Η Γερμανική Leica έχει δικαίως το δικό της όνομα στον χώρο της φωτογραφίας, εδώ και πραγματικά πολλές… δεκαετίες. Είναι και αυτή που αρχικά πριν μερικά χρόνια πλέον, είχε φέρει την “επανάσταση” στην φωτογραφία με Smartphones με την συνεργασία της αρχικά με την HUAWEI. Πλέον όμως η LEICA συνεργάζεται με την Xiaomi για την δημιουργία νεότερων μοναδικών φωτογραφικά Smartphones και πάλι για την εποχή τους.
Αναμενόμενα μάλλον λοιπόν, προκειμένου να δούμε τι προσφέρει πλέον η Leica στην Xiaomi καθώς και αν και τι έχει “χάσει” η HUAWEI με την λήξη της συνεργασίας μεταξύ τους, μια ακόμα ψηφοφορία στο instagram δημιουργήθηκε αυτή τη φορά ανάμεσα στο νέο Xiaomi 13 Pro και το Mate 50 Pro. Το πρώτο είναι και το …. πρώτο smartphone της Xiaomi που μαζί με το “απλό” xiaomi 13 κυκλοφορεί επίσημα εκτός Κίνας σαν αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Leica, και το Mate 50 Pro είναι αντίστοιχα το πρώτο smartphone της HUAWEI που στηρίζεται στις δικές της ικανότητες στον τομέα της φωτογραφίας.
Σε δώδεκα λοιπόν διαφορετικά “σετ” από φωτογραφίες, και για μια ακόμα φορά σε ψηφοφορία όπως αναφέραμε στο instagram, οι προτιμήσεις ανάμεσα στις δύο συσκευές διαφέρουν ανάλογα με το “θέμα” κάθε φωτογραφίας, αλλά και τις συνθήκες στις οποίες έχει γίνει η λήψη τους.
Η μοναδική τεχνικά βασική κάμερα του Xiaomi 13 Pro, έχει έναν αισθητήρα που ξεχωρίζει σε σύγκριση με (σχεδόν) κάθε άλλο smartphone στην αγορά, και τα πλεονεκτήματα του είναι περισσότερο ορατά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Έχει όμως και ένα μοναδικά όμορφο φυσικό bokeh φαινόμενο σε φωτογραφίες από μικρή απόσταση που με την ακρίβεια και την λεπτομέρεια που αποτυπώνεται, είναι ανώτερο από κάθε είδους portrait mode ανεξαρτήτως εταιρείας και smartphone. Η βασική κάμερα του Mate 50 Pro τώρα, συνεχίζει να έχει τα δικά της πλεονέκτηματα και το μεταβαλλόμενο διάφραγμα του φακού στην βασική του κάμερα, παραμένει μια καινοτομία που μόνο η HUAWEI προσφέρει στον χώρο των smartphones. Ακόμα και αν στην αυτόματη λειτουργία κατά κανόνα επιλέγει ανάμεσα σε δύο τιμές, και συγκεκριμένα f/2.0 και f/1.4 ανάλογα με τα επίπεδα φωτισμού, μπορεί να αλλάξει την συνολική “αποτύπωση” σε μια φωτογραφία.
Είναι όμως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, που το πλεονέκτημα που έχει σε φυσικό μέγεθος η βασική κάμερα του xiaomi 13 pro είναι ιδιαίτερα ορατό, ενώ αντίστοιχα το smartphone έχει το πλεονέκτημα και στην ultra wide κάμερα κυρίως όμως και πάλι σε πιο δύκσολες συνθήκες φωτισμού και όχι μόνο.
Προφανώς, όπως και σε κάθε συγκριτικό αυτού του είδους, η πιο τεχνική άποψη και “κρίση” κάθε φωτογραφίας δεν είναι το ζητούμενο, αλλά το ποιο smartphone παράγει τελικά τις φωτογραφίες που είναι… προτιμότερες για απλή καθημερινή χρήση για τους περισσότερους.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας