Εισαγωγή
Είναι δεδομένο ότι η παρουσίαση κάθε νέου iphone από την Apple, αποτελεί ξεχωριστό γεγονός στον χώρο των Smartphones και της τεχνολογίας γενικότερα.
Συγκεκριμένα όμως, η παρουσίαση του iPhone X είναι μια ξεχωριστή, περίπτωση για αρκετούς διαφορετικούς λόγους. Αρχικά η Apple θεώρησε ότι είναι αρκετά ξεχωριστό και «μοναδικό» ώστε να το παρουσιάσει ταυτόχρονα με τα δύο νέα iPhone 8 (και στην συνέχεια εν γνώση της να καθυστερήσει την κυκλοφορία του). Το iPhone X φέρνει πολλές …. Πρωτιές για την Apple που δεν είναι όμως απαραίτητα κάτι νέο στον χώρο των Smartphones.
Όπως η εταιρεία συνηθίζει, τα περισσότερα από τα «νέα» χαρακτηριστικά του iPhone X υπάρχουν ήδη σε συσκευές του ανταγωνισμού του, όμως η Apple προσπαθεί πάντα να παρουσιάσει τις δικές της υλοποιήσεις σαν τις … καλύτερες και πιο σωστές. Το ακριβότερο με διαφορά μέχρι σήμερα iPhone, είναι ταυτόχρονα και το καλύτερο, χωρίς απαραίτητα να είναι μοναδικό σε κάτι ή τουλάχιστον όχι όσο θέλει η ίδια η Apple να το παρουσιάσει.
Τη συσκευή μας την παραχώρησε για τις ανάγκες του Review η Cosmote, σε μια περίοδο μάλιστα που ακόμα το iPhone X αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις λόγω της αυξημένης ζήτησης του. Ο συνδυασμός με το επίσης εντυπωσιακό σε ταχύτητες 4G+ δίκτυο της Cosmote έκανε τη δοκιμή του ακόμα πιο … ενδιαφέρουσα μαζί με τις δυνατότητες για wi-fi calling και Voice Over LTE που υποστηρίζει το δίκτυο της εταιρείας.
Σχεδιασμός.
Οι βασικές και ταυτόχρονα πιο σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση και τον σχεδιασμό του iPhone X είναι αυτές που καθορίζει ουσιαστικά η διαφορετική οθόνη του.
Με το πλαίσιο γύρω από αυτή να είναι πλέον ελάχιστο, ο χώρος για το πλήκτρο με τον αισθητήρα αποτυπωμάτων κάτω από αυτή δεν υπάρχει πλέον. Η Apple επέλεξε να μην τον τοποθετήσει στο πίσω μέρος του iPhone X (όπως σε πολλά Android Smartphones), και έτσι απλά δεν… υπάρχει πλέον αισθητήρας αποτυπωμάτων, και πλήκτρο πλοήγησης κάτω από την οθόνη.
Η λειτουργικότητα του αισθητήρα αποτυπωμάτων έχει αντικατασταθεί όσο αυτό είναι δυνατον από την αναγνώριση του προσώπου του χρήστη που η Apple ονομάζει faceID. Η λειτουργία του FaceID μαζί με την ανάγκη για την τοποθέτηση του ακουστικού και της μπροστινής κάμερας, έχουν δημιουργήσει το μαύρο αυτό τμήμα στο κέντρο της οθόνης και στο άνω άκρο της.
Για την αναγνώριση του προσώπου του χρήστη, η Apple χρησιμοποιεί ένα Dot Projector που εκπέμπει 30.000 σημεία αναφοράς, μαζί με έναν αισθητήρα και έναν πομπό υπερύθρων. Άσχετα με το αν η Apple ισχυρίζεται ότι το faceid είναι ασφαλέστερο από τον αισθητήρα αποτυπωμάτων, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αποτελεί κάτι το διαφορετικό για την εταιρεία και την αγορά γενικότερα.
Η ομοιότητα με το Iris Scanner της Samsung και την αναγνώριση προσώπου απλά μέσω της μπροστινής κάμερας που έχουν σχεδόν όλα τα Android Smartphones είναι πολύ μικρή, επειδή απλά ο χρήστης πρέπει να φέρει τη συσκευή μπροστά του και να την… κοιτάξει. Στην περίπτωση του faceID μάλιστα, αυτό δεν είναι απαραίτητο, αφού στις ρυθμίσεις ο χρήστης του iPhone X μπορεί να αλλάξει την «αυστηρότητα» του και να επιλέξει να ξεκλειδώνει η συσκευή όταν απλά αναγνωρίζει το πρόσωπο του χρήστη ακόμα χωρίς αυτός να έχει την προσοχή του σε αυτό. Το «τρικ» εδώ είναι ότι το iPhone X σταματάει με αυτόν τον τρόπο να παρακολουθεί το που κοιτάνε τα μάτια του χρήστη, κάτι που εκτός από ευκολότερη, κάνει την όλη διαδικασία δυνατή ακόμα και με γυαλιά ηλίου.
Επιστρέφοντας τώρα στο σχέδιο του iPhone X, είναι πραγματικά αδύνατον να μην εκτιμήσει κανείς το πόσο εντυπωσιακή είναι η οθόνη του, για την απόδοση της φυσικά αλλά και για το σχεδόν ανύπαρκτο πλαίσιο γύρω της. Σε λίγο μεγαλύτερο βαθμό από ότι σε ανάλογες προτάσεις του ανταγωνισμού, το iPhone X μοιάζει να είναι όλο μια οθόνη όταν το κρατάει κάποιος στα χέρια του.
Όπως και στα iPhone 8 και iPhone 8 Plus, το πίσω μέρος τώρα είναι κατασκευασμένο από γυαλί, προκειμένου να υποστηρίζεται εκτός των άλλων και η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης. Μάλιστα, με την αναβάθμιση στο iOS 11.2, η ταχύτητα με την οποία γίνεται η ασύρματη φόρτιση έχει αυξηθεί αισθητά.
Οι δύο κάμερες στο αριστερό πάνω άκρο έχουν τοποθετηθεί εντελώς ανορθόδοξα, κάθετα η μια στην άλλη, κάνοντας το iPhone X να ξεχωρίζει από κάθε προηγούμενη συσκευή της Apple και στο πίσω μέρος του. Αν και πιθανότατα υπάρχουν και χωροταξικά θέματα στο εσωτερικό του iPhone X, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να επιλέχθηκε η διάταξη αυτή απλά όντως για να… ξεχωρίζει το iPhone X από τον ανταγωνισμό του.
Τέλος, αυτό που δίνει την αίσθηση πολυτέλειας που πρακτικά επιβαλεται να έχει ένα Smartphone σε αυτά τα χρήματα, είναι το κατασκευασμένο από ατσάλι πλαίσιο στο πλαϊνό μέρος του iPhone X. Η επιλογή του συγκεκριμένου υλικού δεν έχει γίνει τυχαία, και ενώ έχει προφανώς αυξημένο βάρος σε σύγκριση με το αλουμίνιο των υπόλοιπων συσκευών της εταιρείας, η στιβαρότητα του και η αίσθηση που δίνει στο χέρι του χρήστη είναι διαφορετική προς το καλύτερο.
Συνολικά, η Apple φαίνεται να αρκέστηκε σε μεγάλο βαθμό στην σιγουριά του ότι το iPhone X διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα από αυτό iPhone. Οι σχεδιαστικές «λεπτομέρειες» που το κάνουν να δείχνει διαφορετικό είναι ελάχιστες, εκτός φυσικά από το αυτονόητο, την εντυπωσιακή οθόνη του. Πρακτικά, το μικρό πλαίσιο γύρω από αυτή, μαζί με το ατσάλινο πλαϊνό μέρος του, είναι τα δύο χαρακτηριστικά που τονίζουν περισσότερο τον διαφορετικό χαρακτήρα του.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας