Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy S23+ Review: Η λογική επιλογή

Samsung Galaxy S23+ Review: Η λογική επιλογή

απο Kostas Gliatiotis

Αν το Galaxy S23 Ultra είναι το «όχημα» της Samsung για να δείξει για μια ακόμα χρονιά ότι είναι στην κορυφή δικαίως, και του τι μπορεί να πετύχει όταν θέλει να πιεστεί έστω και… ελάχιστα, το galaxy S23 και ακόμα περισσότερο το galaxy S23 Plus είναι τα δύο μοντέλα της σειράς που αναλαμβάνουν να είναι πιο λογικά. Σε κόστος, δυνατότητες, και ίσως πιο ανταγωνιστικά σε μια διαφορετική κατηγορία τιμής.

Πριν ένα χρόνο, τα αντίστοιχα galaxy S22, και galaxy S22 plus ήταν τόσο «ικανά» να παραμείνουν στην κορυφή στην κατηγορία τους, παρά τον σαφώς ικανό και σκληρό ανταγωνισμό, που προφανώς η Samsung θεώρησε ότι οι αλλαγές στην νεότερη έκδοση τους, μπορούν να είναι ακόμα πιο περιορισμένες από αυτές του κορυφαίου της μοντέλου. Στο συγκεκριμένο review λοιπόν, θα δούμε πιο … αναλυτικά, τι ακριβώς είναι το Galaxy S23 Plus, που για ακόμα μια χρονιά, αποτελεί την λογική επιλογή για όσους θέλουν ένα πραγματικά ικανό παντού, κορυφαίο σε απόδοση Smartphone.

Ειδικά από την στιγμή πλέον, που για λόγους που δεν έχουν απαραίτητα σημασία στο συγκεκριμένο κείμενο, η τιμή του Galaxy S23 Ultra είναι έστω και δικαίως ακόμα υψηλότερη. Με την τιμή του Galaxy S23 Plus να πλησιάζει αυτή που είχε πριν δύο χρόνια το Galaxy S21 Ultra (που παραμένει εντυπωσιακό, ακόμα και δύο χρόνια μετά…), είναι ένα μάλλον εύλολο ερώτημα το τι παίρνει κανείς τελικά με τα χρήματα αυτά.

Σχεδιασμός.

Είναι μάλλον άμεσα εμφανές όταν δει κανείς το Galaxy S23 Plus ότι οι αλλαγές στην εμφάνιση του σε σύγκριση με τον προκάτοχο του είναι αρκετά… περιορισμένες. Θα μπορούσε να πει κανείς μάλιστα ότι η Samsung «έφερε» απλά σχεδιαστικά αυτό και το απλό Galaxy S23 στο ίδιο επίπεδο με το Galaxy S23 Ultra. Παρότι για πολλούς (μεταξύ των οποίων και ο γράφων…) η εμφάνιση του Galaxy S21 Ultra με το ιδιαίτερο πλαίσιο για τις κάμερες ήταν προτιμότερη, παραμένει σωστή η επιλογή του μη διαχωρισμού πλέον μεταξύ των τριών μοντέλων της νέας σειράς.

Για μια ακόμα φορά, είναι σωστή η επιλογή του να διατηρήσει η εταιρεία μια σχεδιαστική «ταυτότητα» που θα κάνει το Galaxy S23 Plus άμεσα αναγνωρίσιμο σαν δικό της Smartphone, ακόμα και για αυτούς που θα καταλάβουν απλά ότι είναι ένα… Samsung και χωρίς να μπορούν να ξεχωρίσουν πιο ακριβώς μοντέλο είναι. Αν αφήσει κανείς αυτό στην άκρη προσωρινά, είναι γεγονός επίσης ότι εργονομικά η εταιρεία είχε ήδη πετύχει το καλυτερο που είναι δυνατόν σε αυτή την κατηγορία, και ρεαλιστικά δεν έχει κάποιο λόγο να το αλλάξει αυτό.

Το Galaxy S23 Plus συνεχίζει να είναι κατασκευασμένο από τα ίδια κορυφαία και ποιτικά υλικά όπως και το ακριβότερο μοντέλο της σειράς, και παρότι αυτό αποτελεί αντικείμενο για ένα διαφορετικό κείμενο, το ίδιο ισχύει πλέον και για το απλό galaxy S23. Η χρήση του αλουμινίου στο πλαίσιο της συσκευής, διατηρεί προφανώς την ποιότητα και την αντοχή που πρέπει να έχει, χωρίς να αυξάνει ενοχλητικά έως και… υπερβολικά το βάρος όπως θα έκανε η επιλογή του ατσαλιού. Εδώ, παρότι προφανώς το Gorilla Glass Victus ήταν ένα ήδη ιδιαίτερ ανθεκτικό είδος «γυαλιού» στα προηγούμενα μοντέλα της σειράς, είναι σίγουρα καλοδεχούμενη η χρήση της νεότερης έκδοσης του, οποία και αν είναι τελικά η επίσημη εμπορική ονομασία της.

Στο πρακτικό κομμάτι τέλος, το Galaxy S23 Plus έχει ένα… εντυπωσιακά μικρό πλαίσιο γύρω από την οθόνη του, κάτι που το κάνει με ευκολία ένα από τα πιο εύκολα στη μεταφορά τους τηλέφωνα με αυτό το μέγεθος οθόνης.

Οθόνη λοιπόν.

Είναι ίσως αποδεδειγμένο πλέον, ότι μια FullHD+ οθόνη με αναλυση 2400×1080 pixels είναι περισσότερο από αρκετή για προβολή με λεπτομέρεια και ποιότητα όπως πρέπει να είναι, ρεαλιστικά ανεξαρτήτως κατηγορίας τιμής. Παρότι λοιπόν, πρακτικά η οθόνη του Galaxy S23 Plus με την συγκεκριμένη ανάλυση δεν έχει κάποιο πρακτικό «μειονέκτημα» υπάρχει εδώ πλέον ένα… πρόβλημα.

Με την τιμή του να έχει ανέβει ακόμα πιο ψηλά σε σύγκριση με τους δύο προκατόχους του, η χρήση μιας οθόνης με υψηλότερη ανάλυση θα ήταν «ψυχολογικά» προτιμότερη, ακόμα και αν θα το διαχώριζε λιγότερο από το κορυφαίο Ultra μοντέλο της σειράς. Αυτό βέβαια δεν αφαιρεί από την οθόνη, κανένα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Η Samsung σωστά έχει επιλέξει το AMOLED Panel να είναι χρωματικά και σε συνολική απόδοση το ίδιο με το κορυφαίο μοντέλο της σειράς, και αυτό τελικά έχει περισσότερη σημασία σε καθημερινή χρήση.

Η Samsung έχει «διορθώσει» και την διαφορά στην προσαρμογή του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης του Galaxy S23 Plus. Παρότι σύμφωνα με το υλικό της εταιρείας, η οθόνη μπορεί να «κατέβει» μέχρι τα 45Hz (που είναι έτσι και αλλιώς… περίεργο νούμερο), το τηλέφωνο στην πράξη αναγνωρίζει ότι μπορεί να προσαρμόσει τον ρυθμό ανανέωσης έως και τα 10Hz. Στην πράξη, δεν υπάρχει κάποιο mode λειτουργίας που να την «κατεβάζει» κάτω από τα 24Hz, μια και πάλι σωστή επιλογή για τους γνωστούς λόγους, αφού χαμηλότερος ρυθμός ανανέωσης σημαίνει φωτισμός πάνω από το 70% με αναλογες επιπτώσεις στην κατανάλωση μπαταρίας.

Αυτό που κάνει καλύτερα από το παρελθόν το Galaxy S23 Plus και πρακτικά κάθε μοντέλο της σειράς, είναι να προσαρμόζει σωστά τον ρυθμό ανανέωσης εκεί που «πρέπει» ανάλογα την εφαρμογή. Επιλέγει σωστά πλέον να κατέβει κάτω από τα 120Hz εκεί που δεν έχει νόημα να λειτουργεί τόσο.. ψηλά, με συγκεκριμένα οφέλη σε κατανάλωση ενέργειας.

Όμως είναι για μια ακόμα φορά, η … αστεία καλή χρωματική απόδοση της οθόνης του Galaxy S23 Plus που ξεχωρίζει. Η Samsung έχει αναγνωρίσει σωστά, ότι δεν έχει σημασία να δίνει υπερβολικά πολλές επιλογές προσαρμογής της χρωματικής απόδοσης απλά για να βλέπει κανείς ότι υπάρχουν. Αυτό που θέλει ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης του, όπως και κάθε άλλης συσκευής, είναι χρωματικά η οθόνη να είναι αυτή που πρέπει ανάλογα με το τι προβάλλει. Έτσι λοιπόν, στις ρυθμίσεις υπάρχει η επιλογή «φυσικής» και «ζωντανής» λειτουργίας, και για την δεύτερη υπάρχει και η χειροκίνητη ρύθμιση της με περισσότερη… λεπτομέρεια.

Εδώ, έχει νόημα για μια ακόμα φορά να «ασχοληθούμε» και με το λανθασμένα εμπορικά σημαντικό νούμερο του φωτισμού της οθόνης. Η Samsung σωστά αναγνωρίζει ότι πάνω από τα… 1.750nits του φωτισμού της οθόνης του Galaxy S23 Plus, τα οφέλη πρακτικά είναι ελάχιστα, και εμπορικά είναι λανθασμένη λογική ο αγώνας των αριθμών. Αναγνωρίζει όμως όπως και στα προηγούμενα μοντέλα της σειράς, ότι ο φωτισμός από μόνος του δεν είναι αυτός που κάνει μια οθόνη ευανάγνωστη κάτω από τον ήλιο. Η οθόνη του Galaxy S23 Plus μπορεί λοιπόν πλέον να προσαρμόσει την αντίθεση της ταυτόχρονα με το φως σε τρία διαφορετικά επίπεδα, μια δυνατότητα που την κάνει όσο ευανάγνωστη πρέπει να είναι, χωρίς να το «φωνάζει».

Τέλος, συνεχίζει να είναι αξιος αναφοράς ο αισθητήρας αποτυπώματων, έστω και αν τεχνικά είναι ίδιος από την εποχή της σειράς Galaxy S21. Παραμένει ταχύτατος, αξιόπιστος στην λειτουργία του, και επειδή χρησιμοποιεί υπέρηχους για να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο «μοντέλο» του αποτυπώματος μας, είναι και λιγότερο… ευαίσθητος στο να μην μπορεί να διαβάσει το αποτύπωμα αυτό σε πιο υγρό ή λερωμένο δάχτυλο.

Κάμερες.

Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο η Samsung απλά δεν είχε και πολλές… επιλογές βελτίωσης, αυτός είναι οι κάμερες του Galaxy S23 Plus, και του απλού μικρού μοντέλου της σειράς. Η χρήση ενός ακόμα καλύτερου αισθητηρα των 50ΜΡ θα έφερνε την κάμερα τους, ρεαλιστικά σε ανώτερο επίπεδο από αυτή του Galaxy S23 Ultra. Όπως πιθανόν θα είναι και η βασική κάμερα των ανταγωνιστών του κορυφαίου μοντέλου της σειράς, με τον αισθητήρα των 50ΜΡ και μέγεθος μιας ίντσας.

Αν αφήσει αυτό κανείς στην άκρη, παραμένει … περίεργη η αλλαγή του GN5 αισθητήρα που κατασκευάζει η Samsung και χρησιμοποιούσε η προηγούμενη σειρά των s22 και s22 plus, με το GN3 που χρησιμοποιεί το Galaxy Z Fold 4. Παρότι έχει το ίδιο φυσικό μέγεθος στο 1/1.57”, έχει μια διαφορα στην λειτουργία του Dual pixel auto focus. Ακόμα και αν έχει την ίδια συνολικά απόδοση, είναι μια διαφορετική κάμερα με τρόπο που θα μπορούσε να έχει αποφύγει η Samsung.

Παρόλα αυτά, σημασία έχει περισσότερο η απόδοση της στην πράξη, και εκεί το Galaxy S23 Plus είναι αντίστοιχα ικανό με τον προκάτοχο του. Οι βελτιωμένες δυνατότητες επεξεργασίας σε επίπεδο λογισμικού, είναι εμφανείς σε πολλές περιπτώσεις με πιο «δύσκολο» πλάνο, είναι όμως πιο εμφανής και η επέμβαση με πιο έντονο τρόπο του HDR. Εδώ η Samsung, όπως και με το Galaxy S23 Ultra φαίνεται να αναγνωρίζει την … προτίμηση σε αυτό το είδος φωτογραφίας, και παρότι είναι υποκειμενική, δεν αλλάζει το αποτέλεσμα ότι οι φωτογραφίες είναι σχεδόν πάντα άριστες συνολικά.

Αντίστοιχα, η βελτιωμένη λειτουργία/απόδοση σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού, είναι επίσης εμφανής με τον ίδιο τρόπο. Εδώ η Samsung δεν έχει κανένα… πρόβλημα να εκμεταλλευτεί τις ικανότητες του επεξεργαστή στο εσωτερικό του Galaxy S23 Plus. Οι φωτογραφίες είναι «γεμάτες» λεπτομέρεια, με σωστά επίπεδα φωτισμού και χωρίς υπερβολές προκειμένου να είναι εντυπωσιακές με άσκοπο τρόπο.

Δυστυχώς όμως, είναι η δεύτερη κάμερα του Galaxy S23 Plus αυτή η οποία θα μπορούσε να έχει βελτωθεί. Για μια ακόμα φορά, η υψηλότερη τιμή του πλέον, θα δικαιολογούσε εύκολα μια ultra wide κάμερα με auto focus και τις επιπλέον δυνατότητες που αυτό φέρνει. Από την αξιόπιστη εναλλαγή αυτόματα για φωτογραφίες σε μικρότερη απόσταση, μέχρι την λήψη macro φωτογραφιών. Ακόμα και αν τελικά και εδώ η απόδοση της κάμερας αυτής είναι κορυφαία σε λεπτομέρεια, χρωματική «πιστότητα», παραμένει μια κάμερα που έχει παραμείνει … ίδια στις τρεις τελευταίες γενιές του συγκεκριμένου Plus μοντέλου.

Το HDR «φαινόμενο» είναι και εδώ πιο έντονο από τον προκάτοχο του, κάτι που επιβεβαιώνει απλά για μια ακόμα φορά ότι είναι επιλογή της Samsung στα τρία νέα μοντέλα της σειράς, και όχι απλά διαφορετική συμπεριφορά στις κάμερες του Galaxy S23 Ultra. Η απόδοση της συγκεκριμένης κάμερας, είναι η καλύτερη που … μπορεί σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού. Απόλυτα ικανοποιητική χρωματικά, με σωστά επίπεδα φωτισμού με δεδομένους τους περιορισμούς του φακού περισσότερο, και λεπτομέρεια που αγγίζει το τι μπορεί να κάνει ένας αισθητήρας των 12mp.

Η Τρίτη και τελευταία κάμερα τώρα, υπάρχει επειδή … πρέπει να υπάρχει έστω και αν εξυπηρετεί και αυτή με άνεση μάλιστα τον σκοπό της. Είναι μια κάμερα με 3Χ zoom και ονομαστική ανάλυση 10ΜΡ.

Παραμένει και αυτή ακριβώς η ίδια με τον προκάτοχο τουλάχιστον του Galaxy S23 Plus, και η απόδοση της έχει και εδώ τις αναμενόμενες βελτιώσεις που φέρνει το ισχυρότερο και ικανότερο hardware στο εσωτερικό του.

Επιδόσεις / hardware

Τo Galaxy S23 Plus όπως άλλωστε και τα τρία μοντέλα της σειράς, έρχονται πλέον και στην Ευρώπη με τον Snapdragon 8 gen 2 επεξεργαστή της Qualcomm. Οι διαφορές και τα πλεονεκτήματα με αυτούς της Samsung, δεν έχουν πλέον ιδιαίτερη σημασία, κυρίως επειδή μέχρι τώρα δεν υπάρχει αντίστοιχα «αντικαταστάτης» επίσημα για τον Exynos 2200 της σειράς galaxy S22 στην Ευρωπαϊκή έκδοση τους.

Εκτός του ότι οι επιδόσεις του Snapdragon 8 gen 2 είναι … αστεία υψηλές, και ξεπερνούν με άνεση τις απαιτήσεις οποιασδήποτε εφαρμογής, είναι οι βελτιώσεις στη συνολική συμπεριφορά που έχουν περισσότερο σημασία. Ο νεότερος επεξεργαστής της Qualcomm φέρνει αυτές τις επιδόσεις, με ταυτόχρονα μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Αυτό κάνει αναμενόμενα το Galaxy S23 Plus ταυτόχρονα πιο γρήγορο, αν και όταν αυτό χρειαστεί, και πιο αξιόπιστο στο να παρέχει την απόδοση αυτή συνεχόμενα ακόμα και σε έντονη χρήση.

Στην έντονη αυτή χρήση, προφανώς και ένα ποσοστό της θερμότητας που παράγεται στο εσωτερικό του όχι όμως σε υπερβολικό βαθμό, και το κυριότερο χωρίς να μειώνεται η απόδοση. Εδώ παρόλα αυτά, παραμένει το ίδιο «ενοχλητικό» όπως και στο Galaxy S23 Ultra, η επιλογή της Samsung για 8GB διαθέσιμης μνήμης RAM στην βασική έκδοση του Galaxy S23 Plus με 256GB διαθέσιμου χώρου.

Παρότι συνεχίζει να μην χρειάζεται τίποτα περισσότερο και τώρα και για τα επόμενα χρόνια, για την χωρίς κανένα πρόβλημα λειτουργία του σε όλες τις συνθήκες και με όλες τις εφαρμογές, παραμένει αντίστοιχα γεγονός ότι σε αυτή την κατηγορία τιμής ο ανταγωνισμός έρχεται εδώ και… χρόνια πλέον με 12GB RAM.

Μπαταρία.

Μια ουσιαστική βελτίωση που έχει γίνει στο Galaxy S23 Plus είναι η αυξημένη χωρητικότητα της μπαταρίας του. Ακόμα και τα 200 επιπλέον mAh και το σύνολο πλέον στα 4.700 φέρνουν την απόδοση της σε επίπεδα που είναι σημαντικά καλύτερα από αυτά του προκατόχου του. Η βελτιωμένη και εδώ κατανάλωση ενέργειας του hardware στο εσωτερικό του, και η χαμηλότερη ανάλυση της οθόνης του σε σύγκριση με το ultra μοντέλο, κάνουν την μπαταρία να προσφέρει αντίστοιχους χρόνους λειτουργίας.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ποτέ το Galaxy S23 Plus δεν θα μείνει από μπαταρία μέσα σε μια ημέρα, εκτός από εξαιρέσεις ιδιαίτερα απαιτητικής χρήσης. Σε αυτή την περίπτωση είναι… παράλογο να περιμένει κανείς κάτι περισσότερο από την μπαταρία σε οποιοδήποτε τηλέφωνο.

Η φόρτιση παραμένει «πρόβλημα» όσο και αν για τα δεδομένα της Samsung με τα 45w η μπαταρία του Galaxy S23 Plus μπορεί να φορτίσει σε περίπου 1 ώρα. Σε μια κατηγορία τιμής που ο ανταγωνισμός προσφέρει έως και … τριπλάσια σχεδόν ταχύτητα φόρτισης πλέον, είναι ένα ανταγωνιστικό «μειονέκτημα» για όλες τις συσκευές της εταιρείας.

Συμπέρασμα.

Το Galaxy S23 Plus δεν είναι σχεδιασμένο να «εντυπωσιάζει» ακόμα και με τον τρόπο που το κάνει σωστά το ultra μοντέλο σε αυτή και κάθε προηγούμενη σειρά της εταιρείας. Είναι σχεδιασμένο να είναι ένα ολοκληρωμένο smartphone με τρόπους και σε τομείς που ο ανταγωνισμός ακόμα δεν έχει… φτάσει. Επειδή όμως η απόσταση μειώνεται σημαντικά με κάθε νέα χρονιά και κάθε νέα γενιά από κάθε εταιρεία, είναι ίσως η τελευταία φορά που η Samsung έχει το περιθώριο να εκμεταλλευτεί την θέση της.

Όσο και αν το galaxy S23 Ultra ανήκει τεχνικά, και χρηματικά σε μια κατηγορία τιμής που ο ανταγωνισμός δεν… πλησιάζει με εξαίρεση προφανώς την Apple, δεν ισχύει το ίδιο και για το Galaxy S23 Plus και το μικρότερο μοντέλο της σειράς. Ακόμα λοιπόν και αν ο ανταγωνισμός στο σύνολο του δεν έχει το «όνομα» και την δίκαια αποκτημένη φήμη της Samsung, ώστε να τιμολογήσει τις δικές του προτάσεις στην κατηγορία του Galaxy S23 Ultra (και πιθανόν να χάσει από αυτό), είναι εύκολο πλέον για πολλές εταιρίες να προσφερουν τις δικές τους κορυφαίες προτάσεις στην κατηγορία τιμής που ανήκει το Galaxy S23 Plus.

Εκεί, ο ανταγωνισμός έρχεται με αν μη τι άλλο πιο εντυπωσιακές προτάσεις, και αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το 2023. Με αυτό σαν δεδομένο, το Galaxy S23 Plus όσο και αν είναι πρακτικά καλύτερο ή έστω αντίστοιχο με τον ανταγωνισμό αυτό, φτάνει στο όριο του τι μπορεί να «στηρίξει» η εταιρεία στο όνομα και την αντάξια φήμη της. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μέχρι ένα σημείο, η πίεση από τον ανταγωνισμό αυτό, θα ήταν μια χρήσιμη ένδειξη του ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights