Κάμερα.
Μια από τις σημαντικότερες διαφορές του Note 8, σε σύγκριση με τους προκατόχους του αλλά και όλες τις συσκευές της Samsung μέχρι σήμερα, είναι η ύπαρξη δύο διαφορετικών καμερών στο πίσω μέρος του.
Με μια αισθητή καθυστέρηση σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, η Samsung μπαίνει λοιπόν και αυτή στην αμφίβολης χρησιμότητας «τάση» της εποχής που θέλει όλες τις High End προτάσεις να έχουν δύο κάμερες. Η κάθε εταιρεία επιλέγει διαφορετική διάταξη και διαφορετικές δυνατότητες και αντίστοιχα χρησιμότητα.
“Zoom”
Στην περίπτωση της Samsung, η δεύτερη κάμερα έρχεται με διαφορετικό φακό μπροστά από τον αισθητήρα των 12 Mpixels, έναν «τηλεφακό» που επιτρέπει το κοντινότερο… zoom στο αντικείμενο της φωτογραφίας.
“Live Focus”
Ο συνδυασμός με την βασική κάμερα των επίσης 12 Mpixels μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αυτός που «προβάλει» η Samsung είναι η δυνατότητα επιλεκτικής εστίασης, που ονομάζει Live Focus. Ουσιαστικά ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ένα αντικείμενο στο κέντρο συνήθως του πλάνου και στην συνέχεια να επιλέξει πόσο «θολά» θα εστιάζει η κάμερα στο φόντο πίσω από αυτό το αντικείμενο. Η επιλεκτική εστίαση αυτή μπορεί να γίνει και αφού έχει βγει η φωτογραφία, ενώ προβάλλεται και σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη πριν την λήψη της.
“Τηλεφακός”
Εναλλακτικά, από τον Viewfinder της κάμερας, ο χρήστης του Note 8 μπορεί να επιλέξει να «ζουμάρει» πιο κοντά στο αντικείμενο της φωτογραφίας. Σε αυτή την περίπτωση, το Note 8 απλά αλλάζει την κάμερα που χρησιμοποιεί στην δεύτερη που διαθέτει τον τηλεφακό, προκειμένου να «Δει» το αντικείμενο της φωτογραφίας από πιο κοντά. Το πλεονέκτημα είναι προφανώς η λήψη της φωτογραφίας χωρίς την απώλεια λεπτομέρειας που προκαλεί η χρήση του ψηφιακού zoom σε συσκευές με μια μόνο κάμερα. Το επιπλέον πλεονέκτημα όμως του Note 8 είναι ότι η δεύτερη αυτή κάμερα έχει Optical Image Stabilization όπως και η βασική. Αυτό επιτρέπει στον χρήστη να βγάζει φωτογραφίες σε κοντινή λήψη, ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό, χωρίς αυτές να βγαίνουν «κουνημένες»
“Κανονική λήψη”
Οι ίδιες οι φωτογραφίες τώρα, είναι σχεδόν άσκοπο να αναφέρει κάποιος ότι απλά είναι άριστες για τα δεδομένα ενός Smartphone και όχι μόνο. Από την εποχή του galaxy S7, και με σταθερά βήματα στο Galaxy S8 και πλέον στο Note 8, η Samsung δημιουργεί εντυπωσιακές σε απόδοση κάμερες. Μάλιστα στην περίπτωση του Note 8, αυτές είναι σε όλες τις συσκευές κατασκευασμένες από την ίδια τη Samsung. Η λεπτομέρεια είναι κορυφαία, το χρωματικό εύρος άριστο ενώ σε όλες τις περιπτώσεις το αντικείμενο της φωτογραφίας έχει έντονα και ζωντανά χρώματα.
Το HDR λειτουργεί αυτόματα όπως και στο παρελθόν, όμως πλέον η Samsung το έχει «εξαφανίσει» μέσα στο μενού των ρυθμίσεων, μια μάλλον άτυχη και λανθασμένη επιλογή.
“Χαμηλός φωτισμός”
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τώρα, το Note 8 εκμεταλλεύεται το αρκετά φωτεινό f/1.7 διάφραγμα της βασικής του κάμερας, το Optical image stabilization αλλά και το μεγάλο μέγεθος του ίδιου του αισθητήρα προκειμένου να βγάλει φωτογραφίες με σχεδόν άριστα χαρακτηριστικά. Η λεπτομέρεια διατηρείται σε πολύ καλά επίπεδα ακριβώς επειδή ο φωτεινός φακός και ο καλός αισθητήρας δεν παράγουν ψηφιακό θόρυβο, ενώ το χρωματικό εύρος δεν θυσιάζεται από την ψηφιακή επεξεργασία.
Η δεύτερη κάμερα με τον τηλεφακό έχει σημαντικά μικρότερο f/2.4 διάφραγμα, χάρη στο Optical Image Stabilization όμως, και με δεδομένο ότι εστιάζει κοντά στο αντικείμενο της φωτογραφίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αντίστοιχα καλά αποτελέσματα.
H εγγραφη αρχείων video μπορεί να γίνει προφανώς σε ανάλυση 4k, με τα ίδια τα αρχεία να έχουν εντυπωσιακή ποιότητα και λεπτομέρεια. Επιπρόσθετα, εκτός του 1080p υπάρχει η δυνατότητα λήψης 1080p με 60 καρέ το δευτερόλεπτο για καταγραφή γρήγορης κίνησης αλλά και σε 120 fps για την εγγραφή slow motion αρχείων.
Έστω και με καθυστέρηση, η Samsung σχεδίασε την δική της πρόταση με διπλή κάμερα. Αντί του συνδυασμού μιας έγχρωμης και μιας ασπρόμαυρης κάμερας ή μιας «κανονικής» και μιας με ευρυγώνιο φακό, η Samsung επέλεξε τον λιγότερο… ενδιαφέρον συνδυασμό. Το «οπτικό» 2x zoom ουσιαστικά είναι η μετάβαση από την μια κάμερα στην άλλη, ενώ το live focus δεν είναι κάτι που ο μέσος χρήστης θα ενδιαφερθεί να εκμεταλλευτεί καθημερινά.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας