Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Lenovo Thinkphone review: Επαγγελματικό με ουσία

Lenovo Thinkphone review: Επαγγελματικό με ουσία

απο Kostas Gliatiotis

Η Lenovo είναι η εταιρεία που έχει αποδείξει εδώ και χρόνια τι μπορεί να κάνει στον χώρο των φορητών και όχι μόνο υπολογιστών, αλλά και πολλούς ακόμα τομείς της τεχνολογίας. Για την αγορά των Smartphones, οι δικές της… προσπάθειες στο παρελθόν αντικαταστάθηκαν από τα Smartphones της Motorola που πλέον ανήκει στην Lenovo.

Όμως η εταιρεία αναγνωρίζει (πολύ σωστά μάλιστα) ότι υπάρχει συγκεκριμένο κοινό με πιο επαγγελματικές απαιτήσεις που θέλει ένα Smartphone σχεδιασμένο για αυτές. Προκειμένου λοιπόν να προσφέρει μια κορυφαία λύση σε αυτό το κοινό, είναι ιδιαίτερα εύκολο για την Lenovo να «ζητήσει» από την Motorola να της σχεδιάσει και να της κατασκευάσει την… βάση ενός επαγγελματικού Smartphone και στην συνέχεια αυτή να προσθέσει την δική της «πινελιά».

Το αποτέλεσμα είναι το Thinkphone, ένα Smartphone που όπως δηλώνει και η ονομασια του, ανήκει σύμφωνα με την εταιρεία στην ίδια οικογένεια με τα κορυφαία Thinkpad Laptops της. Η … συγγένεια δεν είναι ονομαστική μόνο, αφού στο βαθμό που είναι αυτό δυνατόν, το Thinkphone έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με την ίδια λογική.

Σχεδιασμός.

Είναι άμεσα ξεκάθαρο αμέσως μόλις δει κανείς το Thinkphone και μόλις το πιάσει στα χέρια του, ότι αποτελει κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η κατασκευή από ανθρακόνημα στο πίσω μέρος του είναι ταυτόχρονα διαφορετική σε εμφάνιση και αίσθηση, έχει αυξημένη αντοχή ενώ προφανώς έχει επιλεχθεί για να «μοιάζει» και με Thinkpad laptop.

Αντίστοιχα και το πλαίσιο από αλουμίνιο, με τις επίπεδες πλευρές του είναι ποιοτικό στο χέρι αλλά και με μια αυξημένη αίσθηση στιβαρότητας που δεν περιμένει κανείς ακόμα και σε αυτή την κατηγορία.

Η όμορφη και έξυπνη λεπτομέρεια με το κόκκινο πλήκτρο στην αριστερή πλευρά, θυμίζει επίσης το trackpad στο κέντρο του πληκτρολογίου επίσης της σειράς Thinkpad της εταιρείας.

Όμως δεν είναι μόνο η εμφάνιση, αλλά και η… ουσία στην κατασκευή του ThinkPhone. Το Smartphone έχει πιστοποίηση ΙΡ68 για αντοχή στο νερό και τη σκόνη, αλλά και πιστοποίηση για το σημαντικά πιο απαιτητικό MIL-STD810G πρότυπο. Αυτό ορίζει ότι μια συσκευή όχι μόνο πρέπει να είναι αδιάβροχη, αλλά να λειτουργεί μεταξύ άλλων σωστά σε συνθήκες με νερό, υγρασία,σκόνη και … λάσπη για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Προφανώς και το Thinkphone δεν είναι σχεδιασμένο για αυτού του είδους χρήση, είναι όμως ένας τρόπος για την Lenovo να αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικό.

Τι το κάνει διαφορετικό.

Για το εταιρικό κοινό, το Thinkphone έρχεται με μια σουίτα υποστήριξης από την εταιρεία. Για καθημερινή χρήση όμως έχει ακόμα περισσότερες έξυπνες δυνατότητες σε συνεργασία με κάποιο Laptop της εταιρείας. Μάλιστα, η εφαρμογή διαχείρισης, προς τιμήν της Lenovo είναι διαθέσιμη και σε υπολογιστή κάθε άλλης εταιρείας.

Εδώ, η Lenovo κάνει ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σωστή λειτουργία όλων των επιλογών και δυνατοτήτων της εφαρμογής σε υπολογιστές άλλων εταιρειών, χωρίς όμως να τις εμποδίζει.

Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη για τα Windows της Microsoft, και είναι γεμάτη με διαφορετικές επιλογές για να εκμεταλλευτούμε στην κυριολεξία στο… επακρό το thinkphone. Η πιο «απλή» δυνατότητα είναι να βλέπουμε την οθόνη του Smartphone στον υπολογιστή μας, αλλά και να το χειριζόμαστε κανονικά από αυτόν. Είναι κάτι που μπορεί να βρει κανείς και σε άλλες συσκευές, εδώ όμως έρχεται με επιπλέον ασφάλεια από την ίδια την εφαρμογή αλλά και το Smartphone στον τρόπο που μεταφέρονται τα δεδομένα μας αλλά και το πως μπορεί κανείς να τα διαχειριστεί στον υπολογιστή του.

Η επόμενη χρήση επιλογή είναι η δυνατότητα να ανοίξει κανείς όποια εφαρμογή θέλει από αυτές που έχει στο Smartphone του, ανεξάρτητα και μεμονωμένα στην οθόνη του υπολογιστή του και να την χρησιμοποιήσει. Μάλιστα εδώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο ποια εφαρμογή μπορεί να το κάνει αυτό. Την εκτέλεση της την αναλαμβάνει κανονικά το Thinkphone και απλά την «μεταφέρει» στην οθόνη του υπολογιστή. Το πλεονέκτημα της  δυνατότητας αυτής, είναι ότι μπορεί να έχει κανείς όσες εφαρμογές θέλει «ανοιχτές» σε ξεχωριστά παράθυρα στην οθόνη του υπολογιστή του. Αυτό δίνει μια ελευθερία που δεν μπορεί να έχει στην οθόνη του ίδιου του Smartphone.

Το Thinkphone υποστηρίζει και το «Ready For» της Motorola.  Με αυτό έχει την δυνατότητα να προβάλλει σε ξεχωριστό παράθυρο στον υπολογιστή μας, ένα γραφικό περιβάλλον σε Desktop mode όπως ακριβώς το έχουμε συνηθίσει και στον υπολογιστή μας αυτόν. Οι επιλογές είναι πρακτικά όσες έχει και το ίδιο το Smartphone, με προσαρμογή των εφαρμογών για την διαφορετική οθόνη, και ένα περιβάλλον εργασίας πιο «φιλικό» σε χρήση πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα και όχι μόνο.

Τέλος, μια ακόμα ιδιαίτερα χρήσιμη δυνατότητα είναι η μεταφορά αρχείων αλλά και το πως ακριβώς αυτή λειτουργεί. Το Thinkphone εμφανίζεται σαν ένας εξωτερικός δίσκος στον υπολογιστή μας, και η διαχείριση του αποθηκευτικού του χώρου δεν διαφέρει με κάποιο τρόπο. Είναι διαφορετική από το MTP πρότυπο που χρησιμοποιεί παραδοσιακά το Android σαν λειτουργικό σύστημα, και σημαντικά πιο σταθερή και αποδοτική.

Η λογική πίσω από όλες αυτές τις δυνατότητες, είναι να μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα πάντα και χωρίς περιορισμό από την οθόνη του υπολογιστή του. Ακόμα και αν αυτό σαν ιδεά δεν είναι κάτι «νέο», ο τρόπος που λειτουργεί, η προσοχή που έχει δοθεί στις λεπτομέρειες αλλά και η σταθερότητα του να λειτουργεί συνεχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι που κάνουν το πως έχει υλοποιηθεί στο Thinkphone να ξεχωρίζει.

Οθόνη.

Για να επιστρέψουμε στο ίδιο το Thinkphone, είναι ιδιαίτερα θετικό το πως η Lenovo «πήρε» όλα τα στοιχεία των κορυφαίων Smartphones της Motorola και τα εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο. Η οθόνη του Thinkphone είναι ένα εντυπωσιακό τεχνικά AMOLED Panel. Με ρυθμό ανανέωσης στα 144hz, μια διαφορά από το συνηθισμένο των 120Hz που είναι αισθητή στη χρήση. Εδώ βέβαια, όπως και οι συσκευές της Motorola, έρχονται με έναν συγκεκριμένο περιορισμό. Η αυτόματη προσαρμογή του ρυθμού ανανέωσης μπορεί να τον αλλάζει έως και τα 120Hz, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο όταν ο στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Αν θέλει κανείς να εκμεταλλευτεί τα 144Hz θα πρέπει να ρυθμίσει την οθόνη να διατηρεί μονίμως αυτόν τον ρυθμό ανανέωσης. Ακόμα και αν αυτό έχει μια επίπτωση στην απόδοση της μπαταρίας, η διαφορά στην εμπειρία χρήσης είναι σημαντική.

Χρωματικά η οθόνη είναι ικανοποιητική χωρίς απαραίτητα να ξεχωρίζει. Οι δύο επιλογές ρύθμισης, προσφέρουν μια διαφορά ανάμεσα σε πιο ζωντανή και πιο φυσική απόδοση. Το Thinkphone υποστηρίζει την προβολή HDR περιεχομένου, με το HDR10+ πρότυπο, αν και θα θέλαμε εδώ υποστήριξη και για το Dolby Vision HDR.

Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων είναι ενσωματωμένος στην οθόνη του Thinkphone όπως «πρέπει» σε αυτή την  κατηγορία. Είναι οπτικής τεχνολογίας, ιδιαίτερα αξιόπιστος όμως και γρήγορος στο να αναγνωρίσει το αποτύπωμα μας. Η τοποθέτηση του κοντά στο κάτω άκρο της οθόνης είναι λίγο διαφορετική από το ιδανικό, σε ένα Smartphone όμως με λογικές διαστάσεις όπως το Thinkphone δεν είναι δύσκολο να τον βρει κανείς ακόμα και με το ένα χέρι.

Κάμερες.

Αν υπάρχει ένας τομέας όπου το Thinkphone έχει «κληρονομήσει» από την Motorola μια όχι απαραίτητα καλή δυνατότητα, αυτός είναι οι κάμερες που έχει στο πίσω μέρος του. Εκτός από το ότι η εταιρεία θέλει ακόμα … προσπάθεια για να φτάσει σε επίπεδο λογισμικού στα ίδια επίπεδα με τον ανταγωνισμό της, έχει και την «συνήθεια» να επιλέγει αισθητήρες της Omnivision με έστω και λίγο διαφορετική απόδοση συνολικά.

Το Thinkphone έχει μια βασική κάμερα με αισθητήρα των 50mp και ικανοποιητικό φυσικό μέγεθος στο 1/1.5”. Η απόδοση της στην πράξη είναι όπως είπαμε, ικανοποιητική χωρίς να είναι απαραίτητα κορυφαία. Οι φωτογραφίες είναι λεπτομερείς όσο περιμένει κανείς, η οξύτητα τους όμως διαφέρει ανά περίπτωση και δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη δυνατή. Όπως και το δυναμικό εύρος, με τον φωτισμό σε πιο δύσκολα σημεία να μην είναι αντίστοιχος αυτού που περιμένει κανείς σε αυτή την κατηγορία.

Η βασική κάμερα του Thinkphone έχει OIS (μηχανική σταθεροποίηση) στον φακό της, και η χρησιμότητα του είναι εμφανής σε φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτές έχουν και πάλι ικανοποιητικά επίπεδα λεπτομέρειας, μια αδυναμία και πάλι στο sharpness σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και χρωματικά διαφέρουν από το ιδανικό.

Η δεύτερη κάμερα παρόλα αυτά, είναι όπως… πρέπει να είναι σε όλα τα Smartphones και δυστυχώς δεν είναι. Ο Ultrawide φακός έχει «πίσω» του έναν αισθητήρα των 13mp, ανάλυση σημαντικά καλύτερη από το δυστυχώς συνηθισμένο στα 8mp ακόμα και σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Οι φωτογραφίες είναι καλές για το είδος τους, και χρωματικά όχι διαφορετικές από αυτές της βασικής κάμερας, που είναι το ζητούμενο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Επιδόσεις Hardware.

Το ThinkPhone έχει στο εσωτερικό του τον Snapdragon 8+ Gen 1 επεξεργαστή της Qualcomm. Ακόμα και αν θεωρητικά δεν είναι ο νεότερος και ισχυρότερος που υπάρχει από την εταιρεία, είναι ότι καλύτερο μπορεί να βρει κανείς σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Ρεαλιστικά, οι επιδόσεις του Snapdragon 8+ Gen 1 είναι υψηλότερες από οτιδήποτε θα χρειαστεί κανείς σήμερα αλλά και για τα επόμενα χρόνια στο Smartphone του. Η επιλογή του σχεδόν Stock Android από την Lenovo, έχει θεωρητικά τα πλεονεκτήματα της, αφού η σωστή σχεδίαση του λειτουργικού συστήματος από την Google προσφέρει την σταθερότητα και την γρήγορη απόδοση που πρέπει να έχει.

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η πολιτική  αναβαθμίσεων που έχει η εταιρεία για το Thinkphone. Με το παρελθόν τουλάχιστον της Motorola να είναι όχι απαραίτητα το καλύτερο, η μητρική της Lenovo έχει δεσμευθεί ότι θα παρέχει δύο χρόνια αναβαθμίσεων σε νεότερη έκδοση, ενημερώσεων ασφαλείας αλλά και με διορθώσεις που τυχόν πρέπει να γίνουν.

Το χρονικό διάστημα αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο που είναι διαθέσιμο σε αυτή την κατηγορία αλλά και γενικότερα σε σύγκριση με άλλες εταιρείες. Είναι όμως ικανοποιητικό σε κάθε περίπτωση.

Αν θέλει κανείς να χρησιμοποιήσει το ThinkPhone για gaming χρήση, δεν υπάρχει προφανώς κανένας περιορισμός στο να το κάνει αυτό.

Οι επιδόσεις του Snapdragon 8+ Gen 1 είναι και πάλι με χαρακτηριστική άνεση υψηλότερες από αυτό που απαιτεί οποιοδήποτε παιχνίδι μπορεί να βρει κανείς στο Play Store. Η συμπεριφορά του είναι αυτή που περιμένει κανείς, με ένα από τα πλεονεκτήματα του επεξεργαστή του να είναι η απόδοση με λογική κατανάλωση ενέργειας αλλά και παραγωγή θερμότητας.

Μπαταρία.

Αν υπάρχει ένας τομέας όπου το ThinkPhone δεν ξεχωρίζει, αυτός είναι η απόδοση της μπαταρίας του. Με χωρητικότητα 5.000mAh, η απόδοση αυτή είναι απλά ικανοποιητική στην καλύτερη περίπτωση.

Το Smartphone μπορεί να βγάλει μια ημέρα σχετικά έντονης χρήσης, και στο τέλος αυτής θα έχει ακόμα ένα 20% διαθέσιμο, που παρότι μικρότερο σαν ποσοστό, είναι ικανοποιητικό σαν περιθώριο ασφαλείας.

Μάλλον αναμενόμενα όμως, οι δυνατότητες σύνδεσης και χρήσης από τον υπολογιστή, έχουν μια μικρή επίπτωση στην απόδοση της μπαταρίας του.

Το Thinkphone όμως φορτίζει γρήγορα με 68W και μάλιστα με το USB Power delivery πρότυπο και τα πλεονεκτήματα που αυτό έχει στο να μην πρέπει να χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένα φορτιστή της Motorola/Lenovo.

Συμπέρασμα.

Το Thinkphone είναι ένα ιδιαίτερο Smartphone με σίγουρα όμως ξεχωριστό και «καλό» τρόπο. Είναι μια σωστά σχεδιασμένη συσκευή, για να ανήκει σε μια συγκεκριμένη οικογένεια προϊόντων από μια εταιρεία που έχει δικαίως την καλύτερη φήμη για αυτά.

Πετυχαίνει σχεδόν άριστα τον στόχο του αυτό, και κάποιες λεπτομέρειες όπως η απόδοση της κάμερας του, δεν είναι ικανές σε καμία περίπτωση να αλλάξουν την συνολικά ιδιαίτερα θετική εικόνα που αφήνει σε καθημερινή χρήση.

Με επιδόσεις που είναι στο άνω άκρο της κατηγορίας του, μια εντυπωσιακή οθόνη σε απόδοση και ευχρηστία και εργονομία που πολλές εταιρίες δεν έχουν πετύχει ακόμα, είναι ένα σύνολο που θα καλύψει τις απαιτήσεις όχι μόνο του κοινού για το οποίο έχει σχεδιαστεί, αλλά γενικότερα.

 

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights