Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Xiaomi 13 Review: Με λογικό μέγεθος

Xiaomi 13 Review: Με λογικό μέγεθος

απο Kostas Gliatiotis

Εδώ και χρόνια, η Xiaomi ακολουθεί την «πολιτική» του να παρουσιάζει μια ακόμα πιο … οικονομική έκδοση κάθε κορυφαίου της μοντέλου. Για το αμέσως προηγούμενο Xiaomi 12 pro, το απλό 12 ήταν ένα μικρότερο σε διαστάσεις τηλέφωνο, με τις ίδιες επιδόσεις και συγκεκριμένες αλλαγές προκειμένου να είναι χαμηλότερη και η τιμή πώλησης του. Με την σειρά των Xiaomi 13, η λογική παραμένει η ίδια ακριβώς, και το απλό Xiaomi 13, παρότι κάθε άλλο παρά «απλό» είναι στο σύνολο όσων προσφέρει, είναι όσο διαφορετικό πρέπει από το κορυφαίο xiaomi 13 pro προκειμένου να έχει χαμηλότερη τιμή πώλησης αλλά να απευθύνεται και σε ένα διαφορετικό κοινό.

Με το κόστος του όμως πλέον να έχει φτάσει στα 1.000 ευρω, αυτό που κάνει πιο «εύκολη» την επιλογή του Xiaomi 13 είναι ότι και ο ανταγωνισμός του είναι ακόμα ακριβότερος χωρίς απαραίτητα να προσφέρει περισσότερα. Για μια ακόμα φορά, έστω και πλέον σε διαφορετική κατηγορία τιμής λοιπόν, η εταιρεία προσφέρει ένα σύνολο επιδόσεων, κορυφαίων καμερών με διαφορετική πλέον απόδοση χάρη στη συνεργασία με τη Leica, και όλα όσα περιμένει κανείς απλά σε μικρότερο … μέγεθος.

Σχεδιασμός.

Το Xiaomi 13 διαφέρει από τον μεγαλύτερο αδερφό του με περισσότερους τρόπους εκτός προφανώς από τις μικρότερες συνολικές του διαστάσεις. Η πιο άμεσα ορατή και αισθητή στο χέρι διαφορά, είναι το επίπεδο πλαίσιο στο πλαϊνό του μέρος. Είναι προφανώς κατασκευασμένο από αλουμίνιο, όπως… πρέπει σε αυτή την κατηγορία τιμής. Η επίπεδη επιφάνεια του δίνει μια διαφορετική αίσθηση στο χέρι, όμως η εταιρεία γνωρίζει πως με μια πολύ μικρή λεπτομέρεια η επιφάνεια αυτή δεν θα είναι… ενοχλητική. Με λιγότερο απότομες… γωνίες, όταν το κρατάει κανείς στο χέρι του δεν νιώθει την ενοχλητική αίσθηση που έχουν πολύ συγκεκριμένες συσκευές από μια άλλη εταιρεία.

Εκτός της συγκεκριμένης διαφοράς, το Xiaomi 13 δεν κάνει καμία παραχώρηση στα υλικά κατασκευής του. Το παλαιότερο έστω «αριθμητικά» Gorilla Glass 5 προστατεύει την οθόνη του αποτελεσματικά, αφού οι παλαιότερες εκδόσεις του συγκεκριμένου υλικού ειχαν μια… ανεξήγητα καλύτερη αντοχή σε μικρές γρατζουνιές. Το πίσω μέρος του τώρα, είναι από πολυμερές πλαστικό ή γυαλί ανάλογα με την έκδοση και το χρώμα, μια ενδιαφέρουσα ποικιλία επιλογής ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις απαιτήσεις που έχει κανείς.

Είναι όμως οι συνολικές διαστάσεις του Xiaomi 13 που το κάνουν ένα ασυνήθιστα… βολικό στο χέρι Smartphone. Σε μια εποχή που οι όλο και μεγαλύτερες οθόνες έχουν αναμενόμενα σαν αποτέλεσμα και μεγαλύτερες συνολικές διαστάσεις, για το Xiaomi 13 η εταιρεία φαίνεται ότι έχει βρει μια πολύ καλή ισορροπία με την οθόνη του στις 6.33 ίντσες. Στο εργονομικό/ πρακτικό κομμάτι, η συσκευή δεν έχει καποια ατέλεια, όπως άλλωστε θεωρείται πλέον δεδομένο. Μάλιστα ακριβώς επειδή και οι διαστάσεις του είναι συνολικά μικρότερες, και τα πλήκτρα στο πλαϊνό του μέρος είναι «χαμηλότερα» τοποθετημένα, και είναι ιδιαίτερα εύκολο να τα… φτάσει κανείς.

Τέλος, το Xiaomi 13 έρχεται (επιτέλους) με πιστοποίηση ΙΡ68 για αντοχή στο νερό και τη σκόνη. Η εταιρεία διατηρούσε τη συγκεκριμένη «δυνατότητα» αποκλειστικά για το Ultra μοντέλο στις προηγούμενες σειρές, και είναι σίγουρα καλοδεχούμενο που υπάρχει πλέον στο Xiaomi 13 και φυσικά στην Pro έκδοση του.

Οθόνη.

Το μέγεθος τς οθόνης του Xiaomi 13 είναι και ο λόγος ύπαρξης του σαν μια μικρότερη σε μέγεθος επιλογή. Είναι όμως ένα κορυφαίο για το είδος του και όχι μόνο AMOLED panel. Μάλιστα ακόμα και η ονομαστική του ανάλυση στα 2400×1080 pixels, είναι απόλυτα δικαιολογημένη και ικανοποιητική σε αυτό το μέγεθος. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ένας συγκεκριμένος ανταγωνιστής του στις 6.7 ίντσες και με ακόμα υψηλότερη τιμή, έχει επίσης μια αντίστοιχα FullHD+ οθόνη.

Παρότι το μέγεθος της τώρα είναι μικρότερο, η οθόνη του Xiaomi 13 είναι τεχνικά ένα κορυφαίο πάνελ. Έχει ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz που μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες και την εφαρμογή, και έχει επίπεδα φωτισμού αντίστοιχα με αυτά του κορυφαίου Pro μοντέλου της σειράς. Είναι όμως και αυτό, όπως και σχεδόν όλες οι συσκευές της Xiaomi πλέον, πιστοποιημένο και για το Dolby Vision HDR πρότυπο, εκτός του HDR10+. Σε εφαρμογές ίπως το Netflix και το Dinsey Plus, το HDR περιεχόμενο που χρησιμοποιεί το Dolby Vision είναι σαφώς πιο διαδεδομένο, και είναι κρίμα που στον χώρο των Android Smartphones η υποστήριξη του είναι περιορισμένη.

Ο ρυθμός ανανέωσης τώρα, είναι μια λίγο… διαφορετική «ιστορία». Ανάλογα με την εφαρμογή, προσαρμόζεται ώστε όταν προβάλλει ένα βίντεο για παράδεγμα  η οθόνη, και δεν έχει λόγο να λειτουργεί στα 120Hz, να αλλάζει στον ρυθμό ανανέωσης που ταιριάζει με τα καρέ ανά δευτερόλεπτο του βίντεο. Όμως για κάποιο λόγο, όταν προβάλλει στατικό περιεχόμενο στην οθόνη αναμονής ή το μενού του Xiaomi 13 παραμένει μονίμως στα 120Hz ή τουλάχιστον έτσι δηλώνει η ενσωματωμένη δυνατότητα αναφοράς των FPS που βρίσκεται στο Developer Options.

Τέλος, η οθόνη έχει στο εσωτερικό της και τον αισθητήρα αποτυπωμάτων όπως και πάλι είναι αναμενόμενο σε αυτή την κατηγορία. Σε αντίθεση με το Xiaomi 13 Pro, εδώ είναι τοποθετημένος λίγο πιο χαμηλα από το ιδανικό. Παρόλα αυτά, η τοποθέτηση του αυτή «ενοχλεί»λιγότερο κυρίως επειδή το τηλέφωνο σαν σύνολο είναι μικρότερο και πιο εύκολο στη χρήση με το ένα χέρι. Είναι για μια ακόμα φορά οπτικής τεχνολογίας, αλλά το καλύτερο «είδος» σε ταχύτητα και αξιοπιστία στο να διαβάζει το αποτύπωμα μας με την πρώτη προσπάθεια.

Κάμερες

Όπως και στο κορυφαίο Xiaomi 13 Pro, έτσι και εδώ, οι κάμερες είναι συνολικά «αποτέλεσμα» της συνεργασίας με την Leica. Αυτό περιλαμβάνει τους φακούς πάνω από κάθε αισθητήρα αλλά και την επεξεργασία των δεδομένων από κάθε κάμερα σε επίπεδο λογισμικού. Αναμενόμενα μάλλον, και για λόγους κόστους αλλά και… διαχωρισμού, οι κάμερες του Xiaomi 13 διαφέρουν από αυτές της Pro έκδοσης. Ακόμα όμως και έτσι, και ακόμα και αν στα χαρτιά δεν «ξεχωρίζουν» από τις κάμερες άλλων συσκευών, ειδικά για την βασική από αυτές, ο αισθητήρας είναι κάτι νέο και τεχνικά καλύτερο από το συνηθισμένο.

Ο IMX800 της Sony, έχει την ίδια ονομαστική ανάλυση στα 50mp που μπορεί να βρει κανείς σε συσκευές του ανταγωνισμού, είναι όμως βελτιωμένος σημαντικά σε άλλους τομείς. Έχει ελάχιστα μεγαλύτερο φυσικό μέγεθος στο 1/1.49” αντί του συνηθισμένου 1/1.56”, που ρεαλιστικά δεν είναι σημαντική διαφορά. Είναι όμως αισθητά καλύτερο το Dual pixel autofocus στην ταχύτητα και την αξιοπιστία του, ένα χαρακτηριστικό που εξαφανίζει πλήρως το Shutter Lag που έχουν και πάλι πολύ συγκεκριμένοι ανταγωνιστες του.

Η συνεργασία με την Leica έχει προφανή αποτελέσματα στις φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Xiaomi 13. Ρεαλιστικά, η χρωματική «ακρίβεια» δεν είναι παντού και πάντα το ζητούμενο. Μια φωτογραφία, ανάλογα με το αντικείμενο ή/και το σκηνικό της, πρέπει να έχει χαρακτήρα και χρωματικά να τονίζει σε φυσιολογικά πλαίσια αυτό που τελικά περιέχει. Εδώ είναι που η συνεργασία με την Leica επιτρεπει στην Xiaomi να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και εδώ το Xiaomi 13 δεν διαφέρει με κάποιο τρόπο από τον «μεγαλύτερο» αδερφό του.

Η βασική αυτή κάμερα, έχει και σημαντικά βελτιωμένη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η επεξεργασία των δεδομένων από το ISP του Snapdragon 8 gen 2 είναι έτσι και αλλιώς εντυπωσιακά αποδοτική στο να διατηρεί τον ψηφιακό θόρυβο σε …. ανύπαρκτα επίπεδα, χωρίς να θυσιάζει τη λεπτομέρεια. Ο ΙΜΧ800 έχει έτσι και αλλιώς σημαντικά βελτιωμένη απόδοση σε αυτές τις συνθήκες και το αποτέλεσμα είναι μερικές εντυπωσιακές πραγματικά φωτογραφίες.

Το Night mode ενεργοποείται αυτόματα, όταν οι συνθήκες το «απαιτούν» και είναι ιδιαίτερα έξυπνο στο να περιορίζει τον χρόνο των συνεχόμενων λήψεων στο απολύτως απαραίτητο. Μπορεί να απενεργοποιηθεί παρόλα αυτά, για όσους θέλουν μια πιο «σκοτεινή» αποτύπωση αλλά και για να εκμεταλλευτούν το shutter speed της συγκεκριμένης κάμερας.

Η δεύτερη κάμερα τώρα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι απλά «οριακή» σε τεχνικά χαρακτηριστικά για την κατηγορία τιμής του Xiaomi 13. Εδώ ο ανταγωνισμός χρησιμοποιεί τεχνικά ανώτερο αισθητήρα για την δική του αντίστοιχη κάμερα, και δυστυχώς αυτό φαίνεται στην τελική φωτογραφία, ειδικά σε χαμηλότερο φωτισμό. Κατά τ διάρκεια της ημέρας, αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι φωτογραφίες είναι χρωματικά πολύ κοντά σε αυτές της βασικής κάμερας, και η διαφορά είναι ορατή σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Το δυναμικό εύρος είναι όσο το δυνατόν καλύτερο μπορεί, και για μια ακόμα φορά η συνεργασία με την Leica φροντίζει για την σωστή ισορροπία ομορφιάς και «ρεαλισμού».

Σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού είναι που η συγκεκριμένη κάμερα δείχνει τους περιορισμούς της, με τρόπο που είναι οριακά αποδεκτός για την συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Οι φωτογραφίες είναι και πάλι ρεαλιστικές σε επίπεδα φωτισμού και με χρωματική απόδοση ανάλογη του «θέματος». Είναι περισσότερο η λεπτομέρεια σε κάθε μια από αυτές που δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη που θα μπορούσε.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για την Τρίτη κάμερα με το 3.2Χ οπτικό zoom που έχει το Xiaomi 13. Είναι και αυτή αναμενόμενα διαφορετική από αυτή του Pro μοντέλου, εδώ όμως προσφέρει αυτό που έχουμε… συνηθίσει σε αυτή την κατηγορία τιμής από τις συσκευές του ανταγωνισμού. Είναι ενδιαφέρον όμως το πως μπορεί να αποτύπωσει με χαρακτήρα το αντικείμενο της φωτογραφίας, για μια ακόμα φορά επειδή η Leica γνωρίζει πολύ καλά πως να πετύχει μια πραγματικά καλή φωτογραφία.

Επιδόσεις Hardware

Το Xiaomi 13 ¨εχει στο εσωτερικό του τον κορυφαίο σε επιδόσεις και συνολική συμπεριφορά Snapdragon 8 Gen 2 επεξεργαστή της Qualcomm. Με αυτόν, είναι μαζί με ένα ακόμα συγκεκριμένο Smartphone  οι δύο μοναδικές συσκευές με αυτές τις επιδόσεις και αυτό το σύνολικό μέγεθος.

Οι επιδόσεις του Xiaomi 13 είναι αστεία κορυφαίες όσο έχει νόημα να τις μετρήσει κανείς με τα «συνηθισμένα» Benchmarks. Αυτό που δείχνουν τα αποτελέσματα είναι και εδώ για μια ακόμα φορά, ότι οι επιδόσεις του είναι περισσότερο από αρκετές για οποιαδήποτε εφαρμογή μπορεί να χρειαστει κανείς και τώρα αλλά και τα επόμενα … πολλά χρόνια. Αν μη τι άλλο, με αυτόν τον τρόπο, το Xiaomi 13 θα παραμείνει ένα ταχυτατο Smartphone για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι όμως η συμπεριφορά του Snapdragon 8 Gen 2 που κάνει το Xiaomi 13 τόσο αποδοτικό συνολικά. Η κατανάλωση ενέργειας είναι σε λογικά επίπεδα για αυτές τις επιδόσεις, και του επιτρέπουν να τις προσφέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά με δεδομένο το ότι σε αυτό το μέγεθος η μπαταρία είναι «παραδοσιακά» και λογικά μικρότερη σε μέγεθος.

Είναι και ο τρόπος που διατηρεί τις επιδόσεις χωρίς να αυξηθεί ενοχλητικά η θερμοκρασία λειτουργίας του, που κάνουν το Xiaomi 13 ιδανικό για έντονη, ακόμα και Gaming χρήση. Αυτό δεν θεωρείται δεδομένο και πάλι σε ένα Smartphone που έχει μικρότερη συνολικά επιφάνεια για να «διώξει» την θερμοκρασία που παράγεται στο εσωτερικό του.

Μπαταρία.

Παρά το μέγεθος του, το Xiaomi 13 έχει στο εσωτερικό του μια μπαταρία με χωρητικότητα 4.500mAh. Είναι χαρακτηριστικά μεγαλύτερη από την μπαταρία του… κοντινότερου ανταγωνιστή του στον χώρο των Android smartphones, και από το «στρατόπεδο» της Apple, οι επιλογές έχουν παρόμοια απόδοση ακριβώς λόγω της συμπεριφοράς του Snapdragon 8 Gen 2.

Ειναι σίγουρα ασυνήθιστο να βλέπει κανείς ένα Smartphone σε αυτό το μέγεθος και με αυτές τις επιδόσεις, να μπορεί να «αντέξει» μια ημέρα έντονης χρήσης χωρίς ποτέ η μπαταρία του να αδειάσει όσο ακόμα το χρειαζόμαστε. Προφανώς και στις πιο ακραίες περιπώσεις, στο τέλος της ημέρας η μπαταρία θα έχει περίπου 10% ακόμα διαθέσιμο, είναι όμως απόλυτα λογικό ποσοστό για μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί με πρωταρχικό κριτήριο την φορητότητα.

Μάλιστα, φορτίζει και με 67W που παρότι είναι πιο «αργός» ρυθμός από αυτόν του Pro Μοντέλου, είναι και πάλι με χαρακτηριστική άνεση πιο γρήγορος από τον ανταγωνισμό. Είτε τε θεωρητικά έως 45W από την… Κορέα, είτε τα έως και 27W υπό συνθήκες και με διαφορετικό καλώδιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ευγενικά, αφού κατασκευάζονται στην Κίνα…). Τέλος, εννοείται ότι και στο Xiaomi 13 ο φορτιστής περιλαμβάνεται κανονικά στη συσκευασία του. Αυτό δεν θεωρείται δυστυχως δεδομένο και πρέπει να αναφέρεται ξεχωριστά.

Συμπέρασμα.

Το Xiaomi 13 έχει ένα συγκεκριμένο στόχο να «πετύχει». Να είναι μικρό σε μέγεθος, ταχύτατο, με καλή μπαταρία, οθόνη και όσο το δυνατόν καλύτερες κάμερες. Το πετυχαίνει αυτό με χαρακτηριστική ευκολία, και σε συγκεκριμένους τομείς όπως η μπαταρία και πόσο μάλλον οι κάμερες του, και ξεπερνά τις .. προσδοκίες αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ξεπερνά τον ανταγωνισμό του.

Αυτό και μόνο αρκεί για να δικαιολογήσει κανείς τα χρήματα που κοστίζει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Η συνεργασία με την Leica κάνει τις κάμερες του κορυφαίες και με … χαρακτήρα, ο Snapdragon 8 Gen 2 το κάνει αστεία γρήγορο για το μέγεθος του και γενικότερα. Η πιστοποίηση ΙΡ68 «κλείνει» σαν κεφάλαιο και αυτό το μελανό σημείο των προκατόχων του, και τελικά το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό Smartphone με απλά μικρότερο μέγεθος. Με συγκεκριμένες «παραχωρήσεις» που όμως δεν είναι σημαντικές, και είναι σαφώς λιγότερες από αυτές που έπρεπε να γίνουν στο παρελθόν, αλλά και από αυτές που κάνει ο ανταγωνισμός του.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

1 σχολιο

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 14/03/2023 - 10:57

Το xiaomi 13 θα έρθει επίσημα η έκδοση 12/256gb

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights