Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy A23 5G Review: Για να υπάρχει μια επιλογή.

Samsung Galaxy A23 5G Review: Για να υπάρχει μια επιλογή.

απο Kostas Gliatiotis

Η Samsung, για αρκετά χρόνια είχε μάλλον «επιλέξει» να μην συμμετέχει ενεργά στην οικονομικότερη κατηγορία των smartphones που είναι επίσημα διαθέσιμα στη χώρα μας. Όμως είναι εμφανές ότι έχει πλέον αλλάξει πολιτική σε αυτόν τον τομέα, και έχει διαθέσιμο έναν … εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό διαφορετικών προτάσεων. Η νεότερη από αυτές, είναι το Galaxy A23 5G, ένα Smartphone που όμως μάλλον μέχρι ένα σημείο δηλώνει και η ονομασία του, υπάρχει κυρίως σαν μια ακόμα πρόταση από την εταιρεία, με υποστήριξη για δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Ανήκει όμως στο άνω άκρο της μεσαίας κατηγορίας τιμής, εκεί που υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, από προτάσεις παρόλα αυτά που δεν είναι ξεκάθαρα και σε όλους τους τομείς απαραίτητα καλύτερες από το Galaxy A23 5G.

Σχεδιασμός.

Η Samsung πολύ σωστά έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια επίσης, να μην προσπαθεί να «εφεύρει» και πάλι τον τροχό σε ότι αφορά την εξωτερική εμφάνιση των συσκευών της. Προφανώς και στην κατηγορία που ανήκει το Galaxy A23 5G υπάρχουν και οικονομικοί… περιορισμοί στο πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι σε εμφάνιση, όμως η εταιρεία έχει πλέον μια σχεδιαστική «ταυτότητα» που καλά κάνει και διατηρεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα τηλέφωνα της.

Έτσι λοιπόν, ο εξωτερικός σχεδιασμός του Galaxy A23 5G είναι κατά βάση έστω, πρακτικά ίδιος με αυτόν του Α53, Α33 με προφανείς διαφορές εκεί που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Είναι λοιπόν κατασκευασμένο στο σύνολο του από πλαστικό, και παρότι προφανώς το ίδιο ισχύει και για τα δύο ακριβότερα μοντέλα της εταιρείας, υπάρχει μια διαφορά στην αίσθηση που αφήνει στο χέρι του ιδιοκτήτη του. Είτε αυτό οφείλεται στο ότι το πλαστικό πλαίσιο στο πλαϊνό του μέρος είναι διαφορετικό και αλλάζει την «στιβαρότητα» του, είτε απλά στο ότι το ίδιο το πλαστικό έχει διαφορετική… υφή στο χέρι έστω και αν προφανώς δεν έχει διαφορά στην ποιότητα του σαν υλικό.

Παρόλα αυτά, εργονομικά η εταιρεία είναι πάντα προσεκτική, και η διάταξη των πλήκτρων στο Galaxy A23 5G είναι ακριβώς αυτή που πρέπει για άνετη καθημερινή χρήση, παρά το σχετικά μεγάλο συνολικό του μέγεθος. Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων που βρίσκεται πάνω στο πλήκτρο ενεργοποίησης, είναι αρκετά «χαμηλά» ώστε να μπορεί να τον χρησιμοποιήσει κανείς εύκολα και άμεσα. Η ταχύτητα του παρόλα αυτά, είναι δυστυχώς διαφορετική ανάλογα με την περίπτωση. Αν και πάντα δείχνει να αναγνωρίζει με την πρώτη προσπάθεια το αποτύπωμα μας, το ίδιο το Galaxy A23 5G κάποιες φορές καθυστερεί λίγο περισσότερο να επιστρέψει από την κατάσταση αναμονής. Προφανώς και αυτό είναι θέμα λογισμικού και κάτι που πιθανόν η εταιρεία μπορεί να βελτιώσει κάποια στιγμή στο μέλλον.

Από εκεί και πέρα, το μοναδικό… άξιο αναφοράς είναι ίσως ότι το Galaxy A23 5G συνεχίζει να έχει θύρα 3.5mm για ενσύρματα ακουστικά. Όμως από το τηλέφωνο φαίνεται να απουσιάζει το ραδιόφωνο, κάτι που επίσης δυστυχώς … εξαφανίζεται σταδιακά και από την οικονομικότερη κατηγορία τιμής.

Οθόνη.

Το Galaxy A23 5G έρχεται με μια LCD οθόνη, αρκετά μεγάλη σε μέγεθος προκειμένου να είναι παρόλα αυτά άνετη στην καθημερινή χρήση. Ναι στην κατηγορία τιμής του μπορεί να βρει κανείς συσκευές του ανταγωνισμού με OLED Panel στην δική τους οθόνη, δεν μπορεί όμως να βρει συσκευή που έχει τέτοιου είδους οθόνη και είναι ταυτόχρονα ένα 5G Smartphone. Το κάτα πόσο αυτό είναι «δικαιολογία» ή σημαντικό απλά για τον καθένα, εξαρτάται αποκλειστικά από το τι θεωρεί πιο σημαντικό για το δικό του είδος χρήσης.

Όμως παρότι είναι ένα LCD Panel η οθόνη του Galaxy A23 5G, έρχεται με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz, που προφανώς έχει πλέον αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα στην ομαλότητα και την ευχάριστη καθημερινή χρήση. Ο ρυθμός ανανέωσης δεν αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες και το τι κάνουμε με το τηλέφωνο μας, κάτι που παρόλα αυτά έτσι και αλλιώς «σπανίζει» σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Από εκεί και πέρα, η οθόνη στις 6.6 ίντσες είναι όσο μεγάλη … πρέπει για να είναι άνετη σε κάθε είδους χρήση. Το πλαίσιο γύρω από αυτή θα μπορούσε να είναι βέβαια λίγο πιο περιορισμένο, με εξαίρεση το κάτω μέρος του όπου τεχνικά σε ένα πάνελ αυτού του είδους, υπάρχει το σημείο που πρέπει η οθόνη να «ενωθεί» με το τηλέφωνο πίσω από αυτή. Η διαφορά είναι αισθητή όταν κρατάει το Galaxy A23 5G κανείς στα χέρια του, χωρίς όμως να κάνει τις συνολικές του διαστάσεις ενοχλητικές σε καθημερινή χρήση.

Χρωματικά, η οθόνη αυτή είναι ότι…μπορεί με δεδομένη την τεχνολογία του Panel της. Έχει ικανοποιητικά έντονα και ευχάριστα χρώματα, ακριβώς όσο πρέπει θα μπορούσε να πει κανείς ώστε να μην είναι ορατές οι «αδυναμίες» ενός LCD Panel. Η Samsung παραδοσιακά, στις συσκευές με οθόνη αυτού του είδους, δεν προσφέρει την δυνατότητα προσαρμογής της χρωματικής απόδοσης της, μια επιλογή που για κάποιους μπορεί να είναι όχι απαραίτητα ιδανική. Είναι γεγονός όμως ότι είναι προτιμότερο να έχει μια εξ αρχής σωστά ρυθμισμένη χρωματική απόδοση και να περιορίζεται σε αυτή, όπως και ισχύει για την οθόνη του Galaxy A23 5G.

Τα επιπεδα φωτισμού τέλος, είναι απλά ικανοποιητικά με τη σειρά τους, πάντα με τους ίδιους περιορισμούς σε οθόνη αυτου του είδους. Εδώ το Galaxy A23 5G είναι ευανάγνωστο σε σχεδόν όλες τις συνθήκες, με εξαίρεση το έντονο φως του ήλιου. Παρόλα αυτά, παραμένει δεδομένο ότι ακόμα και συσκευές με OLED οθόνη σε αυτή την κατηγορία τιμής τουλάχιστον, δεν έρχονται με σημαντικά πιο φωτεινή τουλάχιστον οθόνη.

Κάμερες.

Το Galaxy A23 5G είναι ένα Smartphone που.. .δυστυχώς ακολουθεί μέχρι και σήμερα την εμπορική πολιτική που όπως και σε άλλες εταιρείες, το θέλουν να έχει τέσσερις κάμερες στο πίσω μέρος του χωρίς απαραίτητα να είναι ρεαλιστικά χρήσιμες στο σύνολο τους. Η βασική από αυτές παρόλα αυτά, χρησιμοποιεί έναν ικανοποιητικό σε απόδοση και λογικό τεχνικά αισθητήρα με ονομαστική ανάλυση 50mp. Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι εδώ η εταιρεία απλά «ακολουθεί» την τάση της αγοράς, και ρεαλιστικά πολλές συσκευές του ανταγωνισμού του στην ίδια κατηγορία χρήσιμοποιούν τον ίδιο αισθητήρα που κατασκευάζει ένα (έστω και διαφορετικό) τμήμα του ομίλου της Samsung.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Galaxy A23 5G λοιπόν, είναι ένας… συνδυασμός αυτών που καθορίζουν την απόδοση του φωτογραφικά. Ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του έχει συγκεκριμένες δυνατότητες στο πως διαχειρίζεται τα δεδομένα από την κάμερα αυτή, ο ίδιος ο αισθητήρας έχει συγκεκριμένα όρια στην απόδοση του, και η Samsung έχει την δική της άποψη για το τι είναι μια ευχάριστη και ζωντανή φωτογραφία.

Με αυτά τα κριτήρια, η απόδοση του Galaxy A23 5G είναι μάλλον ικανοποιητική τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ημέρας και γενικότερα σε συνθήκες καλού φωτισμού. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι φωτογραφίες έιναι απλά αποδεκτές, κάτι που όμως και πάλι δεν μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητα σημαντικό μειονέκτημα στην κατηγορία αυτή.

Η δεύτερη κάμερα όμως, αυτή με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, είναι αυτή που δυστυχώς «αλλάζει» μια ιδιαίτερα καλή παράδοση που είχε και συνεχίζει μέχρι ένα σημείο να έχει η Samsung. Η ανάλυση της στα 5mp είναι χαμηλότερη από αυτό που μας έχει συνηθίσει η εταιρεία, και ρεαλιστικά χαμηλότερη και από το «όριο» των 8mp που συνήθως συναντά κανείς σε αυτή την κατηγορία τιμής. Οι φωτογραφίες λοιπόν κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν απλά ένα μεγαλύτερο πλάνο, και με κάθε άλλο κριτήριο είναι όσο πιο ευγενικά μπορεί να το θέσει κανείς, απλά αποδεκτές.

Τέλος, το Galaxy A23 5G έχει δύο ακόμα κάμερες στο πίσω μέρος του που υπάρχουν απλά για να υπάρχουν. Η μια από αυτές έχει έναν macro αισθητήρα των 2mp μόλις, που υπάρχει για φωτογραφίες από μικρή απόσταση. Παραδοσιακά, όταν κάμερες αυτού του είδους δεν έχουν αυτόματη εστίαση, και χρησιμοποιούν και έναν τόσο περιορισμένο αισθητήρα, είναι. Ακόμα λιγότερο χρήσιμες. Τέλος, η τέταρτη κάμερα είναι απλά ένας αισθητήρας «βάθους» που θεωρητικά χρησιμοποιείται σε φωτογραφίες πορτραίτου σε συνδυασμό με την βασική κάμερα.

Επιδόσεις hardware

Το Galaxy A23 5G έχει στο εσωτερικό του τον Snapdragon 695 επεξεργαστή της Qualcomm, που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο θεωρείται το «δεδομένο» σε οικονομικά τηλέφωνα με υποστήριξη για δίκτυα πέμπτης γενιάς. Αυτό σημαίνει πρακτικα ότι το Galaxy A23 5G θα μπορούσε να μην έχει κάποια αισθητή διαφορά σε απόδοση σε καθημερινή χρήση από σχεδόν κάθε ανταγωνιστή του με παρόμοιο κόστος.

Όμως η επιλογή της Samsung να έχει το Galaxy A23 5G μόλις 4GB μνήμης RAM στην βασική του έκδοση, είναι αυτή που περιορίζει την απόδοση του στην πράξη. Όχι γιατί αλλάζει το πόσο γρήγορα θα κάνει αυτό που θα του ζητήσουμε, πάντα σε σύγκριση με παρόμοιες προτάσεις άλλων εταιρειών, αλλά επειδή περιορίζει το πόσες εφαρμογές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Επειδή ρεαλιστικά πάντα το ίδιο το λειτουργικό σύστημα χρειάζεται λίγο περισσότερο από 1GB από την διαθέσιμη μνήμη RAM, αυτή που «μένει» για τις δικές μας εφαρμογές είναι λιγότερη από το θεωρητικό μέγιστο.

Με τις συνηθισμένες Social Media εφαρμογές όπως το Facebook, Instagram και εφαρμογές όπως το viber, whatsapp ,το Galaxy A23 5G έρχεται στο … όριο του τι μπορεί να διατηρεί ενεργό. Αυτό σημαίνει ότι αν θελήσουμε να κάνουμε κάτι άλλο, θα πρέπει να περιμένουμε να «φορτώσει» και πάλι κάθε μια από αυτές τις εφαρμογές όταν θα θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτή.

Όμως ο snapdragon 695 έχει και πλεονεκτήματα με βασικότερο από αυτά την κατασκευή του σε λιθογραφία 6nm. Αυτή του επιτρέπει να έχει σημαντικά μειωμένη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με παρόμοιες λύσεις σε αυτή την κατηγορία τιμής, και προφανώς μια «σταθερή» απόδοση χωρίς υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας λειτουργίας του.

Μπαταρία.

Στο εσωτερικό του Galaxy A23 5G υπάρχει μια μπαταρία με την συνηθισμένη σχεδόν ασχέτως κατηγορίας πλέον χωρητικότητα στις 5.000mAh. Η απόδοση της παρόλα αυτά, είναι ιδιαίτερα καλή ακριβώς επειδή χρησιμοποιείται από ένα τηλέφωνο με το συγκεκριμένο «σύνολο» χαρακτηριστικών. Η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας του επεξεργαστή, σε συνδυασμό με την απόλυτα λογική κατανάλωση της οθόνης του, συνδυάζονται άριστα με το ακόμα πιο αποδοτικό γραφικό περιβάλλον της Samsung.

Η εταιρέια είναι η μοναδική πλέον που προσφέρει εύκολα και γρήγορα την δυνατότητα να ελέγχουμε τις εφαρμογές που εκτελούνται ώστε να μην γίνεται άσκοπα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Στην πράξη λοιπόν, το Galaxy A23 5G μπορεί να βγάλει δύο ημέρες χρήσης, ακόμα και σχετικά έντονης, ακόμα και σε 5G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Ο χρόνος αυτός περιορίζεται σε μια ημέρα, με παρόλα αυτά διαθέσιμο ένα 25-30% ακόμα διαθέσιμο στο τέλος αυτής, όταν κάποιος είναι πιο «απαιτητικός» από αυτό.

Συμπέρασμα.

Το Galaxy A23 5G υπάρχει για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Η εταιρεία πρέπει να έχει μια πρόταση διαθέσιμη και σε αυτή την κατηγορία τιμής, και το καταφέρνει με σχετικά «σωστό» τρόπο με το συγκεκριμένο μοντέλο. Ακόμα και αν υπολογίσει κανείς την διαφορετική του οθόνη, και τις κάμερες με την απλά αποδεκτή συνολική απόδοση, παραμένει ένα σύνολο που εκτός των άλλων «κουβαλάει» το όνομα της εταιρείας που το κατασκευάζει.

Το όνομα αυτό, εγγυάται συγκεκριμένα και σημαντικά για μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού πλεονεκτήματα. Οι ενημερώσεις λογισμικού, που είναι πάντα… στην ώρα τους, και συνήθως δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για να διορθώσουν είναι ένα από αυτά. Η αποδεδειγμένη αξιοπιστία σε βάθος χρόνου (που παρόλα αυτά έχουν προφανώς και άλλες εταιρείες…) είναι ένα ακόμα, και φυσικά η υποστήριξη που προσφέρει η εταιρεία σε όλα της τα προϊόντα.

Όλα αυτά είναι για ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, πιο σημαντικά από το να επιλέξουν το επόμενο τους τηλέφωνο με μια απλή σύγκριση τεχνικών χαρακτηριστικών «στα χαρτιά». Βέβαια, ίσως αυτός είναι και ο λόγος που η Samsung έχει το περιθώριο να τιμολογεί τα προϊόντα της με αυτόν τον τρόπο, έστω και αν αυτό είναι ένα … δικαίωμα που έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights