Αν κάποιος θέλει ένα smartwatch για να βλέπει τις ειδοποιήσεις του, να παρακολουθεί την υγεία του και να καταγράφει την άσκηση του, μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά, και να κάνει τη δουλειά του με λίγα σχετικά χρήματα. Υπάρχουν όμως και αυτοί, που εκτιμούν την ομορφιά την πολυτέλεια και το στυλ σε ένα ρολόι. Υπάρχουν επίσης και αυτοί που θέλουν το ρολόι που φοράνε στο χέρι τους να είναι κάτι ποιοτικό σε εμφάνιση αλλά και υλικά κατασκευής.
Όπως όλα τα wearables & smartwatches της Huawei, έτσι και το HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition είναι συμβατό με iOs και Android συσκευές.
Όμως θέλουν προφανώς και αυτοί να εκμεταλλευτούν όσα προσφέρει ένα smartwatch, απλά θέλουν να τα συνδυάσουν με αυτό που θέλουν να είναι ένα ρολόι. Δεν είναι λοιπόν σχεδιασμένα για όλους τα πιο οικονομικά smartwatch, ανεξαρτήτως εταιρείας και ανεξαρτήτως της εμφάνισης και του σχεδιασμού τους.
Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θέλουν να έχουν στο χέρι τους κάτι διαφορετικό, είναι διατεθιμένοι να το πληρώσουν, θέλουν όμως να έχει και όλες τις δυνατότητες που χρειάζονται.
Η HUAWEI το γνωρίζει πολύ καλά αυτό προφανώς, και έχει φροντίσει να έχει μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικά σε εμφάνιση, υλικά κατασκευής αλλά και προφανώς συνολικό στυλ, έξυπνα ρολόγια, προκειμένου ο καθένας να μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει.
Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς, και ακόμα και να δείξει σε βίντεο, την προσοχή στη λεπτομέρεια που έχει δώσει η HUAWEI στην κατασκευή του watch 4 Pro space edition. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η ονομασία του είναι απλά μια… δικαιολογία για το νέο χρώμα του ρολογιού, όμως δεν είναι αυτή η μοναδική διαφορά στον σχεδιασμό του.
Αρχικά, το τιτάνιο στην κατασκευή του, έχει μια διαφορετική επεξεργασία που θεωρητικά το κάνει ακόμα πιο ανθεκτικό. Βέβαια, εκτός του ότι δεν έχω καμία πρόθεση να το δοκιμάσω αυτό, όλα τα έξυπνα ρολόγια της εταιρείας που έχουν περάσει από τα χέρια μου και ήταν επίσης κατασκευασμένα από τιτάνιο, είναι περισσότερο ανθεκτικά σε χτυπήματα και γρατζουνιές από ότι είναι διατεθειμένος να δοκιμάσει… οποιοσδήποτε.
Όμως πρέπει να δει κανείς επίσης από κοντά το νέο αυτό χρώμα, που είναι πιο κοντά στο φυσικό του τιτανίου για να εκτιμήσει τη διαφορά. Καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα πολυτελές, και να δίνει την αίσθηση ποιοτητάς που πρέπει ενώ είναι σαφώς πιο σοβαρό χωρίς να είναι έντονο.
Τώρα, παρότι επίσης το έχω αναφέρει και σε προηγούμενα παρόμοια ρολόγια της εταιρείας, αυτό που επίσης πρέπει να πιάσει κανείς στα χέρια του για να το εκτιμήσει, είναι το μπρασελέ του watch 4 Pro space edition. Είναι και αυτό κατασκευασμένο από τιτάνιο, κάτι που το κάνει μοναδικό με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο.
Είναι πραγματικά ασυνήθιστο, ειδικά για όποιον έχει φορέσει ρολόι με μπρασελέ, το ποσο ελαφρύ είναι το συγκεκριμένο, ενώ ταυτόχρονα ακόμα και όταν το φοράει κανείς στο χέρι του, εκτιμά την αντοχή και την στιβαρότητα του τιτανίου.
Κάτι τώρα που δεν έχει αλλάξει, ευτυχώς προφανώς από το προηγούμενο watch 4 pro είναι η μοναδική του οθόνη. Αν όχι τόσο η ίδια, σίγουρα το κυρτό γυαλί πάνω από αυτή. Για την ακρίβεια, το κυρτό ζαφείρι που χρησιμοποιεί η HUAWEI για μια ακόμα φορά, για την αντοχή που έχει σαν υλικό. Εδώ το ενδιαφέρον είναι ότι μπορεί να το εκτιμήσει κανείς καλύτερα, τουλάχιστον σε ότι αφορά την εμφάνιση του, όταν η οθόνη του watch 4 pro space edition είναι κλειστή.
Όταν ανάψει όμως, αντίστοιχα εύκολα θα εκτιμήσει και την ίδια αυτή την οθόνη, και για περισσότερους από έναν τρόπους. Ο πρώτος είναι φυσικά το μέγεθος της, που για όσους εκτιμούν μια μεγάλη οθόνη, είναι κοντά στο ιδανικό χωρίς να είναι υπερβολική.
Όμως επίσης προφανώς, η ανάλυση στα 466×466 pixels, παρότι πάντα είναι πιο βαρετό να συζητά κανείς για τεχνικά χαρακτηριστικά, εδώ έχει πραγματικά σημασία. Απλά και μόνο επειδή η οθόνη έχει την λεπτομέρεια που πρέπει ώστε από την μικρή απόσταση που κοιτά κανείς πολλές φορές το ρολόι του να είναι πραγματικά ευχάριστη.
Είτε διαβάζει κανείς μια ειδοποίηση, είτε απλά βλέπει το watchface που έχει επιλέξει, είναι δύσκολο να μην εκτιμήσει την οθόνη του watch 4 pro, και πόσο το κάνει να μοιάζει με ένα κανονικό… καντραν.
Αφού ξεπεράσαμε το σχεδιαστικό και κατασκευαστικό κομμάτι, που στο watch 4 pro space edition είναι ένα από τα βασικά… ζητούμενα, μέχρι ένα βαθμό έχει νόημα να συζητήσουμε και τι ακριβώς είναι σαν έξυπνο ρολόι.
Στο πιο τεχνικό κομμάτι, το watch 4 pro space edition, όπως και η πρώτη έκδοση του είναι διαφορετικό από κάθε άλλο smartwatch της εταιρείας. Ακόμα και αν αυτό δεν αλλάζει σημαντικά το τι προσφέρει, έχει το δικό του ενδιαφέρον να δούμε λίγο περισσότερες λεπτομέρειες.
Το Harmony OS λειτουργικό σύστημα της HUAWEI, είναι γνωστό ότι υπάρχει σε διαφορετικές μορφές για αντίστοιχα διαφορετικά προϊόντα τεχνολογίας. Η έκδοση λοιπόν που χρησιμοποιεί το watch 4 pro space edition, διαφέρει σημαντικά από τα περισσότερα έξυπνα ρολόγια της εταιρείας.
Είναι ένα σαφώς πιο πολύπλοκο και ίσως μέχρι ένα σημείο απαιτητικό λειτουργικό σύστημα που όμως του προσφέρει και περισσότερες δυνατότητες. Η μια από αυτές είναι η υποστήριξη για eSIM η οποία μάλιστα θεωρητικά και πρακτικά υποστηρίζεται και στη χώρα μας και από τα τρία δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Για όσους θέλουν να έχει το ρολόι τους αυτόνομη επικοινωνία χωρίς να είναι συνδεδεμένο με ένα smartphone, είναι μια αρκετά χρήσιμη επιλογή.
Έχει επίσης και wifi αν και για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, δεν είναι πολλοί οι τρόποι που μπορεί να το εκμεταλλευτεί κανείς. Ο ένας είναι να κατεβάσει εφαρμογές απευθείας στο ρολόι, χωρίς η μεταφορά τους να γίνεται μέσω βluetooth από το smartphone μας, μια σαφώς πιο αργή διαδικασία. Άλλος ένας είναι να μπορεί το ρολόι να κατεβάσει μια αναβάθμιση λογισμικού και πάλι σαφώς πιο γρήγορα.
Είναι όμως το τεχνικό κομμάτι στο hardware του watch 4 pro που για όσους ενδιαφέρονται για αυτό, όπως προφανώς εγώ, είναι το πιο εντυπωσιακό. Το ρολόι χρησιμοποιεί τον Snapdragon W5+ Gen 1 eπεξεργαστή της qualcomm. Αυτός του επιτρέπει αρχικά να έχει πρόσβαση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, είναι όμως πιο εντυπωσιακός ο τρόπος που τον έχει εκμεταλλευτεί η HUAWEI πιο συγκεκριμένα στο watch 4 pro.
Στην αγορά υπάρχουν πλέον smartwatch με τον ίδιο ακριβώς επεξεργαστή, και το wearOS λειτουργικό σύστημα της Google, που δεν πλησιάζουν καν κοντά στην απόδοση και την διάρκεια μπαταρίας που έχει το watch 4 pro space edition, όπως φυσικά και η πρώτη έκδοση του.
Αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο, ότι ακόμα και αυτή η πιο απαιτητική έκδοση του harmony OS με την δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών μεταξύ άλλων, είναι σαφώς πιο αποδοτική ενεργειακά και όχι μόνο από το λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσει η Google για έξυπνα ρολόγια. Όσο και αν άλλοι κατασκευαστές έχουν προσπαθήσει να το βελτιώσουν και αυτοί με τη σειρά τους.
Όμως το + στην ονομασία του συγκεκριμένου επεξεργαστή έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία. Σημαίνει πρακτικά ότι έχει στο εσωτερικό του και ένα δεύτερο «σύνολο» από hardware με χαμηλότερη απόδοση και σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.Τον δεύτερο αυτό επεξεργαστη, μαζί με επίσης δεύτερη μονάδα που οδηγεί την οθόνη, το watch 4 pro space edition τον εκμεταλλεύεται με τον καλυτερο δυνατό τρόπο.
Το Ultra power saving mode που έχει, απενεργοποιεί πρακτικά το harmony OS στην πλήρη έκδοση του, και τρέχει μια πιο ελαφρία που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ελάχιστα πιο περιορισμένη από αυτή που έχουν όλα τα υπόλοιπα έξυπνα ρολόγια της εταιρείας. Με αυτό ενεργό, το watch 4 pro space edition είναι δύσκολο να το ξεχωρίσει κανείς από αυτά τα υπόλοιπα ρολόγια της εταιρείας, και αυτό δείχνει το πόσο πρακτικό είναι και σε αυτό το mode.
Όμως εδώ, η απόδοση της μπαταρίας του είναι απλά καταπληκτική. Μπορεί να ξεπεράσει με χαρακτηριστική άνεση ακόμα και την καλύτερη και μεγαλύτερη διάρκεια σε κάθε άλλο έξυπνο ρολόι της εταιρείας. Με διάρκεια που φτάνει τις 12 ημέρες όταν χρησιμοποιεί κανείς όλα όσα προσφέρει, και μπορεί στην κυριολεξία να φτάσει ακόμα και τις 16 με 18 ημέρες σε πιο απλή χρήση.
Ακόμα και αν κάποιος μιλάει στο τηλέφωνο από αυτό, ακόμα και όταν βλέπει συνέχεια πολλές ειδοποιήσεις, ακόμα και όταν το χρησιμοποιεί για την καταγραφή της άσκησης του, η μπαταρία ποτέ δεν θα κρατήσει λιγότερο από 10 ημέρες.
Αφού το συζητήσαμε αυτό, πάμε να κάνουμε μια συζήτηση και για την απόδοση της μπαταρίας του Watch 4 pro space edition και στην κανονική λειτουργία του. Εδώ προφανώς οι χρόνοι είναι διαφορετικοί, όμως και πάλι είναι αστεία καλύτεροι από κάθε ρολόι του ανταγωνισμού του. Μπορεί εύκολα να παραμείνει ενεργό για 4 ημέρες όταν κανείς εκμεταλλεύεται όλα όσα προσφέρει και πάλι. Ο χρόνος αυτός μειώνεται σε περίπου τρεις ημέρες, όταν το χρησιμοποιεί πιο συχνά, και πάλι για κλήσεις από αυτό και συνεχείς ειδοποιήσεις.
Μπορεί όμως να βγάλει δύο ημέρες λειτουργίας χωρίς πρόβλημα ακόμα και όταν έχει καταχωρημένη μια eSIM, χρόνος που φαίνεται εξωπραγματικός για κάθε ρολόι της Samsung και της Apple με αντίστοιχη δυνατότητα.
Φυσικά, τέλος δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναφέρω το πως φορτίζει το watch 4 pro space edition. Προφανώς και η φόρτιση γίνεται ασύρματα, θα ήταν όμως άδικό για το ρολόι να πει κανείς μόνο αυτό. Φορτίζει ασύρματα χωρίς κανένα περιορισμό στο τι φορτιστή θα χρησιμοποιήσουμε. Ακόμα και αν δεν είναι ο δικός του, αρκεί να το τοποθετήσουμε σε όποια βάση ασύρματης φόρτισης έχουμε. Η Apple και η Samsung είναι το λιγότερο απαράδεκτο που εν έτη 2024 πλέον, παρότι φορτίζουν ασύρματα και τα δικά τους ρολόγια να περιορίζονται στην δική τους ή κάποια συμβατή βάση φόρτισης.
Αφού όμως ακόμα και αν είναι ξεχωριστό σαν κατασκευή, το watch 4 pro space edition είναι ένα smartwatch που πρέπει να καταγράφει και όλα όσα έχουμε συνηθίσει, πρέπει μάλλον να κάνουμε μια συζήτηση και για αυτό.
Αρχικά, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία με κάποιο τρόπο για το συγκεκριμένο ρολόι, να θυμίσω κάτι πολύ συγκεκριμένο. Το να ασχολείται κανείς με κάποια αφηρημένη ακρίβεια και να νιώθει ότι είναι κάτι που κάνει οποιοδήποτε ρολόι να ξεχωρίζει, είναι μάλλον άσκοπο.
Όπως έχω ξαναπεί, αν κάποιος έχει 90 παλμούς και ένα ρολόι μετράει 89, ένα άλλο 88, ένα τρίτο 91 και ένα τέταρτο 90, η διαφορά είναι ασήμαντη. Προφανώς έχει φυσικά σημασία να μην έχει κάποιος 90 παλμούς και το ρολόι έχει απόκλιση 15 και 20 παλμούς. Αντίστοιχα, αν περπατήσει κάποιος 1.000 βήματα και ένα ρολόι έχει μετρήσει 994 και ένα άλλο 1009 επίσης δεν έχει καμία σημασία.
Για να επιστρέψουμε στο watch 4 pro space edition, όπως και η απλή έκδοση του, έχει μια ακόμα δυνατότητα που δεν υπάρχει παραδόξως μέχρι και σήμερα σε κανένα άλλο ρολόι της εταιρείας.
Αυτή είναι η δυνατότητα με ένα σετ μετρήσεων να μας παρουσίασει μια συνολική εικόνα της υγείας μας. Η «υγεία με μια ματιά» όπως ονομάζεται, διαρκεί σαν μέτρηση ένα λεπτό και καταγράφει όλα τα στατιστικά που έχουν σημασία. Προφανώς ένα από αυτά είναι το καρδιογράφημα, που και πάλι όπως όλα τα ρολόγια της εταιρείας, μπορεί να καταγράψει με ακρίβεια.
Μετρώντας τους παλμούς μας, την αναπνοή μας και την περιεκτικότητα του αίματος σε οξυγόνο, κάνει μια επιπλέον μέτρηση που μας ζητά να… βήξουμε αφού πάρουμε μια βαθιά ανάσα για να καταγράψει το πόσο σωστά αναπνέουμε. Στο τέλος μας παρουσιάζει μια συνολική εικόνα, την οποία φυσικά όπως και κάθε άλλο στατιστικό μπορούμε να την αποθηκεύσουμε στο Huawei health ώστε να έχουμε το ιστορικό μας σε βάθος χρόνου.
Ένα smartwatch λοιπόν, δεν μπορεί να είναι το ίδιο για όλους. Άλλος θέλει κάτι απλό και οικονομικό για να κάνει απλά τη δουλειά του. Κάποιος άλλος θέλει και την εμφάνιση και διαφορετική ποιότητα και στυλ, χωρίς να ξοδέψει πολλά χρήματα.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που θέλουν το έξυπνο ρολόι τους να μην είναι πιο «φτωχό» από ένα κανονικό πολυτελές ρολόι που προτιμούν και έχουν συνηθίσει να έχουν στο χέρι τους. Το Watch 4 Pro space edition υπάρχει λοιπόν ακριβώς για αυτούς.Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για τα χρήματα που ζητάει, προσφέρει μόνο τα υλικά κατασκευής, τον σχεδιασμό και την εμφάνιση του.
Όταν εταιρείες όπως η apple και η Samsung προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση απλά διαφορετικό χρώμα στο ίδιο ρολόι, και σαν μοναδική επιπλέον δυνατότητα το να μπορεί κανείς να αλλάξει το… λουράκι, η επιλογή της HUAWEI να έχει μια πραγματικά μεγάλη γκάμα από διαφορετικά έξυπνα ρολόγια είναι σίγουρα μια πιο σωστή επιλογή που δείχνει ότι σαφώς σέβεται περισσότερο τον καταναλωτή.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας