Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia XA2 Review : Μικρά αλλά σωστά βήματα βελτίωσης

Sony Xperia XA2 Review : Μικρά αλλά σωστά βήματα βελτίωσης

απο Kostas Gliatiotis

Μπαταρία.

H Μπαταρία του XA2 έχει ονομαστικά χωρητικότητα 3.300 mAh.  Είναι σχεδόν εύκολο να περιγράψει κανείς την απόδοση της, αφού η Sony έχει μια αρκετά καλή «παράδοση» στην δημιουργία συσκευών με πολύ καλούς χρόνους αναμονής.

Ο Snapdragon 630 με την αρκετά περιορισμένη κατανάλωση του, αλλά και η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει από την Sony στο λειτουργικό του XA2 και την διαχείριση ενέργειας που κάνει, εξασφαλίζουν με άνεση σχεδόν 2 ημέρες φυσιολογικής χρήσης. Ακόμα και σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες, η μπαταρία δεν θα τελειώσει μέσα στην ίδια ημέρα, εξασφαλίζοντας στον ιδιοκτήτη του XA2 ότι δεν θα μείνει χωρίς το κινητό του όταν το χρειάζεται.

Η Sony στο παρελθόν προσέφερε ακόμα περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης και ελέγχου του τρόπου που οι εφαρμογές καταναλώνουν μπαταρία. Το Android 8.0 Oreo έχει βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο που το ίδιο «ελέγχει» τις εφαρμογές, και η Sony έχει περιορίσει τις επιλογές που έχει ο χρήστης για να επέμβει αυτός.

xel

Καλώς η κακώς η Sony πρέπει να προσαρμοστεί στην εποχή που βρισκόμαστε και να αρχίσει να δίνει σοβαρά σημασία στο τι πραγματικά θέλουν οι καταναλωτές και όχι στο τι η ίδια θεωρεί σωστό.

To ΧΑ2 είναι ένα έστω και μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο σχεδιασμός του δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό, δεν θα μπορούσε όμως και να είναι στη μεσαία κατηγορία τιμής. Είναι όμως αρκετά διαφορετικός σε σύγκριση με το παρελθόν για να δείξει ότι (επιτέλους…) η Sony κάνει μερικές αλλαγές. Το πλαίσιο γύρω από την οθόνη δεν είναι όσο μικρό θα περίμενε κανείς, και η οθόνη δεν έχει την νεότερη και πιο «αποδεκτή» πλέον 18:9 αναλογία πλευρών που μπορεί κανείς να βρει σε συσκευές που κοστίζουν ακόμα και λιγότερα χρήματα πλέον. Ακόμα και αυτό όμως, για τη Sony και τα προηγούμενα Smartphones της μπορεί να θεωρηθεί βελτίωση, και τουλάχιστον για όσους έχουν χρησιμοποιήσει συσκευές της εταιρείας στο παρελθόν, το XA2 είναι όντως αισθητά διαφορετικό.

Το μοναδικό πρόβλημα είναι η τιμή πώλησης που κοντά στα 350 ευρώ, είναι αρκετά πάνω από τον ανταγωνισμό με ίδια χαρακτηριστικά και επιδόσεις. Η Sony θα μπορούσε να επικαλεστεί την κάμερα των 23 Mpixels σαν ξεχωριστό χαρακτηριστικό του XA2 όμως ακόμα και αν η απόδοση της ήταν όντως καλή, από μόνη της δεν θα δικαιολογούσε το κόστος. Την εποχή που οι εταιρείες από την Κίνα προσφέρουν εντυπωσιακές συσκευές με συνήθως χαμηλό κόστος, η Sony πιθανότατα πρέπει να εστιάσει σε κάτι άλλο εκτός των Premium Mid Range ή τουλάχιστον να κάνει αυτά όντως ανταγωνιστικά.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

6 σχολια

antonis 05/03/2018 - 19:36

Αγαπητε μου γιατι τοσο “κραξιμο” για την καμερα; Εχω το Xperia L1 με σαφως υποδεεστερη καμερα 13mp και οι φωτογραφιες που βγαζει ειναι αψογες την ημερα και ικανοποιητικες την νυχτα,οποτε αυτο δεν νομιζω οτι ειναι κατωτερο.Θα συμφωνησω οτι επρεπε να τιμολογειται κανα 50αρι χαμηλοτερα οπως και το δικο μου L1,αλλα οπως πολυ σωστα αναφερετε ο”κινεζικος” ανταγωνισμος ειναι φθηνοτερος,πειτε μου σε πιο αλλο προιον οι κινεζοι ειναι ακριβοι.Μην ξεχναμε οτι προκειται για κινητο και οχι καμερα.Οσο για το ντιζαιν εμενα μου φαινεται απο τα ομορφοτερα,αλλωστε αυτο ειναι θεμα υποκειμενικο.Εμενα αρεσει σε αλλους οχι.Και ειναι λεει χοντρο ….ε και….και τι εγινε;Εχω κουραστει να διαβαζω αρνητικα σχολια για την sony.Την οποια την εμπιστευομαι απο τοτε που συνεργαζοταν με την ericsson. Παντως το αρθρο σας ειναι οπως παντα κατατοπιστικοτατο και αναλυτικοτατο.Να συνεχισετε ετσι……..και με λιγοτερα…..κραξιματα…..

Reply
Kostas Gliatiotis 06/03/2018 - 20:10

Καλησπέρα !

Ενδιαφέροντα τα επιχειρήματα σου, και πάντα έχουμε διάθεση για συζήτηση και να απαντήσουμε εξηγόντας την άποψη μας 🙂

H κάμερα δεν είναι αυτό που υπόσχεται, και δεν αυτό που η εταιρεία διαφημίζει με βάση την ανάλυση της. Στηρίζεται μόνο σε αυτή, και εδώ και χρόνια πλέον δυστυχώς δεν επιλέγει να βελτιώσει βασικούς τομείς όπως το Optical Image Stabilization, και ένα διάφραγμα που να βλέπει λίγο περισσότερο φως. Αν δεις τις φωτογραφίες που έχομε επιλέξει, δείχνουν δυστυχώς ότι η κάμερα δεν αποδίδει αυτό που περιμένει κανείς διαβάζοντας απλά την υψηλή της ανάλυση σε μια λίστα με χαρακτηριστικά. Μάλιστα είναι ουσιαστικά τα “καλύτερα” δείγματα που έχουμε βγάλει, αφούσε κάποιες περιπτώσεις ειδικά το βράδυ οι φωτογραφίες που έβγαζε ήταν λίγο κατώτερες και από αυτές.

Το θέμα του “Κινέζικου” είναι πολύ σημαντικό για την Sony, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχει δικά της εργοστάσια κατασκευής, και από την εποχή που ήταν ακόμα Sony Ericsson οι συσκευές της συναρμολογούνται σε γραμμές παραγωγής στην Κίνα που η εταιρεία μισθώνει για αυτή τη δουλεια. Πρακτικά λοιπόν έχει μικρή διαφορά σε κόστος κατασκευής και μέρος της τιμολόγισης απο εκεί και πέρα αφορά το Brand και το πως θέλει η εταιρεία να τις κατατάξει στην αγορά.

Ο σχεδιασμός δεν λέμε πουθενά ότι είναι κακός, αντιθέτως είναι πολύ καλός, και αναφέρουμε ότι είναι ένα βήμα προόδου για την Sony σε ότι αφορά το μέγεθος συνολικά και πιο ειδικά το πλαίσιο γύρω από την οθόνη. Το πρόβλημα είναι ότι την εποχή που η Huawei για παράδειγμα έχει το αντίστοιχα καλό σε πραγματική απόδοση P Smart σε αρκετά χαμηλότερο κόστος, η Sony δεν έχει αλλάξει όσο θα έπρεπε τον σχεδιασμό της. Τον έχει αλλάξει μεν, αλλά όχι τόσο όσο περιμένει πλέον η αγορά. Για το πάχος είναι περισσότερο θέμα “προτίμησης” αφού κανένα από τα χαρακτηριστικά του ΧΑ2 δεν δικαιολογεί αυτό το πάχος. Η αίσθηση που αφήνει στο χέρι είναι όντως καλή επειδή το “πιάνεις” καλά, όμως και εδώ απλά απέχει πολύ από τον ανταγωνισμό του.

Το θέμα της τιμής επίσης προκαλεί επιπλέον “Ενόχληση” γιατί δείχνει την εταιρεία απλά να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την εμπορική της ονομασία, μια ονομασία που στον χώρο των Smartphones δεν έχει την απήχηση και την βαρύτητα που είχε παλαιότερα. Με βάση τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, δεν είναι καλύτερο από ένα μέσο Smartphone που κοστίζει 100 ευρώ λιγότερο και δεν έχει κάποιο τρόπο να δικαιολογήσει τα 100 αυτά ευρώ. Η Sony επιλεκτικά εστιάζει στην κάμερα, σαν “δικαιολογία” στην διαφορά τιμής και κατηγορίας, και εκεί επανερχόμαστε στο ότι η πραγματική απόδοση της κάμερας δεν είναι αυτή που περιμένει κάποιος όταν ακούσει τα 23 Mpixels.
Εξηγούμε σχετικά αναλυτικά, ότι τεχνικά η κάμερα έχει περιορισμούς που η Sony δεν μπορεί να κάνει “μαγικά” για να τους αποφύγει. Ένας μικρός σε φυσικό μέγεθος αισθητήρας με μεγάλη ονομαστική ανάλυση έχει εξ ορισμού προβλήματα στην απόδοση του. Το f/2.0 διάφραγμα δεν βοηθάει αντιθέτως κάνει δυσκολότερη την κατάσταση και το Optical Image Stabilization επίσης απουσιάζει. Η Sony λοιπόν εστιάζει και δικαιολογεί την ύπαρξη του ΧΑ2 με βάση ένα χαρακτηριστικό που έχει περισσότερα μειονεκτήματα από ότι πλεονεκτήματα. Αυτό είναι πρόβλημα 🙂

Reply
antonis 06/03/2018 - 22:01

Δεν εχω λογο να διαφωνησω φιλε Κωστα.Απλα ως χρηστης της sony τοσα χρονια εχω αγανακτησει με σχολια (οχι εδω) διαφορων που πραγματικα θαβουν την sony.Σ αυτο φυσικα και δε φταις εσυ..Απλα απορησα που πανε τα 23mp που υποσχεται η sony και γι αυτο σχολιασα.Συνεχισε την καλη δουλεια Κωστα…..Μια παρατηρηση οταν εγραψα για “κινεζικο” αφορουσε τον ανταγωνισμο αλλωστε γνωριζω οτι και τα sony οπως και τα iphone και αλλα κατασκευαζονται στην Κινα.

Reply
Kostas Gliatiotis 07/03/2018 - 11:01

Είναι κρίμα όντως που ο κόσμος έχει τόσο άσχημη άποψη για τη Sony πλέον, όμως μέχρι ένα βαθμό είναι ευθύνη της ίδιας της εταιρείας και των επιλογών της. Τα 23 Mpixels είναι αλήθεια ότι σε τόσο μικρό αισθητήρα και με έναν τόσο λάθος φακό απλά χάνονται στο πως μπορεί να αποδώσει μια κάμερα με τέτοιους περιορισμούς. Το κινέζικο απλά σχολίασα ότι και εκεί η Sony κάνει λάθος με την τιμολόγηση της μερικές φορές δυστυχώς 🙂

Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια, αλλά και για τις πολυ ενδιαφέρουσες απόψεις για συζήτηση !

Reply
antonis 07/03/2018 - 17:23

Θα μου επιτρεψεις και ενα τελευταιο σχολιο.Εκτος των ,οπως πολυ σωστα αναφερεις,λαθων της sony ο κοσμος εχει “κακομαθει” και ζηταει απο ενα απλο κινητο να κανει…..τα παντα. Θελει να εχει μπαταρια τερας,θελει επεξεργαστη βολιδα,θελει καμερα που να μπορει να τραβαει…..στο απολυτο σκοταδι.Τετοιο κινητο δεν υπαρχει και δεν νομιζω να υπαρξει. Μηπως τελικα ζηταμε πολλα απο ενα κινητο; Προσωπικα στα 18 χρονια περιπου που χρησιμοποιω κινητο ποτε δεν αγορασα ναυαρχιδα,παντα ημουν στη λεγομενη mid range κατηγορια οποτε ολα τα κινητα που ειχα (κυριως sony,ericsson και nokia) δεν ειχαν τα καλυτερα specs αλλα δεν μπορω να πω οτι μου ελειψε και κατι.Παρεπιπτοντως θα ηθελα να πω οτι και η νεα nokia αρχιζει σιγα σιγα και μπαινει στο παιχνιδι με αργα και σταθερα βηματα.Μακαρι να δουμε ξανα την nokia στις πρωτες θεσεις.

Reply
Kostas Gliatiotis 07/03/2018 - 21:42

Οι τρόποι που μπορείς να κρίνεις ένα Smartphone είναι πολλοί και διαφορετικοί όντως. Προκειμένου όμως να βρεις ένα “μέσο όρο” για το τι αξίζει να αγοράσει κάποιος σε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, ένα σχετικά αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης είναι τα χρήματα και το τι μπορείς να πάρεις με αυτά.
Το τι περιμενει ο κόσμος με τα λεφτά που δίνει είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση. Το τι είναι πολλά και λίγα χρήματα για τον καθένα διαφέρει από λίγο έως πολύ και διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή. Ένα κινητό μεσαίας κατηγορίας για τη χωρα μας έιναι ίσως ακριβό για την Ινδία, και έναακριβό τηλέφωνο για εμάς είναι πιο προσιτό σε κάποιες πιο ισχυρές οικονομικά χώρες από εμάς. Οι εταιρείες σχεδιάζουν τις κορυφαίες τους συσκευές με βάση το τι αυτές θεωρούν καλύτερο και το κοστολογούν αντίστοιχα.
Στη χώρα μας θέλουμε με λίγα χρήματα να πάρουμε ένα κινητό που “πετάει” όπως σωστά λές και να κάνει και όλα τα υπόλοιπα στην μεσαία κατηγορία γιατί εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη σε πλήθος. Είναι δικό μας λάθος αυτό και έχει να κάνει με το τι ποσό θεωρεί ο καθένας μεγάλο ή μικρό.
Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν αρκετά μέρη πλέον που το κόστος διαβίωσης με ενοίκιο μάλιστα ξεπερνά τα 5.000 δολάρια το μήνα. Η Νέα Υόρκη στο σύνολο της ανήκει σε αυτή την κατηγορία και είναι μια πολή που μόνη της έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από ότι η χώρα μας ολόκληρη. Για τα 17 εκατομμύρια λοιπόν των κατοίκων της Νέας Υόρκης το κόστος ενός iPhone X που εκεί είναι 999 δολάρια είναι ένα μέρος μόνο του μέσου ενοικίου διαβίωσης (που είναι έτσι και αλλιώς ένα μόνο έξοδο) και αντιμετωπίζεται αντίστοιχα σαν μικρό ποσό.

Για την Nokia το κάναμε και πρόσφατα άρθρο, ότι οι πωλήσεις της είναι μεγαλύτερες από ότι άλλων εταιρειών και μάλιστα ειδικά σε σύγκριση με τη Sony είναι σχεδόν διπλάσιες. Δικαίως κατά τη γνώμη μου, αφού τα Smartphone τους είναι πολύ ανταγωνιστικά.

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights