Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Motorola Razr 2022 Review: Σωστή αλλαγή κατεύθυνσης

Motorola Razr 2022 Review: Σωστή αλλαγή κατεύθυνσης

απο Kostas Gliatiotis

Η Motorola θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια «άτυχη» εταιρεία στον κόσμο των foldable smartphones. ΄Ηταν αυτή που το 2019 παρουσίασε το πρώτο τότε razr με αναδιπλούμενη οθόνη, ένα Smartphone που εκτός από πρωτοποριακό ήταν και … νοσταλγικό θυμίζοντας μια άλλη εποχή. Όμως, οι συμβιβασμοί που έπρεπε να κάνει εκείνη την εποχή τεχνικά η εταιρεία, στην πρώτη αυτή έκδοση ήταν περισσότεροι από όσους μπορούσε να «δικαιολογήσει» η τιμή πώλησης του.

Στη συνέχεια, και μέχρι το δεύτερο μοντέλο το 2020 να διορθώσει τα προβλήματα αυτά, η Samsung αντιλήφθηκε τις δυνατότητες που έχει η συγκεκριμένη αγορά, και με την δική της σειρά Galaxy Z Flip, απλά… κυριάρχησε στη συγκεκριμένη αγορά. Η μοναδική επιλογή που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχε στην συνέχεια η Motorola, ήταν να ακολουθήσει την «τάση» που δημιούργησε η Samsung. Να… ξεχάσει σε μεγάλο βαθμό την σχεδιαστική μοναδικότητα, και την νοσταλγία, και το επόμενο δικό της τηλέφωνο αυτού του είδους, να εστιάζει σε πιο «πρακτικούς» τομείς.

Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, είναι το Motorola Razr 2022. Ένα Foldable smartphone που διατηρεί την ονομασία, περισσότερο γιατί είναι γνωστή, και λιγότερο επειδή θυμίζει κάτι από το παρελθόν της εταιρείας. Εϊναι όμως και το πρώτο αυτού του είδους από την Motorola που δεν ζητάει από τον ιδιοκτήτη του να κάνει κάποια σημαντική «παραχώρηση» προκειμένου να έχει κάτι διαφορετικό όπως είναι μια συσκευή αυτού του είδους.

Σχεδιασμός.

Το πρώτο που κάνει εμφανές ότι το Razr 2022 δεν είναι ίδιο με τους προκατόχους του, είναι ο εξωτερικός του σχεδιασμός. Το …πηγούνι στο κάτω μέρος δεν υπάρχει πλέον, για να θυμίζει το παρελθόν και την «ένδοξη» σειρά αυτή της εταιρείας. Δεν υπάρχει και κανένα εξωτερικό του χαρακτηριστικό που να το κάνει να ξεχωρίζει. Αυτή είναι προφανώς η πιο ασφαλής εμπορικά επιλογή, που όμως εδώ πιθανόν να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ένα foldable smartphone αυτου του είδους, είναι ταυτόχρονα τεχνικά ενδιαφέρον και διαφορετικό, αλλά και ξεχωριστό στο να τραβάει την προσοχή. Αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος που η Samsung έχει φροντίσει το δικό της galaxy Z Fold 4 να είναι διαθέσιμο σε πολλές διαφορετικές και πιο ασυνήθιστες χρωματικές επιλογές. Εδώ, το μαύρο χρώμα του Razr 2022 είναι ίσως λίγο πιο δύσκολο στο να το κάνει να ξεχωρίσει οπτικά.

Αυτό βέβαια, έχει μικρή σημασία σε ένα τηλέφωνο που κλειστό είναι το … μισό από το συνηθισμένο σε μέγεθος, και αυτό από μόνο του προφανώς θα τραβήξει αρκετά την προσοχή όταν το δει κανείς από κοντά για πρώτη φορά. Είναι όμως και κάτι ακόμα που τραβάει την προσοχή, και είναι ταυτόχρονα και κάτι που πρέπει να συνηθίσει και ο ιδιοκτήτης του.

Η οθόνη του Razr 2022 έχει αναλογία πλευρών 20:9. Αυτό την κάνει πιο «φυσιολογική» και πιο κοντά σε αυτή ενός συνηθισμένου τηλεφώνου. Όμως εδώ, για πρακτικούς λόγους, έχει γύρω της ένα πλαστικό πλαίσιο που σε συνδυασμό με το ότι είναι πιο «φαρδιά» από το συνηθισμένο σε συσκευές αυτού του είδους, το τηλέφωνο τελικά είναι πιο φαρδύ από το ιδανικό για χρήση με το ένα χέρι.

Αντίστοιχα, και όταν είναι κλειστό, είναι πιο φαρδύ από το ιδανικό, και εδώ ίσως το φαινόμενο είναι πιο αισθητό, χωρίς όμως να είναι ενοχλητικό. Αυτό που έχει ίσως σημασία, είναι ότι παραμένει όσο «φυσιολογικό» πρέπει να είναι συνολικά, προκειμένου να μην ξενίζει τον ιδιοκτήτη του.

Διπλώνει στην μέση όμως.

Προκειμένου να είναι ταυτόχρονα χρηστικό, αλλά και αξιόπιστο σε βάθος χρόνου, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, το Razr 2022 πρέπει να έχει ένα μηχανισμό που να διπλώνει το σύνολο αλλά και την οθόνη του σε δύο τμήματα που ενώνονται σε ένα. Εδώ η εταιρεία έχει σχεδιάσει έναν νέο μηχανισμό, που βελτιώνει με τον καλύτερο τρόπο την ήδη πολύ καλή ιδέα που είχε στους προκατόχους του.

Αρχικά, διπλώνει την οθόνη σε μια ευγενική «καμπύλη» που επιτρέπει να μην τσακίζει με ενοχλητικό τρόπο. Το ενοχλητικό εδώ σημαίνει και οπτικά αλλά και στην αφή. Το σημείο αυτό λοιπόν, είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ορατό όταν κοιτάει κανείς την οθόνη του Razr 2022, και δεν το νιώθει με το δάχτυλο του όταν περάσει πάνω από αυτό.

Τώρα, επειδή υπάρχει μια μάλλον άσκοπη συζήτηση για το αν κλείνει εντελώς τα δύο τμήματα του, χωρίς κάποιο κενό στο ενδιάμεσο, είναι γεγονός ότι το Razr 2022 μπορεί να το κάνει αυτό. Η ίδια η οθόνη δεν ακουμπάει το ένα της μισό με το άλλο, το πλαίσιο γύρω της όμως που είναι και λίγο … υπερυψωμένο ακουμπάει προκειμένου τα δύο τμήματα του να μην έχουν κενό μεταξύ τους.

Μια τελευταία, και πιο πρακτικά χρήσιμη αλλαγή, είναι ότι τα δύο μισά του Razr 2022 μπορούν να σταθούν σε σχεδόν οποιαδήποτε γωνία. Δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να τα «σπρώχνει» να μείνουν μονίμως ανοιχτά ή κλειστά, και με εξαίρεση ένα μικρό εύρος λίγο πριν ανοίξει πλήρως, η οθόνη μπορεί να σταθεί ακριβώς εκεί που θέλουμε.

Η κορυφαία εσωτερική οθόνη.

Η οθόνη του Razr 2022 εκτός από το να διπλώνει, πρέπει προφανώς να είναι και σε απόδοση αυτό που περιμένει κανείς στην κατηγορία τιμής του. Εδώ η εταιρεία απλά δεν έχει κάνει καμία παραχώρηση και η οθόνη του είναι τεχνικά και πρακτικά, αντίστοιχη αν όχι και καλύτερη από αυτή του βασικού ανταγωνιστή του, του Galaxy Z Fold 4.

Στο τεχνικό κομμάτι, έχει διαγώνιο 6.7 ιντσών και ονομαστική ανάλυση 2400×1080 pixels. Ρεαλιστικά, σε αυτό το μέγεθος αλλά και γενικότερα, δεν υπάρχει κάποιος πρακτικός λόγος για μια οθόνη να έχει υψηλότερη αναλυση. Είναι και ένα AMOLED panel με υψηλό ρυθμό ανανέωσης, με μια ιδιαιτερότητα παρόλα αυτά. Ο μέγιστος ρυθμός ανανέωσης είναι τα 144Hz, όμως εδώ έχει έναν περιορισμό. Ο ρυθμός αυτός είναι εφικτός μόνο σε σύγκεκριμένα παιχνίδια που μπορεί να αναγνωρίσει το Razr 2022 και τα ίδια έχουν την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης του. Στο γραφικό περιβάλλον, και σε κάθε εφαρμογή, ο ρυθμός ανανέωσης «φτάνει» έως τα 120Hz.

Μπορεί όμως να προσαρμοστεί αυτόματα ανάμεσα σε 48,60,90 και 120 Hz ανάλογα με την εφαρμογή και το τι αυτή χρειάζεται. Ο ρυθμός ανανέωσης μειώνεται αυτοματα όταν η οθόνη προβάλει στατικό περιεχόμενο, και αλλάζει στιγμιαία στα 120Hz αμέσως μόλις την ακουμπήσει ο ιδιοκτήτης του Razr 2022. Μπορεί να αναγνωρίσει συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν είναι λογικό να «τρέχει» στα 120Hz όπως στην προβολή βίντεο.

Χρωματικά, η οθόνη του Razr 2022 έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με κάθε άλλο τηλέφωνο της εταιρείας. Επειδή δεν έχει το συνηθισμένο γυαλί πάνω από το ίδιο το πάνελ, η χρωματική της απόδοση είναι σημαντικά καλύτερη, όπως είναι και σε κάθε άλλο πάνελ αυτού του είδους. Εδώ η Motorola έχει φροντίσει προφανώς ώστε η οθόνη να υποστηρίζει όλα όσα «πρέπει». Είναι ένα Panel με 10-bit χρωματικό εύρος, και υποστηρίζει το HDR10+ πρότυπο. Αναγνωρίζεται κανονικά για την υποστήριξη της αυτή, σε εφαρμογές που έχουν HDR περιεχόμενο που ακολουθεί το συγκεκριμένο πρότυπο.

Η Motorola προσφέρει δύο χρωματικά «προφίλ» για την οθόνη του Razr 2022. Ένα για ζωντανά και έντονα χρώματα, και ένα ακόμα για πιο «φυσική» χρωματική αποτύπωση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι και τα δύο είναι λίγο.. .ακραία στην ρύθμιση τους. Η ζωντανή επιλογή κάνει την οθόνη όντως ευχάριστη και εντυπωσιακή οπτικά, στο όριο όμως του να γίνει υπερβολική. Η φυσική ρύθμιση την κάνει ίσως λίγο πιο «φτωχή» από το ιδανικό χρωματικά, που παρόλα αυτά παραμένει μια πιο … ξεκούραστη οπτικά επιλογή.

Τέλος, προφανώς και είναι αναμενόμενο σε αυτή την κατηγορία, η οθόνη αυτή να έχει και καλά επίπεδα φωτεινότητας. Η φωτεινότητα αυτή φτάνει έως και τα 1.000nits  στην αυτόματη προσαρμογή της, και είναι απόλυτα ικανοποιητική ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Εδώ, το ότι δεν έχει ένα γυαλί πάνω από το ίδιο το πάνελ, της επιτρέπει να πετύχει τεχνικά το επίπεδο αυτό του φωτισμού, με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από το συνηθισμένο.

Η διαφορετική εξωτερική οθόνη.

Από το πρώτο μοντέλο της σειράς, η Motorola είχε μια διαφορετική άποψη για το πόσα πρέπει να μπορεί να κάνει κάποιος με την εξωτερική οθόνη. Η άποψη αυτή παραμένει και στο Razr 2022 με έναν διαφορετικό τρόπο όμως πρακτικά.

Στα δύο προηγούμενα μοντέλα, η εταιρεία είχε επιλέξει να αφιερώσει τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να προσαρμόσει σε αυτή σωστά όλα όσα προβάλλονται. Πλέον στο Razr 2022 έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει την δυνατότητα για πολλαπλές οθόνες που έρχεται ενσωματωμένη με το Android 12 λειτουργικό σύστημα της Google. Αυτό σημαίνει ότι όπου η Google έχει αφήσει κάποια σημεία με… ατέλειες, αυτές υπάρχουν και στο Razr 2022.

Παρότι θεωρητικά είναι δυνατόν να προβάλλει κανείς όποια εφαρμογή θέλει στην εξωτερική οθόνη, αυτό γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Επειδή είναι οριζόντια και σχεδόν τετράγωνη, κάποιες εφαρμογές απλά είναι σχεδιασμένες για ένα πιο «κάθετο» γραφικό περιβάλλόν και προσαρμόζονται με περιορισμούς.

Οι ειδοποιήσεις προβάλλονται στην οθόνη αυτή με μεγάλο μέγεθος και είναι πραγματικά ευχάριστο το να μπορεί να τις δει κανείς τόσο εύκολα. Το αν θα ανοίξει όμως μια από αυτές για να δει λεπτομέρειες εξαρτάται αποκλειστικά από το αν αυτή το επιτρέπει και το αν μπορεί να προσαρμοστεί στην οθόνη αυτή. Για κάποιες εφαρμογές υπάρχει η δυνατότητα να το επιλέξουμε αυτό χειροκίνητα, και να προσπαθήσουν να προσαρμοστούν.

Τέλος, είναι θεωρητικά δυνατόν να συντάξει κανείς κείμενο σε αυτή την εξωτερική οθόνη, και πρακτικά και μόνο το ότι μπορεί να γίνει αυτό είναι πλεονέκτημα. Επειδή όμως η οριζόντια της διάταξη είναι και πάλι διαφορετική, προκειμένου να φαίνεται στην οθόνη και αυτό που γράφουμε, το πληκτρολόγιο είναι αναμενόμενα μικρότερο από το ιδανικό. Για κάποιον λόγο, η οθόνη γενικά δεν είναι ιδιαίτερα… ευαίσθητη στην αφή, και ο συνδυασμός την κάνουν πρακτικά χρήσιμη περισσότερο για μικρά σε μέγεθος μηνύματα και κείμενο γενικότερα.

Κάμερες.

Για το Razr 2022 η εταιρεία σωστά θεωρεί ότι δεν πρέπε να επαναλάβει τα λάθη των δύο προηγούμενων μοντέλων της σειράς. Εκεί η κάμερα είχε δευτερεύων ρόλο στην καλύτερη περίπτωση, κάτι που αποδείχθηκε ότι ήταν ένα από τα σοβαρά λάθη που έγιναν. Προφανώς και δεν έχει επαναληφθεί στο Razr 2022 και οι δύο κάμερες του είναι αν μη τι άλλό, αυτό που περιμένει κανείς σε απόδοση.

Η βασική, έχει ονομαστική ανάλυση 50mp και χρησιμοποιεί για μια ακόμα φορά σε συσκευή της εταιρείας, έναν αισθητήρα της omnivision. Για μια ακόμα φορά λοιπόν, ο διαφορετικός αυτός αισθητήρας, έχει και λίγο διαφορετική απόδοση. Στο τεχνικό κομμάτι, έχει μεγάλο φυσικό μέγεθος στο 1/1.55 της  ίντσας, Dual Pixel auto focus και μηχανική σταθεροποίηση στον φακό του.

Η Motorola έχει κάνει σημαντικά βήματα στην βελτίωση του πως επεξεργάζεται τα δεδομένα από την κάμερα το τηλέφωνο σε επίπεδο λογισμικού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να είναι απόλυτα ικανοποιητικές σε λεπτομέρεια, με μάλλον ρεαλιστική χρωματική απόδοση. Έχουν μια λίγο πιο ψυχρή αποτύπωση που είναι διαφορετική, και ίσως λίγο περιορισμένο δυναμικό εύρος.

Η δεύτερη κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, είναι σίγουρα καλύτερη από αυτή που προσφέρει ο ανταγωνισμός, τουλάχιστον τεχνικά. Έχει ονομαστική ανάλυση 13ΜΡ, ένα μεγάλο οπτικό πεδίο, και αυτόματη εστίαση. Το τελευταίο είναι και το πλεονέκτημα της για macro φωτογραφίες από μικρή απόσταση. Η απόδοση της δεν διαφέρει από αυτή της βασικής κάμερας με τρόπο που να ενοχλεί, είναι όμως εμφανές σε κάθε φωτογραφία ότι είναι απλά μια διαφορετική κάμερα. Σε πιο δύσκολες συνθήκες, το HDR δεν είναι το ίδιο αποδοτικό, σε σημείο που παρόλα αυτά παραμένει αποδεκτό, ενώ και η λεπτομέρεια δεν είναι απαραίτητα κορυφαία για μια κάμερα αυτού του είδους και με αυτή την ανάλυση.

Σημασία έχει περισσότερο το ότι φωτογραφικά το Razr 2022 δεν απογοητεύει, και παραμένει γεγονός ότι ένα foldable smartphone δεν περιμένει κανείς να είναι το καλύτερο σε αυτόν τον τομέα. Περιμένει όμως να μην απογοητεύει και αυτό η εταιρεία το έχει πετύχει με σχεδόν τον καλύτερο τρόπο.

Επιδόσεις Hardware.

Υπάρχουν κάποιοι συμβιβασμοί που πρέπει πάντα να γίνονται σε Foldable smartphones στο κομμάτι των επιδόσεων. Λόγο του σχεδιασμού τους, σχεδόν το σύνολο του Hardware στο εσωτερικό τους μπορεί να είναι σε ένα από τα δύο μισά τους. Αυτό περιορίζει σημαντικά τον διαθέσιμο χώρο, και με δεδομένη την παθητική ψύξη που έχουν όπως και σχεδόν όλα τα τηλέφωνα, αυτό περιορίζει και το πως μπορούν να διαχειριστούν την θερμότητα που παράγεται.

Στο Razr 2022 η εταιρεία έχει επιλέξει σωστά τον μέχρι αυτή τη στιγμή, κορυφαίο σε απόδοση Snapdragon 8+ Gen 1 επεξεργαστή της Qualcomm. Τον συνδυάζει με 8GB RAM που παραμένει αυτό που χρειάζεται οποιαδήποτε συσκευή προκειμένου να είναι πλήρως λειτουργική σε όλες τις περιπτώσεις και όλες τις εφαρμογές όσες και αν είναι αυτές.

Ο περιορισμός στον χώρο, έχει «αναγκάσει» την Motorola να ρυθμίσει λίγο διαφορετικά την απόδοση του επεξεργαστή σε αυτή την περίπτωση. Διατηρεί την μέγιστη απόδοση του όπως και σε οποιοδήποτε άλλο τηλέφωνο, απλά την μειώνει πιο σύντομα και «προληπτικά». Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία αποφεύγει να φτάσει το Razr 2022 σε σημείο να ζεσταθεί και να είναι ενοχλητικό στο χέρι.

Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι έτσι και αλλιώς πολύ δύσκολα και σπάνια θα φτάσει κανείς το Razr 2022 στο μέγιστο της απόδοσης του. Τα πάντα λειτουργούν χωρίς κανένα κόλλημα, και η απόδοση του επεξεργαστή του θα παραμεινει για αρκετά χρόνια, υψηλότερη από αυτή που θα χρειαστεί οποιαδήποτε εφαρμογή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην πράξη ποτέ ο ιδιοκτήτης του να μην αντιλαμβάνεται με κάποιο τρόπο ότι τον περιορίζει, και το σημαντικότερο είναι ότι o Snapdragon 8+ gen 1 προσφέρει πλεόν την απόδοση αυτή με λογική κατανάλωση ενέργειας.

Μπαταρία.

Ένας ακόμα περιορισμός που πρακτικά δεν μπορεί να αποφύγει η Motorola, είναι το μέγεθος της μπαταρίας που μπορεί να «χωρέσει» στο εσωτερικό του Razr 2022. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η χωρητικότητα στα 3.500mAh να είναι μικρότερη από το συνηθισμένο.

Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός του αποδοτικού σε κατανάλωση (πάντα για τις επιδόσεις που έχει) επεξεργαστή, της οθόνης και του πως διαχειρίζεται τις εφαρμογές το λειτουργικό σύστημα, κάνουν την μπαταρία αυτή να προσφέρει αν μη τι άλλο αυτό που… χρειάζεται.

Σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί να βγάλει μια ημέρα χρήσης χωρίς ποτέ ο ιδιοκτήτης του Razr 2022 να αντιμετωπίσει πρόβλημα και να τον… αφήσει ενώ ακόμα το χρειάζεται. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό δεν ισχύει σε ιδιαίτερα απαιτητική και πιο «επαγγελματική» χρήση, όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι το τηλέφωνο δεν έχει σχεδιαστεί για αυτό το κοινό.

Συμπέρασμα.

Το Razr 2022 είναι η απόδειξη του ότι η εταιρεία όχι μόνο δεν έχει «μείνει πίσω» αλλά μπορεί να διαφέρει και να ξεχωρίζει με τρόπο που πολλές άλλες απλά δεν μπορούν. Ακόμα και αν … ψάξει κανείς να βρει διαφορές σε σύγκριση με το Galaxy Z Fold 4 που η Samsung έχει αναπτύξει με ένα πιθανότατα υπερβολικά μεγαλύτερο διαθέσιμο προϋπολογισμό σε χρήματα και προσωπικό, δεν θα καταφέρει να βρει κάτι σημαντικά αρνητικό.

Αυτό από μόνο του δείχνει την ικανότητα που έχει η εταιρεία να δημιουργεί μοναδικά προϊόντα με τρόπο που να μην φωνάζει υπερβολικά για κάτι που δεν προσφέρει στην πράξη. Ακόμα και αν θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Razr 2022 «φωνάζει» και λιγότερο από ότι θα έπρεπε. Το

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights