Κάμερα
Η πρώτη εικόνα που δίνει το Honor 9 είναι ότι χρησιμοποιεί το ίδιο Setup με τις δύο κάμερες που έχουν και τα μέχρι στιγμής κορυφαία P10 και P10 Plus της εταιρείας.
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική, και φαίνεται ότι για λόγους κόστους και διαχωρισμού, το Honor 9 δεν διαθέτει Optical Image Stabilization σε καμία από τις δύο κάμερες. Αναμενόμενα, και το διάφραγμα του φακού μπροστά από αυτές είναι f/2.2 όπως στο P10 και όχι το φωτεινότερο f/1.8 του P10 Plus. Η ανάλυση παραμένει πάντως στα 12 Mpixels για την βασική και έγχρωμη κάμερα, και στα 20 mpixels για την δεύτερη ασπρόμαυρη.
Η συσκευή συνδυάζει τα δεδομένα και από τις δύο κάμερες για την λήψη φωτογραφιών, με περισσότερους από έναν τρόπους, ανάλογα με το Mode φωτογράφισης που επιλέγει ο χρήστης. Στην βασική λειτουργία λήψης, η δεύτερη ασπρόμαυρη κάμερα χρησιμοποιείται «επικουρικά», με τα δεδομένα από αυτή να αυξάνουν την λεπτομέρεια και την αντίθεση κάθε φωτογραφίας. Στο Honor 9 η Huawei δεν εκμεταλλεύεται την συνεργασία της με την Leica, και εκτός από τα Modes φωτογράφισης σε vivid και Smooth που απουσιάζουν, είναι διαφορετικός και ο αλγόριθμος επεξεργασίας των δεδομένων από τις δύο κάμερες.
Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Honor 9 είναι συνολικά απόλυτα ικανοποιητικές, και προφανώς πάνω από τον μέσο όρο για την κατηγορία τιμής του. Η λεπτομέρεια είναι σχεδόν άριστη, με την συσκευή να εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες της κάμερας και του Hardware στο εσωτερικό της. Το χρωματικό εύρος είναι μεγάλο, σε σημείο που ακόμα και ένα σχετικά «μουντό» αντικείμενο φωτογράφισης μπορεί να βγει αρκετά … ζωντανό στη φωτογραφία.
Η λειτουργία «Ευρέως διαφράγματος» όπως έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά… επακριβώς το Wide Aperture, εκμεταλλεύεται άριστα την ύπαρξη των δύο καμερών, για τη δημιουργία μοναδικών φωτογραφιών. Η αλήθεια είναι ότι η Huawei ήταν από τις πρώτες εταιρείες που εκμεταλλεύτηκαν τις δύο κάμερες για το συγκεκριμένο Mode, και έχει καταφέρει με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, να το κάνει αισθητά καλύτερο από αυτό του ανταγωνισμού.
Ευχάριστη προσθήκη αποτελεί τέλος η δυνατότητα λήψης ασπρόμαυρων φωτογραφιών με αποκλειστική χρήση της αντίστοιχα ασπρόμαυρης κάμερας των 20 Mpixels. Πριν ένα χρόνο, προφανώς προκειμένου να αποφύγει τον εσωτερικό ανταγωνισμό, η Huawei δεν προσέφερε αυτό το Mode στο τότε Honor 8. Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία προφανώς εμπιστεύεται περισσότερο τον διαχωρισμό που έχει κάνει στις συσκευές της εμπορικά και επιτρέπει την χρήση του χωρίς περιορισμούς.
Περιέργως, το αποτέλεσμα της λήψης με την ασπρόμαυρη κάμερα μόνο είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό των δύο Ρ10. Η συνεργασία με την Leica φαίνεται ότι έχει και σε αυτό το Mode επιπτώσεις, χωρίς πάντως το αποτέλεσμα του Honor 9 να είναι «κακό». Η διαφορά φαίνεται κυρίως στην άμεση σύγκριση μεταξύ των συσκευών, και πάλι είναι αρκετά μικρή ώστε να μην έχει πρακτικά σημασία. Ο ασπρόμαυρος αισθητήρας τεχνολογικά προσφέρει μια μεγαλύτερη «ελευθερία», αφού ο ανύπαρκτος ψηφιακός θόρυβος σε χαμηλό φωτισμό επιτρέπει την λήψη αρκετά πιο φωτεινών φωτογραφιών, με εντυπωσιακή μάλιστα λεπτομέρεια.
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τώρα, η απουσία του OIS είναι προφανώς αισθητή, όχι όμως σε ενοχλητικό βαθμό. Η πολύ καλής ποιότητα κάμερα του Honor 9, και η χρήση της δεύτερης ασπρόμαυρης για επιπλέον δεδομένα λόγω της αυξημένης φωτεινότητας που μπορεί να δει, πετυχαίνουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ο χρήστης πρέπει να κρατήσει σχετικά σταθερή τη συσκευή, και εδώ όμως η ταυτόχρονη χρήση των δύο καμερών βοηθά στο να μην βγαίνουν συχνά κουνημένες οι φωτογραφίες.
Για την εγγραφή βίντεο, το Honor 9 προσφέρει προφανώς το 4Κ σαν την μέγιστη δυνατή ανάλυση των αρχείων. Δυστυχώς η Huawei επιμενει να χρησιμοποιεί το H265 HVEC για την κωδικοποίηση μονο των αρχείων σε 4Κ, χωρίς να προσφέρει την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε αυτό και το αμέσως “προηγούμενο” H264. Η διαφορά βρίσκεται στην υποστήριξη του Η265 που είναι δυστυχώς ακόμα περιορισμένη (με το Youtube να έχει ξεκινήσει πρόσφατα να το υποστηρίζει), ενώ πολλές συσκευές δεν έχουν την δυνατότητα να αναπαράγουν τα αρχεία βίντεο. Προφανώς και τα πλεονεκτήματα σε μέγεθος αρχείου, απαιτούμενη ισχύ και κατανάλωση για την εγγραφή των αρχείων είναι δεδομένα, θα θέλαμε όμως να υπάρχει έστω η επιλογή χρήσης του πιο διαδεδομένου Η264.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας