Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Xiaomi 13T Pro Review: Σωστό σύνολο

Xiaomi 13T Pro Review: Σωστό σύνολο

απο Kostas Gliatiotis

Η σειρά των Τ μοντέλων κάθε χρόνο αποτελεί για την Xiaomi μια ενδιαφέρουσα «δυνατότητα». Να προσφέρει όλα όσα κάνουν τα κορυφαία της smartphones να ξεχωρίζουν… αφαιρόντας αυτά που αυξάνουν το κόστος, χωρίς απαραίτητα να είναι «σημαντικά» σε καθημερινή χρήση. Η πολιτική αυτή της εταιρείας μας έχει προσφέρει μέχρι σήμερα τα Xiaomi 11T pro και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον Xiaomi 12T Pro πριν περίπου ένα χρόνο. Το νεότερο Xiaomi 13T Pro όμως, είναι αναμενόμενα το πιο ολοκληρωμένο μοντέλο της σειράς, και παρότι είναι πιο οικονομικό σε σύγκριση με το xiaomi 13 και πόσο μάλλον το xiaomi 13 Pro, είναι ένα Smartphone που καλύπτει με χαρακτηριστική άνεση όλα όσα χρειάζεται κανείς στην καθημερινότητα του και ακόμα περισσότερα.

Αλλάζοντας το μεταλλικό πλαίσιο με πλαστικό, την WQHD οθόνη του Xiaomi 13 Pro με ένα παρόλα αυτά κορυφαίο τεχνικά AMOLED Panel, προσθέτοντας όμως και κάμερες σε συνεργασία με την Leica για πρώτη φορά σε μοντέλο της Τ σειράς, το Xiaomi 13T Pro είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και ικανό σύνολο. Σε σημείο που η επιλογή ενός ακριβότερου smartphone απλά δεν είναι… απαραίτητη για σχεδόν κανένα είδος χρήσης. Προσθέτωντας τέλος και την πιστοποίηση ΙΡ68 για αντοχή στο νερό και τη σκόνη, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βρει κανείς κάτι που απουσιάζει από το νεότερο μοντέλο της εταιρείας.

Σχεδιασμός.

Για το Xiaomi 13T pro η εταιρεία έχει κάνει μερικές συγκεκριμένες, και ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές επιλογές. Η μπροστινή πλευρά του, όπως πλέον και σε σχεδόν κάθε άλλο Smartphone, καλύπτεται πρακτικά από την οθόνη του και είναι δύσκολο να «ξεχωρίσει» με κάποιο ουσιαστικό τρόπο. Το πίσω μέρος του όμως είναι αρκετά διαφορετική… συζήτηση. Εδώ το πλαίσιο για τις τρεις ικανές κάμερες του, όπως και η κατασκευή από γυαλί στην μαύρη τουλάχιστον έκδοση του Xiaomi 13 T pro, του δίνουν πλέον μια πολυτέλεια που δεν έχουμε συνηθίσει στην συγκεκριμένη σειρά.

Η επιλογή του πλαστικού για το πλαίσιο στο πλαϊνό του μέρος, είναι προφανώς ένα μέτρο μείωσης του κόστους, έρχεται παρόλα αυτά με το πλεονέκτημα του χαμηλότερου βάρους. Η πιστοποίηση ΙΡ68 για αντοχή στο νερό και τη σκόνη, που για πρώτη φορά έρχεται σε μοντέλο της σειράς και πάλι, είναι πάντα καλοδεχούμενη για την ασφάλεια που προσφέρει σε περίπτωση τυχαίας επαφής με νερό.

Επιστρέφοντας στο πλαίσιο για τις κάμερες, που είναι και η πρακτικά μοναδική σχεδιαστική «διαφορά» στα δύο Τ μοντέλα της νέας σειράς, αυτό έχει την … τετράγωνη σχεδίαση των xiaomi 13, Xiaomi 13 Pro με μικρές διαφορές προκειμένου αναμενόμενα να ξεχωρίζει από αυτά. Περισσότερο σημασία έχει βέβαια ότι φιλοξενεί πλέον τρεις ιδιαίτερα ικανές κάμερες που θα δούμε στην συνέχεια του review.

Τέλος, εργονομικά δεν μπορεί να έχει καποιος συγκεκριμένο… παράπονο από το Xiaomi 13T Pro. Τα πλήκτρα στο πλαϊνό του μέρος είναι σε σωστό «ύψος» ώστε να μπορεί να τα φτάσει κανείς εύκολα, και ο αισθητήρας αποτυπωμάτων είναι ενσωματωμένος στην οθόνη του, ένα ακόμα στοιχείο που όπως και στον προκάτοχο του «ανήκει» σε υψηλότερη κατηγορία τιμής συνήθως.

Κάμερες

Μια ακόμα πρωτιά σε μοντέλο της σειράς Τ είναι οι κάμερες που έρχονται σαν αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Leica. Μάλιστα είναι και τεχνικά ιδιαίτερα ικανές και αναβαθμισμένες κάμερες σε σύγκριση με κάθε προηγούμενο μοντέλο της ίδιας σειράς.

Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η βασική κάμερα είναι τεχνικά και σε απόδοση καλύτερη από αυτή του «απλού» αλλά θεωρητικά καλύτερου xiaomi 13. Χρησιμοποιεί τον IMX707 αισθητήρα της Sony. Αυτός, παρότι παλαιότερος «ημερολογιακά» και αυτός που χρησιμοποιούσε το ιδιαίτερα ικανό φωτογραφικά Xiaomi 12 Pro, έρχεται με μεγαλύτερο φυσικό μέγεθος στο 1/1.28” με τα σημαντικά πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει στα επίπεδα φωτισμού που μπορεί να «δει».

Έχει φυσικά μηχανική σταθεροποίηση στον φακό του και Dual pixel Auto focus, το σημαντικότερο πλεονέκτημα του όμως είναι η … ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων προς το σmartphone και οι δυνατότητες που αυτή προσφέρει. Από την πιο αποτελεσματική και γρήγορη λήψη φωτογραφιών, μέχρι την ικανότητα εγγραφής βίντεο σε ανάλυση 8Κ, όσο χρήσιμη είναι αυτή σε οποιοδήποτε Smartphone.

Το αποτέλεσμα στην πράξη είναι όμως αυτό που έχει σημασία. Εδώ η συνεργασία με την Leica προσφέρει τα αποτελέσματα που περιμένει κανείς, με διαφορετικούς μάλιστα τρόπους. Η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά ότι μια φωτογραφία πρέπει να έχει τον δικό της «χαρακτήρα», και όχι να είναι εύκολα εντυπωσιακή με ζωντανά και έντονα χρώματα, μια λογική που ακολουθεί μια άλλη πολύ συγκεκριμένη εταιρεία.

 

Τα δύο διαφορετικά φωτογραφικά modes της Leica προσφέρουν ουσιαστικές διαφορές ανάλογα με το στυλ που θέλουμε να έχει κάθε φωτογραφία.

Το μεγάλο μέγεθος του αισθητήρα των 50mp έχει αναμενόμενα πλεονεκτήματα σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού. Εδώ το xiaomi 13T pro ξεχωρίζει με… άνεση σε σύγκριση με κάθε άλλο smartphone στην ίδια κατηγορία. Από τα πάντα σωστά επίπεδα φωτισμού που δεν χάνουν τον ρεαλισμό τους, στην λεπτομέρεια που περιέχει κάθε φωτογραφία αλλά και τον τρόπο που τα χρώματα αποτυπώνονται σωστά, όμορφα και επίσης ρεαλιστικά.

Η δεύτερη κάμερα που αποτελεί κάτι νέο για το Xiaomi 13T pro είναι αυτή με τον Ultrawide φακό. Έχει πλέον ανάλυση 12mp, που είναι πρακτικά 50% υψηλότερη από το δυστυχώς συνηθισμένο των 8mp. Αυτό προσφέρει σε κάθε φωτογραφία την λεπτομέρεια που περιμένει κανείς ότι έχει με δεδομένο και το μεγαλύτερο πλάνο, ενώ πάντα έχει σημασία ότι χρωματικά και σε επίπεδα φωτισμού δεν διαφέρει από αυτές της βασικής κάμερας.

Η Τρίτη κάμερα τώρα, είναι πλήρως νέα σε αυτή τη σειρά της εταιρείας και όχι μόνο. Έχει έναν φακό με 2Χ οπτικό zoom και έναν αισθητήρα με ανάλυση 50mp. Αυτό της δίνει την δυνατότητα να βγάζει ιδανικές σε «κάδρο» φωτογραφίες πορτραίτου, αλλά και κάθε φωτογραφία να έχει εντυπωσιακή ποιότητα συνολικά για κάμερα αυτού του είδους.

Εδώ η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει και πάλι έναν σημαντικά μεγαλύτερο αισθητήρα, και οι φωτογραφίες ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές με δεδομένους τους περιορισμούς του συγκεκριμένου φακού.

Τέλος, το Xiaomi 13T pro έρχεται με μερικές χρήσιμες προσθήκες στην εφαρμογή της κάμερας. Η δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης στοιχείων όπως η οξύτητα και ο «τόνος» σε κάθε φωτογραφία, είναι κάτι που πιθανόν δεν θα χρησιμοποιήσουν όλοι, είναι όμως σπάνιο και χρήσιμο για αυτούς που θέλουν να βγάλουν μια δική τους φωτογραφία σε στυλ και απόδοση χρωματικά.

Οθόνη.

Η οθόνη του Xiaomi 13T pro είναι ένας «ενδιαφέρον» τομέας διαφοροποίησης από τα ακριβότερα μοντέλα της σειράς. Έχει χαμηλότερη θεωρητικά ανάλυση στα 2712×1220 pixels, που όμως ρεαλιστικά είναι ταυτόχρονα υψηλότερη από το FullHD+ αλλά και περισσότερο από ότι «χρειάζεται» για να έχει απόλυτα ικανοποιητική λεπτομέρεια απεικόνισης. Στα 446 pixel ανά ίντσα είναι με άνεση υψηλότερη από αυτό που πρέπει ώστε κανείς να μην μπορεί να … δει ξεχωριστά pixel όσο κοντά και αν έχει το Xiaomi 13T pro.

Είναι όμως και ένα εντυπωσιακό τεχνικά Panel με διαφορετικούς τρόπους. Η εταιρεία δηλώνει μέγιστη φωτεινότητα τα 2.600nits, ένα νούμερο που όπως και σε κάθε άλλη συσκευή αφορά ένα μικρότερο ποσοστό της συνολικής επιφάνειας και σε συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι η φωτεινότητα της είναι… αστεία υψηλη σε όλες τις συνθήκες, ακόμα και κάτω από το φως του ήλιου και ρεαλιστικά αυτό είναι που έχει σημασία.

Έρχεται και με ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz και μερικές χρήσιμες «δυνατότητες» σε ότι αφορά τον τρόπο που συμπεριφέρονται συγκεκριμένες εφαρμογές. Τo Xiaomi 13T pro έχει δύο διαφορετικές επιλογές για την προσαρμογή του ρυθμού ανανέωσης. Μπορεί να αλλάζει αυτόματα ανάμεσα σε 60, 90, 120 και 144Hz ανάλογα με την εφαρμογή και τις συνθήκες χρήσης, που είναι ρεαλιστικά και το ζητούμενο. Υπάρχει όμως και η επιλογή να την «κλειδώσει» ο ιδιοκτήτης του xiaomi 13T pro στα 144Hz και να εκμεταλλευτεί μια ακόμα χρήσιμη επιλογή.

Όταν είναι αποκλειστικά ρυθμισμένη στα 144Hz, το Xiaomi 13T Pro εμφανίζει μια … λίστα με τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες προκειμένου ο ιδιοκτήτης του να μπορεί να «αναγκάσει» κάποιες από αυτές να λειτουργούν στα 144Hz, ακόμα και αν δεν το υποστηρίζουν, ένας περιορισμός που και πάλι υπάρχει σε smartphones από αρκετές διαφορετικές εταιρείες.

Τέλος, κάτι που δεν κάνει… εντύπωση, είναι η σωστή υποστήριξη προβολής HDR περιεχομένου. Το Xiaomi 13T pro υποστηρίζει το Dolby Vision HDR που συνεχίζει να είναι το πιο… διαδεδομένο πρότυπο σε υπηρεσίες όπως το Netflix kαι το Disney+. Υποστηρίζει φυσικά και το HDR10+ που χρησιμοποιείται στο Youtube, και το Xiaomi 13T Pro aναγνωρίζεται σωστά για την υποστήριξη του από τις εφαρμογές αυτές και όχι μόνο.

Επιδόσεις Hardware

Στο εσωτερικό του Xiaomi 13T Pro βρίσκεται ο Dimensity 9200+ επεξεργαστής της Mediatek. Το + στην ονομασία του δηλώνει ότι είναι η πιο ισχυρή έκδοση του «απλού» 9200 με θεωρητικά και πρακτικά περίπου 10% ακόμα υψηλότερη απόδοση.

Τώρα, ο Dimensity 9200+ έχει συνολική απόδοση υψηλότερη από αυτή του Snapdragon 8+ Gen 1, και τυπικά είναι λοιπόν πιο γρήγορο το Xiaomi 13T Pro από τον προκάτοχο του. Επίσης τυπικά, έχει μια μικρή διαφορά σε σύγκριση με τον Snapdragon 8 Gen 2, μια διαφορά όμως που μπορεί να αποτυπωθεί σε συγκεκριμένα, προφανώς απαιτητικά benchmarks και όχι σε οποιδήποτε είδος καθημερινής χρήση.

Σε αυτή την καθημερινή χρήση, το Xiaomi 13T pro είναι ένα… αστεία ισχυρό και γρήγορο σε όλα smartphone. Μάλιστα προσφέρει την απόδοση αυτή με ιδιαίτερα περιορισμένη κατανάλωση ενέργειας, και τα πλεονεκτήματα που αυτό έχει σε συνεχόμενη χρήση σε όλες τις συνθήκες. Έχει και ιδιαίτερα σωστή «θερμική» συμπεριφορά, που επίσης είναι πάντα απαραίτητη προκειμένου η απόδοση να μην μειώνεται σε ενοχλητικό επίπεδο, και πάλι σε εντατική και συνεχόμενη χρήση.

Η Mali G-715 GPU της ARM στο εσωτερικό του Dimensity 9200+ έχει και αυτή με την σειρά της απόδοση που είναι υψηλότερη από αυτή που χρειάζεται κάθε παιχνίδι και εφαρμογή που είναι διαθέσιμα για android smartphones. Εδώ η κατανάλωση ενέργειας είναι υψηλότερη από το ιδανικό, σε πιο απαιτητικά παιχνίδια, χωρίς όμως να δημιουργεί προβλήματα σε απόδοση και θερμοκρασία λειτουργίας. Αυτό κάνει το Xiaomi 13T Pro ένα ιδιαίτερα ικανό smartphone για συνεχόμενη gaming χρήση.

Τέλος, η έκδοση που θα έρθει επίσημα στη χώρα μας, έχει 12GB διαθέσιμης μνήμης RAM που όπως πάντα, τώρα και τα επόμενα χρόνια, είναι περισσότερη από ότι χρειάζεται για κάθε εφαρμογή. Ακόμα και περισσότερες από μια , ιδιαίτερα απαιτητικές εφαρμογές αλλά και παιχνίδια, μπορούν να είναι ταυτόχρονα ενεργά, κάτι που ρεαλιστικά υπερβαίνει αυτό που χρειάζεται κανείς στην καθημερινότητα του.

Μπαταρία.

Η μπαταρία στο εσωτερικό του xiaomi 13T pro έχει χωρητικότητα 5.000mAh και η απόδοση της είναι μάλλον ικανοποιητική. Ο διαφορετικός επεξεργαστής στο εσωτερικό του, και περισσότερο η οθόνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης, έχουν… επιπτώσεις στην απόδοση αυτή. Το smartphone προσφέρει με ευκολία μια ημέρα σχετικά έντονης χρήσης, ακόμα και με συνεχόμενη λήψη φωτογραφιών με τις ιδιαίτερα ικανές κάμερες του. Ταυτόχρονα η οθόνη και ο φωτισμός της ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, είναι απόλυτα ικανοποιητικά χωρίς να έχουν σημαντική επίπτωση και πάλι στην μπαταρία.

Είναι περισσότερο η αυξημένη κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής, αυτή που αλλάζει την συνολική απόδοση του xiaomi 13T Pro. Ο ρυθμός που μειώνεται το ποσοστό της μπαταρίας είναι πιο… γρήγορος από το συνηθισμένο. Αυτό συνήθως δεν επιτρέπει στο σmartphone να παραμένει ενεργό για δεύτερη ημέρα χρήσης, κάτι που έτσι και αλλιώς δεν θεωρείται «προϋπόθεση» σε ένα τόσο ισχυρό smartphone.

Φυσικά, δεν θα περίμενε κανείς από την εταιρεία, να μην προσφέρει εντυπωσιακά γρήγορη φόρτιση στο Xiaomi 13T Pro. Υποστηρίζει το αξιόπιστο και πραγματικά γρήγορο πρότυπο της εταιρείας των 120W, και μάλιστα ο φορτιστής περιλαμβάνεται κανονικά στη συσκευασία του.

Συμπέρασμα.

Το Xiaomi 13T pro είναι το πιο ολοκληρωμένο Smartphone της Τ σειράς από την εταιρεία, και αν αυτό είναι «αναμενόμενο» αφού είναι και το νεότερο, το πως το πετυχαίνει στην πράξη είναι αυτό που έχει σημασία. Από την σωστή επιλογή οθόνης που προσφέρει αυτά που έχει σημασία, την αντοχή στο νερό και τη σκόνη, και τις επιδόσεις, μέχρι φυσικά τις εντυπωσιακές τεχνικά και σε απόδοση κάμερες. Η συνεργασία με την Leica έχει ουσιαστικά πλεονεκτήματα, και αυτό φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο.

Το σύνολο όλων αυτών, έρχεται σε μια τιμή πώλησης που είναι απόλυτα… λογική για το σύνολο αυτό, και με δεδομένη την ύπαρξη 512GB διαθέσιμου χώρου, είναι μια πρόταση που ξεχωρίζει στην κατηγορία αυτή, αλλά ακόμα και σε σύγκριση με σημαντικά ακριβότερες προτάσεις του ανταγωνισμού.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights