Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Creative Zen Hybrid Pro Review: Ήχος, δυνατότητες για Gaming και όχι μόνο.

Creative Zen Hybrid Pro Review: Ήχος, δυνατότητες για Gaming και όχι μόνο.

απο Kostas Gliatiotis

Η Creative έχει αποδείξει πλέον εδώ και χρόνια μάλιστα, ότι σχεδιάζει κορυφαία προϊόντα ήχου, τα οποία ταυτόχρονα δίνουν έμφαση στην εργονομία και το να είναι πρακτικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η εταιρεία συνεχίζει όμως να προσφέρει νεότερες και καλύτερες λύσεις, και τα zen hybrid pro είναι αντίστοιχα τα νεότερα Over Head ακουστικά της. Έρχονται με ενδιαφέρουσες δυνατότητες, προσοχή και πάλι στον σχεδιασμό και την εργονομία, και έμφαση στο να μπορεί να τα εκμεταλλευτεί κανείς με διαφορετικούς τρόπυς ανάλογα τις ανάγκες του.

Με active noise cancellation που προσαρμόζεται «έξυπνα» στις συνθήκες και τον χώρο γύρω μας, υποστήριξη για το Bluetooth LE πρότυπο με εντυπωσιακά χαμηλό Latency στη μεταφορά ήχου και μπαταρία που μπορεί να φτάσει έως και τις… 100 ώρες σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Σχεδιασμός.

Για την Creative, σωστά αυτό που έχει προτεραιότητα είναι η εργονομία και προφανώς το να είναι άνετα στη χρήση τα zen hybrid pro. Ο σχεδιασμός τους το πετυχαίνει αυτό με έναν ιδιαίτερα καλό τρόπο και μάλιστα σε διαφορετικούς τομείς. Αρχικά, κάτι που έχει σημασία ειδικά σε συνεχόμενη χρήση, είναι το σχετικά χαμηλό τους βάρος για ακουστικά αυτού του είδους. Είναι εύκολο να «ξεχάσει» κανείς ότι τα έχει στο κεφάλι του, και σε καμία περίπτωση δεν κουράζουν.

Για να το πετύχει αυτό η εταιρεία, έχει χρησιμοποιήσει μέταλλο εκεί που πρέπει, όπως στον μηχανισμό που αλλάζει το μέγεθος της στεφάνης τους, χωρίς όμως περιττές λεπτομέρειες «πολυτέλειας» σε διαφορετικά σημεία των ακουστικών. Η στεφάνη έχει μια επιφάνεια από ύφασμα με … μαξιλαράκι στο σημείο που ακουμπούν το κεφάλι μας, προκειμένου και πάλι να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετα. Ο συνδυασμός είναι εντυπωσιακός, και πραγματικά είναι εύκολο να τα χρησιμοποιεί κανείς για ώρες χωρίς ποτέ να νιώσει ότι τον κουράζουν.

Τέλος, κάθε ένα από τα ακουστικά περιστρέφεται προκειμένου να ταιριάζει ακριβώς στο σημείο που θέλουμε να τα φορέσουμε, αλλά και για να είναι σημαντικά πιο εύκολα στη μεταφορά τους.

Εργονομία.

Σε κάθε σετ ακουστικών, τα πλήκτρα χειρισμού πρέπει να εκτελούν όλες τις λειτουργίες και δυνατότητες που έχουν, ταυτόχρονα όμως να είναι και εργονομικά και εύκολα στον χειρισμό τους. Τα zen hybrid pro το πετυχαίνουν αυτό με έναν ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο. Τα πλήκτρα είναι τοποθετημένα με απόσταση μεταξύ τους ώστε να μην πατήσουμε κατά λάθος κάποιο άλλο, ενώ ξεχωρίζουν και σε ύψος ώστε να είναι εύκολο να τα βρει κανείς με την αφή. Το … ποιο είναι το καθένα, θέλει λίγη εξοικείωση, όμως στη συνέχεια η χρήση τους είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Αντίστοιχα, έχουν και ένα roller για την αυξομείωση του ήχου στο αριστερό ακουστικό, που είναι σαφώς πιο εργονομικό από πλήκτρα για αυτή τη χρήση. Στο αριστερό αυτό ακουστικό υπάρχει και η υποδοχή για το εξωτερικό μικρόφωνο που εννοείται ότι περιλαμβάνεται κανονικά στη συσκευασία τους.

Είναι έξυπνα με πολλούς τρόπους.

Τα zen hybrid pro είναι σχεδιασμένα να «ταιριάζουν» στην εποχή τους, και αυτό σημαίνει ότι εκτός από την αναμενόμενη κορυφαία ηχητική απόδοση για ακουστικά αυτής της κατηγορίας… πρέπει να έχουν αρκετές ακόμα δυνατότητες. Το Active Noise cancellation είναι προφανώς η πιο σημαντική από αυτές, και με την ύπαρξη του, αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί.

Κάθε ένα από τα ακουστικά έχει δύο διαφορετικά μικρόφωνα τοποθετημένα στα δύο άκρα προκειμένου να καταγράφουν σωστά τον ήχο και την απόσταση μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο, το ANC αποδίδει εντυπωσιακά στην πράξη ακόμα και σε χώρους με ιδιαίτερη ηχορύπανση κάθε είδους.

Προφανώς σε ακουστικά αυτού του είδους, που απομονώνουν έτσι και αλλιώς αποτελεσματικά τον ήχο γύρω μας, η απόδοση του ANC είναι αναμενόμενα καλή, όμως εδώ το αποτέλεσμα είναι μάλλον… εντυπωσιακό. Το Deep Neural Network όπως το περιγράφει η creative (λόγω και εποχής…) αναγνωρίζει σωστά τους ήχους γύρω μας, τους «ακυρώνει» αποτελεσματικά, ενώ έχει ενδιαφέρον το ότι δεν αλλάζει αισθητά την ηχητική απόδοση των zen hybrid pro.

Το ξεχωριστό Ambient Mode, επιτρέπει και εδώ σε συγκεκριμένους ήχους να «περνάνε» από το ANC προκειμένου όταν θέλουμε να έχουμε καλύτερη αντίληψη του χώρου γύρω μας. Αναγνωρίζει σωστά την ανθρώπινη φωνή, η οποία μεταφέρεται και λιγότερο … μηχανική από το συνηθισμένο στα ίδια τα ακουστικά.

Η βελτιωμένη συνδεσιμότητα.

Τα zen hybrid pro υποστηρίζουν το Bluetooth 5.3 πρότυπο και ακόμα πιο σημαντική είναι η υποστήριξη του Bluetooth LE. Αυτό προσφέρει σημαντικά υψηλότερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, με μάλιστα χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Ο συνδυασμός προσφέρει προφανώς την μετάδοση ήχου με υψηλότερο bitrate και αντίστοιχα καλύτερη ποιότητα, με το πλεονέκτημα ότι αυτό δεν θυσιάζει την απόδοση της μπαταρίας.

Το σημαντικότερο όμως ίσως πλεονέκτημα του Bluetooth LE είναι το σημαντικά χαμηλότερο Latency που έχουν στον συγχρονισμό ήχου και εικόνας. Θεωρητικά και πρακτικά, μπορεί να είναι στα 20ms προκειμένου να μην είναι αντιληπτή η καθυστέρηση ακόμα και σε «απαιτητικές» συνθήκες.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα του Bluetooth LE απαιτούν προφανώς υποστήριξη και από τη συσκευή που θα συνδέσουμε τα zen hybrid pro. Εδώ η εταιρεία έρχεται να δώσει μια ιδιαίτερα έξυπνη, απλή και πρακτική λύση που άλλες εταιρείες προφανώς δεν θέλουν απλά να προσφέρουν. Στην συσκευασία των zen hybrid pro στην Classic έκδοση τους, υπάρχει ένα μικρό πραγματικά σε μέγεθος USB Dongle. Αυτό είναι ένας «πομποδέκτης» που υποστηρίζει το Bluetooth LE πρότυπο και μπορεί να συνδεθεί στην USB Type-C θύρα κάθε συσκευής. Αν λοιπόν το Laptop, το smartphone μας ή και η gaming κονσόλα δεν υποστηρίζει το Bluetooth LE αυτόνομα, με το dongle αυτό θα πάρουμε την καλύτερη απόδοση των zen hybrid pro εύκολα και γρήγορα.

Το μειονέκτημα εδώ είναι ίσως ότι τα ακουστικά δεν μπορούν να είναι συνδεδεμένα ταυτόχρονα σε περισσότερες από μια συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι αν το smartphone μας έχει υποστήριξη για το Bluetooth LE και δεν χρειαζόμαστε το dongle αλλά θέλουμε να τα συνδέσουμε και σε μια gaming κονσόλα θα πρέπει κάθε φορά να κάνουμε την κατά τα άλλα εύκολη διαδικασία του pairing για να αλλάζουμε ανάμεσα τους.

Τέλος, το συγκεκριμένο USB dongle έχει μια ακόμα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη δυνατότητα. Υποστηρίζει το Broadcast mode του Bluetooth LE. Με αυτό, λειτουργεί σαν «πομπός» για περισσότερα από ένα ζευγάρια ακουστικών, προκειμένου να μπορούμε θεωρητικά να έχουμε περισσότερα ταυτόχρονα συνδεδεμένα αν θέλουμε.

Η ηχητική απόδοση.

Όλες οι δυνατότητες και η προσοχή στον σχεδιασμό και την εργονομία δεν θα είχαν σημασία αν τα zen hybrid pro δεν είχαν και την ηχητική απόδοση που περιμένει κανείς από ακουστικά της Creative.

Προφανώς βέβαια και την προσφέρουν, με τον καλύτερο τρόπο που … μπορούν με δεδομένο το ότι δεν μπορούμε να τα συνδέσουμε σε εξωτερική συσκευή με καλώδιο για να τα «οδηγήσει» αυτή ηχητικά και με ενέργεια.

Το DAC που χρησιμοποιεί η εταιρεία προφανώς και είναι ιδιαίτερα ικανό, πέρα από την υποστήριξη του Bluetooth 5.3 προτύπου. Η ηχητική του απόδοση είναι απόλυτα ικανοποιητική, και τα ακουστικά υποστηρίζουν διαφορετικά codec για την μεταφορά του ήχου ασύρματα αρκεί πάντα η υποστήριξη αυτή να υπάρχει και στη συσκευή που είναι συνδεδεμένα.

Το LC3 codec που είναι και το πιο αποδοτικό σε χαμηλό latency, ποιότητα ήχου και ενεργειακή κατανάλωση υποστηρίζεται κανονικά από τα zen hybrid pro αφού αποτελεί έτσι και αλλιώς «μέρος» του Bluetooth LE προτύπου.

Με οδηγούς αυτού του μεγέθους σε κάθε ακουστικό, η ποιότητα του ήχου είναι σχεδόν… εξασφαλισμένη και είναι ενδιαφέρον εδώ το ότι η Creative χρησιμοποιεί οδηγούς ίδιους με αυτούς που έχουμ σημαντικά διαφορετικά σε έιδος και χρήση ακουστικά της που απευθύνονται σε πιο «επαγγελματικό» κοινό.

Μπαταρία.

Τα zen hybrid pro έχουν θεωρητικά έως και 100 ώρες αναπαραγωγής με την μπαταρία που έχουν στο εσωτερικό τους. Ο χρόνος αυτός όπως και για κάθε ζευγάρι ακουστικών και μάλιστα κάθε είδους, είναι ο ιδανικός σε συγκεκριμένες συνθήκες με το ANC ανενεργό και σε λογικά επίπεδα έντασης.

Βέβαια, είναι έτσι και αλλιώς… υπερβολικός χρόνος λειτουργίας σε κάθε περίπτωση. Με το ANC ενεργό ακόμα και σε υψηλά επίπεδα έντασης ήχου, η μπαταρία χάνει αναμενόμενα περίπου 40% της απόδοσης αυτής στις πιο απαιτητικές συνθήκες. To ANC έχει διαφορετική κατανάλωση ανάλογα με το πόσο πρέπει να «επέμβει» στον χώρο που βρισκόμαστε, όμως ακόμα και με αυτό τον τρόπο, η μπαταρία των zen hybrid pro προσφέρει εύκολα μάλιστα λίγο περισσότερο από 60 ώρες λειτουργίας.

Αυτό μεταφράζεται σε πολλές… ημέρες χρήσης σε όλες τις πιθανές συνθήκες. Σε gaming χρήση, για ακρόαση μουσικής ακόμα περισσότερο και δύσκολα θα χρειαστεί να τα φορτίσει κανείς πιο συχνά από μια φορά την εβδομάδα.

Με το μικρόφωνο συνδεδεμένο και προφανώς μεταφορά ήχου από τα ακουστικά προς τη συσκευή που τα έχουμε συνδέσει, ο χρόνος μειώνεται όμως όχι δραματικά. Σε αυτή την περίπτωση το ANC δεν είναι απαραίτητο συνήθως και οι 60 ώρες και πάλι είναι ένα … εύκολο αποτέλεσμα για τα zen hybrid pro.

Συμπέρασμα.

Τα zen hybrid pro είναι ένα συνολικά σωστά σχεδιασμένο σετ ακουστικών, για την χρήση που προορίζονται. Το ενδιαφέρον είναι ότι η χρήση αυτή δεν περιορίζεται σε κάτι συγκεκριμένο. Είναι ικανά να καλύψουν τις gaming απαιτήσεις και ανάγκες που έχει κάποιος, και ταυτόχρονα την ακρόαση μουσικής αλλά και την παρακολούθηση ταινιών.

Η εργονομία, η απόδοση και οι δυνατότητες είναι «αρμονικά» συνδυασμένες όπως πρέπει να είναι και δυστυχώς δεν θεωρείται πάντα δεδομένο από άλλες εταιρείες τουλάχιστον. Με δεδομένο και το λογικό κόστος για αυτό που προσφέρουν, είναι μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για κάποιον που θέλει ένα ζευγάρι ακουστικών αυτού του είδους για κάθε χρήση και μάλιστα με όλες τις δυνατότητες που χρειάζεται.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights