Όταν μια εταιρεία αντικαθιστά ένα εμπορικά επιτυχημένο μοντέλο της, έχει πάντα ενδιαφέρον να «αναλύσει» κανείς τις αλλαγές και βελτιώσεις που έχει το αντίστοιχα νεότερο. Όμως για ένα μεγάλο, το μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού, η αλλαγή ενός Smartphone είναι κάτι που γίνεται κάθε περισσότερο από ένα χρόνο.
Με αυτό σαν δεδομένο, όσο ενδιαφέρον και αν έχουν οι αλλαγές σε κάθε νεότερο smartphone σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, αυτές που έχουν περισσότερο «σημασία» είναι οι αλλαγές σε σύγκριση με παλαιότερα μοντέλα της ίδιας εταιρείας και όχι μόνο.
Το νέο Galaxy A55 της Samsung είναι ένα Smartphone που ταιριάζει μάλλον απόλυτα σε αυτή την περιγραφή. Σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο Galaxy A54 είναι προφανώς καλύτερο, είναι όμως ακόμα μεγαλύτερη η διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς.
Σχεδιασμός.
Για αρκετά χρόνια, η Samsung γενικότερα σε κάθε κατηγορία τιμής, έκανε αρκετές… δοκιμές με τον εξωτερικό σχεδιασμό των Smarthones της. Τα τελευταία περίπου δύο χρόνια όμως φαίνεται να έχει βρει μια συγκεκριμένη «ταυτότητα» που διατηρεί σε όλα τα τηλέφωνα της και πλέον με πολύ μικρές διαφορές, ανεξαρτήτως κατηγορίας τιμής.
Το Galaxy A55 λοιπόν, δεν διαφέρει με κάποιο τρόπο που μπορεί να καταλάβει κανείς εύκολα από τα ακριβότερα Galaxy S24, Galaxy S24+ αλλά δεν διαφέρει εξωτερικά σε εμφάνιση τουλάχιστον και από τα οικονομικότερα και αντίστοιχα νέα Galaxy A35, Galaxy A25 και ακόμα και το Galaxy A15.
Παρότι η λογική της εταιρείας είναι σωστή, ώστα τα τηλέφωνα της να αναγνωρίζονται σαν δικά της, υπάρχει κάτι… περίεργο όταν ένα Smartphone των 500 ευρώ όπως το Galaxy A55 και ειδικά σε μαύρο χρώμα, δεν μπορεί εύκολα να το ξεχωρίσει κανείς από το Galaxy A25 που κοστίζει σχεδόν τα μισά χρήματα.
Φυσικά, η παρόμοια ή και σχεδόν ίδια εμφάνιση, δεν σημαίνει ότι είναι και ακριβώς τα ίδια κατασκευαστικά. Το αμέσως προηγούμενο Galaxy A54 άλλαξε την κατασκευή από πλαστικό με γυαλί στο πίσω μέρος του, και πλέον το Galaxy A55 προσθέτει και το πλαίσιο από αλουμίνιο στο πλαϊνό του μέρος. Η αλλαγή αυτή το κάνει σημαντικά πιο πολυτελές και «ποιοτικό» στην αίσθηση που δίνει στο χέρι. Το κάνει επίσης να μοιάζει περισσότερο και στα ακριβότερα μοντέλα της εταιρείας, και ιδιαίτερα στο Galaxy S23 FE.
Μια περίεργη και όχι απαραίτητα τόσο πρακτική αλλαγή που έχει κάνει η εταιρεία, είναι το πως το πλαίσιο αυτό «προεξέχει» στο σημείο που βρίσκεται το power button και τα πλήκτρα της έντασης. Ναι είναι σαφώς πιο εύκολο να τα βρει κανείς με την αφή, αλλοιώνουν όμως την… ομοιομορφία του συνόλου.
Οθόνη
Ακόμα και αν δεχθεί κανείς σαν πλεονέκτημα την διατήρηση του σχεδιασμού στο Galaxy A55 δεν είναι το ίδιο εύκολο να δεχθεί το πως η οθόνη του έχει αλλάξει ελάχιστα σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο μοντέλο.
Η μοναδική ουσιαστική αλλαγή είναι το μέγεθος της στις 6.6 από 6.4 ίντσες. Ακόμα και αυτή όμως έχει έρθει με ένα μάλλον απαράδεκτα μεγάλο πλαίσιο γύρω της για τα δεδομένα πλέον του 2024 και σε μια κατηγορία τιμής που ο ανταγωνισμός έχει… λύσει αυτό το πρόβλημα.
Εκτός του ότι είναι εύκολο να το δει κανείς, ακόμα και αν δεν τον ενοχλεί οπτικά, έχει μια επίπτωση στις συνολικές διαστάσεις του Galaxy A55 που ρεαλιστικά δεν είναι αυτές που θα έπρεπε με δεδομένο το μέγεθος της οθόνης του.
Εκτός από αυτή την αλλαγή στις 6.5 ίντσες, η οθόνη παραμένει πρακτικά η ίδια σαν σύνολο σε αυτά που προσφέρει. Έχει την ίδια ανάλυση στα 2340×1080 pixels, έχει τα ίδια επίπεδα φωτισμού έως 1.000nits σε ολόκληρη την επιφάνεια της, και έχει και την ίδια δυνατότητα να αλλάζει τον ρυθμό ανανέωσης ανάμεσα σε 60 και 120Hz.
Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που έχει «διευρυνθεί» πλέον σε συσκευές του ανταγωνισμού, και παρότι είναι μικρό τελικά το όφελος σε κατανάλωση ενέργειας, είναι … περίεργο όταν η Samsung στο δικό της καλύτερο Mid range smartphone δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από τον ανταγωνισμό της.
Αντίστοιχα περιορισμένη έχει παραμένει και η υποστήριξη προβολής HDR περιεχομένου, αφού και το Galaxy A55 δεν υποστηρίζει το Dolby vision HDR πρότυπο, κάτι που περιορίζει σημαντικά την εμπειρία προβολής σε συγκεκριμένες streaming υπηρεσίες, και είναι περισσότερο… κρίμα από τη στιγμή που συνδυάζει την οθόνη αυτή για προβολή οποιουδήποτε βίντεο με δύο πραγματικά ποιοτικά σε ένταση ηχεία.
Τέλος, μια ακόμα αλλαγή που δεν έχει κάνει η εταιρεία, είναι ο αισθητήρας αποτυπωμάτων στο εσωτερικό της οθόνης αυτής. Από την εποχή του Galaxy A50 πριν αρκετά πλέον χρόνια, ακόμα και αν έχει βελτιώθει σημαντικά η αξιοπιστία του στο να μπορεί να διαβάσει το αποτύπωμα με την πρώτη προσπάθεια, δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά και πρακτικά η ταχύτητα ανάγνωσης και το πόσο γρήγορα τελικά ξεκλειδώνει το Galaxy A55
Κάμερες.
Με μια πρώτη ματιά, είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τις αλλαγές που έχει κάνει η εταιρεία, τουλάχιστον στην βασική κάμερα του Galaxy A55. Η εταιρεία έχει… ενδιαφέρον που αναγνωρίζει την χρησιμότητα ενός καλού και ποιοτικού αισθητήρα χωρίς αυτός να πρέπει να έχει εντυπωσιακά υψηλή ανάλυση. Έχει ενδιαφέρον το πως η ίδια κατασκευάζει κάμερες των 200mp που χρησιμοποιεί ο ανταγωνισμός της, και ταυτόχρονα επιλέγει κάμερες των 50mp στα δικά της mid range smartphone με έναν όσο το δυνατόν καλύτερο ποιοτικά και σε μέγεθος αισθητήρα.
Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον έχει ότι στο κορυφαίο της Smartphone ακολουθεί ακριβώς την … αντίθετη πολιτική όπως και ο ανταγωνισμός της.
Παρόλα αυτά, το Galaxy A55 έχει στην βασική του κάμερα τον αρκετά νέο ΙΜΧ906 αισθητήρα της Sony. Είναι μια κάμερα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποιο άλλο Smartphone μέχρι και σήμερα, και η απόδοση της είναι καλύτερη αν μη τι άλλο σε σύγκριση με κάθε προηγούμενο μοντέλο της σειράς.
Από τη στιγμή που διατηρεί την ίδια ανάλυση στα 50mp και το ίδιο φυσικό μέγεθος στον αισθητήρα της, όλες οι βελτιώσεις οφείλονται στον νέο αυτό αισθητήρα και στην δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο λογισμικού από την εταιρεία.
H δεύτερη κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, έχει το πλεονέκτημα της ανάλύσης στα 12mp που σε σύγκριση με σχεδόν κάθε ανταγωνιστή, δίνει αντίστοιχα και σημαντικά καλύτερες φωτογραφίες σαν αποτέλεσμα. Εδώ το Galaxy A55 συνεχίζει την πολύ καλή παράδοση της εταιρείας σε αυτό το είδος φωτογραφίας, και μάλιστα η κάμερα έχει και ένα εντυπωσιακά ευρύ οπτικό πεδίο.
Τέλος, τυπικά το Galaxy A55 έχει και μια Τρίτη κάμερα, περισσότερο απλά για να είναι… τρεις συνολικά χωρίς να προσφέρει κάμερα με οπτικό zoom που θα το έφερνε σε αντιπαράθεση με το ακριβότερο Galaxy S23 FE. Έχει έναν Macro φακό, ανάλυση 5mp και θεωρητικά και πρακτικά μπορεί να βγάλει φωτογραφίες από πολύ μικρή απόσταση.
Επιδόσεις Hardware
Η Samsung έχει επιλέξει και σωστά κάνει , να χρησιμοποιεί επεξεργαστές κατασκευασμένους από την ίδια σε αυτή την κατηγορία συσκευών. Το Galaxy A55 είναι το πρώτο της Smartphone που χρησιμοποιεί τον νέο Exynos 1480 που έχει σχεδιάσει και κατασκευάζει η ίδια.
Τεχνικά, δεν αποτελεί κάτι το ενδιαφέρον, αφού ακόμα και σε αυτή την κατηγορία τιμής, μπορεί να βρει κανείς λύσεις που χρησιμοποιούν νεότερη αρχιτεκτονική από τους Α-78 και Α-55 πυρήνες επεξεργασίας της ARM που έχει στο εσωτερικό του ο Exynos 1480.
Όμως η απόδοση του είναι ιδιαίτερα καλή, και πρακτικά από 10 έως και 20% υψηλότερη από το συνηθισμένο σε αυτή την κατηγορία τιμής. Αυτό μεταφράζεται και σε αντίστοιχη απόδοση στην πράξη, και εδώ η GPU που επίσης είναι σχεδιασμένη από τη Samsung σε συνεργασία με την AMD, έχει και αυτή απόδοση έστω και λίγο καλύτερη από το συνηθισμένο.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο Exynos 1480 έχει και πολύ καλή θερμική συμπεριφορά αλλά και λογική κατανάλωση ενέργειας για την απόδοση που προσφέρει. Με αυτόν τον τρόπο, η συνεχόμενη χρήση δεν προκαλεί προβλήματα θερμοκρασίας, δεν μειώνει σημαντικά την απόδοση του και δεν έχει σαν αποτέλεσμα να εξαντλείται ενοχλητικά γρήγορα η μπαταρία του.
Μπαταρία.
Προφανώς και δεν θα περίμενε κανείς από την Samsung να κάνει κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο σε αυτόν τον τομέα, και η μπαταρία του Galaxy A55 έχει χωρητικότητα 5.000mAh. Η απόδοση της είναι απόλυτα ικανοποιητική, και με δεδομέν την απόδοση του επεξεργαστή του, το ότι αυτή είναι τελικά καλύτερη από του προηγούμενου μοντέλου είναι μια σημαντική βελτίωση.
Το Galaxy A55 μπορεί εύκολα να φτάσει στο τέλος μιας απαιτητικής ημέρας με ένα 30% ακόμα διαθέσιμο στην μπαταρία του, και μπορεί έστω και με λίγη… προσοχή να βγάλει και δύο ημέρες χρήσης.
Φυσικά, η καλή απόδοση από την μπαταρία αυτή, δεν αναιρεί την ενοχλητική πολιτική που έχει η εταιρεία στον τομέα της φόρτισης. Εκτός του ότι τα 25W παραμένουν ενοχλητικά αργός ρυθμός για τα δεδομένα του 2024, στα όχι λίγα χρήματα που κοστίζει το Galaxy A55 θα πρέπει κανείς να υπολογίσει το κόστος αγοράς και ενός φορτιστή.
Συμπέρασμα.
Το Galaxy A55 είναι ένα ολοκληρωμένο Smartphone με έναν τρόπο που η Samsung έχει σχεδόν… τελοιοποιήσει εδώ και χρόνια πλέον. Προσφέρει όλα όσα πρέπει, όλα όσα χρειάζεται ο ιδιοκτήτης του, χωρίς όμως να ξεχωρίζει σε κάποιο τομέα.
Οι κάμερες του βγάζουν πραγματικά καλές φωτογραφίες, χωρίς όμως να έχουν κάποια συγκεκριμένη και ασυνήθιστη δυνατότητα για την κατηγορία αυτή. Η οθόνη του είναι ζωντανή και ευχάριστη σε μια κατηγορία που αυτό πλέον θεωρείται δεδομένο από κάθε εταιρεία.
Οι επιδόσεις του είναι κορυφαίες για την κατηγορία και παλι, όμως συνδυάζονται με περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο στα χρήματα που κοστίζει το Galaxy A55 και πάλι σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό του.
Η μπαταρία έχει πραγματικά καλή απόδοση, πρέπει όμως να είναι κανείς… υπομονετικός για να την φορτίσει, και πάλι σε μια κατηγορία που για κάθε άλλη συσκευή αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.
Το Galaxy A55 είναι ένα σύνολο σχεδιασμένο να καλύψει … τα πάντα χωρίς να προσπαθεί να ξεχωρίσει. Το πετυχαίνει σίγουρα με τον καλύτερο τρόπο. Το αν αυτό αρκεί, είναι κάτι που η προτίμηση του αγοραστικού κοινού στην εταιρεία δείχνει ότι πιθανόν ακόμα ισχύει, όμως δεν σημαίνει ότι ειδικά σε αυτή την κατηγορία ο ανταγωνισμός δεν βελτιώνει εκτός από τα προϊόντα του, και την … φήμη του τα τελευταία χρόνια.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας