Είναι πλέον δεδομένο ότι η Sony Mobile δεν έχει την απήχηση στο καταναλωτικό κοινό που απολάμβανε πριν μερικά χρόνια. Αυτή η σημαντική αλλαγή είναι ίσως και ένας από τους λόγους που η εταιρεία αποφάσισε, με σημαντική καθυστέρηση, να αλλάξει την νοοτροπία της στον σχεδιασμό των συσκευών της και όχι μόνο.
Το XZ2, που αποτελεί το αντικείμενο του συγκεκριμένου Review, έρχεται στην αγορά με σημαντικές σχεδιαστικές αλλαγές, μια αρκετά διαφορετική οθόνη, και μια συνολικότερη αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει πλέον για την εταιρεία που το κατασκευάζει. Το να αλλάξει όμως η λογική που επί χρόνια «ταλαιπώρησε» τη Sony Mobile και έφτασε τις πωλήσεις της σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα δεν είναι κάτι που αλλάζει από την μια ημέρα στην άλλη, και το XZ2 είναι στην καλύτερη περίπτωση απλά ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Cosmote είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει το XZ2 για τις ανάγκες του Review μας, και να μας δώσει την δυνατότητα να το δοκιμάσουμε εξαντλητικά στο εντυπωσιακό 4G+ δίκτυο της. Το XZ2 υποστηρίζει αξιοθαύμαστες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, αλλά και την υπηρεσία 4G – calling της Cosmote.
Σχεδιασμός.
Παρότι είναι πολλοί οι τομείς στους οποίους μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει την αδικαιολόγητη «εμμονή» της Sony σε συγκεκριμένες επιλογές, κανένας δεν είναι πιο σημαντικός από αυτόν του σχεδιασμού των Smartphones της. Μετά από αρκετά χρόνια, πολλές διαφορετικές παραλλαγές του ίδιου βασικού σχεδιασμού, και ενοχλητικά πλέον μειονεκτήματα, η εταιρεία αποφάσισε … επιτέλους να προσαρμοστεί στις τάσεις της εποχής και αυτά που πλέον θέλει ο μέσος καταναλωτής.
Το XZ2 είναι όμως ταυτόχρονα και η καλύτερη απόδειξη ότι ακόμα και όταν η Sony «αναγκάζεται» να αλλάξει την άποψη της σχεδιαστικά, επιμένει να το κάνει με τον δικό της τρόπο με ότι θετικό και αρνητικό περιλαμβάνει αυτό. Το XZ2 μπορεί να απέκτησε πλέον οθόνη με αναλογία πλευρών 18:9 και θεωρητικά μικρότερο πλαίσιο γύρω από αυτή, η Sony όμως κατάφερε να το κάνει και αυτό με τρόπο που αφήνει περιθώριο βελτίωσης στο μέλλον.
Παρότι το πλαίσιο είναι όντως μικρότερο γύρω από την οθόνη, αυτό είναι σε σύγκριση πάντα με τις παλαιότερες συσκευές της ίδιας της Sony, αφού σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, είναι ακόμα ενοχλητικά μεγάλο. Μπορεί εύκολα να βρει κανείς στην αγορά συσκευές που κοστίζουν λιγότερα από τα μισά χρήματα από ότι το XZ2 με οθόνη που καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο μέρος της μπροστινής επιφάνειας σε σύγκριση με αυτό. Αναμενόμενα λοιπόν, οι συνολικές διαστάσεις είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη πρόταση του ανταγωνισμού με οθόνη 18:9 σε αυτή τη κατηγορία χρημάτων. Το XZ2 είναι το ίδιο μεγάλο με ένα P20 Pro της Huawei που έχει και αισθητά μεγαλύτερη οθόνη, ενώ ένα Galaxy S9 της Samsung με την ίδια περίπου οθόνη είναι αισθητά μικρότερο σε κάθε διάσταση. Μάλιστα ειδικά στην περίπτωση του P20 Pro η Huawei έχει καταφέρει να τοποθετήσει μια αρκετά μεγαλύτερη μπαταρία με σημαντικά μικρότερο συνολικό πάχος από ότι το XZ2.
Ο χώρος ειδικά κάτω από την οθόνη είναι αδικαιολόγητα μεγάλος με δεδομένο το ότι η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια πλέον ξεχωριστά πλήκτρα χειρισμού κάτω από την οθόνη. Το λογότυπο της εταιρείας θα μπορούσε κανείς να πει ότι βρίσκεται σε αυτό το σημείο ακριβώς για να θυμίζει ότι πρόκειται για Sony Smartphone και δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι διαφορετικό.
Το πίσω μέρος του XZ2 τώρα, έχει δεχθεί και αυτό τις δικές του αλλαγές, που αναμενόμενα έρχονται με τα δικά τους μειονεκτήματα και «παραξενιές». Αρχικά είναι κατασκευασμένο από γυαλί, μια επιλογή που η Sony είχε εγκαταλείψει πριν μερικά χρόνια, την εποχή που οι τότε συσκευές της χρησιμοποιούσαν υλικό που δεν είχε κανενός είδους προστασία από γρατζουνιές και χτυπήματα.
Σχεδιαστικά το γυαλί αυτό έχει μια έντονη καμπύλη στο κέντρο του, που κάνει το XZ2 πιο «χοντρό» από ότι στις τέσσερις άκρες του. Προφανώς και η Sony θέλει να το χαρακτηρίζει σχεδιαστική επιλογή, παραμένει όμως και ο μοναδικός τρόπος που είχε προκειμένου ο αισθητήρας αποτυπωμάτων και η μεγάλη σε φυσικό μέγεθος κάμερα να τοποθετηθούν σε αυτό το σημείο και να μην προεξέχουν από το υπόλοιπο Smartphone. Πρακτικά το μοναδικό θετικό του συγκεκριμένου σχεδίου είναι ότι ταιριάζει σωστά στην παλάμη του χρήστη του όταν το κρατά με το ένα χέρι.
Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων με τη σειρά του, παρότι αρκετά μεγάλος σε μέγεθος, βρίσκεται σχεδόν στο μέσο του πίσω μέρους, σε ένα σημείο που είναι κάθε άλλο παρά βολικό για να το βρει ο χρήστης εύκολα με το δάχτυλο του. Μάλιστα, η κάμερα είναι τοποθετημένη στο ύψος που οι περισσότεροι ανταγωνιστές έχουν τον αισθητήρα αποτυπωμάτων, με αποτέλεσμα όσοι χρησιμοποιούν το XZ2 μετά από Smartphone άλλου κατασκευαστή, να βρίσκουν την κάμερα με το δάχτυλο τους πολύ πιο εύκολα από ότι τον ίδιο τον αισθητήρα.
Η Sony έχει αφαιρέσει την υποδοχή των ακουστικών από το XZ2 και μάλιστα χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Λίγο καιρό μετά την επίσημη παρουσίαση του, η εταιρεία απλά… παραδέχθηκε ότι η υποδοχή αφαιρέθηκε επειδή απλά αυτό κάνουν και οι εταιρείες του ανταγωνισμού. Το ενδιαφέρον είναι ότι παρότι στη συσκευασία του XZ2 υπάρχει αντάπτορας προκειμένου ο χρήστης να συνδέσει τα ακουστικά που θέλει στην Type-C USB θύρα, η Sony έχει συμπεριλάβει στη συσκευασία ένα ζευγάρι ακουστικά με κανονική 3.5 mm υποδοχή. Επίσημα η εξήγηση είναι η πολύ καλή ηχητική τους απόδοση, δεν βλέπουμε όμως γιατί μια «Premium» εταιρεία δεν μπορεί να επανασχεδιάσει τα ακουστικά με την ίδια απόδοση και απλά διαφορετική υποδοχή ώστε να στηρίξει την επιλογή που κάνει στις συσκευές της.
Παρά τις σημαντικές για τα δεδομένα της Sony αλλαγές στον εξωτερικό σχεδιασμό του XZ2, το Smartphone δεν παύει να είναι πίσω σε σύγκριση με σχεδόν κάθε πρόταση του ανταγωνισμού του. Οι συνολικές διαστάσεις είναι ενοχλητικά μεγάλες για Smartphone με οθόνη 5.8 ιντσών, με το πλαίσιο γύρω από αυτή να το κάνει μεγαλύτερο από ανταγωνιστές του με αντίστοιχη ή ακόμα και μεγαλύτερη οθόνη
Η Sony σίγουρα πήρε με καθυστέρηση την απόφαση να αφήσει στο παρελθόν τις «εμμονές» της στη διαφορετικότητα που ποτέ πρακτικά δεν βοήθησαν τις πωλήσεις των Smartphones της. Στην περίπτωση του XZ2 η συνολική εικόνα που μένει στον χρήστη είναι ότι πρόκειται απλά για την πρώτη προσπάθεια της στην απαραίτητη αυτή αλλαγή, σε σημείο που μπαίνει στον πειρασμό να περιμένει απλά για την επόμενη πιθανότατα βελτιωμένη πρόταση της Sony που παραδοσιακά έρχεται και πιο σύντομα από ότι για κάθε άλλη εταιρεία. Για όσους προέρχονται από κάποια παλαιότερη συσκευή της εταιρείας, το XZ2 είναι μια καλή αναβάθμιση που πλέον δεν έχει τόσα να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό του. Για όλους τους υπόλοιπους όμως, οι συμβιβασμοί είναι περισσότεροι από το συνηθισμένο, ενώ το XZ2 δεν έχει και κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα του επέτρεπε να ξεχωρίσει και να προσελκύσει τον υποψήφιο αγοραστή σε αυτό.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας