Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy S23 Ultra Review: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Samsung Galaxy S23 Ultra Review: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

απο Kostas Gliatiotis

Για πολλά χρόνια, και σε διαφορετικά προϊόντα τεχνολογίας και όχι μονο, θεωρείται δεδομένο ότι κάθε ένα χρονικό διάστημα, πρέπει να γίνεται μια… ανανέωση ή καλύτερα μια βελτίως τους. Με νέες δυνατότητες, περισσότερο «ικανά» για καλύψουν τις απαιτήσεις για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί και όχι μόνο. Στον χώρο των Smartphones, καλώς ή κακώς (περισσότερο μάλλον κακώς…) οι αλλαγές αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν κάθε χρόνο και μια σημαντική αν όχι…δραματική αλλαγή στον εξωτερικό σχεδιασμό. Κυρίως προκειμένου ένα τηλέφωνο να «δείχνει» ότι είναι το νέο και όχι κάποιο παλαιότερο μοντέλο.

Είναι όμως πολύ εύκολο να χαθεί το ενδιαφέρον από αυτά που έχουν σημασία, τις ουσιαστικές δηλαδή βελτιώσεις που έχει κάθε νέο Smartphone, και πόσο μάλλον στην High end κατηγορία τιμής. Η Samsung, με μια μάλλον «τολμηρή» κίνηση λοιπόν, επέλεξε για το νέο της κορυφαίο Galaxy S23 Ultra να διατηρήσει τουλάχιστον σε μια πρώτη … ματιά, τον ίδιο εξωτερικό σχεδιασμό με το αμέσως προηγούμενο μοντέλο της σειράς. Επέλεξε όμως να κάνει ταυτόχρονα και αυτό που ξέρει πολύ καλά, να το βελτιώσει ουσιαστικά εκεί που έχει σημασία. Μάλιστα ακόμα και εδώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Samsung τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, αναγνωρίζει ότι κάτι νέο δεν σημαίνει απαραίτητα και κάτι καλύτερο, ειδικά στον τομέα των τεχνικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων, και είναι πιο χρήσιμο και σημαντικό οι βελτιώσεις όπου υπάρχουν να είναι και ουσιαστικές και πραγματικά χρήσιμες.

Ανανεωμένο και ίδιο ταυτόχρονα λοιπόν, το Galaxy S23 Ultra είναι πλέον επίσημο, είναι το καλύτερο Smartphone της εταιρείας μέχρι και σήμερα. Ναι αυτό σημαίνει ότι είναι προφανώς καλύτερο από τον προκάτοχο του, και πιθανότατα σε κάποιους τομείς, θα διατηρήσει και μελλοντικά την «πρώτη» θέση ακόμα και αφού ο ανταγωνισμός παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις. Είναι όμως και το πιο ακριβό με διαφορά Smartphone της σειράς μέχρι και σήμερα. Ακόμα και αν υπολογίσει κανείς ότι η τιμή της βασικής του έκδοσης είναι ουσιαστικά παρόμοια με αυτή που είχε πριν ένα χρόνο η «δεύτερη» στη σειρά και αντίστοιχη σε αποθηκευτικό χώρο έκδοση του τότε s22 Ultra.

Σχεδιασμός.

Ακόμα και αν η Samsung πιθανότατα είτε δεν θέλει να το παραδεχθεί είτε δεν είναι απαραίτητα ο μοναδικός λόγος, είναι πολύ συγκεκριμένη επιλογή της διατήρησης του ίδιου εξωτερικού σχεδιασμού για το Galaxy S23 Ultra όπως και στον προκάτοχο του. Η λογική του να είναι διαφορετικό κάθε νεότερο μοντέλο, προκειμένου να ξεχωρίζει ότι είναι το «νεότερο» και «καλύτερο» ισχύει με μια πολύ συγκεκριμένη προϋπόθεση. Το κοινό στο σύνολο του, και ειδικά αυτοί που είναι λιγότερο ενεργοί στο να παρακολοθούν τον τομέα της τεχνολογίας, πρέπει να έχουν δει έστω μια φορά το «νεότερο» και «καλύτερο» για να μπορούν να το αναγνωρίσουν.

Είναι πιο εύκολο για μια εταιρεία, να καθεριώσει μια σχεδιαστική φιλοσοφία όμως, να την ακολουθήσει με μικρές διαφορές σε σχεδόν όλα τα προϊόντα της, και στη συνέχεια αυτά να είναι άμεσα αναγνωρίσιμα σαν δικές της … δημιουργίες. Ακόμα και αν έτσι το Galaxy S23 Ultra δεν θα ξεχωρίζει απαραίτητα από το s22 Ultra, και τα δύο θα είναι άμεσα εμφανές και εύκολο να αναγνωρίσει κανείς ότι είναι τηλέφωνα της Samsung. Το να είναι αναγνωρίσιμο ένα ολόκληρο Brand είναι άλλωστε πιο χρήσιμο από το να είναι ένα συγκεκριμένο μοντέλο.

Προς τιμήν της όμως η Samsung, δεν ακολουθεί εδώ πιστά την ίδια λογική όπως η apple που ρεαλιστικά και την καθίερωσε. Δεν αρνείται να δεχθεί ότι ο σχεδιασμός του αμέσως προηγούμενου μοντέλου είχε περιθώρια βελτιώσεων ή απλά αλλαγών για λόγους εργονομίας και όχι μόνο. Μια από τις πρώτες αλλαγές που θα καταλάβει κανείς λοιπόν αν κρατήσει στα χέρια του το Galaxy S23 Ultra είναι ότι αυτό είναι πιο «επίπεδο» στο πλαϊνό του μέρος. Αυτό το κάνει και πιο ευχάριστο στο χέρι του ιδιοκτήτη του, και μέχρι ένα σημείο δίνει και μια διαφορετική αίσθηση «ποιότητας» αφού μέχρι ένα σημείο τουλάχιστον κάτι πιο… γεμάτο στο χέρι είναι ασυναίσθητα και πιο ποιοτικό. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρίας δεν ήταν στον συγκεκριμένο τομέα και όχι μόνο.

Η επόμενη αλλαγή που είναι ταυτόχρονα και αισθητή στο χέρι αλλά και ορατή έστω και με λίγη… προσπάθεια, είναι το πώς είναι διαφορετικά κυρτή η οθόνη του Galaxy S23 Ultra στην αριστερή και δεξιά πλευρά της. Η καμπύλη είναι πιο έντονη και «απότομη» αλλά ξεκινά πιο κοντά στην άκρη της οθόνης. Με αυτόν τον τρόπο, είναι και πιο μεγάλη η επιφάνεια που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο ιδιοκτήτης του, είναι όσο… όμορφο πρέπει να είναι ένα Smartphone με κυρτή οθόνη, και πάλι λίγο διαφορετικό από τον προκάτοχο του.

Ίσως η αλλαγή που δεν «υπάρχει» με μια πρώτη ματιά, είναι όμως και πάλι υπαρκτή, αφορά το πλαίσιο για τις κάμερες στο πίσω μέρος του Galaxy S23 Ultra. Φαινομενικά είναι ακριβώς ίδιο για κάθε μια από τις τέσσερις κάμερες του τηλεφώνου, αν και για πολλούς, η σχεδιαστική επιλογή του galaxy S21 ultra ήταν αν μη τι άλλο πιο … ξεχωριστή από το συνηθισμένο. Αυτό που έχει αλλάξει όμως, και θέλει προσοχή για να το δει κανείς, είναι το μέγεθος κάθε κάμερας και η απόσταση μεταξύ τους. Το δεύτερο είναι υποχρεωτικό τεχνικά, αφού η βασική κάμερα του Galaxy S23 Ultra έχει μεγαλύτερο μέγεθος σαν μηχανική κατασκευή και αναμενόμενα χρειάζεται περισσότερη… απόσταση από τις υπόλοιπες στο εσωτερικό του τηλεφώνου.

Αν υπάρχει όμως κάτι που πλέον είναι… ευχάριστο που δεν υπάρχει λόγος να αναφερθεί κανείς αναλυτικά σε αυτό, είναι τα υλικά κατασκευής και η συνολική ποιότητα του Galaxy S23 Ultra. Η εταιρεία έχει εδώ και χρόνια πλέον, κάνει απόλυτα ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν κάνει καμία παραχώρηση στον συγκεκριμένο τομέα. Η χρήση του νεότερου Gorilla Glass Victus+ για την προστασία της οθόνης του Galaxy S23 Ultra, όπως και για το γυάλινο πίσω μέρος του, είναι περισσότερο η «ανάγκη» χρήσης του νεότερου διαθέσιμου υλικού και λιγότερο κάποια απαραίτητη βελτίωση στην αντοχή που έτσι και αλλιώς ήταν κορυφαία στα δύο προηγούμενα μοντέλα της σειράς.

Τέλος, εργονομικά, το Galaxy S23 Ultra είναι σχεδιασμένο να είναι όσο πιο άνετο και εύκολο στη χρήση και μεταφορά μπορεί να είναι ένα τηλέφωνο με μια τόσο μεγάλη οθόνη. Μια οθόνη που όπως θα δούμε στη συνέχεια, για μια ακόμα φορά «αποζημιώνει» με την απόδοση της.

Οθόνη σημείο αναφοράς όπως πάντα.

Η Samsung Display, ένα έστω και ξεχωριστό τμήμα του ομίλου εταιρειών στον οποίο ανήκει και η Samsung Mobile, συνεχίζει να είναι με διαφορά ο καλύτερος και πιο ικανός κατασκευαστής οθονών για Smartphones και όχι μόνο. Ακόμα και αν πλέον δεν διατηρεί απαραίτητα αποκλειστικά για τα δικά της κορυφαία τηλέφωνα τις καλύτερες οθόνες που μπορεί να κατασκευάσει, φροντίζει με διαφορετικούς τρόπους, αυτή που χρησιμοποιεί το κορυφαίο της Smartphone κάθε φορά να έιναι απλά η καλύτερη στην πράξη.

Αυτό φυσικά ισχύει και για το Galaxy S23 Ultra ακόμα και αν θεωρήσει κανείς αρχικά ότι η οθόνη του δεν είναι με κάποιο «εντυπωσιακό» στα χαρτιά τρόπο σημαντικά καλύτερη από αυτή του προκατόχου του. Για μια ακόμα φορά, η εταιρεία γνωρίζει ότι δεν είναι απαραίτητο πάντα να προσπαθεί κανείς να εφεύρει και πάλι τον τρόχο, και είναι πιο χρήσιμο και πρακτικό να κάνει όσες αλλαγές και βελτιώσεις έχει νόημα.

Με αυτό το σκεπτικό, η οθόνη συνεχίζει να είναι ένα OLED Panel με ονομαστική ανάλυση 3088×1440 pixels, και εδώ το να ψάχνει κανείς διαφορές με οθόνη που είναι ελάχιστα υψηλότερη η αναλυση της στα 3200×1440 pixels είναι κάτι απλά άσκοπο. Συνεχίζει να είναι ένα panel με ρυθμό ανανέωσης που μπορεί να φτάσει τα 120Hz και συνεχίζει να μπορεί να τον προσαρμόσει ανάλογα με το τι ακριβώς «χρειάζεται» σε κάθε περίπτωση. Συνεχίζει να είναι χρωματικά κορυφαία, και σε ακρίβεια αλλά και σε όμορφα και ζωντανά χρώματα, ανάλογα με το τι είναι απαραίτητο με βάση αυτό που προβάλλει. Συνεχίζει να είναι και αστεία.. φωτεινή όπως πρέπει να είναι μια οθόνη σε αυτή την κατηγορία τιμής. Ας δούμε όμως γιατί κάθε ένα από αυτά, ακόμα και αν δεν είναι κάτι νέο, είναι βελτιωμένα αν και όπου χρειάζεται.

Για χρόνια, είναι μια συζήτηση το αν έχει νόημα για μια οθόνη να έχει υψηλότερη ανάλυση από το 2400×1080 pixels που είναι το αντίστοιχο του  FullHD σε αυτή την αναλογία πλευρών. Η απάντηση είναι πως για απλή καθημερινή χρήση, όχι δεν είναι απαραίτητο. Δεν χρειάζεται για την προβολή ενός βίντεο, δεν αλλάζει κάτι σημαντικά ακόμα και στην προβολή μιας στατικής φωτογραφίας που είναι πιο εύκολο να «ψάξει» κανείς για λεπτομέρειες. Είναι όμως χρήσιμο, και καλοδεχούμενο το ότι μπορεί να προβάλλει με περισσότερη ευκρίνεια και λεπτομέρεια μια οθόνη υψηλότερης ανάλυσης, αυτά που έχει σημασία να μπορεί να το κάνει.

Ένα κείμενο που διαβάζουμε, κάθε είδους κείμενο σε εφαρμογές και όχι μόνο, έχει μια ευκρίνεια που δεν μπορεί να πετύχει ένα πανελ με χαμηλότερη ονομαστική ανάλυση. Είναι ένα πλεονέκτημα που αποτελεί περισσότερο «ευκολία» και κάτι … επιπλέον από το συνηθισμένο, είναι όμως κάτι που ναι πρέπει να υπάρχει σε ένα Smartphone σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Είναι όμως και κάτι που σε μεγαλύτερο βαθμό από την αλλαγή του ρυθμού ανανέωσης, έχει επιπτώσεις στην κατανάλωση ενέργειας. Όχι από την ίδια την οθόνη μόνο, αλλά και από το υπόλοιπο τηλέφωνο που παράγει σαν γραφικό ότι αυτή προβάλλει. Η Samsung λοιπόν, σωστά συνεχίζει να θεωρεί χρήσιμη την δυνατότητα προσαρμογής της ανάλυσης της οθόνης, για όσους θέλουν να κερδίσουν κάτι από την μπαταρία του Galaxy S23 Ultra και δεν τους ενοχλεί η διαφορά στην ευρίνεια όπου αυτή υπάρχει.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον ρυθμό ανανέωσης μιας οθόνης, ασχέτως μάλιστα κατηγορίας τιμής. Το μέγιστο των 120Hz είναι και το ρεαλιστικό «όριο» αφού πάνω από αυτό, είναι περισσότερο υπερβολή και εντυπωσιαμός που σωστά η Samsung δεν ακολουθεί με το Galaxy S23 Ultra. Το ότι μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις συνθήκες, είναι ωραίο στη θεωρία, είναι πιο χρήσιμο όμως όταν λειτουργεί σωστά στην πράξη. Αν αφήσει κανείς στην άκρη το παρελθόν της Samsung σε αυτόν τον τομέα, η εταιρεία έχει κάνει απλά ότι καλύτερο μπορεί να γίνει σε ένα Android smartphone σε αυτόν τον τομέα.

Η οθόνη του Galaxy S23 Ultra αναγνωρίζει σωστά πότε πρέπει να κάνει τι, και ο ρυθμός ανανέωσης να είναι αυτός που έχει νόημα να είναι. Σε μια εφαρμογή όπως το Youtube, το Netflix και γενικότερα για την αναπαραγωγή βίντεο, απλά δεν έχει νόημα μια οθόνη να είναι στα 120Hz σε οποιοδήποτε τηλέφωνο. Το Youtube δεν υποστηρίζει την προβολή βίντεο με περισσότερα από 60fps και αντίστοιχα δεν έχει νόημα μια οθόνη να λειτουργεί με περισσότερα από 60Hz όταν προβάλλει ένα βίντεο σε αυτό. Το Netflix είναι ένα ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού οι περισσότερες ταινίες είναι γυρισμένες με 24 καρέ το δευτερόλεπτο και αντίστοιχα δεν έχει νόημα να τις προβάλλει μια οθόνη με περισσότερα από 24Hz ρυθμού ανανέωσης.

Εκεί που άλλες εταιρίες, προσπαθούν με πλάγιο τρόπο να αυξήσουν τεχνητά τα «καρέ» σε ένα βίντεο απλά για να ταιριάζει με τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης ή απλά τον «κλειδώνουν» σε συγκεκριμένη τιμή ανάλογα με την εφαρμογή, το Galaxy S23 Ultra γνωρίζει πως να… συμπεριφερθεί σε κάθε περίπτωση. Στην εφαρμογή του youtube λοιπόν, το περιβάλλον της εφαρμογής αυτής παράγεται στα 120Hz,  και με την εκκίνηση ενός βίντεο σε πλήρη οθόνη, ο ρυθμός ανανέωσης προσαρμόζεται σε αυτόν του ίδιο του βίντεο. Αντίστοιχη συμπεριφορά έχει η οθόνη σε πολύ περισσότερες εφαρμογές από κάθε άλλη συσκευή στον χώρο των Android smartphones, απλά επειδή η Samsung έχει αφιερώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να το κάνει να λειτουργεί σωστά αυτό.

Η χρωματική απόδοση της οθόνης του Galaxy S23 Ultra είναι ένας ακόμα τομέας όπου η εταιρεία κάνει αυτό που πρέπει χωρίς να το «φωνάζει» και να προσπαθεί να το δείξει για να εντυπωσιάσει. Από τις ρυθμίσεις της οθόνης του Galaxy S23 Ultra απουσιάζουν οι υπερβολικά πολλές επιλογές για την προσαρμογή της απόδοσης αυτής. Υπάρχουν μόνο αυτές που έχουν σημασία. Η αλλαγή ανάμεσα σε «φυσική» και «έντονη» προβολή. Για την δεύτερη υπάρχει η επιπλέον δυνατότητα ρύθμισης χειροκίνητα των τριών βασικών χρωμάτων προκειμένου ο καθένας να φέρει την οθόνη εκεί που την προτιμά ή απλά εκεί που χρειάζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του. Η οθόνη παρόλα αυτά, αναγνωρίζει σωστά πότε πρέπει να «αναλάβει» να διαλέξει την απόδοση που πρέπει να έχει ανάλογα με το τι προβάλλει. Σε ένα HDR βίντεο θα έχει την χρωματική απόδοση που απαιτεί η σωστή προβολή του, χωρίς ποτέ ούτε να περιμένει κάτι από εμάς για να κάνουμε, ούτε να δείχνει ότι κάνει κάτι… ξεχωριστό.

Τέλος, μένει ο φωτισμός της οθόνης του Galaxy S23 Ultra. Εδώ η εταιρεία σωστά επέλεξε να μην παίξει το παιχνίδι των αριθμών, και να μην αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια αλλά και χρήματα για να αυξήσει την μέγιστη φωτεινότητα σαν αριθμό, με τρόπο που να είναι εντυπωσιακός αλλά όχι πρακτικός. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η μέγιστη θεωρητική τιμή που αναφέρει κάθε εταιρεία για τον φωτισμό μιας οθόνης, περιορίζεται τεχνικά σε ένα oled panel σε ένα ποσοστό της συνολικής επιφάνειας της.

Αυτό που κάνει σωστά το Galaxy S23 Ultra είναι η οθόνη του να παραμένι όχι μόνο όσο φωτεινή χρειάζεται, αλλά συνολικά όσο πιο άνετη πρέπει να είναι σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Για να το πετύχει αυτό, δεν αρκεί απλά να έιναι όσο το δυνατόν πιο φωτεινή. Πρέπει να προσαρμόζει και την χρωματική της απόδοση προκειμένου να διατηρείται όχι απλά ευανάγνωστη αλλά και «φυσιολογική» οπτιτκά. Από το αμέσως προηγούμενο μοντέλο, η εταιρεία δήλωνε ότι μπορεί να το κάνει αυτό, και είναι ενδιαφέρον ότι σαν δυνατότητα υπάρχει εδώ και χρόνια στα κορυφαία τηλέφωνα της χωρίς απλά να αναφέρεται.

Το Galaxy S23 Ultra μπορεί όμως να προσαρμόσει με τρεις διαφορετικούς τρόπους ή επίπεδα την συνολική απόδοση της οθόνης του ανάλογα με τον φωτισμό στο χώρο γύρω της. Το αποτέλεσμα δεν είναι απλά μια οθόνη λοιπόν που απλά εντυπωσιάζει επειδή είναι φωτεινή παντού και πάντα, αλλά επειδή είναι όσο συνολικά καλύτερη μπορεί παντού και πάντα.

Κάμερες.

Δυστυχώς, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο η Samsung προσπαθεί προφανώς να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το Galaxy S23 Ultra, όχι όμως με τον καλύτερο τρόπο ή για την ακρίβεια το κάνει με έναν από τους διαθέσιμους τρόπους. Οι βελτιώσεις όμως αυτές, ακόμα περισσότερο «ενοχλεί» το ότι αφορούν σε επίπεδο φακού και αισθητήρα την βασική του κάμερα, και όχι τις τρεις υπόλοιπες στο πίσω μέρος του. Αυτές τεχνικά είναι ίδιες με αυτές του αμέσως προηγούμενου μοντέλου, που με την σειρά τους διέφεραν ελάχιστα με αυτές του ακόμα παλαιότερου.

Σε μια εποχή που κάθε άλλη εταιρεία σχεδόν, αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα μιας κάμερας με «λογική» ονομαστική ανάλυση και έναν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σε φυσικό μέγεθος αισθητήρα, η Samsung eπιμένει να θεωρεί ότι ο αριθμός των megapixel μπορεί να είναι ταυτόχρονα και χρήσιμος αλλά και εντυπωσιακός εμπορικά. Το θετικό είναι ότι για μια ακόμα φορά, η εταιρεία ανέπτυξε έναν νέο αισθητήρα για την βασική κάμερα των 200ΜΡ του Galaxy S23 Ultra, και δεν χρησιμοποιεί τον παρόλα αυτά επίσης ικανό που έχει διαθέσιμο για άλλες εταιρείες.

Τεχνικά είναι ένας εντυπωσιακός αισθητήρας, στον τρόπο που μπορεί να εκμεταλλευτεί διαφορετικά την ανάλυση του ανάλογα με το τι θέλει να «πετύχει». Λειτουργεί φυσικά με την τεχνική του pixel binning, και συνδυάζει γειτονικά pixel του αισθητήρα σε ένα που αποθηκεύεται στην φωτογραφία. Η «βασική» λειτουργία του είναι να συνδυάζει 16 γειτονικά pixel προκειμένου κάθε φωτογραφία να έχει το σύνολο των πληροφοριών για φωτισμό, και χρώμα σε κάθε ένα από αυτά. Σε αυτό το mode, η κάμερα του Galaxy S23 Ultra μπορεί να εκμεταλλευτεί ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό που είναι η λειτουργία του HDR σε «πραγματικό» χρόνο, με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στο φως για να πετύχει σε μικρότερο χρονικό διάστημα, με μια λήψη αυτό που παραδοσιακά άλλες συσκευές πετυχαίνουν με συνεχόμενες λήψεις που συνδυάζονται σε μια φωτογραφία.

Το «κακό» εδώ, είναι ότι το Galaxy S23 Ultra φαίνεται να το εκμεταλλεύεται αυτό περισσότερο από το ιδανικό, προκειμένου να έχει ένα έντονο HDR φαινόμενο σε σχεδόν κάθε φωτογραφία. Χωρίς να είναι χειρότερο ή καλύτερο, όταν υπάρχει είναι απλά διαφορετικό από κάθε άλλο τηλέφωνο της εταιρείας μέχρι και σήμερα.

Ο δεύτερος τρόπος που μπορεί η κάμερα του Galaxy S23 Ultra να εκμεταλλευτεί τα τεχνικά της πλεονεκτήματα είναι με το pixel binning να λειτουργεί διαφορετικά. Παρότι παραδοσιακά οι αισθητήρες αυτού του είδους δεν έχουν την δυνατότητα να «δουν» τα τρία βασικά χρώματα, εδώ είναι τόσο…. Πολλά που ακόμα και σε συνδυασμό μικρότερο από 16 σε 1, μπορούν να παράγουν ένα ιδιαίτερα καλό αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, και συνδυάζοντας 4 pixel από τον αισθητήρα σε ένα που αποθηκεύεται στη φωτογραφία, οι φωτογραφίες έχουν ανάλυση 50mp.

Σε καλές συνθήκες φωτισμού, η κάμερα μπορεί να παράγει με αυτόν τον τρόπο φωτογραφίες με σημαντικά υψηλότερη λεπτομέρεια, όταν αυτό είναι το ζητούμενο. Σε αυτό το mode είναι και λιγότερο έντονο το φαινόμενο της χρήσης του HDR.

Προφανώς και η κάμερα του Galaxy S23 Ultra είναι αντίστοιχα ικανή να βγάλει φωτογραφίες σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού. Εδώ προφανώς και ένας αισθητήρας με ανάλυση στα 50mp και μεγαλύτερο φυσικό μέγεθος θα είχε συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όμως ακόμα και έτσι, αυτός στην βασική κάμερα του τηλεφώνου, συνεχίζει να είναι μεγάλος σε μέγεθος και να το εκμεταλλεύεται με διαφορετικό τρόπο. Για μια ακόμα φορά, συνεχόμενες λήψεις συνδυάζονται σε μια τελική φωτογραφία, και εδώ ο τρόπος που η κάμερα μπορεί να βγάλει ακόμα περισσότερες λήψεις αλλά και να τις συνδυάσει με τον καλύτερο δυνατο τρόπο σε επίπεδο λογισμικού, εκμεταλλευόμενο και το βελτιωμένο σε απόδοση hardware στο εσωτερικό του.

Χωρίς να μπορεί να πει κανείς ότι είναι οι καλύτερες νυχτερινές φωτογραφίες, κυρίως επειδή ο ανταγωνισμός «χρονολογικά» ακόμα δεν είναι διαθέσιμος επίσημα στην αγορά, είναι σημαντικά καλύτερες από τον προκάτοχο του Galaxy S23 Ultra, που επίσης ήταν ιδιαίτερα ικανός την εποχή που παρουσιάστηκε.

Όσο όμως τεχνικά και αν είναι εντυπωσιακή η κάμερα του Galaxy S23 Ultra, και όσο και αν η απόδοση της είναι αυτή που υπόσχεται η εταιρεία, δεν παύει να είναι και η μοναδική του κάμερα που είναι ουσιαστικά και πρακτικά βελτιωμένη. Ακόμα και αν οι υπόλοιπες τρεις στο πίσω μέρος του ήταν ιδιαίτερα ικανές στον προκάτοχο του, και η απόδοση τους δεν μπορεί απαραίτητα να βελτιωθεί, δεν εμποδίζει κανείς τη Samsung να χρησιμοποιήσει απλά καλύτερους αισθητήρες σε κάθε μια από αυτές.

Η ultra wide κάμερα συνεχίζει να έχει έναν από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος αισθητήρες με ονομαστική ανάλυση 12ΜΡ, και συνεχίζει να είναι μια κάμερα με dual pixel auto focus που απλά δεν … υπάρχει σε αυτό το είδος. Επιτρέπει στο Galaxy S23 Ultra να αλλάζει αυτόματα εκτός των άλλων σε αυτή για την λήψη macro φωτογραφιών από μικρή απόσταση. Όμως παραμένει γεγονός ότι στην αγορά, εδώ και χρόνια υπάρχουν συσκευές από άλλες εταιρίες που δίνουν περισσότερη «σημασία» σε αυτή την κάμερα, με ικανότερους αισθητήρες και στις περισσότερες περιπτώσεις καλύτερα αποτελέσματα.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει στο Galaxy S23 Ultra έχουν μια μικρή «βελτίωση» σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, που μπορεί εύκολα να… αποδοθεί στο πιο ικανό hardware στο εσωτερικό του. Αν μη τι άλλο, έχουν και λιγότερο έντονο HDR «φαινόμενο» που τις κάνει πιο … φυσικές. Η Samsung είναι ιδιαίτερα ικανή στο να περιορίζει την αλλοίωση των σχημάτων στα άκρα της φωτογραφίας.

Αντίστοιχα και σε χαμηλότερο φωτισμό, παρότι η συγκεκριμένη κάμερα δεν έχει μηχανική σταθεροποίηση στον φακό της, επειδή έχει ένα ικανό φυσικό μέγεθος, μπορεί να βγάλει φωτογραφίες με πολύ καλά επίπεδα λεπτομέρειας. Έχει μειωμένα έως ανύπαρκτα επίπεδα ψηφιακού θορύβου, ενώ ταυτόχρονα είναι και χρωματικά ρεαλιστικές με τρόπο που δεν περιμένει κανείς αρχικά.

Όμως έιναι οι δύο άλλες κάμερες του Galaxy S23 Ultra που ενώ το κάνουν ιδιαίτερα ικανό σαν σύνολο, θα μπορούσαν επίσης να είναι τεχνικά καλύτερες μετά από σχεδόν τρία χρόνια και την εμφάνιση τους στο galaxy S21 Ultra. Η ανάλυση τους είναι στις φωτογραφίες στα 10mp, όμως φαίνεται ότι και εδώ η Samsung χρησιμοποιεί και για αυτή με το 3Χ και για αυτή με το 10Χ οπτικό zoom, τον ίδιο αισθητήρα της Sony με ανάλυση 12mp. Το επιπλέον «κάδρο» στα άκρα του πλάνου, αφαιρείται αφού αναμενόμενα θα ήταν λιγότερο λεπτομερές, και επιτρέπει στη Samsung να εκμεταλλευτεί το … κέντρο του αισθητήρα με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Παραμένει παρόλα αυτά εντυπωσιακό τεχνικά, το ότι το Galaxy S23 Ultra είναι ένα από τα ελάχιστα τηλέφωνα που έχει μηχανική σταθεροποίηση σε τρεις από τις τέσσερις κάμερες του, με τα πλεονεκτήματα που αυτό έχει ειδικά στην κάμερα με το 10Χ οπτικό zoom.

Για μια ακόμα φορά, σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού, το Galaxy S23 Ultra επιλέγει αυτόματα αν θα χρησιμοποιήσει την κάμερα που ταιριάζει στο zoom που έχουμε ζητήσει ή αν θα κάνει ψηφιακά από την αμέσως μεγαλύτερη και καλύτερη κάμερα που διαθέτει. Επειδή και εδώ το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχει σημασία, παρότι προφανώς οι κάμερες αυτές έχουν περιορισμούς στην απόδοση τους, παραμένουν κοντά στο καλύτερο που μπορεί να περιμένει κανείς.

Επιδόσεις Hardware

Ένα από τα «προβλήματα» που έπρεπε για χρόνια να αντιμετωπίσει η Samsung στα κορυφαία της μοντέλα, ήταν η χρήση δύο διαφορετικών επεξεργαστών ανάλογα με τη χώρα για την οποία προορίζονταν. Εδώ ρεαλιστικά οι διαφορές ήταν μικρότερες από το μέγεθος που απέκτησαν σε δημοσιότητα, και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν κάποια διαφορά στην καθημερινή χρήση. Όχι κάποια που μπορούσε να πει κανείς με σιγουριά ότι το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο.

Όμως πλέον, για λόγους που είναι και πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους, και που ρεαλιστικά δεν έχουν κάποια σημασία για τον τελικό χρήστη, το Galaxy S23 Ultra έρχεται σε μια μόνο έκδοση, με τον νεότερο και ισχυρότερο επεξεργαστή της Qualcomm. O snapdragon 8 gen 2 μάλιστα, έρχεται σε μια έκδοση που προς το παρόν είναι «αποκλειστική» για τη Samsung, με λίγο υψηλότερη συχνότητα λειτουργίας για κάποιους από τους πυρήνες επεξεργασίας του.

Η διαφορά αυτή, είναι θεωρητική και ίσως «ενδιαφέρουσα» σαν νούμερο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι με κανένα τρόπο ορατή σε φυσιολογική καθημερινή χρήση. Ακόμα και αν συγκεκριμένα benchmarks δώσουν ένα μικρό … πλεονέκτημα στο Galaxy S23 Ultra σε σύγκριση με άλλες συσκευές με τον ίδιο επεξεργαστή στο εσωτερικό τους, το πλεονέκτημα αυτό θα παραμένει θεωρητικό και μόνο. Είναι ίσως και ένα από τα «επιχειρήματα» που … έπεισαν τη Samsung να επιλέξει τον συγκεκριμένο επεξεργαστή για σχεδόν όλες τις εκδόσεις των galaxy S23. Απλά το ότι μπορεί να λέει ότι είναι… «ισχυρότερος» από τον ίδιο στο εσωτερικό άλλων συσκευών.

Όλα αυτά έχουν μικρή σημασία όμως. Η απόδοση του στην πράξη έχει σημασία με τρόπο που είναι ορατός σε καθημερινή χρήση. Με απόλυτο ρεαλισμό, το Galaxy S22 Ultra, και o Exynos 220 επεξεργαστής στο εσωτερικό του, όσο και αν είχαν την ισχύ που έπρεπε θεωρητικά, σε επίπεδο λογισμικού διέφεραν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Μέχρι και την διάθεση του One UI 5 γραφικού περιβάλλοντος της Samsung και του android 13 για το συγκεκριμένο μοντέλο, κατά καιρούς και χωρίς καμία… λογική, υπήρχαν μικρά κολλήματα και καθυστερήσεις που απλά δεν μπορούσαν εύκολα να δικαιολογηθούν.

Πλέον, είτε το One UI 5.1 είτε ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του Galaxy S23 Ultra απλά δεν έχουν κανένα από αυτά τα «κολλήματα». Ακόμα και αν η έκδοση με 256GB διαθέσιμου χώρου έχει 8GB RAM, συνεχίζει να μην υπάρχει είδος χρήσης που να απαιτεί κάτι περισσότερο, τώρα και στο μέλλον. Ακόμα και αν έρθει μια ημέρα που το λειτουργικό σύστημα θα έχει «ανάγκη» για περισσότερη διαθέσιμη μνήμη RAM, αυτό θα είναι ένα… λάθος στον σχεδιασμό του από την Google και όχι φυσιολογική εξέλιξη.

Το Galaxy S23 Ultra είναι αστεία γρήγορο σε ότι του ζητήσει κανείς, είναι και γρήγορο με τρόπο που δεν είναι άμεσα και εύκολα ορατός. Ο Snapdragon 8 gen 2 στο εσωτερικό του, έχει συγκεκριμένα «υποσυστήματα» που αναλαμβάνουν εργασίες που γίνονται αποδοτικά με καλύτερο τρόπο. Η αναπαραγωγή ενός βίντεο χρησιμοποιεί το decoding block που έχει στο εσωτερικό του, και για πρώτη φορά υποστηρίζει το AV1 codec, και η χρήση της κάμερας «απασχολεί» το ISP του και την ξεχωριστή μονάδα.. τεχνητής νοημοσύνης.

Η samsung όσο και αν σε επίπεδο λογισμικού δίνει σημασία στην gaming χρήση των τηλεφώνων της, είναι γεγονός ότι μέχρι ένα σημείο δεν φροντίζει το ίδιο και σε πιο εργονομικούς και πρακτικούς τομείς. Ακόμα και αν τεχνικά το Galaxy S23 Ultra μπορεί να διαχειριστεί την θερμότητα που παράγεται στο εσωτερικό του σε συνεχόμενη gaming χρήση, προφανώς και δεν πλησιάζει τα επίπεδα συσκευών που είναι σχεδιασμένες με έμφαση σε αυτόν τον τομέα.

Μπαταρία.

Για κάποιο ή για περισσότερους από έναν λόγους, η Samsung συνεχίζει να είναι … επιφυλακτική σε ότι αφορά όχι τόσο τις μπαταρίες των συσκευών της, όσο τον τρόπο και το πόσο γρήγορα φορτίζουν. Το Galaxy S23 Ultra διατηρεί την μπαταρία με χωρητικότητα 5.000mAh των δύο προκατόχων του, και με δεδομένη την καλύτερη απόδοση του επεξεργαστή του, η απόδοση και αυτής της μπαταρίας είναι αναμενόμενα όχι απαραίτητα καλύτερη αλλά το ίδιο καλή. Αν το συνδυάσει αυτό κανείς ρεαλιστικά με το ότι είναι σημαντικά ισχυρότερο και βελτιωμένο σε κάποιους τομείς, είναι από μόνο του ένα πλεονέκτημα.

 

Όπως και κάθε άλλη συσκευη στην κατηγορία τιμής του και με αυτά τα χαρακτηριστικά, ο «στόχος» είναι να μπορεί να προσφέρει μια ημέρα λειτουργίας αξιόπιστα στον ιδιοκτήτη του. Αυτό το πετυχαίνει με μάλλον σχετική άνεση σε σχεδόν όλες τις συνθήκες. Θα πρέπει κανείς να το χρησιμοποιήσει με τρόπο που δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται ότι ζητάει πολλά από την μπαταρία του, για να την αδειάσει μέχρι νωρίς το βράδυ της πρώτης ημέρας. Το λειτουργικό σύστημα είναι όπως πάντα ιδιαίτερα ικανό να ελέγχει και να διαχειρίζεται σωστά τις εφαρμογές προκειμένου να περιορίζει την κατανάλωση τους ειδικά την άσκοπη κατανάλωση αν συνεχίζουν να είναι ενεργές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

Η samsung όμως δίνει στο γραφικό περιβάλλον των συσκευών της τη δυνατότητα να διαχειριστεί κανείς με ακόμα περισσότερες… λεπτομέρειες το πως ακριβώς γίνεται αυτό. Αν αφιερώσει κανείς το χρόνο που χρειάζεται, παρότι θα βελτιώσει την απόδοση της μπαταρίας του Galaxy S23 Ultra σημαντικά, δεν θα τη φτάσει στις δύο ημέρες λειτουργίας. Θα πετύχει όμως να φτάνει στο τέλος της ημέρας ακόμα και με κοντά στο 40% ακόμα διαθέσιμο, που είναι περισσότερο από αρκετό σαν περιθώριο ασφαλείας.

Υπάρχει όμως κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογήσει κανείς στη Samsung και το Galaxy S23 Ultra, και αυτό είναι προφανώς το πόσο γρήγορα μπορεί να φορτίσει τη συγκεκριμένη μπαταρία. Θεωρητικά, το τηλέφωνο μπορεί να φορτίσει με έως και 45w, όμως για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται έναν συγκεκριμένο συνδυασμό volt και ampere που δεν είναι απαραίτητα «κοινός» σε USB power delivery φορτιστές. Το να επιλέγεις το συγκεκριμένο πρότυπο φόρτισης που είναι πρακτικά το πιο κοινό, ευρέως διαδεδομένο και «ελεύθερο» από πατέντες εταιρειών, και στη συνέχεια να περιορίζεις το πως μπορεί να το εκμεταλλευτεί κανείς πλήρως είναι κάτι που συνεχίζει να μην έχει κάποια ιδιαίτερα… αποδεκτή εξήγηση.

Ρεαλιστικά λοιπόν, το Galaxy S23 Ultra είναι πιο εύκολο να το φορτίσει κανείς με έναν φορτιστή που θα του παρέχει 25w που είναι και ο αμέσος «κατώτερος» ρυθμός που υποστηρίζει. Για τα δεδομένα του 2023 πλέον, ο ρυθμός αυτός είναι απαράδεκτα αργός, όταν θέλει περισσότερο από μια ώρα για να γεμίσει πλήρως τη μπαταρία του. Προφανώς, και από τη στιγμή που δεν έχει φορτιστή στη συσκευασία του το Galaxy S23 Ultra, η εύκολη απάντηση εδώ είναι να αγοράσει κανείς τον φορτιστή των 45w που έχει διαθέσιμο η εταιρεία.

Αφήνοντας στην άκρη το κόστος του, που δεν δικαιολογείται να πρέπει να τον αγοράσει κανείς επιπλέον σε ένα ικανό, κορυφαίο αλλά ακριβό τηλέφωνο σαν το Galaxy S23 Ultra, δεν θα λύσει και το πρόβλημα της ταχύτητας φόρτισης. Με αυτόν, το τηλέφωνο φορτίζει οριακά πιο γρήγορα, χωρίς να «ρίχνει» τον χρόνο κάτω από την μια ώρα, όπως θα περίμενε κανείς με δεδομένη την… αριθμητική διαφορά από έναν φορτιστή των 25w.

Συμπέρασμα.

Δεν υπάρχουν πολλές συσκευές μέσα σε κάθε χρονιά που να είναι ταυτόχρονα τόσο δημοφιλείς, τόσο ικανές και γεμάτες δυνατότητες και χαρακτηριστικά όσο το κάθε φορά κορυφαίο galaxy S Smartphone της Samsung. Για μια ακόμα χρονιά, η εταιρεία γνωρίζει ότι έχει θέσει μια γερή βάση με το Galaxy S21 Ultra, γνωρίζει ότι έκανε τα σωστά βήματα βελτίωσης με το αμέσως επόμενο Galaxy S22 Ultra, και φροντίζει απλά να συνεχίσει στον ίδιο … ρυθμό με το νεότερο μοντέλο της σειράς.

Το πετυχαίνει με τον τρόπο που θέλει, και με το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό σε κάθε περίπτωση. Το πετυχαίνει αρκετά ώστε να δείξει ότι μπορεί να κατασκευάσει κάτι εντυπωσιακό, και για πρώτη φορά χωρίς να το στηρίζει αυτό απλά στην εξωτερική του εμφάνιση για να ξεχωρίζει. Όμως ο ανταγωνισμός πάντα υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει. Από εταιρείες που είναι διατεθειμένες να «πιέσουν» περισσότερο σε καινοτομία, ακόμα και όταν υπάρχει για να εντυπωσιάσει και όχι για να προσφέρει πάντα κάτι ουσιαστικά νέο.

Με αυτό το σκεπτικό, όσο ικανό και αν είναι το Galaxy S23 Ultra, στηρίζει την επιτυχία του εκτός των άλλων και στο όνομα της εταιρείας που το κατασκευάζει. Ακόμα και αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητα… αρνητικό από τη στιγμή που η Samsung «έχτισε» το όνομα αυτό με την αξία της εδώ και χρόνια.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights