Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sound Blaster X5 Review: Πολυ εργαλείο ήχου

Sound Blaster X5 Review: Πολυ εργαλείο ήχου

απο Kostas Gliatiotis

Μια «κάρτα» ήχου είναι σαν έννοια λίγο… αφηρημένη. Περιγράφει ένα προϊόν που αναπαράγει ήχο σε διάφορες μορφές, και μπορεί να είναι και διαφορετική σαν είδος, ανάλογα με τη χρήση. Αν όμως μια ξεχωριστή συσκευή, μπορούσε να προσφέρει πολλές και διαφορετικές δυνατότητες στην αναπαραγωγή αλλά και εγγραφή ήχου, με εντυπωσιακή ποιότητα αλλά και ευκολία στη χρήση, θα ήταν (και είναι…) κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο.

Η Sound Blaster X5 λοιπόν, είναι ακριβώς αυτό. Σύμφωνα με την εταιρεία, η επίσημη ονομασία της είναι ένα … εξωτερικό DΑC με ενσωματωμένο ενισχυτή ήχου. Στην πραγματικότητα είναι ένα… εργαλείο που μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς με εντυπωσιακά πολλούς τρόπους για να βελτιώσει την ηχητική του εμπειρία.

Μπορεί να συνδέσει ακουστικά, σε balanced ή και unbalanced έξοδο, μπορεί να την χρησιμοποιήσει σαν ενισχυτή σε εξωτερικά ηχεία, μπορεί να συνδέσει ασύρματα μέσω Bluetooth μια πηγή ήχου όπως το smartphone του. Μπορεί να εκμεταλλευτεί την οπτική είσοδο αλλά και έξοδο ήχου στο πίσω μέρος της, μπορεί μέχρι και να συνδέσει μια USB συσκευή που έχει αποθηκευμένη μουσική.

Μπορεί να καταγράψει ήχο με την είσοδο μικροφώνου, να ενισχύσει την ένταση του ήχου αυτού, και μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε high gain και κανονικά ακουστικά ανάλογα με το τι έχει συνδέσει.

Αν η λίστα με όλα όσα μπορεί να κάνει η Sound Blaster X5 είναι εντυπωσιακή, ο τρόπος με τον οποίο τα κάνει πραγματικά εύκολα είναι αυτός που την κάνει να ξεχωρίζει. Η μπροστινή πλευρά της έχει όλα τα απαραίτητα πλήκτρα… χειρισμού, όπως και τις δύο εξόδους για ακουστικά ανάλογα με το τι θέλουμε να συνδέσουμε. Η οθόνη εμφανίζει τις απαραίτητες πλήροφορίες, ενώ το knob για την ρύθμιση της έντασης έχει μια … απολαυστική αίσθηση όταν το γυρίζουμε που δίνει την ποιότητα που περιμένει κανείς από ένα προϊόν αυτής της κατηγορίας.

Πως λειτουργεί.

Η sound Blaster X5 έχει όπως είπαμε δικό της, και μάλιστα δύο ξεχωριστά DAC για την επεξεργασία του ήχου από την πηγή όποια και αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε, και φυσικά στην έξοδο που θέλουμε να τον ακούσουμε. Η επεξεργασία και το τελικό αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό στον τρόπο που διατηρεί την ποιότητα του ήχου, ακόμα και στην μέγιστη ένταση του.

Αν θέλουμε όμως, μπορούμε να επιλέξουμε να την χρησιμοποιήσουμε απλά σαν… ενισχυτή, ειδικά σε συνδυασμό με ηχεία ή ακόμα περισσότερο με ένα ποιοτικό σετ ακουστικών. Σε αυτή την περίπτωση, απλά επιλέγουμε την Direct λειτουργία, και η Sound Blaster X5 απλά… παρακάμπτει τα δύο ενσωματωμένα DAC. Αν και ρεαλιστικά είναι μάλλον κρίμα, αφού η απόδοση τους είναι κορυφαία.

Υπάρχει όμως μια ακόμα… έκπληξη στον τρόπο που μπορούμε να «μεταφέρουμε» τον ήχο στην sound blaster X5. Στο πίσω μέρος της υπάρχει μια USB Type-C θύρα από την οποία και τροφοδοτείται με ρεύμα για την λειτουργία της. Αν τη συνδέσουμε όμως απευθείας σε έναν υπολογιστή ή και μια Gaming κονσόλα, μπορούμε ταυτόχρονα να μεταφέρουμε ψηφιακά ήχο από την πηγή αυτή.

Μάλιστα, σε Windows 11 αλλά και το Μac OS λειτουργικό σύστημα της Apple, αναγνωρίζεται αυτόματα κάνοντας ακόμα πιο εύκολη τη χρήση της. Το πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι προφανώς η μεταφορά του ήχου σε ψηφιακή μορφή, αλλά και η ευκολία που μας δίνει στο να συνδέσουμε εξωτερικά ήχεια ή τα ακουστικά μας με σημαντικά καλύτερη ποιότητα ήχου.

Μάλιστα, με τον διακόπτη και πάλι στην μπροστινή πλευρά της, αλλάζει mode λειτουργίας ώστε να αναγνωριστεί σωστά από Gaming κονσόλες, και να υποστηρίζεται κανονικά και η χρήση του μικροφώνου που έχουμε συνδέσει στην sound blaster X5.

Γιατί υπάρχει.

Προφανώς, το να χρησιμοποιήσει κανείς ένα εξωτερικό DAC δεν χρειάζεται την επιλογή μιας λύσης σαν την Sound Blaster X5. Σχεδόν όμως κάθε άλλη εναλλακτική, με λογικό κόστος, δεν έχει όλες τις δυνατότητες αυτές συγκεντρωμένες σε ένα «εργαλείο» που περιέχει και δύο κορυφαία σε απόδοση DAC στο εσωτερικό του.

Αν ειδικά χρειαζόμαστε ένα προϊόν ήχου αυτού του είδους, για περισσότερα από ένα… σενάρια χρήσης, η επιλογή της προκειμένου να κάνει κάθε φορά ακριβώς αυτό που θέλουμε εύκολα και γρήγορα είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι η Creative για μια ακόμα φορά, προσφέρει ένα σχεδόν μοναδικό στο είδος του, και με λογικό κόστος προϊόν ήχου. Καλύπτει ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακόμα και αν είναι κάτι που δεν «χρειάζεται» ο καθένας από εμάς, αρκεί μόνο να… συμβιώσει μαζί της για μικρό χρονικό διάστημα για να εκτιμήσει όλα όσα προσφέρει.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights