Κάμερα.
Με τον δικό της τρόπο, η Samsung θέλησε να κάνει πραγματικές και ουσιαστικές αλλαγές στην κάμερα των δύο Galaxy S9, με έναν τρόπο όμως που ίσως δεν έχει την πρακτική απήχηση που θα ήθελε η εταιρεία στο αγοραστικό κοινό. Οι δύο κάμερες στο πίσω μέρος του Galaxy S9 Plus συγκεκριμένα, είναι πλέον κάτι πιο «συνηθισμένο» και από μόνες τους δεν μπορούν να θεωρηθούν κάτι νέο.
Αυτό που όμως έχει αλλάξει πραγματικά και τεχνολογικά είναι περισσότερο η βασική από τις δύο κάμερες των 12 Mpixels. Η Samsung επιμένει εμπορικά να εστιάζει καλώς ή κακώς στην προσθήκη μεταβαλλόμενου διαφράγματος, που αλλάζει από f/1.5 σε f/2.4 ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού και τις απαιτήσεις της φωτογραφίας. Παρότι η υλοποίηση είναι σημαντικά πιο «απλή» από αυτή σε μια φωτογραφική μηχανή, δεν παύει να είναι κατασκευαστικά και τεχνικά ένα κατόρθωμα ουσιαστικά, με δεδομένες και τις συνθήκες χρήσης που πρέπει να… αντέχει ένα Smartphone και διαφέρουν σημαντικά από αυτές μιας DSLR.
Σε σχεδόν όλες τις συνθήκες κανονικού και «μέτρίου» φωτισμού, η κάμερα του Galaxy S9 Plus επιλέγει το f/2.4 διάφραγμα που παρότι θεωρητικά αφήνει να περάσει λιγότερο φως στον αισθητήρα της κάμερας, έχει και μερικά πρακτικά πλεονεκτήματα. Το «sharpness» κάθε φωτογραφίας διατηρείται σε καλύτερα επίπεδα, ενώ το Auto Mode επιλέγει και σημαντικά διαφορετικές ρυθμίσεις σε ISO και Shutter Speed σε σύγκριση με το δεύτερο f/1.5 και όλες τις υπόλοιπες συσκευές της Samsung.
Η λεπτομέρεια σε κάθε φωτογραφία είναι πρακτικά κοντά στο μέγιστο που μπορεί να περιμένει κάποιος πλέον από ένα Smartphone. Η Samsung έχει μειώσει σημαντικά τον τονισμό των χρωμάτων για λόγους… εντυπωσιασμού, όμως καταφέρνει να το κάνει αυτό, αυξάνοντας σημαντικά το χρωματικό εύρος που μπορεί να επεξεργαστεί το Galaxy S9 Plus. Το Hardware στο εσωτερικό του, και συγκεκριμένα ο Exynos 9810 διαθέτει ένα ISP (Image Signal Processor) με 10bit βάθος χρώματος αντί του συνηθισμένου σε Smartphone και όχι μόνο, 8 bit. Η διαφορά είναι εμφανής σε συγκεκριμένες συνθήκες φωτογράφισης με πολλές και έντονες χρωματικές διαφορές στο ίδιο πλάνο, όπου το Galaxy S9 Plus αποθηκεύει ένα σημαντικά μεγαλύτερο «φάσμα» σε κάθε απόχρωση.
Το πιο «φωτεινό» f/1.5 διάφραγμα είναι αναμενόμενα πιο χρήσιμο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, και επιτρέπει στον μεγάλο σε φυσικές διαστάσεις αισθητήρα της κάμερας του Galaxy S9 Plus να δει αρκετά περισσότερο φως. Το διάφραγμα αυτό έχει επιτρέψει στην Samsung να μειώσει σημαντικά και την έκθεση του αισθητήρα χρονικά, προκειμένου οι φωτογραφίες να έχουν ένα λιγότερο «έντονο» ύφος από την προσπάθεια της κάμερας να δει όσο το δυνατόν περισσότερο φως.
Η λεπτομέρεια είναι αρκετά υψηλή, και παρότι πλέον η Samsung δεν έχει την πρώτη θέση σε αυτόν τον τομέα, η κάμερα του Galaxy S9 Plus εκμεταλλεύεται άριστα τα δικά της πλεονεκτήματα και κυρίως την ποιότητα του αισθητήρα της και το φωτεινό διάφραγμα. Το Optical Image Stabilization επιτρέπει όπως πάντα τη λήψη φωτογραφιών χωρίς ο χρήστης να ταλαιπωρείται να στηρίξει το κινητό σε μια σταθερή επιφάνεια.
Για την δεύτερη κάμερα τώρα, παρότι είναι εύκολο να εστιάσει κάποιος στο ότι διατηρεί την ίδια ανάλυση στα 12 Mpixels, οι διαφορές είναι περισσότερες από τις ομοιότητες. Ο αισθητήρας των 12 Mpixels έχει μικρότερο φυσικό μέγεθος με άμεση επίπτωση στην απόδοση του, ενώ και το διάφραγμα μπροστά του είναι σταθερό στο f/2.4. Η βασική χρησιμότητα της δεύτερης αυτής κάμερας είναι ο «τηλεφακός» που διαθέτει, και πρακτικά μπορεί να δει πιο κοντά στο αντικείμενο της φωτογραφίας από την ίδια απόσταση, σε σύγκριση με την βασική κάμερα.
Η ποιότητα των φωτογραφιών χωρίς να είναι απαραίτητα …. Κακή, δεν μπορεί να φτάσει αυτή της βασικής κάμερας, λόγω του διαφορετικού αισθητήρα αλλά και της συνολικά διαφορετικής ποιότητας της. Μάλιστα, όταν ο χρήστης του Galaxy S9 Plus επιλέγει το 2Χ zoom από την εφαρμογή της κάμερας, αν ο φωτισμός είναι σχετικά χαμηλός, το Smartphone επιλέγει να κάνει Zoom ψηφιακά στην βασική κάμερα, και δεν χρησιμοποιεί αυτή με τον τηλεφακό.
Το Galaxy S9 Plus συνδυάζει και τις δύο κάμερες του σε ένα Mode φωτογράφισης πρακτικά, αυτό της λήψης φωτογραφιών με «θολό» φόντο / Bokeh, ένα Mode που η Samsung ονομάζει Live Focus. Η απόδοση του είναι πρακτικά μέτρια σε σύγκριση με προτάσεις του ανταγωνισμού του, ενώ έχει και πρακτικά μειονεκτήματα στην λειτουργία του. Η δεύτερη κάμερα με τον τηλεφακό χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εστίαση του αντικειμένου στο κέντρο της φωτογραφίας, και η βασική κάμερα «βλέπει» το φόντο πίσω από αυτό, που στην συνέχεια θολώνει η εφαρμογή της κάμερας.
Το f/2.4 διάφραγμα της δεύτερης κάμερας όμως κάνει αδύνατη τη χρήση του Live Focus σε συνθήκες με όχι καλό φωτισμό, ενώ η εφαρμογή της κάμερας είναι αρκετά ενοχλητική, αφού δεν επιτρέπει καν τη λήψη φωτογραφίας σε αυτό το Mode όταν οι συνθήκες δεν είναι αυτές που θεωρεί ιδανικές. Είναι πάντα ευπρόσδεκτο το να προτείνει η εφαρμογή της κάμερας κάποιες συμβουλές για την λήψη φωτογραφίας, σίγουρα όμως δεν είναι ευπρόσδεκτο και λογικό να απενεργοποιεί το Live Focus όταν οι συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές.
Προφανώς και πάλι για εμπορικούς λόγους, η Samsung εστιάζει σε μια συγκεκριμένη δυνατότητα εγγραφής βίντεο που δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη που προσφέρει το Galaxy S9 Plus. Το Smartphone (μαζί με το «απλό» S9 ) μπορούν να καταγράψουν Video σε πολύ αργή κίνηση και με 960 καρέ το δευτερόλεπτο. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, όσο και αν είναι βελτιωμένο σε πραγματική ποιότητα αλλά και χρησιμότητα, δεν παύει να είναι κάτι που η Samsung «δανείστηκε» από άλλη εταιρεία.
Πρακτικά, το Software της κάμερας προσφέρει σημαντικά περισσότερες επιλογές, όπως την αυτόματη καταγραφή σε αργή κίνηση μόλις ανιχνευθεί κίνηση σε συγκεκριμένο σημείο, αλλά και την δυνατότητα επεξεργασίας του τελικού αρχείου. Μάλιστα, από τη στιγμή που σε αυτή την ταχύτητα δεν καταγράφεται ήχος, το Galaxy S9 Plus προσθέτει αυτόματα μουσική στο Video αργής κίνησης, και προσφέρει μια μεγάλη «ποικιλία» από αρχεία ήχου αλλά και την δυνατότητα προσθήκης μουσικής που έχει ο χρήστης του Smartphone. Η κάμερα μπορεί να καταγράψει περίπου 0.2 δευτερόλεπτα με 960 καρέ το δευτερόλεπτο και στη συνέχεια να τα προβάλει σε κανονική ταχύτητα με κάθε ένα από αυτά να φτάνει τα 7 περίπου δευτερόλεπτα.
Αυτό που δυστυχώς η Samsung δεν τονίζει όσο θα μπορούσε (και θα έπρεπε) είναι η δυνατότητα εγγραφής αρχείων σε ανάλυση 4k και με 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Μάλιστα είναι … δύο φορές κρίμα από την στιγμή που το Video σε αυτό το Mode είναι εντυπωσιακά λεπτομερές, χρωματικά άριστο και με μοναδική ομαλότητα σε γρήγορη κίνηση. Μοναδικό «μειονέκτημα» είναι ότι κάθε ένα από αυτά τα αρχεία καταλαμβάνει περίπου 450 ΜΒ για κάθε λεπτό εγγραφής.
Η πιο… απλή καταγραφή σε 4k με 30 καρέ το δευτερόλεπτο παράγει και αυτή το ίδιο σωστά αρχεία σε χρώμα, με αντίστοιχα υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας. Εδώ κάθε ένα έχει σημαντικά μικρότερο μέγεθος, περίπου στα 280 ΜΒ για κάθε λεπτό εγγραφής.
https://youtu.be/9PKb49xucxg
Σε όλες τις περιπτώσεις, το Galaxy S9 Plus προσφέρει την επιλογή του νεότερου και πιο αποδοτικού H265/HEVC για την κωδικοποίηση των αρχείων, και πλέον η συμβατότητα του είναι πιο διαδεδομένη σε σύγκριση με το παρελθόν. Παρόλα αυτά, για προβολή σε υπολογιστή είναι πρακτικά απαραίτητη η ύπαρξη των Windows 10 ενώ και κάποιες παλαιότερες Smart TV πιθανόν να μη μπορούν να τα αναπαράγουν.
https://youtu.be/JCRpOYSSKU0
Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε επίσης στη Samsung (και η ίδια η εταιρεία προφανώς δεν το κάνει….) είναι ότι το Galaxy S9 Plus χρησιμοποιεί την μηχανική σταθεροποίηση της κάμερας σε όλα τα διαθέσιμα Mode λήψης βίντεο, ακόμα και σε αυτό του 4k με 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Σε όλες τις υπόλοιπες αναλύσεις είναι διαθέσιμο αν θέλει ο χρήστης και το ψηφιακό Stabilization που όπως σε κάθε συσκευή, έτσι και εδώ, μειώνει λίγο το πλάνο που μπορεί να δει η κάμερα.
Συνολικά το Galaxy S9 Plus μπορεί να μην έχει την πρώτη θέση πλέον στην αγορά, τεχνολογικά, πρακτικά αλλά και σε επίπεδο… εντυπωσιασμού, δεν παύει όμως να έχει ένα σύνολο από κάμερες με πολύ καλή απόδοση που ταυτόχρονα αποτελούν και ουσιαστική βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα Galaxy S8. Η Samsung κακώς εστιάζει πρακτικά μόνο στο μεταβαλλόμενο διάφραγμα και την εγγραφή βίντεο σε πολύ αργή κίνηση, κυρίως επειδή το πρώτο είναι λιγότερο εύκολο να καταλάβει κάποιος την χρησιμότητα του, και το δεύτερο δεν είναι όσο… πρωτότυπο θα ήθελε η εταιρεία. Από τη στιγμή που δυνατότητες όπως η πολύ καλή απόδοση σε χαμηλό φωτισμό και το Video με 60fps σε 4k, με σταθεροποίηση μάλιστα, είναι όντως ξεχωριστές είναι κρίμα που δεν τονίζονται σαν πλεονεκτήματα του Galaxy S9 Plus.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας