Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Vivo X90 Pro Review: Ένα μοναδικό, διαφορετικό Smartphone

Vivo X90 Pro Review: Ένα μοναδικό, διαφορετικό Smartphone

απο Kostas Gliatiotis

Παρότι η Vivo έχει «μικρή» χρονικά παρουσία στην Ελληνική αγορά, είναι μια εταιρεία που έχει αποδείξει σε αυτό το χρονικό διάστημα ότι είναι ικανή να σχεδιάζει κορυφαία smartphones και μάλιστα σε διαφορετικές κατηγορίες τιμής. Η σύντομη μέχρι τώρα πορεία της στη χώρα μας όμως, δεν σημαίνει ότι είναι μια «νέα» εταιρεία, και εκτός από την εμπειρία να κατασκευάζει αυτά τα κορυφαία προϊόντα, έχει δημιουργήσει και τις… συνεργασίες που χρειάζεται για να προσφέρει πάντα το καλύτερο.

Πριν ένα χρόνο, το καλύτερο αυτό ήταν το κορυφαίο μέχρι και σήμερα X80 Pro. Ο αντικαταστάτης του είναι το X90 Pro (αναμενόμενη αλλαγή στην ονομασία…) και αυτό με τη σειρά του έρχεται να ξεχωρίσει, με τις κάμερες του και όχι μόνο. Ρεαλιστικά, είναι ακριβότερο από τον προκάτοχο του, όσο όμως «δικαιολογούν» οι αλλαγές προς το.. χειρότερο στην οικονομία παγκοσμίως γενικότερα, και αν μη τι άλλο ακόμα και στα 1.199 ευρώ είναι λιγότερο υπερβολική η αύξηση από κάθε ανταγωνιστή του.

Με μια πρώτη ματιά, κάποια από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά από τον προκάτοχο του, όμως η θεωρία σπανίως είναι ίδια με την πράξη. Κάποια από αυτά διαφέρουν περισσότερο σαν «νούμερα» και λιγότερο στην πράξη, ενώ κάποιες αλλαγές είναι προς το καλύτερο ακόμα και αν δεν φαίνεται με μια πρώτη ματιά.

Σχεδιασμός.

Η Vivo έχει μια … παράδοση να διαχωρίζει σχεδιαστικά τις προτάσεις της από αυτές του ανταγωνισμού. Το X80 Pro το πετύχαινε αυτό με τον καλύτερο τρόπο με το διαφορετικό πλάισιο για τις τρεις κάμερες του, ενώ το Χ90 pro το συνεχίζει με έναν ακόμα «καλύτερο» τρόπο.

Αρχικά, παρότι το πλαίσιο για τις κάμερες αυτές είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος, προκειμένου να «φιλοξενήσει» την εντυπωσιακή βασική κάμερα από αυτές, είναι λιγότερο… τονισμένο σχεδιαστικά. Είναι ακριβώς αυτό που πρέπει θα μπορούσε να πει κανείς ώστε να δείχνει τι κρύβει στο εσωτερικό του χωρίς όμως υπερβολές.

Η υπολοιπη πίσω επιφάνεια του X90 Pro ειναι κατασκευασμένη από Vegan Leather, ένα υλικό που έχει την υφή του δέρματος, ενώ είναι σαφώς πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Ακόμα και αν κάτω από αυτό η κατασκευή είναι από πλαστικό, είναι αδύνατον και να το καταλάβει αυτό κανείς, και πόσο μάλλον να τον ενοχλήσει. Η αίσθηση που δίνει στο χέρι είναι διαφορετική προς το καλύτερο σε σύγκριση με μια γυάλινη επιφάνεια, και συνδυάζει την πολυτέλεια στην εμφάνιση με την ανθεκτικότητα σε χτυπήματα.

Συνολικά, το X90 pro είναι ένα ακόμα κορυφαίο Smartphone από την εταιρεία που δείχνει ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην εξωτερική εμφάνιση με τρόπο που να διαχωρίζει τις δικές της προτάσεις χωρίς όμως να προσπαθεί να εντυπωσιάσει «άσκοπα».

Οθόνη.

Αν υπάρχει μια αλλαγή που έχει κάνει η εταιρεία στο X90 Pro η οποία δεν μπορεί απαραίτητα να θεωρηθεί προς το καλύτερο, είναι η ονομαστική ανάλυση της οθόνης του. Στα 2800×1260 pixels είναι χαμηλότερη από αυτή του προκατόχου του, χωρίς όμως η διαφορά να είναι απαραίτητα αισθητή σε καθημερινή χρήση.

Τα 517 pixel ανά ίντσα λεπτομέρειας της οθόνης του Χ80 Pro έχουν μειωθεί σε 453ppi. Είναι όμως πρακτικά αδύνατον να διαπιστώσει κανείς οπτικά τη διαφορά. Πόσο μάλλον όταν συγκεκριμένοι ανταγωνιστές προσφέρουν σε αυτό το κόστος τις δικές τους προτάσεις με FullHD+ οθόνη

Τεχνικά, η οθόνη του X90 Pro συνεχίζει να είναι ένα AMOLED Panel με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz και μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις συνθήκες και την εφαρμογή που προβάλλει η οθόνη. Ακόμα και αν το εύρος προσαρμογής είναι περιορισμένο, η οθόνη κάνει αυτό που «πρέπει» προκειμένου να εξοικονομεί ενέργεια όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Μπορεί να προβάλλει έως και 1 δισεκατομμύριο διαφορικές αποχρώσεις, με 10-bit χρωματικό εύρος, μια δυνατότητα που και πάλι ένας συγκεκριμένος και πλέον σημαντικά ακριβότερος ανταγωνιστής του συνεχίζει να μην προσφέρει.

Μια αλλαγή που έχει γίνει και δεν είναι απαραίτητα προς το «καλύτερο» είναι η μέγιστη φωτεινότητα της οθόνης του X90 Pro. Στα 1.300nits είναι έστω και λίγο χαμηλότερη από αυτή του προκατόχου του, Ακόμα και αν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς διαφορά, είναι περισσότερο «ψυχολογικό» για μια ακόμα φορά.

Τέλος, μια ακόμα αλλαγή που έχει γίνει, τεχνικά χωρίς σημαντική διαφορά στην πράξη είναι ο αισθητήρας αποτυπωμάτων που είναι ενσωματωμένος στην οθόνη του X90 pro. Ο Ultra sonic αισθητήρας με την εντυπωσιακά μεγάλη επιφάνεια του προηγούμενου μοντέλου, έχιε αντικατασταθεί από έναν αισθητήρα οπτικής τεχνολογίας. Η τοποθέτηση του πιο χαμηλά από το ιδανικό, είναι ίσως μια πρακτική αλλαγή, η ταχύτητα και η αξιοπιστία του παραμένουν παρόλα αυτά εκεί που «πρέπει» σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Κάμερες.

Ένας ακόμα τομέας όπου έχουν γίνει αλλαγες στο X90 Pro είναι αναμενόμενα μάλλον οι κάμερες στο πίσω μέρος του. Η σημαντικότερη αλλαγή από αυτές, είναι με διαφορά η κορυφαία τεχνικά βασική κάμερα που έχει το νεότερο μοντέλο, με τον ΙΜΧ989 αισθητήρα της Sony. Με μέγεθος «τύπου» μιας ίντσας, είναι μαζί με το Xiaomi 13 Pro που χρησιμοποιεί τον ίδιο ακριβώς αισθητήρα, οι δύο συσκευές με την τεχνικά καλύτερη κάμερα αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ακόμα και εδώ βέβαια, το Smartphone της Xiaomi παραμένει ακριβότερο το X90 pro και πλέον με σημαντική διαφορά.

Η βασική αυτή κάμερα, έχει έναν αισθητήρα των 50ΜΡ που με αυτό το φυσικό μέγεθος, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στα επίπεδα φωτισμού που μπορεί να δει σε όλες τις συνθήκες. Αυτό το πλεονέκτημα τo X90 Pro το εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο, σε συνδυασμό με το V2 custom chip που έχει σχεδιάσει, σαν αντικαταστάτη του V1+ στο εσωτερικό του προκατόχου του. Οι βελτιωμένες δυνατότητες επεξεργασίας των δεδομένων από τις τρεις κάμερες συνολικά χάρη στο V2 chip, και φυσικά η συνεργασία της Vivo με την Zeiss, κάνουν το Χ90 Pro ένα πραγματικά μοναδικό φωτογραφικά Smartphone.

Η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο Zeiss mode με την όσο το δυνατόν πιο «φυσική» χρωματική απόδοση, και η εναλλαγή στο Vivo Vivid Mode για ζωντανές φωτογραφίες όταν αυτό είναι το ζητούμενο, είναι επιλογές που κανένα άλλο Smartphone σε αυτή την κατηγορία αλλά και γενικότερα δεν προσφέρει με αυτή την ευκολία. Αντίστοιχα, για μια ακόμα φορά, η Zeiss έχει σχεδιάσει τους φακούς σε κάθε κάμερα, αλλά και την επίστρωση πάνω από αυτους που μειώνει σημαντικά τις αντανακλάσεις από το φωτισμό στο χώρο γύρω μας.

Το αποτέλεσμα του συνόλου αυτού των δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών, είναι για μια ακόμα φορά μοναδικό φωτογραφικά. Η βασική κάμερα του X90 pro μπορεί πάντα να βγάλει εντυπωσιακές τεχνικά φωτογραφικές, σε λεπτομέρεια, δυναμικό εύρος φωτισμού αλλά και τον τρόπο που το HDR ενεργοποιείται πάντα σωστά όταν υπάρχει λόγος. Η δυνατότητα επιλογής του Zeiss mode επιτρέπει την λήψη φωτογραφιών ανάλογα με τις συνθήκες, με τρόπο που αν… συνηθίσει κανείς την εναλλαγή μεταξύ τους, δίνει ελευθερία που δεν έχει κανένα άλλο Smartphone.

Όμως είναι σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού που η κάμερα του X90 pro δείχνει τι πραγματικά μπορεί να κάνει. Ο συγκεκριμένος αισθητήρας έχει ένα μέγεθος που του επιτρέπει να βλέπει σημαντικά καλύτερα επίπεδα φωτισμού σε σύγκριση με κάθε άλλο Smartphone. Αυτο μεταφράζεται σε φωτογραφίες με ανύπαρκτο ψηφιακό θόρυβο, λεπτομέρεια που εντυπωσιάζει και επίπεδα φωτισμού που είναι ταυτόχρονα ρεαλιστικά και ικανοποιητικά για μια όμορφη φωτογραφία. Το Zeiss mode και εδώ μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα ανάλογα με το τι θέλουμε σε κάθε περίπτωση.

Η δεύτερη κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, είναι μια αλλαγή που έχει κάνει η εταιρεία και αρχικά δίνει «περίεργη». ¨Εχει πλέον 12ΜΡ ανάλυση στον αισθητήρα της, δεν λειτουργεί όμως με την τεχνική του Pixel Binning όπως σε συσκευές άλλων εταιρειών με κάμερα που έχει υψηλότερη ανάλυση και αυτό το ευρύ πλάνο. Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει παρόλα αυτά, έχουν τα πλεονεκτήματα και πάλι της χρήσης του Custom V2 chip, και της διαφορετικής επεξεργασίας που αυτό μπορεί να κάνει.

Η απόδοση της είναι διαφορετική μάλλον αναμενόμενα σε χαμηλότερο φωτισμό, όχι όμως προς το χειρότερο. Εδώ το φυσικό μέγεθος του αισθητήρα είναι τέτοιο που του επιτρέπει να βλέπει ικανοποιητικά επίπεδα φωτισμού, και το αποτέλεσμα είναι και πάλι φωτογραφίες αντίστοιχες αν όχι καλύτερες του ανταγωνισμού ανάλογα με την περίπτωση και τις συνθήκες.

Είναι όμως η Τρίτη κάμερα του X90 Pro αυτή που μπορεί να δημιουργήσει την περισσότερη… συζήτηση. Αντί της κάμερας με τον περισκοπικό φακό και το 5Χ οπτικό zoom, το X90 Pro έχει μια κάμερα με 2Χ zoom που αντίστοιχει σε έναν φακό 50mm. Αυτή η επιλογή δεν έχει γίνει τυχαία, αφού οι φακοί αυτοί είναι ιδανικοί για φωτογραφίες πορτραίτου. Η εταιρεία θεωρεί ότι η χρήση της για αυτό το είδος φωτογραφίας, είναι προτιμότερη και πιο συχνή από τις φωτογραφίες με zoom σε απόσταση που δεν είναι συνηθισμένο να βγάζει κανείς μια φωτογραφία.

Το Custom V2 chip όμως, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αισθητήρα της βασικής κάμερας του X90 pro, έχει ένα ακόμα ενδιαφέρον πλεονέκτημα. Τη δυνατότητα να βγάζει εντυπωσιακά σε ποιότητα και επίπεδα φωτισμού βίντεο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που μπορεί να καταφέρει το Smartphone στο ξεχωριστό αυτό mode λήψης βίντεο, σε σημείο που δύσκολα θα πιστέψει κανείς ότι είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας και ότι η λήψη έχει γίνει με Smartphone.

Επιδόσεις Hardware

Μια ακόμα αλλαγή που έχει γίνει στο X90 pro είναι ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του. Από τον Snapdragon 8 gen 1 της Qualcomm, η εταιρεία δεν επέλεξε τον Snapdragon 8 gen 2 που είναι ο αντικαταστάτης του. Η επιλογή του Dimensity 9200 της Mediatek είναι μια «ασυνήθιστη» επιλογή σε μια πρώτη ματιά,

Είναι ξεκάθαρα σημαντικά ισχυρότερος από τον Snapdragon 8 gen 1 και με αυτό σαν δεδομένο, το X90 Pro είναι καλύτερο από τον προκάτοχο του. Τώρα στο τεχνικό κομμάτι έχει 8 συνολικά πυρήνες επεξεργασίας στο εσωτερικό του. Ο ένας από αυτούς είναι ο Χ3 πλέον της ARM, με απόδοση που πλησιάζει αυτή των custom πυρήνων της Apple.  Οι άλλοι τρεις είναι οι νεότεροι Α-715 και πάλι της ARΜ, ενώ τέλος υπάρχουν τεσσερις ακόμα Α-510 με μειωμένη απόδοση αλλά και κατανάλωση ενέργειας.

Η ασυνήθιστη αυτή διάταξη είναι «σχεδιασμένη» να αναθέτει εργασίες στο σετ πυρήνων που χρειάζεται προκειμένου να πετυχαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα με την καλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Η ρύθμιση του Dimensity 9200 είναι πιο … συντηριτική από αυτή του Snapdragon 8 Gen 2, χωρίς όμως αυτό να είναι ορατό σε καθημερινή χρήση. Απλά η Mediatek δεν στοχεύει τα benchmarks με τον ίδιο τρόπο, και δεν έχει και ανάγκη να το κάνει όπως η Qualcomm μετά την αποτυχία θερμικά και σε κατανάλωση που ήταν ο Snapdragon 8 Gen 1.

Το X90 pro έρχεται με 12GB RAM, που είναι υπερ αρκετά και σήμερα και τα επόμενα χρόνια για κάθε είδους χρήση. Ρεαλιστικά, δεν υπάρχει καμία εφαρμογή που να απαιτεί τώρα αλλά και στο μέλλον τόση διαθέσιμη μνήμη RAM, και ακόμα περισσότερο έχει σημασία ότι είναι αρκετή και για την ταυτόχρονη εκτέλεση περισσότερων εφαρμογών από όσες μπορεί πρακτικά να χρησιμοποιήσει κανείς.

Στον τομέα του Gaming, υπάρχει ένα συγκεκριμένο «μειονέκτημα» του Dimensity 9200. Η Mali-G715 GPU στο εσωτερικό του, έχει απόδοση παρόμοια με αυτή της Adreno 740 του Snapdragon 8 gen 2. Η διαφορά μεταξύ τους δεν είναι ορατή παρά μόνο σε benchmarks και πάλι, όπου δεν είναι άξια αναφοράς.

Είναι όμως η υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας, και ο τρόπος που η Mediatek δεν φαίνεται να περιορίζει την απόδοση της όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, που δημιουργέί συγκεκριμένα προβλήματα. Το X90 pro μπορεί να παίξει στην καλύτερη ποιότητα κάθε είδους παιχνίδι με ευκολία. Το πρόβλημα είναι ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία λειτουργίας του, δεν μειώνει την απόδοση αυτή σχεδόν καθόλου, με αποτέλεσμα σύντομα να φτάνει στο σημείο που δεν μπορεί να συνεχίζει κανείς αυτό που κάνει.

Μπαταρία

Το πρόβλημα με την συμπεριφορά του Dimensity 9200 σε συγκεκριμένες συνθήκες είναι και αυτό που δημιουργεί έναν αντίστοιχο «θέμα» με την απόδοση της μπαταρίας του X90 pro ανάλογα το είδος χρήσης. Η χωρητικότητα των 4.870mAh είναι ικανοποιητική και ρεαλιστικά χωρίς διαφορά από μια μπαταρία των 5.000mAh.

Η απόδοση της είναι σημαντικά καλύτερη από αυτή του Χ80 pro, κυρίως επειδή ο Dimensity 9200 κατασκευάζεται με μια νεότερο και πιο αποδοτική τεχνική και σε βελτιωμένη λιθογραφία.

Είναι όμως ο τρόπος που η GPU του καταναλώνει υπερβολικά ποσά ενέργειας που δημιουργεί το πρόβλημα. Υπάρχουν εφαρμογές που την χρησιμοποιούν ακόμα και αν δεν είναι άμεσα ορατό, όπως η λήψη μιας φωτογραφίας για την επεξεργασία της, και ηπαραγωγη του γραφικού περιβάλλοντος, όπως και η «κύλιση» σε μια εφαρμογή ή μια σελίδα.

Η αυξημένη κατανάλωση αυτή, δεν επιτρέπει στην μπαταρία του X90 pro να έχει την απόδοση που περιμένει κανείς, ακόμα και αν είναι σημαντικά καλύτερη από αυτή του προκατόχου του. Η διαφορά είναι αισθητή σε σύγκριση με ένα Smartphone που έχει τον Snapdragon 8 gen 2 στο εσωτερικό του.

Παρόλα αυτά, παραμένει πλεονέκτημα το πόσο γρήγορα μπορεί να την φορτίσει το X90 pro με 120W από έναν φορτιστή που περιλαμβάνεται κανονικά στη συσκευασία σου.

Συμπέρασμα.

Το X90 pro είναι ένας άξιος αντικαταστάτης του εντυπωσιακού X80 pro που καθιέρωσε εκτός των άλλων και την εταιρεία στη χώρα μας. Έχει μια μοναδική βασική κάμερα στο είδος της, ακόμα και σε σύγκριση με το Xiaomi 13 Pro, χάρη στις βελτιώσεις και την συνολική «συμβολή» της Zeiss.

Έχει μια απόλυτα ικανοποιητική οθόνη, που παρότι έχει αλλάξει στα χαρτιά δεν έχει διαφορετική απόδοση στην πράξη. Είναι πολυτελές και όμορφο όπως πρέπει να είναι, και με τρόπο που ο ανταγωνισμός του δεν πετυχαίνει απαραίτητα.

Είναι όσο γρήγορο περιμένει κανείς, σημαντικά και εδώ βελτιωμένο σε σύγκριση με τον προκάτοχο του. Ακόμα και αν ο Dimensity 9200 διαφέρει από την νεότερη λύση της Qualcomm. Είναι ένα Smartphone που συνολικά συνεχίζει με τον καλύτερο τρόπο την πορεία της Vivo στο να παραμένει στην κορυφή όχι με εντυπωσιασμό αλλά με πρακτικά κορυφαία Smartphones όπως το X90 Pro.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights