Το Galaxy S21 Ultra αποτελεί την καλύτερη, μεγαλύτερη αλλά και ακριβότερη πρόταση στη νέα σειρά συσκευών της εταιρείας. Για πολλούς όμως αποτελεί κάτι ακριβό, ίσως υπερβολικό σε μέγεθος και με τεχνικά χαρακτηριστικά που δεν τους είναι απαραίτητα σε καθημερινή χρήση. Η Samsung παρουσίασε μαζί με αυτό, δύο ακόμα “εκδόσεις” με την αναμενόμενη μάλλον ονομασία, Galaxy S21 και S21+ οι οποίες μάλιστα εκτός των άλλων είναι και πιο… προσιτές ή έστω λιγότερο ακριβές.
Στο συγκεκριμένο βίντεο, βλέπουμε αναλυτικά τις διαφορές μεταξύ των δύο συσκευών, διαφορές που εστιάζουν σε πολύ συγκεκριμένους τομείς και οι βασικότερες από αυτές οφείλονται και στο διαφορετικό μέγεθος τους. Το Galaxy S21+ είναι η “καλύτερη” από τις δύο συσκευές, όμως αυτό αφορά το μέγεθος της οθόνης και της μπαταρίας στο εσωτερικό του. Η οθόνη στις 6.7 ίντσες, εκτός από μεγαλύτερη από αυτή του Galaxy S21 στις 6.2 ίντσες, είναι πλέον μικρή σε διαφορά από αυτή του κορυφαίου Galaxy S21 Ultra. Η ανάλυση της οθόνης αυτής παραμένει ίδια ανάμεσα στα δύο μικρότερα Galaxy S21, και είναι στα 2400×1080 pixels που αποτελεί το αντίστοιχο του FullHD+ για οθόνη με αναλογία πλευρών 20:9. Μάλιστα, έχει υψηλό ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz και στα δύο Smartphones, που πλέον προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα με τις απαιτήσεις προκειμένου να μειώσει και την κατανάλωση ενέργειας.
Η δεύτερη σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο Smartphones αφορά την μπαταρία τους. Αυτή του Galaxy S21+ έχει χωρητικότητα 4.800mAh και είναι κατά 20% μεγαλύτερη από αυτή του “απλού” Galaxy S21 στα 4.000mAh αντίστοιχα. Η διαφορά αυτή μεταφράζεται και σε αντίστοιχα καλύτερους χρόνους αναμονής και λειτουργίας, με το μικρότερο μοντέλο παρόλα αυτά να έχει επίσης σημαντικά καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, το επίσης απλό Galaxy S20. Η Samsung παρόλα αυτά θεωρεί ότι τα 25W είναι “ικανοποιητικά” σαν ταχεία φόρτιση, και έχει εξοπλίσει τις δύο συσκευές, όπως και την Ultra έκδοση με αυτό το ρυθμό φόρτισης.
Ο βασικότερος λόγος που η απόδοση της μπαταρίας ακόμα και στο μικρό Galaxy S21 είναι σημαντικά βελτιωμένη, εκτός από την οθόνη με την χαμηλότερη ονομαστική ανάλυση και τον μεταβαλλόμενο ρυθμό ανανέωσης, είναι ο επίσης σημαντικά βελτιωμένος επεξεργαστής στο εσωτερικό του. Ο Exynos 2100 επεξεργαστής που σχεδιάζει και κατασκευάζει η ίδια η Samsung φαίνεται να έχει λύσει όλα τα προβλήματα που είχε ο αμέσως προηγούμενος Exynos 990. Η κατανάλωση ενέργειας είναι πλέον “λογική” για τις επιδόσεις που προσφέρει, ενώ και η παραγωγή θερμότητας περιορίζεται σημαντικά.
Τελος, οι κάμερες στο πίσω μέρος των δύο Galaxy S21 είναι πρακτικά ίδιες, και δεν προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με νούμερα στα χαρτιά, προσφέροντας όμως ιδιαίτερα καλή απόδοση στην πράξη. Η ανάλυση για την βασική από αυτές παραμένει στα 12ΜΡ, με τον ίδιο μεγάλο σε φυσικό μέγεθος αισθητήρα που είχαν και οι προηγούμενες συσκευές της σειράς. Διατηρεί και την τεχνολογία Dual Pixel για εντυπωσιακά γρήγορη εστίαση, αλλά και το OIS όπως και το αποδοτικό διάφραγμα f/1.8 στο φακό της. Η δεύτερη κάμερα δεν έχει αλλάξει επίσης, και έχει 3Χ “υβριδικό” ζουμ, με την Samsung να ξεκαθαρίζει πλέον ότι αυτό γίνεται ψηφιακά ουσιαστικά, αφού η κάμερα αυτή έχει πρακτικά το ίδιο οπτικό πεδίο με την βασική. Η ανάλυση της είναι στα 64mp και είναι η κάμερα που προσφέρει στα δύο μικρότερα Galaxy S21 και την δυνατότητα εγγραφής βίντεο σε ανάλυση 8Κ.
Η τρίτη και τελευταία κάμερα, δεν έχει και αυτή κάποια ουσιααστική αλλαγή, έχει έναν υπερ ευρυγώνιο φακό για μεγαλύτερο πλάνο σε κάθε φωτογραφία και ανάλυση 12ΜΡ. Τέλος, το μικρότερο Galaxy S21 είναι και το μοναδικό της σειράς που το πίσω μέρος του είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, ένα υλικό που δεν ταιριάζει απαραίτητα στην κατηγορία τιμής που ανήκει.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας