Επεξεργαστής Μνήμη.
Το galaxy Note 9, όπως και τα δύο Galaxy S9, βασίζεται στον σχεδιασμένο από την ίδια τη Samsung επεξεργαστή Exynos 9810 για την έκδοση που κυκλοφορεί επίσημα στην Ευρώπη. Η Samsung έχει αφιερώσει ιδιαίτερο χρόνο και χρήματα στην προσπάθεια της να δημιουργήσει έναν κορυφαίο επεξεργαστή για Smartphones, και ο Exynos 9810 είναι το καλύτερο παράδειγμα για αυτό.
Τεχνικά, έχει συνολικά 8 πυρήνες επεξεργασίας, όμως οι 4 από αυτούς είναι σχέδιο της Samsung και έχουν την ονομασία Mongoose M3, αφού αποτελούν την Τρίτη στη σειρά έκδοση του σχεδίου. Η μέγιστη συχνότητα τους φτάνει τα 2,7 GHz όταν είναι ενεργός ένας από τους 4 μόνο, και μειώνεται σε 2.2 GHz με δύο σε λειτουργία, κα στο 1.8 GHz και με τους 4 ενεργούς. Η λειτουργία αυτή έχει επιλεχθεί για λόγους κατανάλωσης ενέργειας αλλά και παραγωγή θερμότητας, αφού η ταυτόχρονη λειτουργία και των 4 στα 2.7 GHz θα είχε μεν καλύτερη απόδοση αλλά με σημαντικές επιπτώσεις για την μπαταρία.
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι όπως έχει δείξει η εμπειρία και η χρήση στην πράξη, τα περισσότερα Smartphones αποφεύγουν να χρησιμοποιούν συνεχώς «πολλούς πυρήνες» επεξεργασίας σε συνεχόμενη χρήση, και πάλι για λόγους κατανάλωσης αλλά επειδή δεν είναι και απαραίτητο συνήθως. Τα αποτελέσματα στο geekbench δείχνουν ότι ο Mongoose M3 είναι εντυπωσιακά ισχυρός για πυρήνα επεξεργασίας που δεν είναι σχεδιασμένος από την Apple, ενώ η μείωση της συχνότητας στην ταυτόχρονη λειτουργία και των τεσσάρων αλλάζει το αποτέλεσμα στο Mutlicore test.
Η πράξη όμως είναι αυτή που έχει σημασία, και εκεί το Galaxy note 9 απλά «διασκεδάζει» με το πόσο γρήγορα εκτελεί ότι του ζητήσει ο χρήστης του. Μάλιστα σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, η ταχύτητα λειτουργίας είναι τέτοια που κάνει τον χρήστη να αναρωτιέται αν οι εφαρμογές είναι από πριν «ανοιχτές» και απλά το Smartphone αλλάζει από την μια στην άλλη.
Τα 6 GB της μνήμης RAM είναι αυτά που κάνουν πραγματικότητα την άνετη αυτή εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών, με το Galaxy Note 9 να μπορεί ακόμα και να βγει από ένα παιχνίδι όπως το Fortnite (αν κάποιος θέλει να βγει ενώ παίζει….), να απαντήσει σε ένα μήνυμα και να επιστρέψει σε αυτό με χαρακτηριστική ευκολία.
Για τον τομέα των γραφικών τώρα, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ο Exynos 9810 και το Galaxy Note 9 δεν είναι ότι πιο ισχυρό μπορεί να βρει κανείς. Η Samsung επέλεξε τη λύση μιας Mali G72 κάρτας γραφικών της ARM, σε έκδοση με 18 μονάδες παραγωγής γραφικών. Χωρίς η απόδοση της να είναι «κακή», είναι αισθητά χαμηλότερη από αυτή της Adreno 630 που χρησιμοποιεί ο Snapdragon 845 της Qualcomm. Η «ειρωνεία» είναι ότι η έκδοση του Galaxy Note 9 για Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, βασίζεται σε αυτόν ακριβώς τον Snapdragon 845.
Όλα αυτά έχουν όμως περισσότερο θεωρητική σημασία, αφού μέχρι και σήμερα, κάθε είδους παιχνίδι και εφαρμογή που υπάρχει στο Play Store, δεν μπορεί να «πιέσει» αρκετά την Mali G72 ώστε αυτή να δείξει ότι … δυσκολεύεται. Περισσότερο μετά από μερικά χρόνια θα υπάρχει μια μικρή ένδειξη ότι η απόδοση της δεν είναι πλέον κορυφαία, όμως αυτό δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας.
Για τον αποθηκευτικό χώρο, η Samsung αναμενόμενα έχει αυξήσει αυτόν που προσφέρει η βασική έκδοση στα 128GB, αφού στην τιμή πώλησης του Note 9, τα 64 GB θα ήταν μη αποδεκτά. Ο πραγματικά διαθέσιμος χώρος ανέρχεται σε 112 GB περίπου και πρακτικά είναι αρκετός για τα πάντα.
Η Samsung υπερήφανα δηλώνει ότι η συσκευή μπορεί να «δει» κάρτες μνήμης με χωρητικότητα έως και 512 GB. Μάλιστα επειδή υπάρχει και έκδοση του Note 9 με 512 GB ενσωματωμένης μνήμης, μια τέτοια κάρτα το κάνει το πρώτο Smartphone με 1 ΤΒ αποθηκευτικού χώρου, έστω και με «αστεία» υψηλό κόστος για το ίδιο και για την κάρτα αυτή.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας