακριβές Panel, που μάλιστα μπορεί να αλλάξει το χρωματικό προφίλ που υποστηρίζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις μας. Η αλλαγή ανάμεσα στο sRGB και το DCI-P3 γίνεται από τον PC Manager της HUAWEI, και είναι ασυνήθιστο και φυσικά καλοδεχούμενο που μπορεί να εφαρμοστεί παντού και όχι μόνο σε συγκεκριμένες εφαρμογές.

Μάλιστα, η οθόνη έχει πιστοποίηση και για προβολή HDR περιεχομένου, και μέγιστη φωτεινότητα 500 nits που σε μια οθόνη με αυτό το μέγεθος, είναι και εντυπωσιακά υψηλή και πρακτική σε εξωτερικούς χώρους.

Τέλος, η οθόνη είναι φυσικά ευαίσθητη στην αφή, προκειμένου να μπορεί να την χρησιμοποιήσει και με αυτόν τον τρόπο ο ιδιοκτήτης του Matebook X Pro 2022.

Οι επιδόσεις.

Για πολλά χρόνια, ένα από τα «προβλήματα» σε φορητούς υπολογιστές κάθε είδους, και περισσότερο σε Ultrabooks ήταν το  πως αυτά θα έχουν επιδόσεις που να είναι ικανοποιητικές ειδικά για την κατηγορία τιμής τους, και ταυτόχρονα λεπτά και με μπαταρία που να έχει καλή απόδοση.

Το Matebook X Pro 2022 λύνει το συγκεκριμένο πρόβλημα με έναν σχετικά… απλό τρόπο. Χρησιμοποιεί έναν επεξεργαστή της νεότερης 12ης γενιάς της Intel

Συγκεκριμένα, ο intel i7-1260P που έχει επιλέξει η εταιρεία, έχει πλεονεκτήματα στην συνολική απόδοση και… συμπεριφορά του. Είναι η πρώτη γενιά επεξεργαστών της Intel που χρησιμοποεί δύο διαφορετικά είδη και «σετ» πυρήνων επεξεργασίας.

Το πιο … οικονομικό σε κατανάλωση ενέργειας, αναλαμβάνει να διαχειρίζεται τις διεργασίες του λειτουργικού συστηματος, και όσα θέλουμε να κάνουμε που έχουν έτσι και αλλιώς περιορισμένες απαιτήσεις σε ισχύ.

Το πιο ισχυρό σετ από αυτούς, είναι εκεί ώστε να «μεταφερθεί» ένα σετ από διεργασίες σε αυτούς, όταν χρειάζεται την δύναμη και την απόδοση τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα αυτό που θέλουμε να κάνουμε.

Παρότι η λογική με την οποία λειτουργεί ο συγκεκριμένος επεξεργαστής καθορίζεται από την Intel κατά βάση και από τα ίδια τα Windows, ο κάθε κατασκευαστής καθορίζει το όριο της συνεχόμενης λειτουργίας σε κάθε επίπεδο απόδοσης.

Αυτό καθορίζεται προφανώς από την κατανάλωση ενέργειας αλλά και από το πως ένας φορητός υπολογιστής μπορεί να «διαχειριστεί» την θερμότητα που παράγεται στο εσωτερικό του.

Η HUAWEI έχει σχεδιάσει στο Matebook X Pro 2022 ένα ιδιαίτερα αποδοτικό σύστημα ψύξης με δύο ανεμιστήρες που κατευθύνουν την ροή του αέρα στο εσωτερικό και στην συνέχεια τον αποβάλουν από το λαπτοπ.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να διατηρήσει μια συνεχόμενη κατανάλωση ενέργειας στα 30W τουλάχιστον με το Matebook X Pro 2022 συνδεδεμένο στον φορτιστή του. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης του θεωρητικά το μέγιστο της απόδοσης που μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος επεξεργαστής για συνεχόμενη χρήση, χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα με την σταθερότητα του. Ταυτόχρονα, ένα τόσο λεπτό και ελαφρύ λαπτοπ, είναι εντυπωσιακό το ότι διατηρεί συνεχόμενα ένα TDP στα 30W για τον επεξεργαστή του.

Με τον φορτιστή που έχει στη συσκευασία του το Matebook X Pro 2022, η κατανάλωση αυτή του δίνει την δυνατότητα να τροφοδοτεί σωστά και συνεχόμενα με την απαραίτητη ενέργεια όλα τα επι μέρους συστήματα του, και ταυτόχρονα να μπορεί να φορτίσει και την μπαταρία του.

Το σύνολο του Hardware.

Το Matebook X Pro 2022 έρχεται με την πιστοποίηση «Evo» της Intel, που για να … υπάρχει, έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις σε πολλά ακόμα τμήματα του εκτός από τον ίδιο τον επεξεργαστή.

Έτσι το Matebook X Pro 2022 έχει έναν NVMe SSD δίσκο με χωρητικότητα 1ΤΒ στην κορυφαία αυτή έκδοση του, που έχει εντυπωσιακή ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης δεδομένων.

Έχει φυσικά και 16GB διαθέσιμης μνήμης RAM, που για τα δεδομένα του 2022 και για τα επόμενα χρόνια, θα είναι περισσότερο από αρκετή για κάθε είδους χρήση που μπορεί να θεωρηθεί λογική για έναν υπολογιστή αυτής της κατηγορίας.

Έρχεται όμως και με Wi-fi 6E που του επιτρέπει να συνδέεται σε δίκτυα στα 5GHz, και αν αυτό δεν είναι κάτι τόσο… ασυνήθιστο, η μέγιστη θεωρητική και πρακτική ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων είναι υψηλότερη από κάθε προηγούμενο πρότυπο αύρματου δικτύου.

Η πιστοποίηση “Evo” όμως της Intel εξασφαλίζει ότι όλα αυτά είναι σωστά διαμορφωμένα, προκειμένου να έχουν και πρακτικά την απόδοση που περιμένει κανείς, αλλά και να την συνδυάζουν με λογική κατανάλωση ενέργειας.

Μπαταρία.

Η κατανάλωση αυτή, που είναι όσο το δυνατόν πιο σωστά «προσαρμοσμένη» μπορεί με δεδομένο το σύνολο του Hardware είναι και αυτή που κάνει το Matebook X Pro 2022 ακόμα πιο χρήσιμο στην καθημερινότητα μας.

Η εταιρεία έχει «χωρέσει» στο εσωτερικό του μια μεγάλη σε χωρητικότητα μπαταρία, πάντα για ένα φορητό υπολογιστή με αυτές τις διαστάσεις και αυτό το βάρος.

Οι χρόνοι  λειτουργίας προφανώς και διαφέρουν ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά και τον τρόπο που χρησιμοποιεί κανείς το Matebook X Pro 2022. Η συνεχόμενη προβολή βίντεο, από Streaming υπηρεσία όπως το Netflix ή/και το Disney Plus προφανώς και έχει έστω και λίγο υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας από την προβολή ενός βίντεο τοπικά αποθηκευμένου στον εσωτερικό χώρο του Laptop.

Για χρήση γραφείου οι χρόνοι είναι ακόμα υψηλότεροι αφού προφανώς εκεί οι απαιτήσεις σε συνεχόμενη επεξεργασία και ισχύ είναι περιορισμένες.

Τέλος, αυτό που πάντα καθορίζει την απόδοση ακόμα και σε ίδιου είδους χρήση, είναι η φωτεινότητα της οθόνης. Το Matebook X Pro 2022 έχει μια πολύ φωτεινή οθόνη, και αυτό προφανώς έχει κάποιες έστω και περιορισμένες επιπτώσεις στην απόδοση της μπαταρίας του.

Στην μέγιστη φωτεινότητα της, μπορεί να «αφαιρέσει» έως και μια ώρα από τον συνολικό χρόνο λειτουργίας σε κάθε διαφορετικό… σενάριο καθημερινότητας. Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα, αφού το κάνει πρακτικά χρήσιμο σε συνθήκες που άλλοι υπολογιστές ακόμα και αν έχουν μπαταρία… δεν μπορούμε να δούμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε.

Συμπέρασμα.

Ένα Ultrabook θα περιμένει πάντα κανείς ότι το κόστος θα είναι ανάλογο του είδους και του χαρακτήρα τους. Το ζητούμενο όμως είναι να «παίρνεις» τελικά και ουσιαστικά έναν υπολογιστή που δεν κάνει θυσίες προκειμένου να είναι μικρός ελαφρύς και εύκολος στην μεταφορά του.

Το Matebook X Pro 2022 όχι απλά δεν κάνει παραχωρήσεις, αλλά έρχεται και με χαρακτηριστικά που δεν θεωρούνται δεδομένα στην κατηγορία του από οποιαδήποτε εταιρέια. Η χρωματικά ακριβής οθόνη, με την δυνατότητα εναλλαγής χρωματικού προφίλ με άμεσο και γρήγορο τρόπο, είναι  χαρακτηριστικό που περιμένει κανείς σε επαγγελματικά μηχανήματα. Η HUAWEI το προσφέρει… απλόχερα και εδώ, και δεν είναι το μόνο.

Η κατασκευή από έναν ασυνήθιστο συνδυασμό υλικών, το κάνει διαφορετικό σε αίσθηση στο χέρι, ποιοτικό και ανθεκτικό με τρόπο που δεν μπορεί εύκολα κάποιος να θεωρήσει δεδομένο ακόμα και σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Αν τέλος συνδυάσει κανείς όλα αυτά με ένα σύνολο χαρακτηριστικών που το κάνει αποδοτικό σε κάθε είδους χρήση, θα πάρει σαν… αποτέλεσμα ένα Ultrabook που δεν διαφέρει από κάθε τι άλλο σχεδιασμένο για πιο απαιτητική χρήση.

Όλα αυτά είναι περισσότερο από αρκετά για να θεωρήσει κανείς το Matebook X Pro 2022 ένα μοναδικό στο είδος του Ultrabook

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights