Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Ρωσία: Απαιτεί από την Apple και τη SAP να αποδείξουν πως δεν την κατασκοπεύουν.
russia-demands-apple-source-code-in2mobile-featured-image

Ρωσία: Απαιτεί από την Apple και τη SAP να αποδείξουν πως δεν την κατασκοπεύουν.

απο Kostas Gliatiotis

Οι συνεχόμενες αποκαλύψεις για το πως η Αμερικάνικη κυβέρνηση επιχειρούσε και επιχειρεί μέχρι και σήμερα να συλλέξει δεδομένα χρηστών κάθε είδους ηλεκτρονικής συσκευής ακόμα και εκτός των συνόρων της φαίνεται πως δεν έχουν σταματήσει να προκαλούν αντιδράσεις κάθε είδους.

Μετά τη Γερμανία που ακύρωσε τη συμφωνία της με τη Verizon, και πλέον εξετάζει την αγορά BlackBerry συσκευών για τα κυβερνητικά της στελέχη, η Ρωσία με τη σειρά της δείχνει με ακόμα πιο έντονο τρόπο την ενόχληση της από τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις.

Αφού αρχικά απαίτησε από τις εταιρείες να αποθηκεύουν τα δεδομένα των Ρώσων χρηστών τους σε Servers που θα βρίσκονται εντός της χώρας, ώστε να είναι υπόλογες στη δική της νομοθεσία αν αποκαλυφθεί κάποιου είδους διαρροή, πλέον φαίνεται να σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της.

Ο υπουργός επικοινωνιών της χώρας Nikolai Nikiforov φαίνεται να έχει σκοπό να ζητήσει από τις Apple και SAP την παροχή του “πηγαίου κώδικα” των προγραμμάτων και υπηρεσιών της ώστε να διασφαλίσει πως δεν χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των αξιωματούχων της χώρας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πάντως αν η Ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει στη συνέχεια να σταματήσει να χρησιμοποιεί επίσημα υπηρεσίες και προγράμματα των δύο εταιρειών.

Μάλιστα η συγκεκριμένη απαίτηση του Nikolai Nikiforov έρχεται μια εβδομάδα αφού οι υπεύθυνοι των δύο εταιρειών στη Ρωσσία συναντήθηκαν μαζί του και συζήτησαν το συγκεκριμένο θέμα. Μέχρι στιγμής καμία από τις δύο εταιρείες δεν φαίνεται να έχει σχολιάσει το θέμα, ούτε να έχει ανακοινώσει αν πρόκειται να συμμορφωθεί με το συγκεκριμένο αίτημα αν τελικά αυτό γίνει πράξη.

Σε κάθε περίπτωση οι αποκαλύψεις του πως λειτουργεί η Αμερικάνικη κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα η NSA, δείχνουν πως πολλές φορές τουλάχιστον, η υποκλοπή πληροφοριών γίνεται με την εκμετάλλευση αδυναμιών που ανακαλύπτονται σε λειτουργικά συστήματα και όχι με τη σύμφωνη γνώμη και γνώση των εταιρειών. Από την άλλη πλευρά κανείς δεν μπορεί ταυτόχρονα να διασφαλίσει πως αυτές οι αδυναμίες ασφαλείας των λειτουργικών συστημάτων δεν βρίσκονται εκεί εν γνώση των εταιρειών για εκμετάλλευση από τις ίδιες και όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως για ακριβώς αυτό το λόγο η Ρωσική κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες ώστε να γνωρίζει μόνη της τις αδυναμίες του κάθε συστήματος.

Ενδιαφέρον πάντως έχει αν τελικά οι δύο εταιρείες υποκύψουν στη συγκεκριμένη απαίτηση, να δούμε εάν η Ρωσική κυβέρνηση θα ζητήσει το ίδιο και από άλλες εταιρείες αλλά και αν θα βρεθούν και άλλες χώρες που θα απαιτήσουν κάτι ανάλογο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights