Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ HUAWEI Watch D Review: Πραγματικό εργαλείο για την υγεία μας

HUAWEI Watch D Review: Πραγματικό εργαλείο για την υγεία μας

το πραγματικό smartwatch πιεσόμετρο

απο Kostas Gliatiotis

Ένα smartwatch που μπορεί να μετρήσει τον καρδιακό ρυθμό είναι πλέον κάτι «συνηθισμένο». Το να μετρήσει το οξυγόνο στο αίμα μας παρότι όχι τόσο … δημοφιλές πλέον, είναι επίσης κάτι που περιμένει κανείς πλέον. Το να μπορεί να κάνει και ένα… καρδιογράφημα είναι καλοδεχούμενο προφανώς όταν όμως μπορεί να γίνει με ακρίβεια, κάτι που δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένο σε όλες τις εταιρείες.

Είναι μάλλον «συνηθισμένο» πλέον για ένα έξυπνο ρολόι που «σέβεται» τον εαυτό του, να μπορεί να παρακολουθήσει, να καταγράψει και να μας παρουσιάσει με χρήσιμο τρόπο, στατιστικά και δεδομένα για την υγεία μας. Κάποιες από αυτές τις μετρήσεις θεωρούνται δεδομένες σε σχεδόν κάθε smartwatch, όπως θεωρείται δεδομένο και σίγουρο ότι κάθε έξυπνο ρολόι της HUAWEI ξεχωρίζει για την ακρίβεια του αλλά και για το … πλήθος των μετρήσεων που μπορεί να καταγράψει. Πάντα αποτελεσματικά, και σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, χωρίς οι δυνατότητες αυτές να έρχονται με θυσία στην απόδοση της μπαταρίας.

Όμως υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο, απαραίτητο και σημαντικό «είδος» μέτρησης που δεν είναι εύκολο να γίνει με ακρίβεια με ένα πιο συνηθισμένο Smartwatch. Αυτή είναι φυσικά η μέτρηση της αρτηριατικής πίεσης, που λόγω του… τρόπου που γίνεται η μέτρηση, δεν είναι αποδοτικό να χρησιμοποιηθεί ένα πιο συνηθισμένο σετ αισθητήρων όπως αυτό που έχουν τα περισσότερα έξυπνα ρολόγια. Η εύκολη λύση σε αυτό το πρόβλημα, είναι να μετρηθεί… κατά προσέγγιση, μια λύση που έχει κάνει μια συγκεκριμένη εταιρεία, με περιορισμένη ακρίβεια, και το επιπλέον πρόβλημα του να πρέπει αρκετά συχνά να γίνει ξανά «βαθμονόμηση» του ρολογιού με ένα κανονικό πιεσόμετρο.

Η «δύσκολη» λύση, είναι κατασκευάσει κανείς μια συσκευή που να μπορεί να μετρήσει την πίεση με τον σωστό τρόπο, φουσκώνοντας σταδιακά ένα …αερόσακο που έχει τοποθετηθεί περιμετρικά στο χέρι μας. Αυτό προφανώς έχει πολλές δυσκολίες και εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν όταν όλα αυτά πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό ενός Smartwatch. Η HUAWEI όμως, είναι (με πολλούς διαφορετικούς τρόπους…) η εταιρεία που έχει αποδείξει ότι τα εμπόδια υπάρχουν απλά για να τα ξεπεράσει και να αποδείξει ότι δεν είναι … συνηθισμένη.

Το HUAWEI Watch D λοιπόν είναι η απάντηση στο αν μπορεί να κατασκευαστεί ένα έξυπνο ρολόι που να έχει στο εσωτερικό του όλα όσα χρειάζονται αλλά και να χρησιμοποιεί τον σωστό τρόπο για να μετρήσει την πίεση μας. Προφανώς για να το πετύχει αυτό, κάποια στοιχεία του Watch D είναι διαφορετικά από ένα συνηθισμένο έξυπνο ρολόι, με τρόπο όμως που είναι μέσα στα… όρια του να παραμένει πρακτικό αν μη τι άλλο.

Αρχικά, το πρώτο «εμπόδιο» που έπρεπε να ξεπεράσει η εταιρεία, είναι το … που θα βρίσκεται ο «αερόσακος» που φουσκώνει και στην συνέχεια σταδιακά αφήνει τον αέρα που έχει στο εσωτερικό του για να μετρήσει την πίεση μας. Η λύση είναι προφανής αρχικά, αφού μπορεί να τοποθετηθεί στο λουράκι του Watch D, όμως και αυτό στην πράξη έχει γίνει με τον πιο έξυπνο και πρακτικό τρόπο. Το κάτω μισό λοιπόν από το λουράκι του Watch D έχει … τρία διαφορετικά «επίπεδα». Το ένα από αυτά είναι προφανώς το πλαστικό κομμάτι που κουμπώνει σαν κανονικό ρολόι, και εδώ η εταιρεία σωστά τονίζει ότι πρέπει ο καθένας να επιλέξει αυτό που ταιριάζει στο μέγεθος που έχει ο καρπός του. Για κάθε έξυπνο ρολόι, το να είναι σωστά τοποθετημένο στο χέρι μας, και όσο σφιχτό πρέπει είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ακρίβεια των μετρήσεων κάθε είδους. Εκτός από δύο διαφορετικά σε μέγεθος λουράκια προκειμένου ο καθένας να βρει αυτό που του ταιριάζει, το Watch D έχει στη συσκευασία του και μια… μεζούρα προκειμένου να γνωρίζουν ακριβώς τη διάμετρο που έχει ο καρπός μας.

Είναι όμως το δεύτερο αλλά και το τρίτο «επίπεδο» στο λουράκι του Watch D που κάνουν τη διαφορά. Το μεσαίο είναι προφανώς ο αερόσακός που μετράει τελικά την πίεση μας, και εδώ η εταιρεία δείχνει για μια ακόμα φορά την προσοχή που δίνει στην λεπτομέρεια όταν πρέπει. Στη συσκευασία του Watch D υπάρχει ένας ακόμα ανταλλακτικός αερόσακος προκειμένου όταν με την πάροδο του χρόνου και με τη χρήση είναι απαραίτητο να μπορούμε να τον αλλάξουμε.

Προκειμένου όμως να μην ενοχλεί στο χέρι μας το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένος ο αερόσακος αυτός, το λουράκι έχει και ένα τρίτο επίπεδο κατασκευασμένο από ύφασμα προκειμένου στο σημείο που ακουμπάει στο χέρι μας να είναι πιο «ευγενικό», αλλά και να μην μας ενοχλεί κατά τη διάρκεια της μέτρησης. Εδώ, το… κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η εταιρεία, αναγνωρίζοντας ότι προφανώς το ύφασμα είναι ένα υλικό που επίσης το φθείρει ο χρόνος, έχει φροντίσει η συσκευασία του Watch D να έχει ένα ανταλλακτικό και από αυτό, και μάλιστα σε δύο διαφορετικά μεγέθη.

Το εντυπωσιακό κομμάτι

Αφού έλυσε το όχι απλό πρόβλημα του πως θα περιβάλλει αξιόπιστα και με αντοχή στο χρόνο το χέρι μας προκειμένου να μετρήσει την πίεση το Watch D, η εταιρεία είχε ένα ακόμα ίσως πιο δύσκολο πρόβλημα να αντιμετωπίσει (προφανώς επιτυχημένα). Το Watch D πρέπει να έχει και μια αντλία αέρα (αφού η λέξη τρόμπα είναι λιγότερο ελκυστική), η οποία πρέπει να έχει την δύναμη που πρέπει για να φουσκώσει τον αερόσακό, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να έχει νόημα να χρησιμοποιηθεί σε ένα ρολόι, αλλά και να είναι αρκετά … αθόρυβη προκειμένου η λειτουργία της να μην γίνει ενοχλητική. Ειδικά αυτό το τρίτο κριτήριο, είναι αναπάντεχα αξιοθαύμαστο στο Watch D για το πόσο αθόρυβη είναι η λειτουργία της συγκεκριμένης αντλίας αέρα.

Στη συνέχεια, πρέπει αυτή η μηχανική κατασκευή στο εσωτερικό του Watch D να συνδεθεί με το λουράκι με έναν αεροστεγή τρόπο προκειμένου να λειτουργήσει. Εδώ η σύνδεση γίνεται στο κάτω μέρος του ρολογιού, με έναν τρόπο που διασφαλίζει ότι θα είναι αξιόπιστος και εκτός των άλλων ανθεκτικός στο χρόνο. Προκειμένου το Watch D να είναι και αδιάβροχο σαν κατασκευή, η εταιρεία περιλαμβάνει στη συσκευασία του και ένα ανταλλακτικό «καπάκι» προκειμένου να σφραγίσει και πάλι αν χρειαστεί να το ανοίξουμε.

Φυσικά, με δεδομένο το ότι το Watch D δεν στηρίζεται σε … ακουστικά για να καταλάβουμε το σημείο που ανιχνεύεται ο παλμός και η πίεση μας, η εντυπωσιακά μικρή αυτή αντλία αέρα στο εσωτερικό του, μπορεί να ανιχνεύσει την μικρή αυτή διακύμανση και να μετρήσει σωστά την πίεση μας.

Τι γίνεται στην πράξη.

Αν το τεχνικό κομμάτι είναι αυτό που εντυπωσιάζει στην κατασκευή του Watch D, το πως στην πράξη μετράει την πίεση μας με την διαδικασία να διαφέρει όσο το δυνατόν λιγότερο από κάθε άλλη μέτρηση, είναι εξίσου σημαντικό. Το ρολόι, πριν την έναρξη της μέτρησης, μας ενημερώνει για μερικά πολύ συγκεκριμένα αλλά απαραίτητα στοιχεία, που εκτός των άλλων η ύπαρξη τους «βεβαιώνει» ότι δεν πήρε τυχαία και την πιστοποίηση σαν ιατρικό εργαλείο στην Ευρωπαϊκη Ένωση.

Αφού λοιπόν μας θυμίσει το αυτονόητο, ότι είναι καλό να είμαστε ήρεμοι για μερικά λεπτά πριν την μέτρηση, το Watch D θα μας ζητήσει να τοποθετήσουμε το χέρι μας κοντά στο στήθος μας για την ακρίβεια της μέτρησης. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει να… φουσκώνει το λουράκι του, μια διαδικασία που παρότι είναι προφανώς λίγο πιο αργή από ένα κανονικό πιεσόμετρο, δεν παύει να είναι γρήγορη με δεδομενο το ότι την κάνει ένα ρολόι. Στη συνέχεια απλά θα ξεφουσκώσει αυτόματα το λουράκι του όταν φτάσει στην πίεση που κρίνει ότι χρειάζεται, και έτσι απλά και σχετικά γρήγορα θα μας δείξει ακριβώς την πίεση μας.

Στη συνέχεια, σαν στατιστικό στοιχείο, αποθηκεύεται στο ίδιο το ρολόι, αλλά και στην εφαρμογή του HUAWEI Health που αναλαμβάνει να μας παρουσιάζει σε σωστά δομημένα και χρήσιμα γραφήματα όπως πάντα τη συνολική κατάσταση της υγείας μας.

Δεν περιορίζεται όμως εκεί.

Θα ήταν ίσως εύκολο για μια εταιρέια, αφού ξεπεράσει τα εμπόδιοα του να κατασκευάσει ένα ρολόι σαν το Watch D να περιοριστεί στο να νιώθει… υπερήφανη που μπορεί να μετρήσει την πίεση μας. Προφανώς όμως η HUAWEI δεν αρκέστηκε σε αυτό, και το Watch D έρχεται με το σύνολο των αισθητήρων που εξασφαλίζουν ότι μπορεί να μετρήσει και όλα αυτά που καλώς θεωρούμε όλοι δεδομένα πλέον σε κάθε έξυπνο ρολόι της εταιρείας.

Σε αυτές τις μετρήσεις έχει προστεθεί πλέον και το ηλεκτροκαρδιογράφημα στα watch GT 3 Pro, το οποίο υπάρχει κανονικά προφανώς σαν δυνατότητα και στο Watch D. Με αυτόν τον τρόπο, το έξυπνο ρολόι της εταιρείας, μπορεί όχι μόνο να ξεχωρίζει επειδή προσφέρει ένα σαφώς πιο ολοκληρωμένο σύνολο μετρήσεων αλλά κυρίως επειδή το κάνει με τον σωστό και αξιόπιστο τρόπο που προσφέρει και την ακρίβεια που πρέπει να έχει.

Σαν ρολόι.

Οι περιορισμοί και οι διαφορετικές απαιτήσεις στην κατασκευή του Watch D έχουν καθορίσει ουσιαστικά το ότι δεν μπορεί να μοιάζει με κάθε άλλο έξυπνο ρολόι και με αυτό που έχουμε συνηθίσει έτσι και αλλιώς σε κάθε περίπτωση και σε… κανονικά ρολόγια. Όμως είναι πρακτικά πολύ εύκολο να συνηθίσει κανείς τη διαφορά αυτή, είτε επειδή χρειάζεται αυτό που προσφέρει είτε απλά επειδή εκτιμά το ότι μπορεί να το πετύχει με τον σωστό τρόπο.

Ο ορθογώνιος σχεδιασμός του είναι σαφώς διαφορετικός, όμως όχι με τρόπο που να το κάνει «υπερβολικό» και δύσκολο να εξοικειωθεί κανείς μαζί του. Ακόμα και το προφανώς αυξημένο… πάχος του Watch D είναι πολύ απλό να θυμηθεί κανείς ότι οφείλεται στο ότι έχει μια αντλία αέρα στο εσωτερικό του αλλά και μια μπαταρία που να εξασφαλίζει ότι θα λειτουργεί όπως και όταν το χρειαζόμαστε.

Εδώ μάλιστα, η εταιρεία όπως πάντα σέβεται τον καταναλωτή με έναν ακόμα πολύ σημαντικό τρόπο που δεν είναι άμεσα εμφανής. Το Watch D χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια βάση ασύρματής φόρτιστης με κάθε άλλο έξυπνο ρολόι της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν κάποιος το επιλέξει για λόγους υγείας σαν μια «επιπλέον» συσκευή, από το έξυπνο ρολόι της HUAWEI που ήδη έχει, δεν θα χρειαστεί να θυσιάσει την πρακτικότητα του να το φορτίζει με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Η οθόνη του είναι όσο φωτεινή πρέπει για να είναι πάντα ευανάγνωστη ακόμα και σε εξωτερικό χωρο, και έχει την υψηλή ονομαστική ανάλυση που μας έχει και πάλι συνηθίσει η HUAWEI προκειμένου να έχει και την λεπτομέρεια που πρέπει ώστε να μην δείχνει «φτωχή» στο μάτι. Είναι προφανώς ευαίσθητη στην αφή, και συνδυάζεται με δύο πλήκτρα στο δεξί πλαϊνό του μέρος για να χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατότητες του.

Η μπαταρία εδώ έχει σημασία.

Όπως ήδη αναφέραμε, το Watch D πρέπει να έχει μια μεγαλύτερη μπαταρία στο εσωτερικό του προκειμενου να μπορεί να μετράει όσο συχνά χρειαστεί την πίεση μας και να παραμένει πρακτικό και σαν ρολόι. Εδώ μάλιστα έχει νόημα να… αναφέρουμε και να τονίσουμε ότι με κάθε τρόπο μέτρησης, τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα μόνο όταν κανείς δεν μετράει κάθε… πέντε λεπτά την πίεση του. Με αυτό σαν δεδομένο, το Watch D πετυχαίνει αυτό που πρέπει και η μπαταρία του είναι ικανή να προσφέρει αρκετές μετρήσεις μέσα στη διάρκεια της ημέρας ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί προφανώς και σαν έξυπνο ρολόι.

Τελικά.

Το αν μπορεί κανείς να βάλεί μια… τιμή στο πόσο χρήσιμο και απαραίτητο είναι στον καθένα να γνωρίζει την πίεση του με ακρίβεια σε όλες τις περιπτώσεις και συνθήκες είναι κάτι σαφώς υποκειμενικό. Το Watch D δεν είναι σχεδιασμένο για αυτούς που αναζητούν ένα απλό έξυπνο ρολόι, και είναι προφανές ότι έτσι και αλλιώς η HUAWEI έχει μια… εντυπωσιακά μεγάλη γκάμα από επιλογές για να καλύψει όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις.

Είναι όμως το μοναδικό ρολόι στο είδος του που μπορεί να δηλώσει με υπερηφάνεια ότι έχει πιστοποιηθεί για τον τρόπο αλλά και την ακρίβεια των μετρήσεων του, κα προσφέρει κάτι πραγματικά μοναδικό στο είδος του. Την άνεση και την ηρεμία που θέλει να έχει κάποιος που υπάρχει λόγος να γνωρίζει την πίεση του ακόμα και σε συνθήκες που η χρήση ενός κανονικού πιεσόμετρου είναι αδύνατη ή απλά όχι πρακτική.

Η θέληση της HUAWEI να προσφέρει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, αλλά και η ικανότητα της να το πετύχει με τον σωστό τρόπο, είναι απλά μια ακόμα απόδειξη του τι μπορεί να κάνει σαν εταιρεία. Ότι και όσους περιορισμούς και αν προσπαθήσει κανείς να … βάλει στην πορεία της.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights