Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ HUAWEI mate X3 review: Όταν οι άλλοι δεν μπορούν.

HUAWEI mate X3 review: Όταν οι άλλοι δεν μπορούν.

απο Kostas Gliatiotis

 

Foldable Smartphones υπάρχουν πλέον πολλά και από διαφορετικές εταιρείες. Τα περισσότερα από αυτά είναι ξεχωριστά σε έναν τουλάχιστον τομέα, και πολλά από αυτά δεν είναι πλέον μια σημαντική παραχώρηση σε τομείς όπως το μέγεθος και το βάρος.

Είναι όμως σχεδόν αδύνατον μέχρι και σήμερα να βρει κανείς ένα Foldable smartphone που να τα έχει… όλα με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει από πιο «συνηθισμένες» συσκευές, και να το κάνει με τρόπο που να ξεχωρίζει.

Το «σχεδόν» αφορά πλέον την ύπαρξη του Mate X3 της HUAWEI, ενός Foldable smartphone που απλά κάνει τα πάντα όπως πρέπει, έχει όλα όσα πρέπει και είναι όπως πρέπει. Τόσο… απλά και χωρίς καμία αμφιβολία.

To App Gallery, το κατάστημα εφαρμογών της HUAWEI, συνεχώς εμπλουτίζεται με νεότερες και χρήσιμες αλλά και δημοφιλείς εφαρμογές. Με το Petal search που πλέον είναι ενσωματωμένο στο App Gallery, μπορεί να βρει εύκολα κανείς και αυτές που δεν είναι ακόμα διαθέσιμο σε αυτό. Μάλιστα, το App gallery πλέον μπορεί να ενημερώνει για αναβαθμίσεις και νεότερη έκδοση για κάθε μια εφαρμογή από αυτές, ακόμα και αν έχει εγκατασταθεί από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Όμως, για τις εφαρμογές της Google και όλες όσες χρειάζονται το σύνολο των Google services για να λειτουργήσουν, υπάρχει πλέον μια ιδιαίτερα εύκολη, γρήγορη και πραγματικά απλή λύση που “ακούει” στο όνομα GBOX. Η εφαρμογή είναι κανονικά διαθέσιμη στο App Gallery της HUAWEI, υπάρχει ένας ακόμα πιο εύκολος τρόπος όμως να την εγκαταστήσει κανείς. Με μια απλή αναζήτηση για οποιαδήποτε εφαρμογή της Google στο ίδιο το App gallery, όταν ζητήσουμε από το HUAWEI Smartphone μας να την εγκαταστήσει, θα μας προτείνει να εγκαταστήσει αυτόματα και την εφαρμογή του gbox ώστε να κάνει την διαδικασία ακόμα πιο εύκολη.

Η μεγαλύτερη όμως διαφορά του GBOX είναι ότι υποστηρίζει κανονικά τη χρήση του Google account μας σε κάθε μια από αυτές τις εφαρμογές, χωρίς να “τρέχει” σαν ένας δεύτερος εικονικός χώρος μέσα στο HUAWEI Smartphone μας. Κάθε μια από τις εφαρμογές, θα εγκατασταθεί κανονικά στην οθόνη του Smartphone μας, και μάλιστα λειτουργεί χωρίς με κάποιο τρόπο να είναι “ορατό” οτι είναι κάτι διαφορετικό από όλες τις υπόλοιπες που έχουμε εγκατεστημένες.

Το ακόμα πιο… ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του GBOX, είναι ότι οι ειδοποιήσεις από τις εφαρμογές αυτές, όχι μόνο λειτουργούν και αυτές κανονικά, αλλά εμφανίζονται στον πίνακα ειδοποιήσεων του HUAWEI Smartphone μας χωρίς καμία “διαφορά” από οτιδήποτε άλλο.

Η ίδια η εφαρμογή του GBOX τώρα, έχει μια μεγάλη λίστα με όλες τις εφαρμογές που είναι δοκιμασμένο ότι λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα και περιορισμό στο HUAWEI Smartphone μας. Μάλιστα η εγκατάσταση τους γίνεται κανονικά και απευθείας από το ίδιο το Play Store της Google, ενώ και η προσθήκη του Google account μας δεν διαφέρει σαν διαδικασία από αυτό που έχουμε… συνηθίσει σε Smartphones άλλων εταιρειών.

Σχεδιασμός.

Ένα από τα πρώτα «προβλήματα» που μέχρι και σήμερα οι περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να λύσουν σε Foldable smartphones είναι αυτό του συνολικού μεγέθους και όγκου. Η ίδια η ύπαρξη ενός μηχανισμού που διπλώνει τα δύο μέρη έχει προφανώς ένα μέγεθος που προκαλεί αυτά τα… .προβλήματα, όπως φυσικά και το ότι τα δύο «μισά» του, όταν το κλείσει κανείς, διπλασιάζουν το πάχος του.

Εδώ, αρκεί κανείς να πιάσει μια φορά στα χέρια του το Mate X3 για να εκτιμήσει αυτό που έχει καταφέρει η HUAWEI. Όταν είναι κλειστό το Mate X3, το πάχος του είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό ενος κανονικού Smartphone. Μάλιστα είναι όσο αυτό ενός Smartphone μέσα σε μια θήκη, και από μονο του αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Μαζί με το περιορισμένο βάρος του που θα δούμε στην συνέχεια, αυτό έχει μια… αναπάντεχη επίπτωση σε όποιον κρατήσει το Mate X3 στο χέρι του. Είναι σχεδόν αδύνατον με τον όγκο και το βάρος του να αντιληφθεί ότι κρατάει ένα Foldable smartphone, με τρόπο που είναι από μόνος του εντυπωσιακός.

Τώρα, για το βάρος αυτό, προφανώς και στα 239 γραμμάρια δεν είναι ιδιαίτερα… χαμηλό. Όταν όμως κανείς υπολογίσει πως κορυφαία Smartphones κανονικού… σχεδιασμού είναι σημαντικά βαρύτερα από 200 γραμμάρια, και μερικά μάλιστα είναι ακόμα πιο βαριά από το Mate X3 χωρίς να είναι αντίστοιχα εντυπωσιακά αλλά και πολύπλοκα σαν κατασκευή, αλλάζει σημαντικά το μέτρο σύγκρισης.

Τίποτα από αυτά όμως δεν θα είχε σημασία σε ένα Smartphone που έχει σχεδιαστεί για να … ανοίγει και να κλείνει στην μέση. Ο μηχανισμός που το πετυχαίνει αυτό, πρέπει να είναι σταθερός, αξιόπιστος αλλά και πρακτικός στον τρόπο που το κάνει. Σε πλήρη αντίθεση με ελάχιστα Smartphones που πλησιάζουν έστω κοντά στο πάχος του Mate X3, σε αυτό ο μηχανισμός είναι σχεδιασμένος να είναι και πρακτικός. Δεν προσπαθεί να … ανοίξει ή να κλείσει πλήρως την οθόνη του, και μπορεί να «σταθεί» σε όποια γωνία εμείς θέλουμε.

Αυτό, μαζί με το ότι είναι σχεδιασμένος να διπλώνει και την οθόνη με τρόπο που να μην είναι ορατή η τσάκιση στο κέντρο της, είναι ένα επίσης εντυπωσιακό επίτευγμα.

Οθόνες.

Το Mate X3 έχει προφανώς δύο οθόνες, μια «μικρότερη» στην εξωτερική πλευρά του, και μια σημαντικά μεγαλύτερη εσωτερική αναδιπλούμενη οθόνη.

Η εσωτερική οθόνη είναι αρχικά αυτή που εντυπωσιάζει με την συνολική της απόδοση. Στις 7.85 ίντσες είναι πραγματικά μεγάλη, μεγαλύτερη από το συνηθισμένο ακόμα και σε Foldable smartphone αυτού του είδους. Μάλιστα έχει και την σωστή αναλογία πλευρών που δεν την κάνει υπερβολικά «ευρεία» και … κοντή προκειμένου να είναι βολική για προβολή βίντεο και τίποτα άλλο.

Είναι και ένα AMOLED Panel με ανάλυση 2224×2496 pixels. Η ανάλυση αυτή είναι υψηλότερη και εδώ από το συνηθισμένο για μια οθόνη αυτού του είδους. Τα πλεονεκτήματα είναι και πάλι συγκεκριμένα, αφού η οθόνη του Mate X3 έχει λεπτομέρεια απεικόνισης στα 426pixel ανά ίντσα, που είναι … αστεία υψηλότερη από αυτή σε σχεδόν κάθε άλλο Smartphone αυτού του είδους.

Παρόλα αυτά, η εσωτερική οθόνη του Mate X3 έχει και ένα χαρακτηριστικό που χωρίς να είναι κακό σε καμία περίπτωση, δεν ξεχωρίζει και αυτό είναι ο ρυθμός ανανέωσης της. Είναι προφανώς στα 120Hz, χωρίς όμως να έχει το εύρος προσαρμογής που θα περίμενε κανείς. Μπορεί να αλλάξει ανάμεσα σε 60, 90 και 120Hz, ένα εύρος προσαρμογής που είναι απλά… μικρότερο από αυτό που μπορεί να βρει κανείς σε Foldable smartphones πλέον άλλων εταιρειών.

Η εξωτερική οθόνη όπως πρέπει να είναι.

Για την εξωτερική οθόνη του Mate X3 η HUAWEI έχει κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει. Δεν έχει προσπαθήσει να την κάνει πιο… βολική με τρόπο που να αλλάξει την αναλογία πλευρών και της εσωτερικής του οθόνης, αλλά δεν την έχει κάνει και υπερβολικά… ψηλή και δύσκολη στη χρήση.

Με αναλογία πλευρών 20:9 και διαγώνιο στις 6.4 ίντσες είναι πρακτικά η ίδια οθόνη με αυτή που μπορεί να βρει κανείς σε ένα συνηθμισμένο Smartphone. Η ανάλυση της στα 2504×1080 pixels είναι επίσης όχι απλά ικανοποιητική, αλλά και αρκετή για οτιδήποτε σε αυτό το μέγεθος. Η λεπτομέρεια με την δεξιά πλευρά της που είναι ελάχιστα κυρτή, της δίνει και μια πιο ευχάριστη αίσθηση οπτικά αλλά και πρακτικά στον τρόπο που μπορεί να χειριστεί κανείς το Mate X3 με Gestures.

Το AMOLED panel που έχει επιλέξει η εταιρεία, έχει και εδώ το ίδιο περιορισμένο εύρος προσαρμογής του ρυθμού ανανέωσης. Παρόλα αυτά, είναι λιγότερο.. ενοχλητικο αφού και σε άλλες συσκευές του είδους μπορεί να βρει κανείς παρόμοιες λύσεις στην εξωτερική τους οθόνη.

Χρωματικά και πρακτικά είναι και οι δύο άριστες.

Ανεξάρτητα από τα επί μέρους χαρακτηριστικά τους, οι δύο οθόνες του Mate X3 «μοιράζοντα» όλα όσα έχουν πραγματικά σημασία.

Παρότι η HUAWEI παραδοσιακά και δυστυχώς δεν αναφέρει συγκεκριμένες τιμές για την φωτεινότητα της οθόνης στα Smartphones της. Αυτή παραμένει όσο υψηλή πρέπει για την άνετη χρήση του Mate X3 σε όλες τις συνθήκες. Μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ειδικά η εσωτερική του οθόνη, είναι πιο φωτεινή από το μέσο όρο κάτι που όπως θα δούμε στην συνέχεια έχει επιπτώσεις στην απόδοση της μπαταρίας του.

Το χρωματικό κόμμάτι, είναι ένας τομέας όπου η HUAWEI εδώ και χρόνια ξεχωρίζει με σωστό τρόπο. Στις ρυθμίσεις το Mate X3 έχει δύο επιλογές, την φυσική και ζωντανή λειτουργία και για τις δύο οθόνες του. Η φυσική λειτουργία όμως, είναι διαφορετική από το συνηθισμένο. Μπορεί να αλλάζει αυτόματα ανάμεσα στο sRGB και το DCI-P3 χρωματικό προφίλ ανάλογα με το τι προβάλλει η οθονη και το τι είναι απαραίτητο.

Η ζωντανή λειτουργία κάνει μονίμως την οθόνη πιο… ζωντανή και έντονη σε απόχρωση, κάτι που είναι πολλές φορές το ζητούμενο για πιο «ευχάριστη» εμπειρία θέασης.

Κάμερες.

Ακόμα ένας τομέας όπου το Mate X3 απλά δεν κάνει κάποια σημαντική και ουσιαστική παραχώρηση παρά τους περιορισμούς σε χώρου που έχει ένα Foldable Smartphone, είναι οι κάμερες στο πίσω μέρος του. Αυτές είναι συνολικά τρεις, και με απόδοση που ξεχωρίζει ακόμα και σε σύγκριση με «φυσιολογικά» Smartphones.

Η βασική κάμερα έχει έναν αισθητήρα στα 50mp με φυσικό μέγεθος στο 1/1.56” με OIS στον φακό της, με Dual Pixel Auto focus αλλά και ένα Laser focus που χρησιμοποιείται και από τις τρεις ανάλογα την περίπτωση και τις συνθήκες.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει, είναι εντυπωσιακές όπως και σε κάθε άλλο κορυφαίο Smartphone της εταιρείας. Αυτό από μόνο του είναι άξιο αναφοράς και.. εκτίμησης, αφού παραδοσιακά σε κάθε άλλη εταιρεία, τα Foldable Smartphones δεν πετυχαίνουν κάτι παρόμοιο.

_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva

Ακόμα και αν κάποιος… προσπαθήσει να βρει συγκεκριμένες διαφορές σε σύγκριση με το P60 pro για παράδειγμα, θα τις βρει σε πιο τεχνικούς τομείς που ρεαλιστικά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον μέσο χρήστη ακόμα και ενός τόσο ακριβού Foldable Smartphone.

_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για την Ultra wide κάμερα, με τον αισθητήρα των 13mp. Αυτή έχει «ερθει» από το P60 pro και όχι από τα αμέσως προηγούμενα Mate 50 Pro και P50 Pro. Αυτό σημαίνει ότι έχει λυθεί και το πρόβλημα με την αυτόματη εστίαση της, που παραμένει πάντα χρήσιμη για Macro φωτογραφίες από μικρή απόσταση.

Η Ultra wide κάμερα αυτή, έχει παρόμοια απόδοση χρωματικά και σε επίπεδα φωτισμού με την βασική κάμερα του Mate X3. Αυτό την κάνει χρήσιμη χωρίς «παραχωρήσεις» όταν θέλουμε απλά μια φωτογραφία με μεγαλύτερο πλάνο.

_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva

Η Τρίτη και τελευταία κάμερα όμως είναι αντίστοιχα αν όχι περισσότερο ξεχωριστή. ¨Εχει έναν περισκοπικό φακό με 5Χ οπτικό zoom, και έναν αισθητήρα με ανάλυση 12mp αλλά και έναν φακό με OIS.

Αποκλειστικά και μόνο η ύπαρξη της, κάνει το Mate X3 να ξεχωρίζει σε έναν τομέα φωτογραφίας που πρακτικά κάνενα άλλο Foldable smartphone επίσημα διαθέσιμο εκτός Κίνας δεν μπορεί να προσφέρει. Αυτό από μονο του κάνει τις φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει «ελεύθερες» κριτικής όταν κανείς δεν προσφέρει κάτι παρόμοι.

_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva
_cuva

Ακόμα όμως και αν οι φωτογραφίες αυτές δεν είναι αντίστοιχες με την περισκοπική κάμερα και πάλι σε κορυφαία φωτογραφικά Smartphones της HUAWEI, είναι με άνεση καλύτερη από αυτό που θα χρειαστεί κανείς σε όλες τις συνθήκες και περιπτώσεις που είναι χρήσιμη μια κάμερα που μπορεί να φέρει 5 φορές πιο κοντά αυτό που θέλουμε να φωτογραφίσουμε.

Επιδόσεις Hardware

Το Mate X3 έχει στο εσωτερικό του τον τυπικά παλαιότερο, αλλά αστεία ικανό και ισχυρό μέχρι και σήμερα, Snapdragon 8+ Gen 1 επεξεργαστή της Qualcomm. Οι επιδόσεις του είναι, και θα παραμείνουν για τα επόμενα χρόνια σημαντικά καλύτερες από αυτές που μπορεί να χρειαστεί κανείς σε οποιοδήποτε είδος χρήσης.

Μάλιστα, δεν πρέπει να ξεχνάμε εδώ, ότι παρά την ύπαρξη πλέον του νεότερου και ισχυρότερου Snapdragon 8 gen 2, αυτός δεν υπάρχει στο εσωτερικό κανενός Foldable Smartphone μέχρι και σήμερα.

Το Mate X3 έρχεται με 12GB RAM στην έκδοση με 512GB διαθέσιμου χωρου που θα είναι και αυτή που θα έρθει επίσημα στη χώρα μας.

Μάλιστα, τα πλεονεκτήματα του Snapdragon 8+ Gen 1 σε παραγωγη θερμοκρασίας, είναι ακόμα πιο «σημαντικά» σε ένα τόσο λεπτό Smartphone όπως το Mate X3. Από τη στιγμή που ο διαθέσιμος χώρος είναι αυτός που έχει στο μισό που βρίσκεται το Hardware στο εσωτερικό του, η περιορισμένη αύξηση της θερμοκρασίας του ακόμα και σε έντονη χρήση, τον κάνει ιδιαίτερα πρακτικό.

Μπαταρία.

Το Mate X3 έχει στο εσωτερικό του μια μπαταρία με χωρητικότητα 4.800mAh. Αυτό την κάνει από λίγο έως… περισσότερο μεγαλύτερη από το συνηθισμένο σε Smartphone αυτής της κατηγορίας.

Η απόδοση της παρόλα αυτά, διαφέρει ανάλογα με το πως το χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης του. Αν η χρήση του Mate X3 γίνεται κυρίως με την εξωτερική του οθόνη, η απόδοση της μπαταρίας του δεν διαφέρει με κάποιο αισθητό τρόπο από αυτή ενός «φυσιολογικού» Smartphone. Μπορεί να βγάλει με ιδιαίτερη άνεση μια ημέρα, και στο τέλος αυτής, με περιορισμένη χρήση και της μεγαλύτερης εσωτερικής οθόνης, να έχει ακόμα ένα 20% διαθέσιμο.

Αν τώρα χρησιμοποιεί την εσωτερική του οθόνη περισσότερο, με την ίδια χρήση θα φτάσει οριακά στο τέλος της ημέρας, με την μπαταρία να πλησιάζει να αδειάσει πλήρως. Ακομα όμως και αυτό σαν αποτέλεσμα, αν υπολογίσει κανείς ειδικά το πόσο λεπτό είναι το mate X3 και παρόλα αυτά έχει την συγκεκριμένη μπαταρία στο εσωτερικό του, είναι απόλυτα ικανοποιητικό.

Συμπέρασμα.

Το Mate X3 είναι ένα Foldable Smartphone που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Είναι το μοναδικό που με το πάχος, το βάρος αλλά και το μέγεθος και τον όγκο του δεν διαφέρει αισθητά από ένα «συνηθισμένο» έστω και κορυφαίο Smartphone. Αυτό από μόνο του το κάνει να ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά στην ίδια κατηγορία, και το κάνει απλά καλύτερο για καθημερινή χρήση.

Είναι όμως ταυτόχρονα και εντυπωσιακό σε απόδοση, με τις δύο του οθόνες, τις επιδόσεις του και πόσο μάλλον τις κάμερες που έχει στο πίσω μέρος του.

Αν τα συνδυάσει κανείς όλα αυτά, και διαπιστώσει ότι δεν κάνει καμία παραχώρηση όπως έχουμε δυστυχώς συνηθίσει σε αυτή την κατηγορία των Foldable smartphones, αυτό που έχει πετύχει η HUAWEI είναι μοναδικό.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

1 σχολιο

Maria 28/05/2023 - 22:25

Πότε θα δούμε video review?

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights