Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ HUAWEI Matebook D16 2024 Review: Η δυναμική επιστροφή

HUAWEI Matebook D16 2024 Review: Η δυναμική επιστροφή

απο Kostas Gliatiotis

Η HUAWEI έχει πλέον αποδείξει ξεκάθαρα ότι γνωρίζει πως να σχεδιάζει και να κατασκευάζει προϊόντα σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες. Σε αυτή των φορητών υπολογιστών, η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά πως να συνδυάζει κορυφαία χαρακτηριστικά, με πρακτικό σχεδιασμό και λογική τιμή πώλησης.

Το HUAWEI Matebook D16 2024 είναι το νεότερο laptop της εταιρείας που έρχεται επίσημα στη χώρα μας, και μάλιστα σε διαφορετικές εκδόσεις προκειμένου να μπορεί να επιλέξει ο καθένας αυτή που ταιριάζει στις απαιτήσεις αλλά και τα χρήματα που θέλει να δώσει. Όλες όμως, προσφέρουν σαφώς περισσότερα από το συνηθισμένο για τα χρήματα που κοστίζουν, κάτι που … εξ ορισμού κάνει την επιλογή τους σχεδόν μονόδρομο.

Σχεδιασμός.

Στο Matebook D16 2024 η εταιρεία έχει διατηρήσει την ποιότητα κατασκευής αλλά και τον σχεδιασμό που μας έχει πλέον… συνηθίσει, κάνοντας όμως πολύ συγκεκριμένες εργονομικές αλλαγές προκειμένου να το κάνει συνολικά ακόμα καλύτερο ειδικά για επαγγελματική χρήση.

Μια αλλαγή που θα εκτιμήσει κανείς αμέσως, είναι ότι το πλαίσιο γύρω από την οθόνη του είναι εντυπωσιακά μικρό. Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να προσφέρει τελικά έναν φορητό υπολογιστή με οθόνη 16 ιντσών σε μέγεθος που κατά κανόνα συναντά κανείς σε λύσεις με έστω λίγο μικρότερη συνολικά οθόνη.

Το Matebook D16 2024 είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ένα υλικό που μπορεί να βρει κανείς σε λύσεις με παρόμοιο κόστος, όχι όμως σε συνδυασμό με αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η επιλογή του έχει συγκεκριμένα ποιοτικά πλεονεκτήματα, με την αντοχή στο χρόνο, αλλά και την καθημερινή μετακίνηση με αυτό σε μια τσάντα να είναι τα πιο βασικά από αυτά.

Θα μπορούσε να πει κανείς εδώ ότι το νέο laptop της εταιρείας δεν είναι όσο… λεπτό θα μπορούσε, όμως και για αυτό υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος. Επειδή απευθύνεται και σε όσους το χρειάζονται για πιο επαγγελματική χρήση, η εταιρεία έχει σωστά επιλέξει να έχει δύο USB θύρες «κανονικού» μεγέθους, και το κάτω μισό του Matebook D16 2024 είναι ακριβώς αυτό που του επιτρέπει να τις… φιλοξενεί, μια σε κάθε πλευρά του.

Εργονομία.

Μια σημαντική αλλαγή που έχει κάνει η εταιρεία σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο μοντέλο της σειράς, είναι το πληκτρολόγιο στο matebook D16 2024. Αυτό έχει πλέον το κλασικό αριθμητικό δεύτερο πληκτρολόγιο στο δεξί μέρος, προκειμένου να είναι προφανώς πιο πρακτικό για πιο επαγγελματική χρήση.

Όμως το Laptop έχει έναν νέο και ασυνήθιστο σχεδιασμό και στην κατασκευή του πληκτρολογίου. Τα πλήκτρα έχουν μια ασυνήθιστα ευχάριστη… μαλακή αίσθηση στην πίεση τους, η οποία όμως δεν θυσιάζει την ακρίβεια αλλά και την αίσθηση που δίνουν ότι έχουμε πατήσει ακριβώς αυτό που θέλουμε.

Μετά από μερικά λεπτά χρήσης, ο ιδιοκτήτης του θα εκτιμήσει αμέσως την αλλαγή αυτή που κάνει το πληκτρολόγιο ιδανικό για σύνταξη μεγάλων κειμένων.

Οθόνη.

Η μεγάλη οθόνη των 16 ιντσών του νέου laptop της εταιρείας, είναι αυτή που ξεχωρίζει με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους. Η αναλογία πλευρών στο 16:10 είναι η ιδανική ρεαλιστικά και για απολαυστική προβολή βίντεο και ταινιών αλλά και για να έχει το «ύψος» που θα την κάνει άνετη και για χρήση γραφείου και ανάγνωση κειμένου.

Είναι ένα Panel με ανάλυση 1920×1200 Pixels που ρεαλιστικά είναι απόλυτα ικανοποιητική σε αυτή την κατηγορία τιμής. Η φωτεινότητα στα 400nits σε αυτό το μέγεθος είναι απόλυτα ικανοποιητική, και μάλιστα με την πιστοποίηση για την σωστή προβολή και την λειτουργία άνεσης ματιών κάνει τη χρήση του ξεκούραστη ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού.

Χρωματικά, το ίδιο το Panel υποστηρίζει την προβολή HDR περιεχομένου, με την δυστυχώς μέχρι και σήμερα προβληματική υποστήριξη που έχουν τα Windows 11 και τον τρόπο που αυτά δεν αναγνωρίζουν πάντα σωστά το πότε πρέπει να το… χρησιμοποιήσουν.

Τέλος, το συγκεκριμένο IPS Panel έχει γωνίες θέασης που κάνουν την προβολή μιας ταινίας ακόμα και υπό γωνία ιδιαίτερα άνετη για τα δεδομένα της κατηγορίας αυτής.

Επιδόσεις

Το Matebook D16 2024 έρχεται στη χώρα μας επίσημα σε δύο διαφορετικές εκδόσεις. Η κορυφαία από αυτές, έχει στο εσωτερικό της τον intel i7-13700H σε συνδυασμό με 16GB RAM αλλά και 1ΤΒ σε έναν εντυπωσιακά γρήγορο NVMe δίσκο.

Η εταιρεία έχει κάνει συγκεκριμένες επιλογές, προκειμένου να διατηρήσει την απόδοση του επεξεργαστή αυτού σε λογικά επίπεδα αλλά και με αντίστοιχα λογική κατανάλωση ενέργειας αλλά και παραγωγή θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με την Intel, για τα λίγα δευτερόλεπτα που μπορεί να λειτουργήσει το … «max turbo» πιέζοντας τον επεξεργαστή στο μέγιστο της απόδοσης του, μπορεί να καταναλώσει έως 115W ενέργειας.

Η HUAWEI μάλλον σωστά, αυτό το mode έχει επιλέξει να μην το έχει ενεργό, αφού ρεαλιστικά δεν είναι απόδοση που η intel έχει σχεδιάσει τον συγκεκριμένο επεξεργαστή να μπορεί να διατηρήσει. Το μέγιστο που μπορεί να καταναλώσει στο … turbo mode και πάλι ο i7-13700H σε αυτή τη διαμόρφωση είναι περίπου 55w από τα συνολικά 65 που μπορεί να «τροφοδοτήσει» με ενέργεια ο φορτιστής και η μπαταρία το laptop.

Στη συνέχεια διατηρεί την απόδοση του σε επίπεδα που και η κατανάλωση σταθεροποιείται στα 40-42w και σύμφωνα με την Intel είναι και κοντά στα 45W που η ίδια έχει θέσει σαν «βασική» κατανάλωση και αντίστοιχη απόδοση.

Η συνεχόμενη προσαρμογή της συχνότητας λειτουργίας των συνολικά 14 πυρήνων επεξεργασίας, που είναι βέβαια χωρισμένοι σε δύο διαφορετικά σε απόδοση σετ, δεν έχει τόσο σημασία.

Αυτό που έχει περισσότερο σημασία, είναι ότι στο επίπεδο αυτής της απόδοσης, το Matebook D16 2024 μπορεί να παραμένει για όσο χρόνο το χρειάζεται ο ιδιοκτήτης του. Οι δύο ανεμιστήρες στο εσωτερικό του, είναι υπερ αρκετοί για να διαχειριστούν την θερμότητα που παράγεται, ενώ ακόμα και στην πλήρη λειτουργία τους είναι μεν εύκολο να τους ακούσει κανείς αλλά χωρίς να τον ενοχλούν.

Η πραγματική απόδοση που θα πάρει κανείς όμως από το Laptop είναι συνολικά, και με διαφορά το καλύτερο που μπορεί να βρει σε αυτή την κατηγορία τιμής. Ο … αστεία γρήγορος NVMe δίσκος στο εσωτερικό του, έχει ταχύτητες θεωρητικής συνεχόμενης αλλά και τυχαίας εγγραφής και ανάγνωσης δεδομένων, που ξεπερνά αυτό που ρεαλιστικά χρειάζεται κανείς σε καθημερινή χρήση.

Μάλιστα, στο μέτρο του λογικού πάντα για φορητό υπολογιστή και ειδικά χωρίς κάποια ξεχωριστή κάρτα γραφικών, το media engine του i7-13700H είναι ικανοποιητικά αποδοτικό ακόμα και για την κωδικοποίηση και επεξεργασία βίντεο σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα αρνητικά.

Όσο εντυπωσιακό και αν είναι το matebook D16 2024 και ακόμα περισσότερο για τα χρήματα που κοστίζει, έχει δύο συγκεκριμένους περιορισμούς που είναι παρόλα αυτά πιο ορατοί σε πιο επαγγελματική χρήση.

Ο ένας από αυτούς είναι ότι παρότι έχει δύο κανονικές USB θύρες, μόνο η μια από αυτές είναι USB 3 Gen 2. Αντίστοιχα, έχει και μια μόνο USB Type-C θύρα από την οποία φορτίζει ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να χρειάζεται ένα dongle για να την χρησιμοποιήσει κανείς ταυτόχρονα και για έξοδο εικόνας ή σύνδεση κάποιας άλλης συσκευής. Εδώ η υποστήριξη του thunderbolt 4.0 είναι προφανώς καλοδεχούμενη.

Ο δεύτερος είναι ότι η HDMI θύρα υποστηρίζει την 1.4 έκδοση του προτύπου, κάτι που περιορίζει την χρήση της σε  εξωτερική οθόνη με υψηλότερη ανάλυση και υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης.

Μπαταρία

Το Matebook D16 2024 έχει στο εσωτερικό του μια μπαταρία που προσφέρει την καλύτερη απόδοση που μπορεί να περιμένει κανείς από τα windows 11 αλλά και ένα laptop με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ακόμα και με τον φωτισμό της οθόνης σε υψηλότερα επίπεδα, και πιο απαιτητική χρήση, η μπαταρία μπορεί να διαρκέσει με σχετική ευκολία για περισσότερο από 5 ώρες χωρίς μάλιστα να αλλάζει η απόδοση του matebook D16 2024 όταν δεν το έχουμε συνδεδομένο στον φορτιστή του.

Σε πιο απλή χρήση γραφείου, η διάρκεια της ξεπερνά εύκολα τις 7 ώρες ρεαλιστικής χρήσης, ενώ για την προβολή βίντεο ειδικά αποθηκευμένου στον δικό του εσωτερικό δίσκο, το Matebook D16 2024 “χάνει» λιγότερο από 10% για κάθε ώρα προβολής.

Σε ένα σωστά.. στημένο ασύρματο δίκτυο και με streaming περιεχόμενο, και πάλι η μπαταρία μπορεί να διαρκέσει για περίπου 10 ώρες αναπαραγωγής βίντεο, πάντα σε λογικά επίπεδα του φωτισμού της οθόνης του.

Συμπέρασμα.

Το Matebook D16 2024 είναι ένας φορητός υπολογιστής, που σαν σύνολο προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί να αγοράσει κανείς με τα χρήματα αυτά. Αυτό από μόνο του δείχνει για μια ακόμα φορά τι μπορεί να προσφέρει η εταιρεία στο καταναλωτικό κοινό, και ειδικά αντιμέτωπη με εταιρείες που είναι παλαιότερες στον χώρο αυτό.

Δείχνει όμως ταυτόχρονα ότι σέβεται το καταναλωτικό κοινό όσο πρέπει και δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αλλά να του προσφέρει αυτό που πραγματικά χρειάζεται.

Η βασική έκδοση του laptop με διαφορετικό βέβαια hardware στο εσωτερικό του, διατηρεί το πλεονέκτημα της πολύ καλής οθόνης, της κατασκευής του σχεδιασμού και του βάρους αλλά και την εργονομία σε αυτά τα επίπεδα, σε μια τιμή που το κάνει μια ακόμα πιο… σίγουρη επιλογή.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights