Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ CAT S75 Review: Πολύ σκλήρό για να χαλάσει

CAT S75 Review: Πολύ σκλήρό για να χαλάσει

απο Kostas Gliatiotis

Υπάρχουν κάποια smartphones που είναι σχεδιασμένα για πολύ συγκεκριμένο κοινό, και για αντίστοιχα πολύ συγκεκριμένη χρήση, και το S75 είναι σίγουρα ένα από αυτά. Είναι λοιπόν «άδικό» να τα κρίνει κανείς με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, όπως κάθε άλλο smartphone στην ίδια κατηγορία τιμής αλλά και γενικότερα.

Σχεδιασμένο με βασικό κριτήριο αυτό που κάνει τα Smartphones της εταιρείας να ξεχωρίζουν, δηλαδή την ανθεκτικότητα του, απευθύνεται σε αυτούς που αναζητούν μια συσκευή που να αντέχει στις σκληρές και διαφορετικές συνθήκες που θα την χρησιμοποιήσουν.

Προφανώς και η πιο σημαντική διαφορά του, είναι η κατασκευή από υλικά και με τρόπο που το κάνουν πιο ανθεκτικό από συνηθισμένα smartphones. Η κατασκευή αυτή, έχει και συγκεκριμένους περιορισμούς, αφού το μέταλλο και πόσο μάλλον το γυαλί, είναι δύο σαφώς πιο πολυτελή υλικά, που όμως δεν έχουν την ίδια αντοχή στο είδος χρήσης για το οποίο είναι σχεδιασμένο το S75.

Σχεδιασμός

Το τηλέφωνο λοιπόν στο σύνολο του, εκτός προφανώς από την οθόνη, είναι κατασκευασμένο από πλαστικό. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντέξει σε σαφώς πιο σκληρή χρήση, και σύμφωνα με την εταιρεία ακόμα και να πέσει από ύψος 1.8 μέτρων σε σκληρή επιφάνεια από τσιμέντο και όχι μόνο. Εδώ, μια σημαντική διαφορά που έχει το πλαστικό, είναι ότι παρότι προφανώς θα αποκτήσει και αυτό σημάδια από ένα δυνατό χτύπημα, αυτά δεν είναι τουλάχιστον το ίδιο έντονα όσο σε μια μεταλλική επιφάνεια και προφανώς δεν θα σπάσει όπως μια γυάλινη επιφάνεια όσο ανθεκτική και αν είναι.

Προκειμένου όμως να είναι όσο ανθεκτικό πρέπει, το S75 είναι και σημαντικά πιο ογκώδες από το συνηθισμένο, και εδώ όμως αν το κρίνει κανείς με τον ίδιο τρόπο όπως ένα συνηθισμένο smartphone. Παρόλα αυτά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν έχει πρόβλημα να θυσιάσει την ευκολία στην μεταφορά του,προκειμένου να είναι σίγουρο ότι το τηλέφωνο θα αντέξει στις συνθήκες που θα το χρησιμοποιήσει.

Η οθόνη τώρα του s75 είναι ένας ακόμα τομέας όπου είναι άδικο να το κρίνει κανείς με τον «συνηθισμένο» τρόπο. Αρχικά η εταιρεία έχει επιλέξει ένα LCD Panel, κυρίως και πάλι για την διαφορετική αντοχή του σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως συνεχόμενη υψηλή θερμοκρασία αλλά και προκειμένου ακόμα και αν η οθόνη λειτουργεί συνεχώς για πολλές ώρες και πολλές φορές, να μην αποκτήσει πρόβλημα. Είναι παρόλα αυτά ένα panel με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz, που θεωρείται ακόμα και εδώ εμπορικά «υποχρεωτικό», και στο βαθμό που έχει σημασία, δίνει μια διαφορετική εμπειρία χρήσης στο s75.

Η εταιρεία έχει επιλέξει το gorilla glass victus σαν το υλικό που προστατεύει την οθόνη του s75 και μάλιστα αναφέρει συγκεκριμένα ότι αυτό έχει πάχος 0.8 χιλιοστών προκειμένου να είναι πιο ανθεκτικό σε χτυπήματα. Όταν χρησιμοποιήσει κανείς την οθόνη του s75 θα διαπιστώσει ότι η απόκριση στην αφή είναι διαφορετική από το συνηθισμένο, όμως και αυτό είναι μια επιλογή που έχει γίνει για πολύ συγκεκριμένο λόγο. Η οθόνη είναι σχεδιασμένη να «ακούει» στην αφή ακόμα και με βρεγμένα χέρια αλλά και γάντια και με ακρίβεια που θεωρητικά τουλάχιστον είναι αυτή που θα χρειαστεί όποιος το χρησιμοποιεί συχνά με αυτόν τον τρόπο.

Για να αναφερθώ και σε κάτι πιο συνηθισμένο που αφορά την οθόνη του s75, παρότι είναι ένα LCD Panel, υποστηρίζει απροσμενα θα μπορούσε να πει κανείς, την προβολή HDR περιεχομένου.

Είναι όσο καλή μπορεί στην προβολή βίντεο με δεδομένη την τεχνολογία του πάνελ, ενώ εδώ σίγουρα κάνουν εντύπωση τα ιδιαίτερα δυνατά και μάλιστα στερεοφωνικά του ηχεία. Ακόμα και αν η ποιότητα του ήχου θα μπορούσε να είναι καλύτερη στη μέγιστη αυτή ένταση, είναι προφανές ότι έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να ακούσει κανείς το s75 ακόμα και σε χώρο με πραγματικά πολύ θόρυβο.

Δυορυφορική επικοινωνία.

Το S75 είναι το πρώτο Smartphone της εταιρείας με «αυτόνομη» επικοινωνία για αποστολή και λήψη δεδομένων μέσω δορυφόρου. Αυτή διαφέρει προφανώς από την δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του, και χρησιμοποιεί εκτός των άλλων ένα διαφορετικό δορυφορικό σύστημα.

Ο λόγος ύπαρξης της είναι (προφανώς) να μπορεί ο ιδιοκτήτης του να επικοινωνήσει ακόμα και σε σημεία που δεν υπάρχει κάλυψη από δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Όπως όμως και κάθε αυτόνομο δορυφορικό σύστημα, έτσι και αυτό στο S75 για να λειτουργήσει, η συσκευή πρέπει να έχει οπτική επαφή με … τον ουρανό σε ανοιχτό χώρο. Η διαδικασία «κλειδώματος» του δορυφόρου που χρειάζεται, ολοκληρώνεται σε μερικά λεπτά αν δεν είναι ήδη ενεργή, και ο χρόνος διαφέρει ανάλογα με το σημείο που βρισκόμαστε χωρίς όμως να είναι απαγορευτικός.

Μάλιστα, το Smartphone έχει την δυνατότητα να προσπαθεί στο Background να διατηρεί την επαφή με τον δορυφόρο ώστε αν τη χρειαστούμε να είναι πιο… άμεσα διαθέσιμη.

Αυτό που μπορεί να κάνει τώρα κάποιος με την υπηρεσία αυτή είναι να στείλει και να λάβει γραπτά μηνύματα, αλλά και να ενημερώσει ότι χρειάζεται βοήθεια σε κατάσταση ανάγκης. Η δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων έχει κάποιους «περιορισμούς» παρόλα αυτά που είναι μάλλον λογικοί. Για να στείλει κανείς ένα μήνυμα, πρέπει να είναι συνδρομητής στην υπηρεσία που προσφέρει η εταιρεία, η οποία έχει μια αρκετά λογική χρέωση ανάλογα με το πακέτο που χρειαζόμαστε. Η συνδρομή αυτή δίνει στον ιδιοκτήτη του S75 να στείλει ένα γραπτό μήνυμα σε οποιονδήποτε αριθμό τηλεφώνου επιθυμεί. Το να λάβει μια απάντηση όμως είναι λίγο διαφορετικό, αφού θα πρέπει και ο παραλήπτης να είναι συνδρομητής της υπηρεσίας.

Η διαδικασία αποστολής ενός μηνύματος διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, ενώ η λήψη του από τον παραλήπτη, γίνεται μέσα σε μερικά λεπτά. Ο χρόνος αυτός είναι απόλυτα λογικός, με δεδομένο το … ταξίδι που πρέπει να κάνει το μήνυμα από το κέντρο λήψης της δορυφορικής υπηρεσίας μέχρι το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ανά τον πλανήτη που προορίζεται.

Κάμερες

Παρότι προφανώς οι κάμερες δεν είναι το σημαντικότερο κριτήριο σε μια συσκευή αυτού του είδους, το s75 είναι όσο μπορεί… καλύτερο προκειμένου να βγάζει αν μη τι άλλο αξιοπρεπείς φωτογραφίες. Και πάλι είναι δύσκολο όμως να κρίνει κανείς τις κάμερες του με τον συνηθισμένο τρόπο, αφού πιθανότατα θα τις χρειαστεί κανείς για να φωτογραφίσει κάτι στο χώρο εργασίας του, που η δυνατότητα να βγάλει μια φωτογραφία είναι πιο σημαντική και το αν αυτή είναι όμορφη, ρεαλιστική κλπ είναι λιγότερο έως καθόλου σημαντικό.

Η βασική του κάμερα λοιπόν, έχει ανάλυση 50ΜΡ και χρησιμοποιεί τον συνηθισμένο σε οικονομικότερα τηλέφωνα JN1 αισθητήρα της Samsung. Για τον σκοπό που υπάρχει στο S75 η απόδοση της καμερας αυτής είναι αν μη τι άλλο ικανοποιητική, και στις περισσότερες περιπτώσεις θα βγάλει μια φωτογραφία που θα καλύψει τις απαιτήσεις.

hdr

Υπάρχει παρόλα αυτά και ένα ξεχωριστό night mode προκειμένου το S75 να βγάλει μια όσο το δυνατον καλύτερη φωτογραφία και σε χαμηλότερο φωτισμό. Η επεξεργασία της φωτογραφίας διαρκεί σημαντικά περισσότερο από το συνηθισμένο, ενώ και πάλι το τελικό αποτέλεσμα έιναι μάλλον απλά ικανοποιητικό στην καλύτερη περίπτωση

Περισσότερο για εμπορικούς λόγους, ακόμα και σε ένα τηλέφωνο αυτού του είδους, υπάρχουν δύο ακόμα κάμερες στο πίσω μέρος του S75. Η μια από αυτές έχει ultra wide φακό, όπως πάντα για ένα μεγαλύτερο πλάνο στις φωτογραφίες. Επειδή υπάρχει πάντα η πιθανότητα στις συνθήκες που θα χρησιμοποιηθεί το S75 να θέλει κανείς να βγάλει μια φωτογραφία με πολύ περισσότερα μέσα στο πλάνο, είναι και πάλι άδικο να την κρίνει κανείς πιο αυστηρά.

Είναι λοιπόν μια κάμερα των 8ΜΡ που για να είμαστε δίκαιοι υπάρχει και σε πιο συνηθισμένες συσκευές σε αυτή αλλά και υψηλότερη κατηγορία τιμής. Το βασικό, είναι ότι μπορεί όντως να χωρέσει περισσότερα στο πλάνο της φωτογραφίας, και ποιοτικά είναι και πάλι αν μη τι άλλο αποδεκτές.

Επιδόσεις

Το S75 είναι ένα τηλέφωνο σχεδιασμένο αρχικά να λειτουργεί σωστά για τα επόμενα πολλά χρόνια, και στη συνέχεια να μην είναι ενοχλητικό σε απόδοση όταν ο ιδιοκτήτης του θέλει να κάνει αυτά που μπορεί να περιμένει από αυτό.

Ακόμα και σαν δικαιολογία, αυτό κάνει αποδεκτή την επιλογή του dimensity D930 επεξεργαστή της mediatek για το S75 και αν μη τι άλλο, έρχεται σε μια έκδοση με 6GB RAM και 128GB διαθέσιμου χώρου, ενώ υπάρχει κανονικά υποδοχή για κάρτες μνήμης, που και πάλι εδώ είναι χρησιμες ακόμα και με τα μειονεκτήματα που έχουν σε ταχύτητα και κατανάλωση ενέργειας.

Το S75 έρχεται με Android 12, μια παλαιότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί ότι θα αναβαθμιστεί σε 13 και 14 και ότι θα παρέχει και επιλέον 3 χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας. Για μια ακόμα φορά, το κοινό που θα επιλέξει ένα τηλέφωνο σαν το S75 προφανώς και δεν ενδιαφέρεται για τις νέες δυνατότητες και τα διαφορετικά εικονίδια σε κάθε νέα έκδοση, όσο το να συνεχίσει να λειτουργεί αξιόπιστα στις συνθήκες που το χρειάζεται.

Παρότι ο D930 είναι μια διαφορετική έκδοση του Dimensity 920, είναι εμφανές ότι το S75 δεν είναι όσο καλά «σχεδιασμένο» πρέπει. Οι επιδόσεις του είναι θεωρητικά αρκετά καλές, όμως το τηλέφωνο έχει μικρά κολλήματα σε κάποιες περιπτώσεις που δεν τα περιμένει κανείς αρχικά. Χωρίς να είναι ενοχλητικό σε καμία περίπτωση, είναι κάτι που πιθανότατα δεν θα έπρεπε να υπάρχει σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Μπαταρία

Τέλος, και η μπαταρία του S75 είναι ένας τομέας όπου δεν είναι εύκολο να το κρίνει κανείς με τον συνηθισμένο τρόπο. Η χωρητικότητα της είναι αναμενόμενα πλέον 5.000mAh και η απόδοση της είναι σίγουρα καλή χωρίς όμως να ξεχωρίζει. Είναι πρακτικά αδύνατον να το αφήσει κανείς από μπαταρία μέσα σε μια ημέρα, όσο απαιτητικός και αν είναι από τη συσκευή.

Ένας τομέας όπου έχει ενδιαφέρον το πόσο διαφορετικά κριτήρια πρέπει να έχει μια εταιρεία όταν σχεδιάζει ένα smartphone αυτού του είδους είναι η φόρτιση. Σε μια παρουσίαση που μας έκανε η caterpillar για το S75, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση με τους υπεύθυνους της εταιρείας. Αρχικά, το S75 πρέπει να μπορεί να φορτίσει σε όλες τις συνθήκες, ακόμα και σε χώρο με σημαντικά αυξημένη θερμοκρασία. Αυτό κάνει τη γρήγορη φόρτιση σχεδόν αδύνατη, προκειμένου και να λειτουργεί σωστά ενώ φορτίζει αλλά και για να διατηρήσει την απόδοση της μπαταρίας του.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι η αξιοπιστία της φόρτιστης προϋποθέτει εκτός των άλλων και έναν φορτιστή αλλά και ένα καλώδιο σε καλή κατάσταση κάτι που επίσης δεν θεωρείται δεδομένο σε όλες τις συνθήκες που θα βρεθεί να φορτίζει το S75. Με αυτά σαν δεδομένα, το ότι τελικά φορτίζει με μόλις 15W είναι μια λογική επιλογή έστω και αν αυξάνει σημαντικά τον χρόνο που χρειάζεται για να γεμίσει την μπαταρία του.

Συμπέρασμα

Όταν ξεκίνησα το συγκεκριμένο review ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα φαίνεται σαν ένα σύνολο από «δικαιολογίες» σε τομείς που το S75 διαφέρει από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην κατηγορία που ανήκει. Είναι όμως πραγματικότητα το ότι δεν έχει σχεδιαστεί για τον συνηθισμένο χρήστη ενός smartphone, και αυτό καθορίζει τις επιλογές που έχει κάνει η εταιρεία. Είναι όμως επίσης δεδομένο ότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται, εκτιμά περισσότερο την αξιοπιστία και την αντοχή του, και δεν το ενδιαφέρουν δυνατότητες που δεν είναι απαραίτητες ή μπορεί να είναι και αδιάφορες στις συνθήκες που πρέπει να χρησιμοποιήσουν το S75.

Προφανώς και δεν απευθύνεται σε όλους, αυτό όμως είναι κάτι που η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά και έχει σχεδιάσει το S75 για ένα πολύ συγκεκριμένο και απαιτητικό είδος χρήσης.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights